Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Η καταστροφή της Χίου (και της Λέσβου και της Λήμνου) από την Iberdrola


«Με νύχια και με δόντια» προωθεί ο άτυπος αλλά υπαρκτός «συνασπισμός» των οπαδών της «πράσινης ενέργειας» σε Χίο, Λέσβο και Λήμνο, το ενεργειακό σχέδιο - μαμούθ της ΡΟΚΑΣ - IBERDROLA για ανάπτυξη αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 706 MW και τη διασύνδεσή τους με το ηπειρωτικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας, παρά τις τοπικές αντιδράσεις οι οποίες βασίζονται στις σοβαρές αρνητικές συνέπειες που συνεπάγεται η κατασκευή ενός τέτοιου μεγέθους έργου. Πρόσφατα, το σχέδιο παρουσιάστηκε για μια ακόμη φορά στη Χίο, από τους εκπροσώπους της ΡΟΚΑΣ, με τη στήριξη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ). Η Νομαρχιακή Επιτροπή Χίου του ΚΚΕ επισημαίνει χαρακτηριστικά στην τελευταία σχετική ανακοίνωσή της: «Την ίδια ώρα που οι εκπρόσωποι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είτε σε κεντρικό επίπεδο είτε σε επίπεδο τοπικής διοίκησης, μέσα από ημερίδες και φανφαρονισμούς ορκίζονται στην προώθηση και εκμετάλλευση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της φυσιογνωμίας του νησιού, την ίδια ώρα κάνουν πλάτες στους επενδυτές της "Ρόκας-Iberdrola" προκειμένου να προωθήσουν την επένδυσή τους. Ρόλο πλασιέ της επένδυσης ανέλαβαν ο δήμαρχος του ΠΑΣΟΚ κ. Λαμπρινούδης με το πρωτοκλασάτο στέλεχός τους Μάρκο Μεννή και ο βουλευτής της ΝΔ κ. Μουσουρούλης, οι οποίοι σε αγαστή συνεργασία λειτουργούν ως Πέμπτη φάλαγγα για την κοινωνία της Χίου».

Οι «γαλαζοπράσινοι» υποστηρικτές του έργου, βουλευτές, πολιτευτές και εκλεγμένοι στα όργανα της τοπικής διοίκησης, υπέρμαχοι του καπιταλιστικού κέρδους, επιμένουν να στηρίζουν το έργο, που έχει λάβει και τις απαραίτητες άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τη ΡΑΕ, για 28 αιολικά πάρκα, παρά τις καταστροφικές συνέπειες που συνεπάγεται η ανάπτυξη εκατοντάδων ανεμογεννητριών. Η ΝΕ Χίου του ΚΚΕ σημειώνει: «Αποδεδειγμένα μια τόσο μεγάλη επένδυση θα πλήξει ανεπανόρθωτα τις περιοχές που θα αναπτυχθεί, αλλοιώνοντας την ιστορική, αρχαιολογική, οικολογική φυσιογνωμία της περιοχής, διώχνοντας τους κτηνοτρόφους, αλλάζοντας τις χρήσεις γης και δημιουργώντας ένα δαιδαλώδες πλέγμα δρόμων και δικτύων που θα προξενήσει ανεπανόρθωτη ζημιά».

Για του λόγου το αληθές, η ονομαζόμενη «Αιγαία Ζεύξη», με προϋπολογισμό 1,850 δισ. ευρώ, προβλέπει την ανάπτυξη 75 ανεμογεννητριών στη Χίο, συνολικής ισχύος 150 MW, με τις 10 από αυτές να τοποθετούνται στην περιοχή Αμανή και άλλες 65 στο οροπέδιο Αίπος. Πρόκειται για περιοχές με πολύμορφη ιστορική, περιβαλλοντική και αγροτική σημασία στις οποίες θα υψωθούν ανεμογεννήτριες 70 μέτρων! Ο σχεδιασμός προβλέπει ολοκλήρωση των μελετών έως το τέλος του 2013, έναρξη εργασιών αρχές του 2014 και έναρξη λειτουργίας το 2016, ενώ οι άδειες παραγωγής έχουν 25ετή διάρκεια. Η σκοπιμότητα του έργου είναι απλή: Εκμετάλλευση του αιολικού δυναμικού των τριών νησιών και εγγυημένη πώληση - μέσω της διασύνδεσης - της παραγόμενης ενέργειας στο ηπειρωτικό σύστημα σε υψηλότατες τιμές για σίγουρα υπερκέρδη. Η ίδια η εταιρεία εκτιμά - μέσω των υπολογισμών της για τα «ανταποδοτικά» τέλη - ότι θα έχει κύκλο εργασιών περίπου 50 εκατ. ευρώ το χρόνο από το συνολικό σχέδιο!

