Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

Τι προτείνω; (Απάντηση σε ερώτηση)


Με ρώτησε σχολιαστής το εξής:

"Αrchaeopteryx για να καταλάβουμε, τι προτείνεις; Να παραμείνουμε στο λιγνίτη;Όχι στις ανεμογεννήτριες, όχι στα φωτοβολταϊκά, στα υδροηλεκτρικά, στα πυρηνικά; Σε ποιες μορφές ενέργειας αντιδράς; Ή μήπως αντιδράς στις επιδοτήσεις;"

Και του απάντησα:

Έχω γράψει 2-3 φορές τι θα πρότεινα εγώ:

http://archaeopteryxgr.blogspot.com/2011/11/blog-post_7131.html (με την σημαντική διόρθωση του spiral architect για τα ανώτατα όρια στις εισαγωγές, λόγω δικτύου), και

http://archaeopteryxgr.blogspot.com/2011/03/blog-post_18.html

Για ισχύ βάσης: Λιγνίτη, ή/και λιθάνθρακα, ή πυρηνικό (ναι, ακόμα και μετά την Φουκουσίμα). Τα ανθρακικά με φίλτρα, αποθειωτές κλπ. και σύγχρονη διαχείριση στερεών. Drax.

Με γνώμονα το κόστος και την συναισθηματική μας προσέγγιση
των πραγμάτων, δεν θα έβαζα τό πυρηνικό. Το 2000, ίσως θα το έβαζα. Σήμερα είμαστε μόνο για φτηνές λύσεις.  Θεωρώ ότι ο φόβος των πυρηνικών είναι μεγαλύτερος από τον κίνδυνο των πυρηνικών (και τίποτα δεν είναι ακίνδυνο) αλλά δεν είναι του παρόντος.

Για ισχύ αιχμής: Υδροηλεκτικά και εισαγωγές.  Θα έφτιαχνα και άλλα (μεγάλα) Υ/Η εάν έχουμε χώρους και νερά. ΔΕΝ θα έκανα γεωτρήσεις για να έχω νερά, πρόκειται για έγκλημα.

Εάν έπρεπε να βάλω αιολικά (εντολές γκαουλάϊτερ) θα έβαζα μόνο κοντά σε υπάρχοντα (μεγάλα) υδορηλεκτρικά (για λίγη αντλησιοταμίευση) αλλά θα ήταν φτηνότερο να έχω +20,+30% ονομαστική ισχύ σε μία λιγνιτική ή λιθανθρακική μονάδα και να χρησιμοποιώ την ισχύ βάσης για αιχμή (με αντλησιοταμίευση).

Δεν θα έλεγα όχι σε αέριο για ισχύ αιχμής, αλλά το αέριο, μέχρι (και εάν) να έχουμε εμείς,  έχει σοβαρό πολιτικό ρίσκο (να το κόψουν). Καλό το LNG αλλά δεν θα είναι πάντα φτηνό.

Θα διασυνέδεα τα μη διασυνδεδεμένα νησιά για καλύτερη χρήση της ισχύος βάσης. (Αυτό δεν σημαίνει ότι θα έβαζα αιολικά όπου διασυνέδεα, αφού είτε έτσι είτε αλλιώς, τα αιολικά είναι γενικώς άχρηστα και πανάκριβα για το ελάχιστο καύσιμο που πραγματικά υποκαθιστούν).  Τα αιολικά και τα φ/β, μόνο για όποιον θέλει να τα πληρώνει, να τα βλέπει και να τα ακούει. Τα αιολικά, βασικά ΔΕΝ παράγουν χρήσιμο ρεύμα (δεν γλυτώνουν καύσιμα και δεν υποκαθιστούν "βρώμικες" μονάδες) και τα φ//β είναι, ακόμα, πανάκριβα, αλλά, τεχνικά, όχι τόσο ηλίθια γιατί τουλάχιστον παράγουν είτε "προβλέψιμα", είτε σε ώρες καλοκαιρινής αιχμής. Αλλά για πολύ πλούσιους. Στο 1/3 της τιμής, θα έβαζα φ/β σε άγονες, άνυδρες εκτάσεις. Σε κάθε περίπτωση (και με απόδειξη την εμπειρία της Γερμανίας) τα φ/β είναι ακριβή ημερήσια ισχύς αιχμής και τίποτε άλλο.  Η ιδέα ότι θα πάρουμε τα υδροηλεκτρικά για αντλησιοταμίευση με φ/β ή με αιολικά είναι καλή μόνο για αυτούς που κατασκευάζουν και μας τα εξάγουν και για τους χωματουργούς. Η αντλησιοταμίευση είναι ενεργειακά ασύμφορη (χαμηλώνει το EROIE είτε των αιολικών είτε των φ/β) και απλά τριπλασιάζει τις επιδοτήσεις.

