Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Ενεργειακές επιλογές


Πόρτα 1, Πόρτα 2 ή Πόρτα 3; Δεν θα θέλατε να ξέρετε τι έχει πίσω από κάθε πόρτα; Και στο μεν παιχνίδι, δεν ξέρετε τι έχουν οι πόρτες, αλλά στα ενεργειακά καλό θα είναι να έχετε κάποια ενημέρωση. Δεν περίμενα να υπάρχει «πυρηνικό λόμπυ» στην Ελλάδα, αλλά προφανώς υπάρχει ή υπήρχε, και ούτε με εκπλήσσει ούτε με στενοχωρεί. Η ηλεκτρική ενέργεια είναι συσχετισμένη με την ανάπτυξη, και η πυρηνική ενέργεια είναι αξιόπιστος τρόπος παραγωγής ρεύματος. Έχω επίγνωση του Fukushima και του κάθε Fukushima και, ναι, θεωρώ ότι το πυρηνικό είναι μία εναλλακτική λύση. Παράγει πολύ και απρόσκοπτο ρεύμα. Αν πέσει ο ουρανός στο κεφάλι σου, έχεις πρόβλημα, αλλά δεν αφήνω τον φόβο του προβλήματος να είναι μεγαλύτερος από το πρόβλημα, και ούτε εφησυχάζω, ούτε τρομοκρατούμαι.
 
Ωστόσο, ενώ είμαι υπέρ της πυρηνικής ενέργειας, δεν θα πρότεινα να βάλουμε εμείς, πυρηνικό σήμερα, ή από το 2002 και μετά. Όχι επειδή χάλασε ο κόσμος στην Ιαπωνία, αλλά επειδή το κάρβουνο, είναι φθηνότερο, και εμείς φτωχοί. Από τα στοιχεία που έχω μαζέψει, χρειάζονται λιγότερα κεφάλαια για να φτιάξεις μια σύγχρονη μονάδα κάρβουνου, από μια αντίστοιχη πυρηνική. Και το κόστος ρεύματος από κάρβουνο είναι φθηνότερο ανά κιλοβατώρα από ότι από πυρηνικό. Το κάρβουνο δεν έχει πολιτικό ρίσκο. Το βρίσκεις σε πολλά μέρη, είναι τάξεις μεγέθους πιο άφθονο από ο,τιδήποτε, και μεταφέρεται, ακίνδυνα, με βαρετά καράβια. Βέβαια, μετά το Fukushima, όποιος δεν έχει καλό συμβόλαιο για κάρβουνο, θα το πάρει πιο ακριβά, γιατί άσχετα με τι λένε οι πράσινοι παπαγάλοι, όσοι δεν βάλουν, ή όσοι βγάλουν πυρηνικά, θα βάλουν κάρβουνο (εκτός εάν ζούνε στο Κατάρ ή στην Ρωσία).

Εάν είχα αέριο, πολύ και απρόσκοπτο αέριο, και αυτό θα έμπαινε στην πιθανή λύση. Αλλά δεν έχω αέριο, και το εισαγόμενο αέριο έχει πολιτικό ρίσκο: Εάν βασίζεσαι σε αυτό, κάποιος που ελέγχει κάποιον αγωγό, ή κάποια στρόφιγγα, στο κόβει, και ψάχνεσαι. Αυτό, και ο φόβος ότι η Ρωσία θα πάρει τα πάνω της εμποδίζουν την Δύση από εξάρτηση στο Ρωσικό αέριο. Και καλό το LNG, αλλά αν νομίζατε ότι θα παραμείνει φτηνό, κούνια που σας κούναγε. Είναι φτηνό όταν υπάρχει ύφεση και υπερπροσφορά. Μετά, απογειώνεται.

Και πάμε στην …Πόρτα #4, τις Α.Π.Ε… Αν ζούσα στην Νορβηγία, δεν το συζητώ, θα ήμουν υδροηλεκτρικός. Στην Σουηδία (που είναι 50% πυρηνική) επίσης. Ως εκεί. Τα υδροηλεκτρικά είναι θαύμα αν έχεις πολλά νερά και εύκολη γεωμορφία. Το να σκάβεις την Ικαρία για να φτιάξεις τεχνητά υδροηλεκτρικά, είναι Ελληνική Χωματουργική Α.Ε.