Τα επιχειρήματα υπέρ της επένδυσης διανθίζονται με ύμνους στην «πράσινη ενέργεια» και την προστασία του περιβάλλοντος. Αλλά η αλήθεια είναι ότι η κάλυψη των τοπικών αναγκών στη Χίο δεν απαιτεί τόσες ανεμογεννήτριες, ενώ η διασύνδεση με το ηπειρωτικό σύστημα θα μπορούσε να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη και οικονομικότερη τροφοδότησή της με ηλεκτρικό ρεύμα. Ωστόσο, η κυβέρνηση, η ΡΑΕ και η ΔΕΗ, που θα αναλάβει το έργο της διασύνδεσης εφόσον προχωρήσει η επένδυση, κινούνται μονόπλευρα υπέρ της εξυπηρέτησης των κερδών της πολυεθνικής, εξαρτώντας εκβιαστικά τη διασύνδεση με την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου! Η ΝΕ του ΚΚΕ τονίζει: «Η ανάπτυξη του νησιού δεν περνά μέσα από την καταστροφή της φυσιογνωμίας του, οι ενεργειακές του ανάγκες και γενικότερα οι ανάγκες των κατοίκων του δε σχετίζονται με επενδύσεις τύπου "Iberdrola", αλλά με την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής που στο κέντρο της θα έχει τον εργαζόμενο άνθρωπο και τις ανάγκες του, μιας πολιτικής που μόνο στα πλαίσια της λαϊκής εξουσίας και οικονομίας μπορεί να εφαρμοστεί. Με βάση αυτή την πολιτική το ενεργειακό πρότυπο από τη λογική της κατανάλωσης αντιστρέφεται στη λογική της εξοικονόμησης ενέργειας. Εκσυγχρονίζεται με σύγχρονα φίλτρα το εργοστάσιο της ΔΕΗ. Προωθούνται πολιτικές χρήσης μικρών μονάδων παραγωγής ενέργειας σε οικιακή βάση και με δημόσια δωρεάν επιδότηση».

Προσθέτει ότι «η προοπτική της ένταξης του νησιού και των νησιών μας μελλοντικά στο διασυνδεδεμένο σύστημα αφορά επένδυση και υποχρέωση του δημοσίου και σε καμιά περίπτωση δε συνδέεται με την οποιαδήποτε ιδιωτική επένδυση». Για να καταλήξει: «Καταγγέλλουμε την πολιτική των εκπροσώπων του δικομματισμού στο νησί μας πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, καταγγέλλουμε τη συνδιαλλαγή τους με τον επίδοξο επενδυτή και καλούμε τις μαζικές οργανώσεις, τις ταξικές δυνάμεις του νησιού στην τοπική διοίκηση και στα σωματεία, τις ανένταχτες προσωπικότητες που εξακολουθούν να μη βολεύονται στη σημερινή σαπίλα, να συσπειρωθούν για την αποτροπή μιας τέτοιας καταστροφικής για το νησί μας επένδυσης».



Εγώ δεν είμαι κατά του κέρδους ή ακόμα και του υπερκέρδους,  αλλά είμαι κατά της απάτης.  Τα αιολικά είναι απάτη:  Η Χίος δεν είναι για πέταμα.  Το αιολικό ρεύμα που θα παράγουν είναι τυχαία φύκια για ακριβές μεταξωτές κορδέλες.  Με πολύ λιγότερα κεφάλαια θα είχαν αυτόνομη συμβατική ενέργεια.  ΟΛΗ η δουλειά γίνεται για την Iberdrola. Αφού κατέστρεψε την Ισπανία, ψάχνει για κορόϊδα με λεφτά για πέταμα.  Η Iberdrola θέλει χώρο για τις σαβούρες της και καταναλωτές με βαθιά τσέπη.