Τσάμπα αν μου τα έδιναν δεν θα έβαζα αιολικά (εκτός για να αλέθω αλεύρι ή να τρομπάρω νερό). ΔΕΝ θα έφτιαχνα τεχνητές αντλησιοταμιεύσεις. Πολλά λεφτά και ακαταστασίες. Και σίγουρα όχι με νερά γεωτρήσεων! Έγκλημα!  Η στοιχειώδης εξοικονόμηση γλυτώνει περισσότερα καύσιμα από τα αιολικά.

Θα έλεγα "όχι" στον όποιο φόρο άνθρακα (θεωρώ ξεφτίλες τους πολιτικούς μας, που σαν κατουρημένοι, δεν το κάνουν. Θα έλεγα "όχι" σε υποχρεωτικές ΑΠΕ (Το ΔΝΤ κόβει ταρίφες σε Πορτογαλία και Ισπανία, ενώ εδώ...)

Θεωρώ την ΔΕΗ εταιρία ΚΟΙΝΗΣ ΩΦΕΛΕΙΑΣ, είτε ανήκει στο Δημόσιο είτε σε ιδιώτες, και απαραίτητη για Εθνική Στρατηγική και αναγκαίο να μείνει ενιαία, για να είναι ...χρηματοδοτήσιμη!

Θεωρώ την δήθεν απελευθέρωση μεγάλη κοροϊδία (από φιλεύθερης σκοπιάς, που δεν απέχει περιέργως από την αριστερή σκοπιά, στο θέμα). "Απελευθέρωση" έχει καταντήσει να σημαίνει να σαλαμοποιήσουμε την ΔΕΗ για να δώσουμε τα κομμάτια της σε εταιρίες τύπου EDF (η συγκεκριμένη είναι ημι-κρατικό, πυρηνικό μονοπώλιο).

Θεωρώ ότι η ΡΑΕ πρέπει να είναι πράγματι "Ρυθμιστική" και όχι τέως ή νυν ή μελλοντικοί υπάλληλοι χωματουργών. Βέβαια αυτό προϋποθέτει και σοβαρή Βουλή, που μας πάει σε άλλα.

Βιομάζες, βιοαέρια, γεωθερμίες, ΣΥΘΗΑ, κλπ είναι εξειδικευμένα και περιορισμένου αντικειμένου. Η ΣΥΘΗΑ, καθ εαυτή, είναι καλή ιδέα  (αλλά ό,τι πρέπει για αρπαχτές).