Και πάμε στα αγαπημένα μου αιολικά και φ/β. Αυτά, δυστυχώς για τους παπαγάλους, δεν είναι εναλλακτική λύση, απλά γιατί δεν παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα ούτε σε ποσότητα, και, προπαντός, ούτε όταν το θες. Μπορούν να συνυπάρξουν μέχρι ένα ποσοστό σε ένα εύρυθμο δίκτυο, αλλά όσο λιγότερα έχεις, τόσο φθηνότερο είναι το ρεύμα, και τόσο λιγότερο κάνεις το κόσμο άνω κάτω και πετάς λεφτά για το ΤΙΠΟΤΑ. Και με τα πυρηνικά ή με το κάρβουνο (ή τα Υ/Η) κάνεις τον κόσμο άνω-κάτω, αλλά έχει ρεύμα όποτε το θες εσύ, και όχι όποτε το θέλει ο Καιρός.
 
Οι ΑΠΕ δεν μπορούν να υπάρχουν σαν (σοβαρή) επιλογή επειδή, όπως εύγλωττα έδειξε η ίδια η Ε.ΟΝ, όσο πιο πολλές βάζεις τόσο μικρότερη ποσοστιαία συμβολή έχουν, και όσο πας να το παρακάμψεις αυτό με διασυνδέσεις και τεχνολογίες, τόσο ανεβάζεις το κόστος, εκθετικά. Οι ΑΠΕ μπορούν να συνυπάρξουν, αλλά πρόκειται για παρασιτική συνύπαρξη αφού χωρίς να υποκαθιστούν στην πράξη ορυκτά καύσιμα, ή μονάδες ορυκτών καυσίμων, απλά ανεβάζουν το κόστος. Εκτός, και το τονίζω, εάν όπως είπε ο Άγγλος, μάθουμε να μην έχουμε ρεύμα, που και που, όταν δεν φυσάει – αυτό είναι όμως επιλογή που πρέπει να γίνει συνειδητά, και όχι να το διαπιστώσουμε εκ των υστέρων.

Οι ΑΠΕ, όπως μας τις σερβίρουν σήμερα, είναι επιδότηση Γερμανικών κυρίως εισαγωγών, πληρωμένων από τα τέλη υπέρ ΑΠΕ και το φουσκωμένο ρεύμα. Αντί για €40 την μεγαβατώρα, πληρώνουμε €100 για την αιολική μεγαβατώρα, και €390 ή 400 για την φωτοβολταϊκή. Όσοι προωθούν αυτή την παρασιτολογία, το κάνουν επειδή έχουν ποσοστά στην υπερτιμολόγηση, είτε από την προμήθεια και την εγκατάσταση των ΑΠΕ, είτε από την εμπορία των δικαιωμάτων ρύπων που προτείνουν.
 
Το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι το ιδεολογικό υπόβαθρο για να αποδεχτεί ο κόσμος τον φόρο άνθρακα που δίνει αξία στα δικαιώματα ρύπων. Τουλίπες είναι, φούσκα, και όχι ενέργεια. Τα λεγόμενα externalities που επικαλούνται τα παπαγαλάκια, δεν είναι τίποτα άλλο παρά εξωλογιστική παραποίηση οικονομικών αναλύσεων. Αντίστοιχα externalities είχαμε και στον μεσαίωνα και τα έλεγαν «συγχωροχάρτια». Η παραπάνω φωτογραφία από τα βουνά της Κρήτης είναι, π.χ, δικό μου externality. Πόσο κάνουν τα βουνά της Κρήτης (ή της Λακωνίας); Και δεν θα κουραστώ να ρωτώ, ποιό είναι το ROI του έργου αυτού; Και από που προέρχεται αν όχι από την υπερτιμολόγηση του ρεύματος; Σώζει τον Πλανήτη η καταστροφή των βουνών της Κρήτης; Μάλλον το χαρτοφυλάκιο κάποιου πονηρού σώζει.
 
Αν ξέραμε να παίρναμε ορθολογικές αποφάσεις, ο κόσμος μας θα ήταν πιο …ορθολογικός. Αλλά, (και όχι μόνο στην Ελλάδα), οι αποφάσεις μας είναι συχνά καθοδηγούμενες, κυρίως από παραπληροφόρηση και, δυστυχώς και από άγνοια. Η παραπληροφόρηση δεν είναι τυχαία, απλά εκπροσωπεί τα συμφέροντα αυτών που την προωθούν, αλλά καλό θα ήταν να ενεργοποιούμε φίλτρα βλακείας, ώστε να μην χάβουμε ότι ανοησία μας σερβίρουν, που, συναισθηματικά φορτισμένοι, παπαγαλίζουμε. Και αν τα φίλτρα σας λένε ότι και εγώ λέω βλακείες, παρακαλώ αγνοήστε εμένα, και κοιτάτε μόνο τον λογαριασμό της ΔΕΗ και την τσέπη σας. Και για προοπτική, την μελέτη της κακιάς ExxonMobil για την ηλεκτροπαραγωγή μέχρι το 2030. Ή τις μέχρι σήμερα επιλογές, και τις τάξεις μεγέθους:


