Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Πώς ψεύδονται οι αιολικοί (και ποιοί εισπράττουν)


Η είδηση είναι "αληθινή" αλλά για να καταλάβετε την απάτη πρέπει να είστε λίγο ηλεκτρολόγος μηχανολόγος, και λίγο οικονομικός με γνώση σε μικρο-οικονομικά, αλλά παρακαλώ, προσπαθήστε, εκμεταλλεύονται το δυσνόητο, και το έχω κάνει όσο πιο απλό μπορώ.

Πρώτα από όλα, θυμηθείτε: Άλλο MW, και άλλο MWhr.  Η ΜWhr είναι πόσο καίει η τοστιέρα, τα MW είναι πόσο θα έκαιγε η τοστιέρα, εάν δούλευε. Οι MWhr είναι "MW" επί "ώρες".

Αυτό που λέει είναι ότι μπήκαν 311 MW, και τώρα έχουμε 1.626 MW. Αυτά είναι ονομαστική ισχύς. Αριθμός Α/Γ στο έδαφος. Αγορασμένα πράγματα. Χοντρικά, €311 x 1,5 εκατ. = €466 εκατ. "επένδυση".  Αυτή η "επένδυση" θα μας κοστίζει
τουλάχιστον 20% ετησίως, ή €93 εκατ. Τα €93 εκατ. είναι από μελλοντικές αυξήσεις στο ρεύμα. Οι μέχρι τώρα είναι για παλιές τρύπες του ΔΕΣΜΗΕ και για αέριο.

Ενοχλεί; Από μόνο του, όχι. Εάν τα €93 εκατ. τον χρόνο μας έδιναν κάτι που χρειαζόμαστε, σε τιμή που να ήταν ανταγωνιστική ή εύλογη, δεν θα είχα κανένα πρόβλημα.  Αλλά ας δούμε τι μας δίνουν τα €93 εκατ. τον χρόνο:

Τα 311 MW θα παράγουν ρεύμα όταν φυσάει, και συχνά θα φυσάει και δεν θα θέλουμε το ρεύμα, αλλά θα το πληρώνουμε ούτως ή άλλως σε φουσκωμένη τιμή. Αυτό είναι δύο πράγματα μαζί:  (1) η διαθεσιμότητα του 20-25% και (2) η ταρίφα των €90-100/MWhr (και παραπάνω γιατί κρύβουν το κόστος υποδομών).

Η διαθεσιμότητα προκύπτει, στατιστικά, απολογιστικά ή προϋπολογιστικά, από το τι ποσοστό των ονομαστικών "MW"  τραβιούνται σε ένα χρόνο.  Το 20-25% είναι αληθινό, και σημαίνει ότι τι 75-80% του χρόνου τα αιολικά είναι άχρηστα.

311 MW x 22,5% x 365 x 24 = 612.981 MWhrs σε έναν χρόνο.  Εάν ήταν συμβατική μονάδα, για τα ίδια λεφτά θα είχαμε 3 φορές αυτό το ρεύμα, με 1/2 ή 1/3 του κόστους!

Και, μην βιάζεστε, γίνεται χειρότερο. Οι 612.981 MWhrs που ακούγονται μεγάλο νούμερο, είναι βασικά άχρηστες. Παράγονται και πληρώνονται την ώρα που σε μεγάλο βαθμό λειτουργούν και όλες οι συμβατικές θερμικές μονάδες. Διπλοπληρώνονται, με κερατιάτικα. Λένε ότι γλυτώνουν CO2, αλλά και αυτό παραμύθι είναι αφού δεν υποκαθιστούν το καύσιμο στο οποίο λένε ότι ισοδυναμούν.  Το μόνο που κάνουν είναι εάν τύχει να φυσάει σε ώρα αιχμής μειώνουν λίγο την ζήτηση αιχμής. Καλό αλλά πανάκριβο και πετυχαίνεις το ίδιο με άλλους 2-3 τρόπους και πολύ φτηνότερα.

