Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

Φούσκες και εμπόριο ρύπων


Φούσκες και πυραμίδες έχουν υπάρξει πολλές. Και έχουν μερικά κοινά συστατικά: Προϋποθέτουν ύπαρξη ρευστότητας, δημιουργία τεχνητών ελλειμμάτων, μόδα, σύνδρομο αγέλης, απληστία, φόβο, κάποιο συντονισμό, ψευδαίσθηση οφέλους, μαζική ή αντισυμβατική διαφήμιση, και φυσικά πολλούς μικρούς που θα τα δώσουν σε λίγους μεγάλους...

Για να τεκμηριώσω την πονηριά που νομίζω ότι υπάρχει, στο θέμα της αγοράς δικαιωμάτων CO2 ή ρύπων και, κατ' επέκταση στις Πρασινάδες, πρέπει κάνω μία υπενθύμιση στον εαυτό μου σχετικά με την πρόσφατη φούσκα στο Χρηματιστήριο Αθηνών:

Η φούσκα του Χ.Α. (μεταξύ 1999 και 2001) αλλά και κάθε χρηματιστηριακής αγοράς είχε πολλούς παίκτες. Ο βασικός, ήταν οι μεγαλομέτοχοι των εταιριών, ιδιωτών ή του Δημοσίου. Χωρίς πρωτογενείς μετοχές, δεν υπάρχει φούσκα. Ο δεύτερος βασικός παίκτης ήταν οι θεσμικοί επενδυτές: οι Τράπεζες, τα Αμοιβαία Κεφάλαια και οι Εταιρίες Επενδύσεων, Έλληνες και ξένοι. Αυτοί έχουν τα χρήματα να κάνουν παρασκήνιο, όπου δεν θέλει να φανεί ο βασικός μέτοχος. Ο τρίτος παίκτης ήταν οι πάσης φύσεως παπαγάλοι: Έγκυροι θεωρητικοί σοφοί, opinion makers, μεγάλοι και μικροί δημοσιογράφοι, βαρύγδουποι σχολιαστές. Ο τέταρτος παίκτης ήταν οι χρηματιστηριακές εταιρίες: αυτές ήταν ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στους πρώτους 3 παίκτες. Συντόνιζαν τα τρίγωνα και τα αεροπλάνα και έφτιαχναν δώρα και μίζες που ήταν δύσκολα για τους πρώτους δύο. Ο πέμπτος παίκτης ήταν τα θύματα: Οι πολλοί επενδυτές. Αυτοί έχασαν από λίγα λεφτά ο καθένας, αλλά τα εισέπραξαν οι λίγοι. 200.000 x €100 = 100 x €200.000. Νομίζω είναι σαφές (αν και λίγο απλοποιημένο).

Το σημαντικό από το παραπάνω παράδειγμα είναι τα συστατικά: 1) το πρωτογενές αγαθό (οι μετοχές), 2) οι ιδιοκτήτες, 3) οι χονδρέμποροι (οι θεσμικοί επενδυτές), 4) οι θεωρητικοί μεγάλοι και μικροί παπαγάλοι, 5) οι διακινητές και 6) τα θύματα.

Και φυσικά, χρειάζεται ο θεσμός του Χρηματιστηρίου. Μερικοί από εσάς θα πούνε: "Φταίει ο θεσμός". Δεν συμφωνώ. Δεν φταίει ο θεσμός, οι παίκτες φταίνε, και οι κατά τόπον φαυλούτσικοι κανόνες. Η πονηριά των μεγάλων και η αγραμματοσύνη και απληστία των μικρών. Και στο Ελληνικό παράδειγμα, οι μετοχές, δεν ήταν ποτέ τίποτα άλλο παρά χαρτί για σπέκουλα. Οι μικρομέτοχοι (ή και οι θεσμικοί επενδυτές) ελάχιστα πραγματικά δικαιώματα είχαν.