To παραπάνω σχεδιάγραμμα δείχνει χοντρικά, τι καίμε, στην υφήλιο, και με τι χρήση. Είτε τις αγαπάτε τις ΑΠΕ, είτε όχι, σε παγκόσμιο επίπεδο, και με εξαίρεση τα υδροηλεκτρικά, είναι ΑΝΥΠΑΡΚΤΕΣ στην ηλεκτροπαραγωγή. Για την Γερμανική μητρόπολη αυτής της κοροϊδίας, και τι κάνει στα ενεργειακά της, σας έχω πει. Και εάν περιμένετε να πέφτει το κόστος κατασκευής τους, γιατί βιάζεστε;

19 σχόλια:

Άγγελος είπε...

"καλό θα ήταν να ενεργοποιούμε φίλτρα βλακείας..." - ναι αλλά ακόμα και έτσι, τις αποφάσεις θα συνεχίζουν να τις παίρνουν οι "super οικολόγοι" και ο λογαριασμός θα συνεχίσει να είναι το ίδιο αυξημένος. Αν δεν υπάρξει πολιτικός που να πάει φανερά κόντρα μέχρι τέλους με την παρούσα ιδεολογία (& με ΓΕΝΟΠ) τι νόημα έχει;

Ανώνυμος είπε...

θα πηξετε στην ανεμογεννητρια ρε....
θα πηγαινετε για μπανιο και οπου και να κοιτατε τριγυρω θα βλεπετε κερατα.
και ο Περιστερης θα κονομαει , αφου θα εχει παρει και επιδοτηση και εσεις θα μετρατε το πουγκι σας νεοπτωχοι

archaeopteryx είπε...

Άγγελε, εάν έχω μάθει κάτι τα τελυταία χρόνια, είναι ότι στην Ελλάδα εκτελούμε εντολές ξένων.

Ο ίδιος Γερμανικός μηχανισμός που επέβαλε την πώληση του Σκαραμγκά στην HDW ή την μεθόδευση του ΟΤΕ στην DT, ή το "τουμπεκί" στο θέμα μιζών Siemens, είναι ο ίδιος και απαράλλαχτος που ελέγχει και τις ενεργειακές αποφάσεις.

Άρα, θα αλλάξει κάτι μόνο εάν αλλάξουν γνώμη οι Γερμανοί.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να προσπαθούμε να κατάλβουμε τουλάχιστον ποιός μας κάνει τι.

Ο καημένος ο κ. Περιστέρης... είδε φως και μπήκε. Στην Κατοχή, θα ήταν ...μαυραγορίτης. Πάντα υπάρχουν τέτοιοι...

Ανώνυμος είπε...

Ρε καλά τα γράφεις, το θέμα είναι ότι κάποιοι ενοχλούνται γιατί με τέτοιες στοιχειοθετημένες απόψεις, χαλάνε οι δουλειές τους:

http://www.antinews.gr/2011/03/17/91475/#comment-662875

Μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα λέγεται αυτό.

Ένας ΔΕΗτζης μηχανικός

Ανώνυμος είπε...

ρε ΔΕΗτζη δεν πας να μαζεψεις τα παρασιτα τυπου Τσιπουριδη απο το μαγαζι σου?

Ανώνυμος είπε...

@ Ανώνυμος - 18 Μαρτίου 2011 2:36 μ.μ.:
Αν μπορούσα, θα το'κανα, αλλά ...

Ανώνυμος είπε...

10% πάνω η τιμή του κάρβουνου, $132,4/τόνο Ροτερνταμ

Ανώνυμος είπε...

εξαιρετική ανάλυση
@αλλενάκι

Ανώνυμος είπε...

Οι απατεώνες με τους σβούρους κραδαίνουν το εξωτερικό κόστος της ηλεκτροπαραγωγής από συμβατικά-πυρηνικά, επιπλέον του κόστους αγοράς δικαιωμάτων εκπομπών ανθρακούχων ενώσεων ισχυριζόμενοι ότι οι ΑΠΕ είναι φτηνότερες.
Επειδή οι ΑΠΕ στηρίζονται στην ηλεκτροπαραγωγή βάσης από τα παραπάνω οπωσδήποτε ρυπογόνα μέσα παραγωγής, το 1/3 τουλάχιστον αυτού του εξωτερικού κόστους δεν νομίζετε ότι θα έπρεπε να προστίθεται στο κόστος των ΑΠΕ ; Είπαμε πρόκειται για τους απατεώνες με τους σβούρους όπως τους λέμε στην Κρήτη.

archaeopteryx είπε...

