Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Διαφθορά, βλακεία ή και τα δύο;


Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Παπανδρέου και η κ. Μπιρμπίλη δεν είναι οι μόνοι κολλημένοι πολιτικοί στο θέμα της αιολικής ενέργειας. Και αυτό το αναφέρω για να μην νομίσει κανείς ότι κάνω απλή «αντιπολίτευση» στο θέμα αυτό. Και οι Άγγλοι έδειξαν παρόμοια συμπεριφορά και οι Καναδοί, και οι Αυστραλοί, δείχνουν τώρα, παρ’ όλα όσα έχουν βγει στην φόρα, αντίστοιχο κόλλημα. Ούτε οι Γερμανοί είναι κολλημένοι. Αυτοί με ειλικρίνεια λένε «ναι, κοστίζει αλλά έχουμε πολλούς που απασχολούνται (και αρκετούς που εξάγουν)».

Και ενώ είναι δύσκολο να ξέρω πολιτικές ιδιαιτερότητες κάθε χώρας, τα κοινά χαρακτηριστικά είναι έντονη παρουσία ομάδων lobbying των αιολικών εταιριών, «οικολογικές» οργανώσεις που έχουν φήμη ότι τα πιάνουν και ομάδες, ΜΜΕ που κάνουν πλύση εγκεφάλου -- να χαρώ εγώ τον Σκάι... Αυτά μεταφράζονται σε αρχική πολιτική αποδοχή, που δεν σημαίνει ότι «λαδώθηκαν» οι πολιτικοί (ούτε το αποκλείει) αλλά, απλά, όπως και με τους κλιματολόγους «επιστήμονες», εάν ταχθείς υπέρ της Κλιματικής Αλλαγής και των Αιολικών, η ζωή σου γίνεται πιο εύκολη (και μπορεί να έχεις και κανέναν ημέτερο που έχει στήσει μαγαζάκι). Μέχρι να ξεσηκωθεί ο κόσμος. Και ο κόσμος έχει ξεσηκωθεί τόσο στην Αγγλία όσο και στον Καναδά – πέρα από αυτούς που φωνάζουν εδώ και καιρό.

Και ποιοι φωνάζουν εδώ και καιρό; Μηχανικοί και Φυσικοί που έχουν σχέση με το αντικείμενο και κάπως ξέφυγαν από αυτό που ονομάζω το «Γερμανικό μάντρωμα». Φυσικά και Γερμανοί Μηχανικοί και Φυσικοί φωνάζουν και μερικά από τα καυστικά επιχειρήματα κατά της τρέλας βγαίνουν από την Γερμανία – για να μην νομίσει κανείς ότι είμαι «αντι-Γερμανός» γενικά και αόριστα.

Αυτά τα αναφέρω και σε απάντηση σχολιαστή που με προκάλεσε ή να αναφέρω «διαφθορά» μεταξύ αιολικών και ΥΠΕΚΑ ή Κυβέρνησης, ή να «σιωπήσω». Η «διαφθορά» έχει πολλές μορφές και στην περίπτωση της Ανθρωπογενούς Κλιματικής Αλλαγής, και των Αιολικών είναι αριστοτεχνική, οργανωμένη και όχι «παραδοσιακή». Για παράδειγμα, στην Ελλάδα, από τους 7-8 διαπλεκόμενους βαρώνους της ενέργειας (τους είχε αναφέρει η Καθημερινή), τα 4-5 τυγχάνει να είναι και αιολικοί. Χαχαχάαα.

Έτσι, μπορώ να πω με άνεση ότι ούτε με ενδιαφέρει, ούτε είναι δουλειά μου να αποκαλύψω διαφθορά (στην πιο διεφθαρμένη χώρα της Ευρώπης). Αλλά εκ του αποτελέσματος, ή πολλή διαφθορά έχουμε ή απόλυτη βλακεία… Ή λίγο και από τα δύο… και σε πολλαπλά επίπεδα… όπου οι μεν χρησιμοποιούν τους δε…

4 σχόλια:

Γιώργος Αντωνίου είπε...

Θελω να σας διαβεβαιώσω πως στα ανώτερα διακρατικά επίπεδα δεν υπάρχει βλακεία η σύμπτωση.

Ολα γίνονται μελετημένα, ειναι σχεδιασμένα με μακρόχρονες προοπτικές και υπόκεινται σε εξοντωτικούς ελέγχους εφαρμογής.

Οι επιδοτήσεις, οι μιζες και οι επενδύσεις δεν μπορούν να υπολογιστούν αλλα ξεπερνούν τους προυπολογισμούς πολλων χωρων, και αποσκοπούν στο να θεσουν υπο έλεγχο καθε μονάδα ενέργειας που καταναλώνουμε.

http://www.iea.org/weo/subsidies.asp

http://www.iea.org/subsidy/index.html

archaeopteryx είπε...

την αρχή, την καταλαβαίνω. Ο χάρτης αναφέρεται σε συγκεκριμένες χωρες που παίρνουν μετρήσιμες επιδοτήσεις.

Καταλαβαίνω και το βάσιμο μεν (παρπαλανητικό δε) επιχείρημα των αιολικών περί "επιδοτούμενης πετρελαιακής ενέργειας"

Στο παγκόσμιο επίπεδο, ο φόβος που αναφέρεις λιγάκι γίνεται λιγότερο πιστευτός από αυτά που λέει η ExxonMobil που πιο establishment από αυτήν δύσκολα βρίσκεις.

Σε Ευρωπαϊκό επίπεδο δεν βλέπω τρύπα στην υπόθεση εργασίας ότι είναι βασικά, κατά 80% "οι Γερμανοί". Το ψιλοπαραδέχονται. Μπορεί στην αρχή να είχαν και τους Δυτικούς στην άσκηση, αλλά τα ψιλά γράμματα λένε ότι οι Δυτικοί κατάλαβαν ότι ήταν αντιδυτικό (και αντιιαπωνικό) κόλπο

Για τους δικούς μας... άσε καλύτερα...

Ανώνυμος είπε...

O Helmut Schmidt ζητά έρευνα του IPCC σε ομιλία του στο Max-Plank-Gesellschaft

In addition to all the aforementioned problems caused by humans, we are also concerned, at the same time, by the phenomenon of global warming and its alleged consequences. We know that there have always been naturally occurring ice ages and warm periods; what we don't know is how significant the human-induced contribution to present and future global warming is and will be.

The climate policy adopted by many governments is still in its infancy. The publications provided by an international group of scientists (the Intergovernmental Panel on Climate Change, IPCC) have encountered skepticism, especially since some of their researchers have shown themselves to be fraudsters (Betrüger). In any case, some governments' publicly stated targets are far less scientific, but rather politically endorsed.

It seems to me that the time has come that one of our top scientific organisations should scrutinise, under the microscope, the work of the IPCC, in a critical and realistic way, and then present the resulting conclusions to the German public in a comprehensible manner ....

Ανώνυμος είπε...

Today’s debate about global warming is essentially a debate about freedom. The environmentalists would like to mastermind each and every possible (and impossible) aspect of our lives.”

Vaclav Klaus