Το είδα εδώ και είναι από τον Ριζοσπάστη (που έχει και άλλα σχετικά με αυτό, πιο πρόσφατο.)...  Η φωτό είναι του Δημήτρη Τράγκα, στην Αγία Τριάδα (38 32' Β, 26 00' Α)


Δείτε και το http://indy.gr/other-press/me-to-neo-nomo-gia-ape-3c7arizei-ekatommyria-stin-ispanik-polyethnik-iberdrola από τις 31 Μαρτίου 2010...

20 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Να υποθέσουμε ότι έχουν εξαντληθεί όλα τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας των νησιών και οι δυνατότητες εγκατάστασης μικρών οικιακών μονάδων ΦΒ και για αυτό πήγανε στα μεγάλα έργα.

Πλάκα κάνω.....

archaeopteryx είπε...

700 αιολικά ΜW, συν μεταφορικά, χωματουργικά και διασυνδέσεις, τα παίρνεις δεν τα παίρνεις με €700.000.000-750.000.000. Χώρια η διασύνδεση (που πρέπει να είναι ιδιαίτερα ακριβή και χρήσιμη). Να πούμε 800;

1) Με 800 μεγάλα, για 20 χρόνια θα μπορούσαν να καίνε εσάνς από γιασεμί και να τους βγει πιο φτηνα

2) 800 μεγάλα για να αποπληρωθούν, πλήρωνε κυρ Μήτσο και κυρά Κατίνα σε όλη την Ελλάδα Πράσινη Ανάπτυξη.

Πληρώνουμε εμείς (και πετάμε και 2-3 νησιά) για να μασάει η Ιμπερντρόλα και να χαμογελάνε 2-3 φανεροί και άλλοι τόσοι αφανείς.

ΜΟΝΗ ελπίδα η αδυναμία χρηματοδότησης (και η μαζική αντίσταση των ντόπιων). Από φωτό φαίνεται βραχώδες και αγονο το βουνό, αλλά από τις φωτό, μάλλον το αγαπάνε.

Ανώνυμος είπε...

1,8 δις ευρώ... δισεκατομμυριοευρώπονος.

3% στα 1,8+0,7 = 75 εκατομύρια.

Μια παλιοδουλειά υποβρυχίων

Ανώνυμος είπε...

Για τον χχχχχχχ σας έγραψαν αλλά το σβήσατε

Ανώνυμος είπε...

Μάγκες, διαβάζετε το rizobreaker, μαθαίνετε και κατιτίς παραπάνω από τα παπαγαλάκια, είναι και τσάμπα αυθημερόν στο net.

http://tinyurl.com/44abh26

Ρίξτε και μιά ματιά στα "Παρόμοια Θέματα" κάτω-κάτω. Εχει (ενεργειακο) πράμα που σαλεύει.

Όσο για την ... "Αιγαία Ζεύξη" (και αρχιδιές καμαρωτές, με το συμπάθιο!) κάτι μου λέει ότι για να αποκτήσει πλήρη σκοπιμότητα δεν θα πάει (αν και όταν πάει) μόνο δυτικά, αλλά και ανατολικά!

Γιαααα βάλτε το νιονιό να δουλέψει και να βλέπω χεράκια ....

spiral architect

archaeopteryx είπε...

Αρχίζει από Τσ και τελειώνει σε εσμέ;;;

Μα το είχε πει ο καθηγητής Μπεργελές, δεν το είχε πει;

Αιολικό καλαμπόκι. Θα εισάγουμε για 50-60, και θα παράγουμε για 100-400.

Ανώνυμος είπε...

Γιατί δεν ρωτάς τον Μουσουρούλη? Θα ξέρει. Του άρεσαν και τα φουρφούρια.

Ανώνυμος είπε...

αυτοι οι Ισπανοι και οι Ελληνες-τσιρακια τους, είναι τοσο αληταραδες που...θελουν να πληρωσει ο ελληνικός λαος τη γραμμη διασυνδεσης π[ου θα τους εξυπηρετει αποκλειστικα (δηθεν στο ονομα της αναπτυξης του νησιου), να παρουν επιδοτηση 40% (δηθεν στο ονομα δημιουργιας θεσεων εργασιας-που δεν δημιουργουν-ολα απο Ισπανια) οπότε με την υπερτιμολογηση να μη βαλουν σχεδον τιποτα απο την τσεπη τους....και να εισπραττουν για 20 χρονια από το μακακα τον ελληνικο λαό που θα τους πληρωνει μεσω λογαριασμου ΔΕΗ μηνας-μπαινει, μηνας βγαινει

Ανώνυμος είπε...