Γενικά είμαι κατά των επιδοτήσεων, αλλά εάν επιδοτούσα κάτι θα ήταν για κάτι που παράγει, όχι κάτι που δεν παράγει. Ένα επιδοτουμενο πυρηνικό 1.500 MW παράγει πολύ και απρόσκοπτο ρεύμα για 40 χρόνια με διαθεσιμότητα 95+%. 3.000 επιδοτούμενα αιολικά, έχουν MW προς MW ίδιο αρχικό κόστος, και διαθεσιμότητα 20-25%. Να μην το ξεχνάμε αυτό, κάθε αιολικό κοστίζει 1-2 εκτομμύρια ευρώ! Και παράγει ελάχιστο (προβλέψιμο και χρήσιμο) ρεύμα. Η "ονομαστική" ισχύς του "1" μεγαβάτ είναι παντελώς άσχετη με το πόσο καύσιμο υποκαθιστά (και σίγουρα δεν υποκαθιστά ούτε "ένα" θερμικό μεγαβάτ ούτε το 25% του "ενός" θερμικού μεγαβάτ  Δύο μή επιδοτούμενα λιθανθρακικά (με φίλτρα κλπ) θα ήταν η φτηνότερη λύση και σαν €/kWhr και σαν αρχικό κόστος.
Μην σας κάνει εντύπωση ότι λέω περίπου ό,τι έλεγε και η ΔΕΗ πριν αναλάβουν τα Πράσινα Ζόμπυς.

Για κάθε απορία, στην διάθεσή σας. (Και για τον φόβο του θανάτου, έβαλα σε σχόλιο λόγους να φοβόμαστε)

18 σχόλια:

archaeopteryx είπε...

με άλλα λόγια, οι ενεργειακές επιλογές, και τα οικονομικά τους, είναι κουκιά μετρημένα.

μετά παίζουν οι πονηριές των Γερμανών και των Γερμανοτσολιάδων, και η ανθρώπινη ανοησία.

Φυσικά και τα αιολικά δεν κάνουν τόσο κακό στο περίβάλλον όσο τα πυρηνικά ή τα ανθρακικά. ΔΕΝ παράγουν ρεύμα και ας λένε ότι παράγουν.

Τους είπα σε τι νοσοκομείο να πάνε σε ώρα ανάγκης. Και εάν δείτε κανένα αιολικό παπαγάλο στην αντιπυρηνική εκδήλωση, να του το πείτε.

nikos είπε...

και πάλι Εύγε!!! Αυτό που έπρεπε να κάνουν οι πληρωμένοι γραφειοκράτες εδώ και καιρό δλδ. το Στρατηγικό Σχεδιασμό τον έκανες σε μια κόλα χαρτί . Εύγε!!

Ανώνυμος είπε...

Τα πυρηνικα εχουν ραδιενεργα αποβλητα που μολυνουν για εκατονταδες χρονια γη και θάλασσα και σε περιπτωση ατυχηματος αποδεκατιζουν πληθυσμους με τραγικο τροπο.
Πώς μπορεις να τα υποστηριζεις;

archaeopteryx είπε...

Τα πυρηνικά απόβλητα πράγματι κρατάνε για εκατοντάδες χρόνια, αλλά τι ακριβώς μολύνουν δεν το γνωρίζω.

Αυτό που ξέρω είναι ότι κανένας πληθυσμός δεν αποδεκατίζεται από πυρηνικά απόβλητα. Περισσότεροι πεθαίνουν (σε καιρό ειρήνης) από αυτοκινητιστικά, φυσικές καταστροφές, αρρώστια, φτώχεια κλπ.

Θάνατοι ανά 100.000 πληθυσμό και βασικές αιτίες, 1900-2005

σε περίπτωση που υποψιάζεσαι τα ραδιενεργά απόβλητα για τους καρκίνους του παραπάνω λινκ, δες εδώ. Αναφέρει ότι 10% των καρκίνων είναι από ακτινοβολία (αναφέρει διάφορες, και τον Ηλιο, και ότι Low-dose exposures, such as living near a nuclear power plant, are generally believed to have no or very little effect on cancer development, αν το πιστεύεις. Μην μου πεις για το Τσερνομπύλ, έχω αναρτήσει εικόνες. 1%-2% από αξονικές τομογραφίες, και έχω κάνει 2-3 τέτοιες.

Ιστορικά πεθαίνουμε από αρρώστειες, πείνα, και φυσικές καταστροφές.