Με το Χρηματιστήριο Ρύπων, η κατάσταση είναι λίγο διαφορετική: 1) είναι κάτι καινούργιο, 2) δεν το βλέπουμε και δεν το διαβάζουμε – δεν είναι για εμάς, είναι, βασικά, μόνο για θεσμικούς, 3) σε αντίθεση με το χρηματοοικονομικό, οι μετοχές είναι πλασματικές: αντιπροσωπεύουν αμφίβολης σημασίας αγαθό. Είναι αυθαίρετα ορισμένες από κάποιο αόρατο χέρι με τεχνητό έλλειμμα από το πλαφόν. Υπάρχουν οι θεσμικοί παραγωγοί (οι κατά τόπο παραγωγοί ρεύματος (και οι βιομηχανίες), πράσινοι ή μη. Υπάρχουν οι θεσμικοί επενδυτές (funds που επενδύουν -- ευχαριστώ Π-Π για τα στοιχεία, είναι χρήσιμα). Μικροί επενδυτές --θύματα-- δεν υπάρχουν. Οι μικροί, από όπου τα παίρνουν, ή σκοπεύουν να τα πάρουν οι μεγάλοι, είμαστε εμείς: εσείς, εγώ, ο γείτονας, κάθε καταναλωτής ρεύματος. ΌΛΟ το μηχανάκι τροφοδοτείται από την αύξηση στην τιμή του ρεύματος. Και από φόρους για έργα υποδομής για τα μηχανήματα της κάθαρσης και της σωτηρίας: πράσινα τρένα, πράσινα αυτοκίνητα, πράσινοι δρόμοι, πράσινες διασυνδέσεις (και μαντέψτε ποιός τα πουλάει).


Και εδώ υπάρχουν τα παπαγαλάκια: Από τους (Δημοκρατικούς, σοσιαλίζοντες) Προέδρους και τον Αντιπροέδρους των ...ΗΠΑ, μέχρι τον δικό μας τον Παπούλια και τον ΓΑΠ, όλα τα λαμόγια και τρωκτικά των αιολικών, τις τράπεζες (η επιμελητεία του επιδρομέα). Όλες οι ΜΚΟ που χρηματοδοτούνται από κυρίως Γερμανικές εταιρίες, ανά τον κόσμο. Τα ΜΜΕ. Και οι ορδές των ηλιθίων. Κυριολεκτικά, ορδές. Γιατί σε αντίθεση με το κανονικό Χρηματιστήριο, εδώ το μήνυμα, δεν είναι ότι πάμε να βγάλουμε λεφτά. Το μήνυμα είναι ότι πάμε να κάνουμε «καλό», πάμε να σώσουμε τον Πλανήτη. Το θυμάστε; Το είχα γράψει στις Πράσινες επενδύσεις για εκλεκτούς: “Do good while making money”. Πολύ πιο δυνατό μήνυμα, με μεγαλύτερες ορδές ηλιθίων, και κομπάρσους καλοπροαίρετους ανθρώπους, μικρά παιδάκια κλπ. Άκου «ενέργεια για την αιωνιότητα»... Βλάσφημοι... παραβιάζετε τον Δεύτερο Νόμο.

Ωστόσο το μηχανάκι είναι εξαιρετικά καλά στημένο. Σαν business plan, σαν σχέδιο πολέμου..

Και γιατί η διαφήμιση; Φοβούνται τον ξεσηκωμό. Παραπλάνηση . Εγώ άρχισα να το καταλαβαίνω μετά από 6 μήνες. Πολλοί δεν θα πάρουν χαμπάρι τίποτα. Και με το Μνημόνιο… Μήπως είναι μέσα; Τι έλεγα; Τα χρήματα από το ρεύμα είναι ίσως πιο σίγουρα από τους τόκους και τους φόρους...


Αυτοί λένε «ζωγραφίστε γιατί χανόμαστε». Εγώ (και όχι μόνο) σας λέω: «Ξυπνήστε γιατί εμείς χανόμαστε» (και όχι μόνο στα ενεργειακά). Έβαλα πάνω πάνω δεξιά, έναν σύνδεσμο στην ανάρτηση της Ζάχαρης. Η εικόνα έχει τους προσκυνημένους της Νέας Τάξης και τις γλάστρες τους. Και δείτε και το "όχι στην Κάρτα του Πολίτη". Παρέα πάνε αυτά τα δύο.

