Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Δικαιώματα ρύπων μετά το τσουνάμι


Έβαλα μια ανάρτηση, λίγο μετά το τσουνάμι, με την άποψη ότι παρ' όλη την δικαιολογημένη φοβική αντίδραση, τα προγράμματα πυρηνικής ενέργειας δεν θα εξαφανιστούν. ίσως καθυστερήσουν, ίσως ακριβύνουν, αλλά δεν θα εξαφανιστούν. Έγραψα επίσης ότι μάλλον θα αυξηθεί η ζήτηση για κάρβουνο. Το τελευταίο επιβεβαιώθηκε και ειδησεογραφικά.

Διάβασα στο Bloomberg και άλλη μία παρενέργεια: Ανέβηκε η τιμή των Ευρωπαϊκών δικαιωμάτων άνθρακα.

Όπως είναι λογικό, αν η Γερμανία κλείσει δύο ή επτά (τόσα έγιναν) πυρηνικά, θα πρέπει να τα αντικαστατήσει με συμβατικά ΟΡΥΚΤΑ καύσιμα. Αυτό για τους αφελείς που πιστεύουν ότι μπορείς να υποκαταστήσεις 2.000 ή 5.000 πραγματικά ΜW, με αιολικά MW. Ούτε με δεκαπλάσια αιολικά μεγαβάτ

"Εurope may have less nuclear output during the next few years and continued high gas prices, which would force utilities to burn coal and drive carbon prices “sharply” higher".

Και εκτός από την Γερμανία, και η Ιαπωνία θα έχει έλειμμα περίπου 5.000 πυρηνικών MW που θα υποκαταστήσει με ορυκτά καύσιμα.

Στον Γερμανικό μηχανισμό δικαιωμάτων ρύπων αυτό σημαίνει περισσότερους κατά Γερμανούς "ρύπους" άρα αύξηση της ζήτησης των δικαιωμάτων άρα αύξηση της τιμής (έπιασε τα €17,5) μόνο που τώρα πρέπει να πληρώσουν ΚΑΙ οι Γερμανοί.

Και τι σκέφτηκαν οι Γερμανοί για να μην πληρώσουν; Στην πιο αδιαφανή αγορά που έχω ζήσει στην εφήμερη ύπαρξή μου, η Γερμανία που λέγεται "Ευρωπαϊκή Ένωση", έχει αποθήκη δικαιωμάτων και είπε ότι θα πουλήσει στην αγορά τα 120.000.000 δικαιώματα, και, φυσικά η τιμή έπεσε.

Και εξακολουθώ να μην καταλαβαίνω αυτή την αγορά "μαϊμού", αλλά η παρακάτω δήλωση είναι η απόδειξη ότι υπάρχουν μαϊμούδες:

“The 120 million tons looks optimistic ... It certainly helps mitigate some of the tightness in the market, but the market will still need to rise to meet the future level of hedges.”

Εμένα αυτή η δήλωση μου θυμίζει παραμονές Lehman, και την τράπουλα την ελέγχει αυτός που σκαρφίστηκε το κόλπο, ο Γερμανός, και φοβούνται οι Άγγλοι μην τσουρουφλιστούνε γιατί από τα συμφραζόμενα είναι long σε hedges. Σπεκουλάρουν ότι θα ανέβουν τα δικαιώματα και η Μέρκελ (ή όποιος κάνει κουμάντο), θα πρέπει ή να βάλει τους Γερμανούς να πληρώνουν ή να τσουρουφλίσει τους έχοντες long positions (και να αρχίσει να διαλύει την αγορά, που είναι και η ευχή μου).

Όσοι βάζουν αιολικά στην Ελλάδα, ΔΕΝ το κάνουν για να πουλάνε ρεύμα (βασικά άχρηστα είναι για ρεύμα) αλλά για να μπορεί αυτός που τους ελέγχει, είτε είναι η EDF, είτε η ΔΕΗ να δημιουργεί πλεόνασμα δικαιωμάτων και να τα πουλάει. Η θεωρία μου είναι ότι αν ο Γερμανός είναι αυτός που πρέπει να τα αγοράζει, θα είναι σαν το βίντεο με την τσόντα που παίζει σε reverse και δίνει πίσω λεφτά η πόρνη στον πελάτη! Θα έχει πλάκα...

Αν τα δικαιώματα ρύπων είναι το Νεοταξικό χρήμα, η Κεντρική του Τράπεζα, μόλις έριξε ρευστότητα στην αγορά. Θεωρητικά, ένας τρόπος να ρίξεις την τιμή των δικαιωμάτων είναι να αγοράσεις πολλάααα αιολικά και να γεμίσεις τα βουνά... αλλά επειδή οι Γερμανοί δεν προλαβαίνουν να μας τα πουλάνε για αυτό και ...έδωσαν από τα έτοιμα.

Θα έχει ενδιαφέρον η εξέλιξη αυτού του φαινομένου...

Δεν υπάρχουν σχόλια: