Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

Ευρώ ή δραχμή; (συνέχεια)


Η αερολογία με την δραχμή και εάν είναι καλύτερη ή χειρότερη από το ευρώ, συνεχίζεται.

Τα νομίσματα, καθ εαυτά, δεν έχουν σημασία, οι συναλλαγές και τα ισοζύγια πληρωμών έχουν σημασία. Τι εξάγουμε, τι εισάγουμε, τι λεφτά βγαίνουν, τι λεφτά μπαίνουν. Περάσαμε καλά 10-12 χρόνια με ευρώ, όχι λόγω "καλού" ευρώ, αλλά λόγω πολλής ρευστότητας, που ήρθε από δύο μεριές:  1) Ο μαζικός επαναπατρισμός κεφαλαίων στα τέλη της δεκαετίας του '90, λίγο πριν την ένταξή μας στο ευρώ,  (ελληνικά κεφάλαια που ήταν παρκαρισμένα στο εξωτερικό) και 2) η εύκολη πρόσβαση σε δανεικά σε σκληρό (πλέον) νόμισμα και ο δανεισμός μέσω project finance  για έργα, Ολυμπιακούς αγώνες κλπ, σε Δημόσιο επίπεδο, και σε προσωπικό επίπεδο μέσω τραπεζικών δανείων.  Ταυτίσαμε το ευρώ με πολυπόθητη νομισματική σταθερότητα, απρόσκοπτη κατανάλωση και τέτοια καλά... Λησμονήσαμε ότι τα δανεικά κάποτε ξεπληρώνονται, και αργήσαμε να καταλάβουμε ότι η "ΕΕ" έχει σκοπιμότητες.

Για τα χάλια μας, δεν φταίει το ευρώ, ούτε θα μας σώσει η δραχμή.

Για τα χάλια μας φταίει 1) η νοοτροπία του κεκτημένου δικαιώματος σε κατανάλωση και καλοπέραση με δανεικά, και 2) αυτοί που το ενθάρρυναν, το υπέθαλψαν, λάδωσαν, εκβίασαν και παραμύθιασαν, βασικά γιατί τους ...συνέφερε.  Αλλά αυτά τα έχω ξαναπεί στα 20 χρόνια κομμένα και ραμμένα στα μέτρα του Γερμανού, και τα ίδια 20 χρόνια από την δική μας σκοπιά, να μην τα ξαναλέω... Κακοδιαχειριζόμενο προτεκτοράτο με πουλημένους πολιτικούς.

Η δραχμή, εάν προκύψει, είναι συνέπεια, και όχι αυτοσκοπός. Είναι πιθανή συνέπεια στάσης πληρωμών, κάτι που θεωρώ, από το καλοκαίρι του 2010, αναπόφευκτο και ενδεδειγμένο. ΔΕΝ θα είμαστε πιο άνετοι με δραχμή, απεναντίας, αλλά το πόσο δύσκολη θα είναι η μεταβατική περίοδος εξαρτάται από πόσο άχρηστοι έχουν υπάρξει οι Άρχοντές μας. Δηλαδή, εάν είχαν κουκούτσι μυαλό, θα προετοιμάζονταν για το ενδεχόμενο εδώ και δύο χρόνια (αλλά ούτε θα μας το έλεγαν, ούτε τους έχω για τόσο τσακμάκια).

Αν τώρα αισθάνεστε μεταστροφή τις τελευταίες μέρες, και ξαφνικά όλοι συζητούν για ...δραχμή, θα σας δώσω μερικές πιθανές εξηγήσεις:  1) Συνειδητοποιούν οι πάντες ότι η άσκηση είναι ατελέσφορη, κυρίως το σκέλος που λέει για εθελοντικές ανταλλαγές ομολόγων... Μα μόνο αυτό το γιο-γιο με τα ποσοστά... 25% που έγινε 50% αλλά πρέπει να γίνει 75% κλπ κλπ.  και θα απελευθερώσουμε τα ταξί και θα λύσουμε τα προβλήματα!  2)  Τα χαράτσια έχουν αρχίσει και πονάνε τους έχοντες και κατέχοντες. Ευρωλιγούρια είναι οι περισσότεροι, αλλά όχι να χάσουμε και το κομπόδεμα, και το σπίτι!...  3) Οι έχοντες και κατέχοντες έχουν φοβηθεί. Όποιος μπόρεσε να βγάλει τα λεφτά του από την κοινή θέα το έκανε... και το εγχώριο κεφάλαιο, όσο λίγο έχει απομείνει, έχει αρχίσει και φοβάται... Για αυτό η δραχμολογία.