Κοιμηθητε ελληναρεσ, κοροιδα οικολαγακια.
Τραβατε για δενδροφυτευση του ΣΚΑΙ βοδια...

http://indy.gr/other-press/me-to-neo-nomo-gia-ape-3c7arizei-ekatommyria-stin-ispanik-polyethnik-iberdrola

Διαβαστε το σκανδαλο - ποτέ δεν διαψευστηκε

Ανώνυμος είπε...

@ archaeopteryx:

Ω. ναι!

Βασικά δεν εχω κανένα πρόβλημα με διασυνδέσεις με την Τουρκιά, έτσι κι αλλιώς είμαστε και απο κει διασυνδεδεμένοι (ΚΥΤ Νέας Σάντας - ΚΥΤ Babaeski, aka Σαράντα Εκκλησιές) και αυτό είναι το τεχνικά σωστό

Μια μονόπλευρη όμως διασύνδεση με υποβρύχιο καλώδιο Υ.Τ.(150kV) και ο θεός ο ίδιος να κατέβει κάτω, είναι υπερβολικά δαπανηρή για να κατασκευαστεί, να τεθεί υπό τάση και φορτίο και να συντηρείται για τα γούστα της Iberdrola και την ομορφιά του Ρόκα παρ' εκτός κι αν βάλουν το χέρι στην τσέπη και να το κατασκευάσουν αυτοί (ο νόμος 3851/10 δίνει αυτό το δικαίωμα σε ιδιώτες, αν και δεν τους κόβω για ανοιχτοχέρηδες)

Οπότε μια τέτοια διασύνδεση μπορεί να "παίξει μπάλα" στο διασυνδεδεμένο σύστημα μόνο σε συνδυασμό με διασύνδεση προς τα ανατολικά. Αλλά άλλο πράμα η εναέρια διασύνδεση Ν. Σάντα - Babaeski και άλλο η υποβρύχια διασύνδεση του Ελληνικού Ηπειρωτικού Συστήματος με τα παράλια της Τουρκίας μέσω κάποιων νησιών.

Τέτοια φαραωνικά έργα ούτε στην ex-CCCP δεν γινόντουσαν.

Άσχετο μιας και είπα CCCP: Ξέρεις τι τάση έχει το δίκτυο Μεταφοράς (οι κορμοί του) στην ex-CCCP? 1ΜV ή αλλιώς 1000kV

Σου φαίνεται πολύ? Είναι, γιατι οι αποστάσεις είναι τεράστιες, οπότε για να μειώσεις τις απώλειες κρατώντας την ίδια διατομή αγωγών, ανεβάζεις την τάση.

Ενα δωρεάν φροντιστήριο απο τον
spiral architect

archaeopteryx είπε...

Ξέρεις spiral, νευριάζω γιατί τόση γνώση και είναι για τους πολλούς σαν Κινέζικα, και για εμάς που δεν θέλουμε κλοπές και απάτες, δυσεύρετη. Και το θέμα είναι πώς το περνάς. Π.χ. εάν το βάλω σε δύο τρεις ιστοσελίδες, θα έχει ένα ακορατηρίο. Προφανώς το indy έχει άλλο. Και ΟΛΟΙ είμαστε από την ίδια πλευρά. Με ζορίζει ή έλλειψη επικοιωνίας

Ανώνυμε 8:13 σε ευχαριστώ για το λινκ, το έβαλα στην ανάρτηση. ΔΕΝ είναι θέμα κομμάτων ή ιδεολογιών. Από την ίδια πλευρά είμαστε όλοι.

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχψει έστω και ένας καθαρός οικολόγος; Ποιος/ποια; Δειξετε τον να χαρούμε λίγο!

Kaymakchalan

Ανώνυμος είπε...

