Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Τα νεώτερα από το Δυτικό μέτωπο (das Kapitulation?)


Κατ' αρχάς, και σε συνέχεια του προηγούμενου για την Ισπανία, ο ΖeroΗedge αναφέρει ανεργία 23% εκεί, και ότι στοχεύουν σε έλλειμμα 4,4% του ΑΕΠ φέτος, και ότι θέλουν μεγαλύτερο ή μεγάλο πακέτο διάσωσης από την "Ευρώπη" (δηλαδή την Γερμανία).  Σε ξεχωριστή ανάρτηση έχει ανάλυση της JPMorgan ότι η Γερμανία ενέδωσε με τα τριετή δάνεια της ΕΚΤ σε Ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες και τις πιο χαλαρές απαιτήσεις για εγγυήσεις (collateral), που έχουν ρίξει τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια και έχουν αυξήσει την ρευστότητα. (Μαζί και η χαλάρωση σε Basel --κεφαλαιακές επάρκειες τραπεζών, και προτεινόμενη χαλάρωση και σε κριτήρια Μάαστριχ. Τα περί ίδρυσης "Ευρωπαϊκού" rating agency το ακούω βερεσέ. Τον
"ελεγχόμενο" οίκο αξιολόγησης τον μυρίζομαι μέχρι και εγώ από μακριά (και έχω ένα σχόλιο, στο τέλος). Ο ΖΗ είναι επιφυλακτικός ως προς απώτερα θετικά αποτελέσματα (πραγματικές επενδύσεις -- οι ΑΠΕ ...είπαμε). Ωστόσο τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια σε Ισπανία και λιγότερο σε Ιταλία βελτιώθηκαν (το λέει και το Bloomberg).

Άλλοι τονίζουν τα αρνητικά που εξακολουθούν να ισχύουν:  Οι κίνδυνοι από το mark-to-market (το κουκούλωμα σε ζημιές που έχει γίνει και θα ξεσκεπαστεί εάν κάνει καμία στραβή η Ελλάδα) και από τα περίεργα collaterals που δέχεται η ΕΚΤ που ή θα την κάνουν την ίδια προβληματική, ή θα την μετατρέψουν σε ...χρηματιστηριακή εταιρία που δανείζει πελάτες για αγορά μετοχών που πέφτουν σε αξία. Ή πιο ...μακροσκοπικά, κατά πόσον θα συνέλθουν οι πραγματικές οικονομίες με τριετές χρήμα, ή παίζουν άλλα μαύρα σενάρια.

Η Izabella Kaminska εταφέρει ανάλυση της Capital Economics που μας έχει εκτός Ευρώ (η "προσωρινή" [δεν λέω την κακιά λέξη] που λένε κι άλλοι από χτες, που ...ανέβηκε το ΧΑ -- άλλο πάλι αυτό) φέτος, και άλλους το 2013.

Τέλος, παλιός μου γνώριμος μεταφέρει άποψη "σημαίνοντος Γερμανού" Ευρωβουλευτή που θεωρεί την υποβάθμιση Ευρωπαϊκών χωρών από την S&P "πόλεμο κατά του ευρώ". Κάτι τέτοια, πέρα από τις ...γεωπολιτικές σκοπιμότητες, τα θεωρώ τρίχες. (α) "Ποιο ευρώ;" Κοινό νόμισμα για χώρες που έχουν διαφορετικά ισοζύγια και που βασικά αντιπαθούν η μία την άλλη;  (β) Εάν μη τι άλλο, η S&P καθυστέρησε 1-2 μήνες να κάνει αυτό που ήξερε ο Π-Π, εγώ και άλλοι 10.000 σαν και εμάς από τον Νοέμβριο. Τα λεφτά περπατούσαν.  (γ) Η αγορά και ο κάθε μπακάλης θα ξέρουν εάν ένας οίκος αξιολόγησης είναι ελεγχόμενος. Θα μου πείτε, εάν κανείς δεν έχει λεφτά, τι σημασία θα έχει;  (δ) Τι πόλεμο;  Οι Αμερικάνοι ήρθαν στην Ευρώπη με το ζόρι, δύο φορές, και στην δεύτερη βρέθηκαν εντέχνως μπλεγμένοι με τους Ρώσους. Χωρίς τον φόβο των Ρώσων δεν θα υπήρχε Ευρώπη παρά μόνο για βόλτες. Αλλά βολεύει...  Και έχουν αφήσει το Δ' Ράϊχ φύλακα, να σκούζει για πόλεμο στο ευρώ. Αλλά η ρευστότητα ήρθε με swaps από την Fed. Μην τρελαθούμε κιόλας.

Το "das Kapitulation" δεν αφορά εμάς, εμείς είμαστε "ειδική περίπτωση", το έχουν πει, εκτός εάν ξυπνήσουμε και την κάνουμε... Για να λέει (δημόσια) ό Μυτιληναίος ότι είναι κακό σενάριο η δραχμή, μπορεί και να είμαι ...contrarian.  Ωστόσο, ΔΕΝ είναι ζητούμενο η δραχμή. Η δραχμή είναι αποτέλεσμα της αδυναμίας εξυπηρέτησης του χρέους και η αδυναμία βιώσιμης αναδιάρθρωσης.  Κακώς, κάκιστα.  Με 2 χρόνια insider trading... ΜΗΝ το ξεχνάτε αυτό.

2 σχόλια:

Ζάχαρη είπε...

Και αλλα νεα
http://www.mckinsey.com/Insights/MGI/Research/Financial_Markets/Uneven_progress_on_the_path_to_growth

τα καταφερνουν οι ΗΠΑ.Να τι χρειαζεται το ευρω.

archaeopteryx είπε...

χωρίς να είμαι στο κεφάλι τους, νομίζω ότι μια χαρά το θέλουν το ευρώ και να είναι και ισχυρό (για να ψωνίζουν -- όλοι αυτό θέλουν). Αυ΄το που δεν νομίζω θέλουν είναι να χρημαστοδοτεί το ευρώ τους "κακούς" όποιοι είναι αυτοί. Αλλά, πάλι, δεν ξέρω...