Κι αν οι φυσικές κατστροφές ή και οι αρρώστιες είναι "φυσικά φαινόμενα", οι ΑΝΘΡΩΠΟΓΕΝΕΙΣ θάνατοι θα έπρεπε να σε σοκάρουν. Πόλεμοι, γεννοκτονίες, βιομηχανοποιημένοι θάνατοι, λιμοί από βλακεία ή σχεδιασμό, ή κακό σχεδιασμό, αρρώστιες λόγω φτώχειας, ανθρωποθυσίες Αυτά, ναι, μου σηκώνονται οι τρίχες. Το 1.000.000 Έλληνες και 1.500.000 Αρμένιοι είναι στην λίστα, αλλά χάνονται στο μέγεθος.

Τα παραπάνω, ΔΕΝ αναιρούν ότι υπάρχουν κίνδυνοι και θύματα ΚΑΙ από πυρηνικά ατυχήματα και ραδιενέργεια.

Και αν θες να είσαι μακάβριος/α και να δειςθανάτους ανά Τεραβατώρα:

161 από κάρβουνο (μέσος όρος)
278 από κάρβουνο (Κίνα)
12 από βιομάζα
1,4 από υδροηλεκτρικά
0,44 από ηλιακά (ταράτσες...)
0,15 από αιολικά
0,04 από πυρηνικά

Αν σκέφτεσαι σαν και μένα, θα λες "ναι αλλά τα μακροχρόνια αποτελέσματα" κλπ. Μακροχρόνια, όλοι πεθαίνουμε. ΔΕΝ φοβάμαι τον θάνατο από το CO2, ή την πυρηνική ενέργεια. Θα μοο έρθει επειδή ζω σε πόλη, οδηγώ, μου αρέσουν τα σουβλάκια, οι πίτσες, τα παγωτά, και περνάω από την Πλατεία Βάθης δύο φορές την ημέρα.

Τα πολυκυκλικά αροματικά στην ρομαντική μυρουδιά του τζακιού είναι από τις πιο καρκινογόνες ουσίες. Όπως και το βενζόλιο που δίνει μια ωραία μυρουδιά στην βενζίνη και το χρησιμοποιούσαν για λοσιόν ξυρίσματος πριν 100 χρόνια. Προσωπικά, θα προτιμούσα να μένω κοντά σε πυρηνικό, από κοντά σε διυλιστήριο... Ή ίσως και στεγνοκαθαριστήριο. Άσε την ναφθαλίνη, τα τσιγάρα, το νοβοπάν, και τα εντομοκτόνα. Κι όμως είμαστε 7 δις, αισίως, ζωή να 'χουμε στον Πλανήτη.

Δεν θα πιάσω τα περί πυρηνικών αποβλήτων, γιατί δεν νομίζω θα δούμε πυρηνικά σύντομα στην Ελλάδα. Για μικρές χώρες, η αποκομιδή είναι μέρος του συμβολαίου, και έχουν κάποια ρουτίνα.

archaeopteryx είπε...

Με κάνεις να άγχομαι με όλους τους κινδύνους... Άσε το στρες...

Ανώνυμος είπε...

Δεν ξέρω πόσα ακριβώς χρόνια τα απόβλητα παραμένουν ραδιενεργά. Αυτό που ξέρω είναι ότι η Ομερτά για την απόφαση να παραδοθεί ο ενεργειακός σχεδιασμός σε ξένους θα διαρκέσει περισσότερο. Ποτέ δεν θα μάθουμε, τουλάχιστον όχι από ελληνική πηγή, γιατί ανακατεύονται τόσοι ξένοι στο θέμα ενέργεια.

Η φτηνή ενέργεια είναι προϋπόθεση για την έξοδο από την κρίση. ¨Οπως είναι και η έξοδος από το πρωτόκολλο του Κυότο. Ο Καναδάς το έκανε, εμείς τι περιμένουμε;

Kaymakchalan

Ανώνυμος είπε...

Αν φέρουμε αγωγό με αέριο απο το Αζερμπαιτζάν...

nikos είπε...