Ανώνυμε 5:12, οι πιθανότητες είναι να μην μπει φόρος στο κάρβουνο, ιδίως μετά την Ιαπωνία, και αυτά είναι παραμύθια. Ο φόρος κάρβουνου ΠΟΤΕ δεν θα είναι €50 ή €60 την μεγαβατώρα. ΠΟΤΕ!

Ανώνυμος είπε...

η ανάρτηση αυτή μπορεί να ξαναγραφεί και να γίνει καιpdf scribd χωρις διαγράμματα, πίτες και ράβδους, που αποσπούν την προσοχή, με ενότητες και bullet points κάθε ενότητας για να γίνει ακόμα πιο εύληπτη και κατανοητή

να μη χάνεται η πληροφορία μέσα σε μεγάλες παραγράφους

ενότητα Α. Κάρβουνο
* ...
* ...
* ...

ενότητα Β. Αιολικά
* ...
* ...
* ...

ενότητα Γ. Υ/Η
* ...
* ...
* ...

ενότητα Δ. Πυρηνικά
* ...
* ...
* ...

ενότητα Ε. Ρύποι
* ...
* ...
* ...

archaeopteryx είπε...

Ευχαρίστως ανώνυμε, αλλά βάζω γραφήματα και παραπομπές, ειδεμή θα λένε τα παλικάρια ότι λέω αυθαίρετα πράγματα. Ξέρω ότι τους ενοχλεί η τεκμηρίωση... Θα το κάνω όμως και θα το προσθέσω.

Ανώνυμος είπε...

Συνέχεια στην αποδοκιμασία πολιτικών.
Στα ψιλά της επικαιρότητας πέρασε το άγριο κράξιμο του αδελφού του πρωθυπουργού σε εστιατόριο των Καλαβρύτων το περασμένο Σαββατοκύριακο.
Το επεισόδιο είχε πολλές προεκτάσεις και ήταν σε ένταση αντίστοιχο με αυτό του Πάγκαλου, μόνο που δεν έπεσαν γιαούρτια. Αυτοί που επιτέθηκαν φραστικά στον Παπανδρέου δεν ήταν ένας – δυο αλλά το μισό μαγαζί όπως αναφέρουν περίοικοι που έσπευσαν να δουν τι συμβαίνει.Ο αδελφός του πρωθυπουργού φυγαδεύτηκε όπως – όπως για να γλιτώσει τα χειρότερα καθώς όσο έμενε και κοιτούσε με απάθεια όσους του φώναζαν :«Τι θες εσύ εδώ ένας παπουτσωμένος με μας τους ξυπόλητους;», τόσο τους εξόργιζε.

www.olympia.gr

.- είπε...

UK to slash tariffs for large photovoltaic schemes

http://environment-analyst.com/3798/uk-to-slash-tariffs-for-large-photovoltaic-schemes

Ανώνυμος είπε...

πιο καλη δουλεια απο τα γραφηματα και τις παραπομπες κανει η φωτογραφια της σκαμενης και καταστραμενης βουνοκορφης που εχει γινει ορυχειο

αν ξερεις απο Βωξιτες...
ολα τα βουνα μας ετσι θα γινουν...

George Mantjoros είπε...

εξαιρετικα διαφωτιστικο

Ανώνυμος είπε...

Το ενδεχόμενο να βελτιωθεί ραγδαία η τεχνολογία των ΑΠΕ τα επόμενα χρόνια δεν υπάρχει; Για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρξει οικονομικό ενδιαφέρον. Να μπουν οι πρώτοι στο παιχνίδι, να δημιουργηθεί μια στοιχειώδης αγορά και έτσι να υπάρξουν πόροι και κίνητρα για τα ερευνητικά κέντρα τα εξελίξουν την τεχνολογία των ΑΠΕ.
Αν δεν είχαν προωθηθεί με επιδοτήσεις, την προηγούμενη 15ετία, οι πρώτοι ηλεκτρονικοί υπολογιστές – μπαούλα, θα είχαμε φτάσει στα laptop σήμερα;
Γιατί δηλαδή να μην μπορεί να εξελιχθεί η τεχνολογία των ΑΠΕ; Όπως πολύ σωστά επισημαίνεις βρίσκονται σε πρωτόγονο επίπεδο.
Βέβαια συμφωνώ μαζί σου πως η δυναμική του εγχειρήματος είναι πρωτίστως οικονομική και το όραμα κάποιων πως δυναμικοί πελάτες τους είναι ουσιαστικά όλοι οι πολίτες της οικουμένης τους κάνει μπροστά στα μάτια τους να βλέπουν ντόλαρς $$ $$ .
Πως γίνεται όμως εσένα να σε αφήνει αδιάφορο το ενδεχόμενο να έχεις τη δικιά σου ενέργεια, έστω και με τη σημερινή πρωτόγονη τεχνολογία, έστω και μόνο όταν… φυσάει;;;