@ Kaymakchalan:

Το ανέκδοτο με το λαγό που διαλαλούσε στα ζώα της ζούγκλας ότι περίμενε το λιοντάρι για να το γαμήσει, το ξέρεις?

Ε, ο λαγός είναι ο πραγματικός οικολόγος!

spiral architect

a. horribillis είπε...

αυτό με το καλώδιο, το κόστος και την σκοπιμότητα...

Βασικά θέλουν την διασύνδεση για την οποία μιλάνε οι Γερμανοί (πχ Desertec) και κατα μήκος του καλωδίου, παρασιτικά τα αιολικά.

Και φυσικά το καλώδιο το πληρώνει η χώρα υπό κατοχή. Δεν έχουν επιμελητεία, ζουν από την εκάστοτε χώρα. Και το Desertec θα χρηματοδοτηθεί από το ρεύμα που θα πουλάει σε Ιθαγενείς...

Πανέξυπνοι οι Ευρωπαίοι...

Ανώνυμος είπε...

Το καλώδιο το πληρώνουμε από το φουσκωμένο ρεύμα και το 25% καπέλο που λέει το Ιντυ

Ανώνυμος είπε...

24 Μαΐου 2011 10:36 μ.μ. και λοιποι άσχετοι τετοιων ειδικευμενων θεματων:

Βρε κοροιδαρες, το καλωδιο το πληρωνετε από τον κρατικό προυπολογισμό μια κι έξω.
Δειτε τη νεα ΜΑΣΜ (Μελετη Αναπτυξης Συστηματος Μεταφορας) του ΔΕΣΜΗΕ και ΥΠΕΚΑ!
Το καλώδιο που θα εξυπηρετει αποκλειστικά τις ανεμογεννητριες της Ιμπερντρολα και θα κορεστεί κατά 100% από αυτήν (φτωχομπινεδες με μικρα φωτοβολταικά δεν θα κουμπωνουν πάνω)...θα το πληρωσει το κρατος ΝΤΟΥΚΟΥ και οχι μεσω λογαριασμών. Είναι τυχαίο που έγινε Προεδρος του ΔΕΣΜΗΕ ο Καθ. Παπαδόπουλος (βασικός μελετητής του καλωδίου, εμμισθος της Ιμπερντρολα, περίοδο 2006-2009;

Μεσω λογαριασμών θα πληρωνετε την παραγωγή των ανεμογεννητριων της Ιμπερντρόλα


Τα καταλάβατε ή να τα ξαναγράψω;

archaeopteryx είπε...

Ναι, σε καταλαβαίνω, αλλά τα αιολικά, στατιστικά είναι χρήσιμα 20-25% του χρόνου. Πες 30% επειδή είναι όμορφη η Χίος. Όπως είπε ο spiral, ΔΕΝ ποντίζεις 1,8 δις για την Ιμπερντρόλα. Δεν βγαίνει.
Με 2,5 δις, θαπληρώναμε τους Χιώτες για 20 χρόνια να μην θέλουν ρεύμα (θα μου πεις πως θα βγάλει και ο Ισπανός...)

Ανώνυμος είπε...

Εσύ τα λες αλλά, το Τινακι είναι ταγμένο και η νεολαία μας βλακoγιδοπροβατα που τρεχουν σε δενδροφυτευσεις των κρατικοδιαιτων καναλαρχων.
Οικολογία , μπαρουφολογία κι από πίσω....οι μεγαλοεργολάβοι και οι ιμπερντρόλες βγάζουν ΔΙΣ €€€€€€ από το υστέρημα του κοσμάκη.
Αστα, δεν σωζεται αυτη η χωρα με τιποτα

ΤΡ είπε...

Μια βροχή μας σώνει (καταιγίδα)

Ανώνυμος είπε...

@ Ανώνυμος 24 Μαΐου 2011 10:45 μ.μ:

Ωπα φίλε, aspetta!
Ποια ΜΑΣΜ λέει για την Αιγαία Ζεύξη? Έχω τυπωμένο στο γραφείο μου το κείμενο ΜΑΣΜ 2010-2014 και στον τοίχο αναρτημένο τον αντίστοιχο χάρτη ΜΑΣΜ. Πουθενά δεν αναφέρεται αυτό!

Έχεις κάποιο λινκ ή κάποια έγκυρη πληροφορία?

spiral architect