Αν η ΡΑΕ,ΔΕΣΜΙΕ ,ΕΕΕ,ΔΕΗa.e. κλπ έκαναν σωστά την δουλειά τους χρόνια τώρα ,ΔΕΝ θα έφτανε σε αυτό το χάλι το ηλεκτρικό σύστημα, ακολουθεί η βαθιά οικονομική ύφεση... να τα καταργήσουν , αναδιοργανώσουν ...η εξαφανίσουν ... Απλά ο κάθε μηχανικός της ΔΕΗ ,ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ , συχνά σύμβουλος επί αμοιβή μιας ιδιωτικής Ηλεκτρικής εταιρείας(Περιστέρι ,Κοπελουζο κλπ ), προσπαθεί να δικαιώσει τον ρόλο του, όπως βέβαια τον αντιλαμβάνεται αυτός....

archaeopteryx είπε...

Νίκο, δυστυχώς, έτσι.

9:16, μακάρι να έρθει αγωγός, αλλά ο αγωγός, η διέλευσή του και η τροφοδοσία του θα "ελέγχονται" και όχι μόνο απ΄την "αγορά". Αυτό εννοώ ότι το αέριο έχει "πολιτικό" και γεωπολιτικό ρίσκο (και δεν αποθηκεύεται σε σημαντικές ποσότητες). Το κάρβουνο, με όλα του τα προβλήματα, δεν έχει πολιτικό ρίσκο.

nikos είπε...

archaeopteryx -για τον λιθάνθρακα τα λέει και γράφει δημόσια και υπηρεσιακά χρόνια τώρα και ο Νίκος Γ.ποιος τον ακούει .. είχαν το θάρρος να του αναθέτουν Δ/Νση ΑΗΣ Καρδίας για 10 χρόνια , είχαν το θάρρος να του αναθέσουν την δύσκολη και πρωτόγνωρη παραλάβει του ΑΗΣ-Κομοτηνής .. παντού άψογος και ακέραιος ..στο θέμα λιθάνθρακας στο Αλιβέρι κλπ μουκου ..χιχχι

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή οι θάνατοι από το κάρβουνο είναι κατά μέση τιμή περίπου 1000 φορές περισσότεροι από τους θανάτους από την αιολική ενέργεια (στην Ελλάδα με τον κακής ποιότητας λιγνίτη πιθανώς να είναι και περισσότεροι)... Κανονικοποιημένο το νούμερο, ανά TWh... Εντυπωσιακό! Άρα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν το γεγονός ότι το κάρβουνο, μόνο στην Ελλάδα, ευθύνεται για σχεδόν 1000 θανάτους το χρόνο. Λογικά θα έχει συνέπειες και στην υγεία πολύ περισσοτέρων, που δεν πεθαίνουν, αλλά σταματάνε πρόωρα τη δουλειά και στοιχίζουν, λογικά πολλά (δεν ξέρω πόσα), στο σύστημα υγείας...
Όταν λοιπόν μιλάμε για λιγνίτη, που έχει το ένα μεγάλο θετικό ότι είναι δικός μας, καλά είναι να συνεκτιμούμε και τις παράπλευρες συνέπειες...

Ανώνυμος είπε...

Περίπου 50% (48% για την ακρίβεια) του ΑΕΠ της Γερμανίας οφείλεται σε εξαγωγές...
http://data.worldbank.org/indicator/NE.EXP.GNFS.ZS
τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται
Γερμανικές Εξαγωγές προς Ελλάδα
http://www.tradingeconomics.com/germany/exports-to-greece

archaeopteryx είπε...