ΥΓ. Το ρεύμα πρέπει να ακριβύνει τόσο ώστε να καλύπτει τα κέρδη των Γερμανών και άλλων προμηθευτών, τα κέρδη των επενδυτών του Zug, τα κέρδη του ενδιάμεσου που έφτιαξε και πούλησε, τα πραγματικά έξοδα εγκατάστασης, δωράκια, εκδηλώσεις παιδικής ζωγραφικής, "λοιπά" έξοδα, ΣΥΝ το ρεύμα της εφεδρείας. Και αυτό το λέω σε ροζ για να σας φανεί τρυφερό.

9 σχόλια:

a. horribillis είπε...

Το Κανκούν δεν βγάζει τίποτα. Οι μουτζαχεντίν θα αντικατασταθούν από ήπια σχόλια για αύξηση της ενεργειακής αποτελεσματικότητας (απόλυτα σωστό).

Όλη η κλιματολογία έκανε ζημιά στην πραγματική ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος και οικονομίας.

Θα αμφισβητηθεί και το Κυότο από του χρόνου. Αυτό λένε τα ψιλά γράμματα στα ξένα ρεπορτάζ.

Δεν μπορεί ο κόσμος όλος να υποκύψει στις εξαγωγικές ανάγκες των Γερμανών.

Ο νοών...νοείτω είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=EJRw5A37zBA&feature=player_embedded#!

Καλό μήνα!

porta porta είπε...

το '90 ενας γκουρου ΠΑΣΟΚΟΣ επιχειρηματιας.. μου ειχε πει "το παν ειναι να εχεις επιχειρηση με συνδρομη".. ειχα αποριες τοτε. ημουν και μικρος. Το εβλεπα Χρηματοοικονομικα και ως Cash Flow. KΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ !!
Σημερα ο λογαριασμος της ΔΕΗ ειναι η αναγκαστικη!! Συνδρομη στα Πρασινα αλογα. Δεν ζεις χωρις ρευμα. Κοβεις απο παντου αλλα ΔΕΗ πληρωνεις! Εκει ειναι ολο το κολπο.

Η καθε συνδρομη ( υπογεγραμμενο συμβολαιο κινητης τηλ, δανειου, ΔΕΗ κλπ ) το καταθετουν στην Τραπεζα η οποια Δημιουργει Χρημα απο το αναμενομενο ¨"Χρεος"-Υποχρεωση του καταναλωτη να πληρωσει!!

Τα Πρασινα ζουν απο της ΔΕΗ σ ολο τον κοσμο. Να μην το κουρασω ελπιζω να το πιασατε το υπονοουμενο σε οσα γραφει ο Αρχαιος !

ΠΠ

ΥΓ. ειδατε που ο ΠΑΣΟΚΟΣ ειχε δικιο τοτε?

Ανώνυμος είπε...

http://news.yahoo.com/s/afp/20101130/sc_afp/unclimatewarminguschina


Ξυπνίστε που κοιμάστε τον ύπνο του δικαίου

a. horribillis είπε...

Σωστή η "πράσινη" επισήμανσή σου ανώνυμε, αλλά δες:

http://www.npr.org/templates/story/story.php?storyId=121244275

και με εικόνα,

http://archaeopteryxgr.blogspot.com/2010/06/blog-post_29.html

Οι Κινέζοι είναι πιό έξυπνοι άπο όσο σου έχουν πει: 1) Εξάγουν αιολικά στα ψάρια που τα θέλουν -- εσύ είσαι ένα από τα ψάρια -- (και για αυτό έχουν ξενερώσει οι Ευρωπαίοι) 2) Κερδίζουν την μάχη των εντυπώσεων στους Αμερικανογερμανούς που τους την πέφτουν επειδή ...ρυπαίνουν (ρυπαίνουν πράγματι, δες τις προηγούμενες αναρτήσεις) 3) Πουλάνε δικαιώματα ρύπων στις ορδές των ηλιθίων.