Και εάν μπεις στην παγίδα να βάλεις περισσότερα, όταν φυσάει, θα πληρώνει ο Έλληνας καταναλωτής το φουσκωμένο τιμολόγιο, και θα παρακαλάμε τον Τούρκο ή Βούλγαρο να παίρνει το πλεόνασμα στην δική ΤΟΥ οριακή τιμή, για να μην κάψουμε το δίκτυό. Εμείς θα  πληρώνουμε €90 ή €100 και θα μας πληρώνει €40 ή €50, και εμείς θα τρώμε την ζημιά. 
Τα €466 εκατ. που σας ανέφερα είναι στην ουσία δανεισμός μας, που ξεπληρώνεται υψηλότοκα από τον φουσκωμένο λογαριασμό της ΔΕΗ, για να παίρνουμε κάτι, υποχρεωτικά,  στην τριπλή τιμή από όσο πραγματικά κάνει και να μην γλυτώνουμε καν αντίστοιχο συμβατικό καύσιμο.

Τα 311 MW από μόνα τους δεν φτάνουν ούτε για ένα χειρουργείο. Ούτε για ένα περίπτερο.  Ζητείστε από την ΕΛΕΤΑΕΝ, ή τις εταιρίες που αναφέρονται, να εγγυηθούν υποκατάσταση του καυσίμου που αντιστοιχεί σε 311 MW. Ή του μισού καυσίμου. Ή του 1/3 του καυσίμου. ΘΑ ΦΥΓΟΥΝ ΤΡΕΧΟΝΤΑΣ. Δεν υποκαθιστούν καύσιμα. Κοροϊδεύουν και κλέβουν (αλλά είναι νόμιμοι χάρη στον Νόμο Μπιρμπίλη).

Όποια απορία, είτε στο archaeopteryxgr@gmail.com είτε στα σχόλια.

8 σχόλια:

panos είπε...

Windfall (2010) - documentary, drama

http://www.imdb.com/title/tt1581829/

Wind power... It's green... It's good... Or is it? Windfall exposes the dark side of wind energy development when the residents of a rural upstate New York town consider going green.

Τώρα και σε ταινία !

Καλή σας ημέρα !

archaeopteryx είπε...

pano σε ευχαριστώ. Σε όλο τον κόσμο εκεμταλλεύονται το δυσνόητο του θέματος και εξαπατούν.

Ακόμα και εάν πιστεύεις στο ανθρωπογενές φαινόμενο του θερμοκηπίου, τα αιολικά δεν κάνουν τίποπτα για ουσιαστiκή μείωση CO2 γιατί στην πράξη, δεν υποκαθιστούν καύσιμο.

nikos είπε...

με ταυτόχρονη πτώση θερμικής Η/Ε από λιγνίτη μόνο στο λεκανοπέδιο Κοζανης-Πτολεμαιδας -Φλωρινας -13 % για 5 χρονια ...Ζητω ο ΓΑΠ @ Παπακωνσταντινου Κουκουλοπουλος @ΣΙΑ χιχχι

ΓΣ είπε...

Το 23% των εισ-πρακτόρων είναι Έλληνες και το 100% των προμηθευτών είναι ξένοι. Και πληρώνουμε κυρίως Γάλλους και Δανούς.

katalytikos είπε...

ΑΥΤΟΙ ... ΔΕΝ ΠΑΙΖΟΝΤΑΙ!!!!
http://www.skai.gr/news/environment/article/193216/erhodai-kai-oi-anemogennitries-stis-steges-/

archaeopteryx είπε...

όποιος έχει βάλει (αρκετοί με αυθαίρετα) και οι γείτονές τους, ξέρουν ότι δεν κοιμάσαι την νύχτα από τον σαματά.

spiral architect είπε...

@ katalytikos:

Ελα ντε: Τώρα που τα δίκτυα κορέστηκαν από τα Φ/Β στις στέγες (και το μάτι μας μαζί!) θα βάλουμε και αιολικά.

Αλλά τι περιμένεις από τον Σκάι;
(το μόνο που τον καίει είναι να κλείσει η ΕΡΤ. Κατά τα άλλα ...)

Ανώνυμος είπε...

Το πασοκ του Λάτση δεν είναι?