Ποιά είναι η πηγή του "1000 το χρόνο απο λιγνίτη"? Δεν έχω δει τέτοια στατιστική. Όσο για την αιολική ενέργεια, ΟΛΑ τα αιολικά της Ελλάδας, επί 10, και άλλα τόσα, δεν μπορούν να υποκαταστήσουν ούτε μία θερμική μονάδα. Δεν το έχουν καταφέρει πουθενά στον κόσμο. Και ακόμα και με αντλησιοταμίευση δεν υποκαθιστούν συμβατικές μονάδες. Αρα, το επιχείρημα, ακόμα κι αν ευσταθεί το "1000" (που δεν το έχω βρει πουθενά -- WWF και τέτοιες πηγες δεν μετράνε, παρακαλώ) μάλλον είναι άτοπο

archaeopteryx είπε...

10.10, οι Γερμανοί πράγματι εξάγουν περίπου 50% του ΑΕΠ τους και εξάγουν το 80% των μηχανημάτων ΑΠΕ που κατσκευάζουν

Ανώνυμος είπε...

1000 το χρόνο απο λιγνίτη που εμφανίζεται αυτό το στοιχείο;δεν το πρόσεξα.

Πράγματι το ΑΕΠ τους προέρχεται κατά 50% περίπου από εξαγωγές.
Ως μια εξόχως εξαγωγική χώρα επιθυμεί να ενισχύσει αυτή την δραστηριότητα σε όσους περισσότερους τομείς μπορεί.
Παράδειγμα η Ελλάδα έχει μεγαλύτερο ποσοστό εξαγωγών σε πετρέλαιο...!
στο 30% περίπου
http://www.worldstopexports.com/greeces-top-10-exports/


Oil: US$8.4 billion (29.9% of total exports)
Aluminum: $1.6 billion (5.5%)
Machines, engines, pumps: $1.4 billion (4.9%)
Pharmaceuticals: $1.1 billion (4%)
Plastics: $1.1 billion (3.9%)
Vegetable/fruit preparations: $1 billion (3.7%)
Electronic equipment: $1 billion (3.6%)
Fruits, nuts: $869.8 million (3.1%)
Animal/vegetable fats and oils: $825.5 million (2.9%)
Fish: $637.6 million (2.3%)

Παράδοξο;
ίσως όχι.

Ανώνυμος είπε...

Όσον αφορά πράγματι δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τα Αιολικά-Φωτοβολταϊκά την ηλεκτροπαραγωγή.
Σε όσους έχουν σπουδάσει Ηλεκτρολόγοι(ειδικά...),Μηχανολόγοι,(ίσως και Χημικοί Μηχανικοί) τα θέματα παραγωγής μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας είναι γνωστά.
Δυστυχώς οι Γερμανοί,που είναι από τις χώρες με τις περισσότερες προτυποποιήσεις σε θέματα Ηλεκτρολογίας και παραγωγής Ηλεκτρολογικού-Μηχανολογικού εξοπλισμού,έχουν βαλθεί να μας "τρελλάνουν" με τα Αιολικά-Φωτοβολταϊκά.
Αλλάζει δηλαδή τον ενεργειακό χάρτη.
Είχα δει σε ντοκυμαντέρ για τη Βραζιλία,την χρήση Φωτοβολταϊκών για τη ρευματοδότηση εγκαταλειμμένων σταδίων με φωτοβολταϊκά,στα οποία στάδια στέγαζαν αστέγους.
Ζοφερό μέλλον αλλά ίσως όχι τόσο μακρινό.
Ο Τόμσεν το είχε πει στον Σαμαρά,"μην δίνετε κοινωνικό μέρισμα,δείτε τι θα κάνετε τους αστέγους".

archaeopteryx είπε...

η Ελλάδα εξάγει προϊόντα διυλιστηρίου, νομίζω, σε γειτονικές χώρες που δεν έχουν διυλιστήρια (ή λιμάνια;)

Ανώνυμος είπε...

Πράγματι ισχύει...
Ένα είδος μεταποίησης.
Παραγωγοί ακόμα δεν είμαστε δυστυχώς.
Το κοίτασμα Λεβιάθαν είναι μεγάλο.
http://www.kathimerini.gr/808428/article/epikairothta/kosmos/ta-apo8emata-o-levia8an-kai-oi-agwgoi-eastmed-kai-poseidwn