Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

Το καθαρτήριο των ρύπων



Χρωστάω να γράψω ένα κομμάτι, σε απλά ελληνικά, για πως δουλεύει η εμπορία ρύπων γενικά και ειδικά στην Ευρώπη. Έχω ξεκινήσει μια-δυο φορές και ομολογώ ότι είναι ζόρικο. Πολύ πιο ζόρικο από τους δαίμονες του Maxwell και από αυτόν ακόμα τον Δεύτερο Νόμο. Και αυτό, γιατί ο μεν δαίμονας του Maxwell είναι μια παρανόηση που εξηγιέται εύκολα, ο δε Δεύτερος Νόμος είναι η Φύση, και όπως είπε ο Einstein, “God is subtle but not malicious”. (Αλλά δεν ξέρω πώς μεταφράζεται η λέξη subtle… λεπτός, διακριτικός, όχι προφανής). Ο Einstein είπε επίσης ότι το πιο δυσνόητο πράγμα είναι ο Κώδικας Φορολογικών στοιχείων.

Το Ευρωπαϊκό σχήμα εμπορίας ρύπων είναι ότι πιο μπερδεμένο έχω συναντήσει εγώ. (Και παρ’ ότι γενικά άσχετος, κάτι καταλαβαίνω από αγορές πορτοκαλάδας, νομισμάτων και τέτοιων ποταπών)

Η δυσκολία έγκειται στο ότι είναι ένα γραφειοκρατικό κατασκεύασμα σχεδιασμένο να το καταλαβαίνουν και να το χειρίζονται λίγοι. Δηλαδή, ελεγχόμενη αγορά. Ορίζει ένα πλαφόν εκπομπών σε κάθε χώρα, έτσι ώστε να μην ενοχλήσει το status quo και προειδοποιεί (απειλεί) ότι θα μπεί φόρος: Oι υπάρχοντες και επομένως ρυπαίνοντες σε κάθε χώρα, θα πρέπει να αγοράζουν τα δικαιώματα για να ρυπαίνουν, από ένα καινούργιο Χρηματιστήριο. Για παράδειγμα, οι Σκανδιναβικές χώρες που ηλεκτροδοτούνται από πυρηνικά και υδροηλεκτρικά, θα πουλάνε τα δικαιώματά τους στην αγορά αυτή, και οι Έλληνες θα πρέπει να τα αγοράζουν. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό... Ορίστε τα βήματα της άσκησης:

1)Κλιματοτρομοκρατία. Αμαρτάνεις, θα πεθάνουν τα αρκουδάκια, θα πας στην κόλαση!

2)Τεχνητό, αυθαίρετο πλαφόν (artificial shortagε). Όπως στις τουλίπες.

3) Δημιουργία συγχωροχαρτιών που αγοράζονται και πωλούνται.

4) Επιβολή φόρου που ανεβάζει την αξία των συγχωροχαρτιών. (Σκεφτείτε το αυτό. Ο φόρος ή το πρόστιμο στους ρύπους ανεβάζει την αξία των δικαιωμάτων).

5) Αγορά συγχωροχαρτιών από το ...Χρηματιστήριο ρύπων. Υποχρεωτική εξιλέωση.

6) Σωτηρία! Θάυμα! αιολικά, φ/β, και σωτήριες λύσεις made in Germany, by "We have Solutions". Μειώνουν την αμαρτία, κάτι σαν ...Καθαρτήριο

7) Και θα πάρουμε και κάτι: θα μας πάρει χαριστικά η RWE τα Υ/Η και τα αιολικά που θα έχουμε βάλει, έναντι οφειλών στις τράπεζές τους, οφειλές που δημιουργήσαμε αγοράζοντας τις σαβούρες τους. (Έτσι, η κάθε RWE θα μειώσει τα δικαιώματα που πρέπει να αγοράζει και θα έχουν φτηνότερο ρεύμα οι Γερμανοί).

Την πιάνετε την απάτη; Την βλέπετε την επιδρομή; Έχω άδικο που γκρινιάζω;


Θα προσπαθήσω να βάλω και νούμερα... αλλά με παιδεύει. Εν τω μεταξύ δείτε παρακαλώ για υπενθύμιση τάξης μεγεθών, τις πηγές του ανθρωπογενούς CO2, και της πηγές ενέργειας παγκοσμίως. Δείτε πόσο ασήμαντη είναι και θα είναι (αναγκαστικά λόγων τάξεων μεγέθους) η συμβολή της "Σωτηρίας". Δεν τους νοιάζει ο Πλανήτης. Το κυνήγι μαγισσών είναι για την κονόμα.


Τα σχεδιαγράμματα μεγενθύνονται. Τα πρώτα τρία είναι από την Wikipedia, το τελευταίο πρέπει να βρώ από που το πήρα...