Αλλά για ενέργεια, καίνε κάρβουνο. Τα αιολικά, όλα τα αιολικά, όλα μαζί τα αιολικά είναι άχρηστα για ενέργεια, και οι Κινέζοι είναι διαβασμένοι άνθρωποι.

Με λίγη τύχη, όπως η Κανκούν θα είναι περί τριχών, έτσι, και το 2012, το Κυότο θα λέει άλλα. Περίμενε και θα δεις. Όχι ότι αυτοί που ξεκίνησαν το παραμύθι δεν θέλουν συνέχεια, αλλά δεν γίνεται με ύφεση.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι στην υπό Κατοχή χώρα δεν θα μπουν αιολικά. Δυστυχώς θα μπουν. Αλλά αυτό είναι κακό για τα παιδιά σου αν έχεις: Από το υστέρημά τους θα πληρώνονται. Στον λογαριασμό της ΔΕΗ. Θες,δεν θες. Όπως η ...ΕΡΤ.

Τίποτα από όσα λέμε εδώ δεν είναι απαίδευτο. Άλλοι κοιμούνται. Δες την πρώτη πρώτη εικόνα σε αυτό το blog. Use google before asking dumb questions. Και όχι όποια ανάρτηση βρεις και σε βολεύει... Ψάξε τις θέσεις του Energy Secretary που ανέφερε το λινκ σου σε πυρηνική ενέργεια. Δεν είναι ηλίθιος.

Ούτε εσύ είσαι ηλίθιος. Εκτός αν δουλεύεις στην ΕΛΕΤΑΕΝ, όσο ανοίγεις τα μάτια σου και τα αυτιά σου θα μαθαίνεις. Καλό κάνει.

Ανώνυμος είπε...

Το πράσινο ποίημα

"Εννέα νέες φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις στο Νομό Βοιωτίας, συνολικής ισχύος 900 kWp, παρέδωσε η Positive Energy.

Οι σταθμοί αναμένεται να παράγουν συνολικά σε ετήσια βάση τουλάχιστον 1.200.000 kWh ηλεκτρικής ενέργειας, αποτρέποντας με αυτόν τον τρόπο την έκλυση 1.200 τόνων διοξειδίου του άνθρακα ετησίως που ισοδυναμεί με το διοξείδιο του άνθρακα που θα απορροφούσαν πάνω από 1700 στρέμματα δάσους."

Αυτό που δεν λέει:

Το ρεύμα της Positive Energy το πληρώνει 4 και 5 φορές πάνω ο υπάλληλος που δεν έχει λεφτά μετά τις 20 του μηνός.

Τα φ/β βόηθησαν την απασχόληση και τις εξαγωγές τηε Γερμανίας

Τα δικαιώματα ρύπων μάλλον θα τα καρπωθεί καποια Γερμανική εταιρία και θα πληρώσει κάτι και στο Έλληνα που καθάρισε

Η βιοποικιλότητα του φ/β "πάρκου" θα προσελκύσει άγρια φύση και τουρίστες.

nikos είπε...

η υστέρηση εξόρυξης λιγνίτη στο 9-μηνώ του ΛΚΔΜ -4εκ. τον

nikos είπε...

http://withinthemultitude.blogspot.com/2010/11/blog-post_09.html#more

porta porta είπε...

μμμμ και κανουν τα χρωστουμετα λεμε τωρα εμεις οι καχυποπτοι, Προστιμα CO2 !! Καπελο ή μερος .. οτι τους κατσει !!
Αν το Χρεος γινει ή μπει καπελο CO2 προστιμο!!! με τοκο ή ατοκο… μιας και τα Πρασινα μαθηματικα ειναι “εξυπνα” και οι εκπομπες ρυπων ειναι σαν τους τοκους και ανατοκιζονται στην πηγη τους !!
Εαν λεω ΕΑΝ … το σκεφτουν αυτο ΤΟΤΕ οι λαοι θα πληρωνουν με μεγαλυτερη χαρα για να μπορουν ν ανασαινουν τα παιδια τους??

Ξερω ειμαι μυστηριος τυπος, αλλα αφου μου μιλατε και με κανετε παρεα.,… θα λεω τα δικα μου !!!

ΠΠ