Μου είναι αδιάφορα τα νομίσματα, είμαι υπέρ της δημοσιονομικής πειθαρχίας, αλλά πάνω από όλα μου αρέσει η ελευθερία. Και η ελευθερία επιλογών.  Δεν με ενοχλεί το ευρώ, αλλά η "Ευρώπη" έχει αρχίσει και μου κάθεται στο στομάχι...

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Με ή χωρίς δραχμή το πρώτο και μεγαλύτερο πρόβλημα, η ανυπαρξία διοίκησης, χρειάζεται επειγόντως λύση. Το κατάλαβε και ο Ράιχενμπαχ όταν ζήτησε απλά στοιχεία από τα υπουργεία και κανείς δεν τα είχε. Τα ίδια λέει και μελέτη του ΟΟΣΑ: χωρίς διοικητική μεταρρύθμιση δεν πάμε πουθενά.

Δεύτερο- με ή χωρίς δραχμή χρειάζεται προσέλκυση κεφαλαίων, που απαιτεί προστασία από τα σκαμπανευάσματα του τοπικού νομίσματος. Εν ολίγοις θα αναγκαστούμε να επιτρέπουμε την επιλογή νομίσματος συναλλαγής όπως γινόταν παλιά στις "ανοικτές" πόλεις στυλ Ταγγέρης, Βηρυττού και Μακάο. Η δραχμή δεν μπορεί να σταθεί στο ευρύτερο σύστημα συναλλαγών. Μπορεί να είναι μέσο συναλλαγής με το κράτος και στις επίσημες πράξεις, πχ συμβόλαια, αλλά για τα υπόλοιπα μας βλέπω με Ευρώ ή Δολλάριος.

Ισως η ταυτόχρονη χρήση πολλών νομισμάτων να μην είναι και αρνητικός παράγοντας αν όντως υπάρχει ακόμα το "δαιμόνιο της φυλής", κάτι που προσωπικά αρχίζω να αμφισβητώ.

Kaymakchalan

spiral architect είπε...

Είδα ότι διάβασες την τελευταία ανάρτηση του Αναρμόδιου (είδα σχόλιό σου μέσα) όπου εξηγεί περιεκτικά και κατανοητά τον σύγχρονο μηχανισμό γένεσης χρήματος από το πουθενά, (νόμιμο χρήμα - fiat money) όπως και το γιατί δεν θα μας αφήσουν να φύγουμε απ' αυτόν τον υπέροχο εικονικό κόσμο, αν δεν βάλουν στο χέρι τους πραγματικούς πόρους (ΔΕΗ, ΟΤΕ, νερά, ορυκτό πλούτο κλπ)

Ωραίο είναι το παράδειγμα με τις 100 μπίλιες!

Επίσης εξηγεί αυτό που είναι στο μυαλό πολλών, το γιατί δηλαδή δημιουργούν θέματα και στήνουν προβοκάτσιες, ακόμα και πολέμους σε χώρες που είναι εκτός παιχνιδιού όπως τη Λιβύη, το Ιρακ και τη Β. Κορέα.

Δεν ξέρω ποια θα είναι η κατάληξη αυτού του "Matrix" που ζούμε, αρχίζω όμως να σιγουρεύομαι ότι αν ξεσηκωθούμε όλοι αυτοί που τώρα αποκαλούν PIΙGS και κάμποσοι άλλοι που νομίζουν ότι είναι "στην απ' έξω" το όμορφο τούτο εικονικό σύστημα θα καταρρεύσει.

Καιρός να αλλάξουμε λειτουργικό, πριν μας κάψουν εντελώς το hardware!

spiral architect είπε...

... και έτσι επιβεβαιωθεί η προφητεία των Μάγιας! :p

nikos είπε...

κυκλοφόρησε στα περίπτερα μαζί με το περιοδικό "HELLENIC NEXUS" το πολύ ενδιαφέρων βιβλίο του Σπύρου Λαβδιωτη “ΕΥΡΩ Η ΘΗΛΙΑ ΣΤΟΝ ΛΑΙΜΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ” Αξιος !!

victoria (true) είπε...

Καλή χρονιά αρχαίε