8 σχόλια:

porta porta είπε...

Δημιουργω Θεμα με το περιβαλον. Μουφα. Φτιαχνω συστημα εξαρτησης απο Πρασινα Πιστοποιητικα στους διαχειρηστες/παραγωγους κλπ.. βαζω ποινες 100% στο κοστος 1 Πιστ/κου εαν δεν το εχεις αγορασει !!!... χαχα Oi τελευταιοι για να γλιτωνουν τα προστιμα (αερα) πιεζουν κυβερνησεις να κανει ΑΠΕ για να εχουν τα χαρτακια..
Με αποτελεσμα, να γεμιζουν Αιολικα τα χωραφια τα βουνα και τα λαγκαδια, για να παραγουν την "αναγκη" των μεν και να πληρωνονται ολα μαζι απο ΕΜΑΣ.

Σημερα ειχα συναντηση για Ρουμανια κ επεσες πανω μου. 55Ε το καθε ενα. Εαν δεν το αγορασουν πληρωνουν 110Ε προστιμο. Στο "χρηματιστηριο" ειναι παντα στοα πανω.. 55 γιοτι εχουν μονο 150ΜΒ Αιολ !! και "πρεπει" να φτιαξουν 2.500 με ΠΛΑΦΟΝ!! ευτυχως εστω..

Σ εστειλα εμα μειλ... βαζω εδω το συμπερσμα!
ΠΠ

"Τι εφαρµόζει η ΔΕΗ για να µειώσει την επιβάρυνσή της λόγω ρύπων
- Αγοράζει δικαιώµατα εκποµπών CO2 µέσω 5 διεθνών Carbon Funds στα οποία συµµετέχει.
- Η Κίνα είναι, κατά κύριο λόγο, η χώρα προέλευσης των έργων από τα οποία τα Funds αυτά («Ταµεία») αγοράζουν δικαιώµατα.
- Κάτω από 10 ευρώ τον τόνο είναι η τιµή αγοράς των δικαιωµάτων µέσω αυτών των «Ταµείων».
- Αντίθετα, 14 ευρώ πωλούνται σήµερα τα δικαιώµατα µέσω των χρηµατιστηρίων ρύπων.
- 8 εκατ. τόνοι ήταν το έλλειµµα σε δικαιώµατα CΟ2 της ΔΕΗ το 2008. Κατέβαλε 108 εκατ. ευρώ.
- Το 50% από το έλλειµµα του 2008 καλύφθηκε µέσω Carbon Funds, το άλλο 50% µέσω χρηµατι στηρίων.
- 8,5 εκ. τόνοι εκτιµάται το έλλειµµα της ΔΕΗ για το 2009.
- 45 εκ. τόνους δικαιώµατα θα πρέπει να αγοράζει η εταιρεία κάθε χρόνο από το 2013 και µετά.
- 1 δισ. ευρώ ετησίως τουλάχιστον, υπολογίζεται το κόστος που θα πληρώνει για την απόκτησή τους."

nikos είπε...

Π-Π -τα είπες όλα .Ευχαριστώ !!

nikos είπε...

Συμπέρασμα ... στραγγαλισμένοι ..και γδαρμένοι

Ανώνυμος είπε...

Το τελευταίο διάγραμμα έχει και άλλες σωτηρίες

Τρένα από την Ζήμενς, γερμανικές ενεργειακές μπογιές με πράσινους επιθεωρητές ενέργειας, κόλπα για κτίρια. Το έχουν σκεφτεί πολύ καλά

Ανώνυμος είπε...

Ξεκάθαρο

Ανώνυμος είπε...

Όταν τα ροζ χαρτιά από εισαγωγή συναλλάγματος είχαν αξία, υπήρχε αγορά για ροζ χαρτιά. Όταν οι οικοδομικές άδεις και οι συντελεστές δόμησης έχουν αξία και αυτά αγοράζονται και πουλιούνται. Όταν οι άδειες ταξί έχουν αξία το ίδιο.

ΟΤΑΝ ΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΕΧΟΥΝ ΑΞΙΑ ΦΤΙΑΧΝΕΤΑΙ ΑΓΟΡΑ ΓΙΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ.

Έτσι και αυτά.

Ανώνυμος είπε...

Δες λαμογιά στο www.energypoint.gr
Τσιπουρίδης μαινόμενος. Ελπίζει ότι στο Μεξικό θα δικαιωθεί και θα βρε μέλλον.
http://www.energypoint.gr/teyxi/teyxos_030_-_ianoyarios_2010/i_kopegxagi_pethane_zitw_to_mexiko.html
ΟΥΣΤ

Ανώνυμος είπε...

Φαντάσου να σουν λαδέμπορος στην Κατοχή και να τελειώσει ο πόλεμος! Καταστροφή!