archaeopteryx είπε...

Η τεχνολογία της οικονομικής και πρακτικής (και γενικευμένης, δηλαδή όχι μόνο όπου έχει κοντα Υ/Η) αποθήκευσης απέχει

Η τεχνολογία των φ/β. λογικά εξελίσσεται. Αλλά πλην ιχύος αιχμής, την ημερα, χωρίς την αποθήκευση είναι εξ ορισμού περιορισμένης εγαρμογής, αλλά όχι άχρηστης. Απλά πανάκριβης, για την ώρα.

Σε εξέλιξη τεχνολογίας, πάντα τίθεται το ερώτημα εάν η χρεοκοπημένη χώρα είναι αυθτή που θα ...επιδοτεί την εξέλιξη.

Τα αιολικά είναι παλιά πλέον τεχνολογία. Τα μεγαλώνουν για να είναι πιο ...αποτελεσματικά. Τα διασυνδέουν στην ελπίδα να ανεβει η διαθεσιμότητα από 22 σε ...24%. Η μελέτη της Ε.ΟΝ. βάζει αρκετά κυνικά τα όρια των αιολικών. Και σε αυτά το προβλημα είναι η στοχαστικότητα και η μη πρακτική αποθήκευση ενέργειας.

ΦΥΣΙΚΑ και η τεχνολογία και η ανακάλυψη είναι η ελπίδα της Ανάπτυξης. Στο ενεργειακό όμως, αυτό το βλέπω πιο κοντά σε πυρηνικά, θόρια, τήξεις και τέτοια. Αλλά ΔΕΝ είμαι μελλοντολογος.

Στο τελευταίο σου σωστό ερώτημα, είναι ότι ο σημερινό τρόπος ζωής (πχ νοσοκομεία, χυτήρια, μετρό, σκοτάδι την νύχτα, και τέτοια) η ζήτηση είναι "ντετρμινιστική" και δεν υπάρχουν ανοχές για στοχαστικότητα. Πρακτικά αυτό σημαίνει εφεδρεία. Όσο πιο πολλές ΑΠΕ έχεις, τόσο περισσότερο εξαρτάσαι από εφεδρεία, και τόσο πιο αναποτλεσματικά γίνονται και τα δύο (ιδίως η εφεδρεία).

Αν πάμε σε άλλο τρόπο ζωής όπου μερικοι καταναλωτές θα έιναι στην συμβατική ενέργεια και οι υπόλοιποι σε ΑΠΕ, τι να πώ... Θα αγοράσω γεννήτρια. Ή θα ζω όπως ζούσαν το 1700. Ζούσαν το 1700.

Ανώνυμος είπε...

Μια χρεωκοπημένη χώρα κατ’ εξοχήν είναι αυτή που πρέπει να επενδύσει στην ανάπτυξη της τεχνολογίας. Γιατί δεν έχουμε επιστήμονες ικανούς να εξελίξουν πρώτοι τις ΑΠΕ (παραγωγή και αποθήκευση); Πόσα χρήματα χρειάζονται για να επανδρώσεις 3-4-5 ερευνητικά κέντρα στην Ελλάδα με αποκλειστικά αυτό το στόχο; Μόλις κάποια εκατομμύρια που φυσικά δε βρίσκονται εύκολα, αλλά αν είναι να ρίξεις λεφτά σε ανάπτυξη σκέφτεσαι τίποτα αποδοτικότερο;
Η οικονομία της εύρωστης Φιλανδίας στηρίζεται στη ΝΟΚΙΑ. Δε θα με χάλαγε να ήμουν και ‘γω επιτέλους κάπου πρωτοπόρος τώρα που όλες οι στέγες του πλανήτη θα γεμίσουν «θερμοσίφωνες».
Τέλος ποιο το πρόβλημά σου αν αναγκαστείς να γυρίσεις στο 1700 να μπορείς να βάλεις και ένα πλυντήριο;