Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Η Πυρηνική Ευρώπη (1)

Λίγο μετά το τσουνάμι στην Ιαπωνία, η Ναυτεμπορική ξεκίνησε διάλογο αναγνωστών με τίτλο «Ναι» ή «όχι» στην πυρηνική ενέργεια. Όσο το link παραμένει ενεργό, ο διάλογος είναι στην Ναυτεμπορική. Εάν δεν παραμείνει ενεργό, έχω ανεβάσει τον διάλογο στο Scribd: Debates Ναυτεμπορική – Πυρηνικά. Αυτά που παρατήρησα στο Debate είναι τα εξής: Υπάρχουν άνθρωποι υπέρ της πυρηνικής ενέργειας (αυτό ομολογώ ήταν έκπληξη, δεν ήξερα ότι έχουμε τέτοιους στην Ελλάδα…) και υπάρχουν άνθρωποι κατά της πυρηνικής ενέργειας (αυτό δεν με εξέπληξε). Και υπάρχει και ένας που δηλώνει «οικολόγος», της ΔΕΗ, που υποστηρίζει ότι δεν χρειαζόμαστε πυρηνικά, ή κάρβουνο, επειδή έχουμε τις ΑΠΕ. Αυτό, είναι ενεργειακό οξύμωρο. Ο οικολόγος της ΔΕΗ, πιστεύει στην ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή, και είναι ή ήταν υποψήφιος Οικολόγος (πολιτικός). Η άποψή μου είναι ότι εάν δεν θες πυρηνικά ΚΑΙ εάν δεν θες κάρβουνο, εφ’ όσον δεν ζεις στην Νορβηγία ή την Ελβετία, βασικά δεν θες ρεύμα και σίγουρα όχι με τον σημερινό τρόπο ζωής. Το δίλημμα «Ναι ή όχι στα Πυρηνικά», από μόνο του δεν μπορεί να απαντηθεί. Για να τοποθετηθείς στο δίλημμα, πρέπει πρώτα να τοποθετηθείς στο δίλημμα 1) εάν θες ρεύμα ή δεν θες, και, 2) εάν θες, εάν το προτιμάς από πυρηνική ή από κάρβουνο. Στις ποσότητες που θέλουμε ρεύμα (π.χ. 5, 7, 10 GW) ούτε είναι τεχνικά εφικτό, ούτε οικονομικά ρεαλιστικό να έχουμε οποιοδήποτε σημαντικό ποσοστό από αιολικά ή φωτοβολταϊκά. Εάν, π.χ., γεμίσουμε όλη την Ελλάδα, με 5.000 φτερωτές ισχύος 5GW, εάν δεν έχουμε άλλη τόση εγκατεστημένη ισχύ, δεν θα έχουμε ρεύμα το 75% του χρόνου, και αυτό το απέδειξε τόσο η μελέτη της Ε.ΟΝ (εδώ ή εδώ) όσο και η εμπειρία της Αγγλίας τα περασμένα Χριστούγεννα. Μπορεί να πληρώσουμε τα κέρατά μας για «εγκατεστημένη αιολική ισχύ», αλλά αυτή θα κάααθεται (αποδεδειγμένα και με πιστοποιητικό για το 75% του χρόνου). Φράγματα, πατέντες και υδρογόνα, είναι ακριβά (και επικίνδυνα) πειράματα, περιορισμένου αντικειμένου. Και δεν λέω κάτι καινούργιο... Τα ίδια περίπου έχει πει η Ακαδημία Αθηνών, το ΙΟΒΕ και το ΕΒΕΑ... «Επενδύσεις» υπέρ φτώχειας... Ωστόσο, να κάτι που δεν ήξερα: Το δίλημμα «Ναι ή όχι στα πυρηνικά», είναι βασικά δίλημμα «Ναι ή όχι στην ενεργειακή στρατηγική της ΕΕ» που είναι βασικά πυρηνική. Οι ΑΠΕ είναι μόνο το δόλωμα. Κόλπο για να φωνάζουν οι οικολόγοι (καλοπροαίρετοι και επαγγελματίες) υπέρ της αύξησης της τιμής του ρεύματος. Κόλπο για να φωνάζω εγώ ότι οι ΑΠΕ είναι ατελέσφορες και βάλτε πυρηνικά(!) και το έχω κάνει... Και, φυσικά, κόλπο για να εξασφαλίσουν οι Γερμανοί απασχόληση και εξαγωγές για πάρτη τους. Πανέξυπνοι οι Γερμανοί! Το πρώτο και τελευταίο γράφημα είναι από εδώ, και θα επανέλθω, στο επόμενο.

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρες.
Εμένα να να με καταχωρήσεις στους υποστηρικτές της πυρηνικής σύντηξης...
ΒΡΑΧΟΣ.

Άγγελος είπε...

Υπάρχουν δύο ειδών πυρηνικής σύντηξης έτσι δεν είναι; Μία που χρησιμοποιείται τώρα και μία που βρίσκετε ακόμα στα σκαριά. Μπορείτε να γράψετε κάτι για αυτό (ποιές οι διαφορές);

Ζάχαρη είπε...

Βεβαια.Η προσφατη αντιδραση της Γαλλιας,φανερωνει μια Ευρωπη υπερ των πυρηνικων με ενα αλλο τροπο.Τους νοιαζει πολυ.

Ανώνυμος είπε...

Η Ελλάδα έχει μπόλικο λιγνίτη και αυτή ειναι η λογική επιλογή για οικονομικούς και στρατηγικούς λόγους. Αλλά είμαστε τόσο μάγκες που δεν αναπτύξαμε ούτε μια νέα τεχνολογία για καθαρή καύση του λιγνίτη, όπως έκαναν οι Αμερικανοί με τον άνθρακα. Η πολλή μαγκιά βλάφτει πιο πολύ από το CO2.

Kaymakchalan

Ανώνυμος είπε...

Και το Desertec για αυτό το θέλουν. Θα πουλάνε ηλιακά στου Μαροκινούς και θα βάλουν πυρηνικά εκεί να στέλνουν ρεύμα εδώ.

Ανώνυμος είπε...

Δείτε και το κόστος για τον κόσμο των ΑΠΕ
http://www.theresilientearth.com/?q=content/cost-running-world-renewable-power

Βασίλειος Περαντζάκης είπε...

Άγγελε, μιλάς προφανώς για την πυρηνική τήξη. Είναι το ακριβώς ανάποδο της πυρηνικής σύντηξης. Αντί να κάνει σχάση του ατόμου, συνδέει δύο άτομα σε ένα νέο άτομο με ταυτόχρονη έκλυση κινητικής ενέργειας. Δεν εκλύει ραδιενέργεια και είναι 100% ασφαλής. Οι αντιδραστήρες τήξης όμως θα είναι έτοιμοι για εμπορική χρήση σε 30 με 50 χρόνια από σήμερα.

Ανώνυμος είπε...

Χωρίς τα υδροηλεκτρικά οτιδήποτε πανω από 5% σε ηλεκτροπαραγωγή θα είναι έγκλημα σε βάρος της χώρας. Να τους βάλουν εκεί που ξέρουν τους σβουρους οι Γερμανοί και οι Γάλλοι και η υπηρέτριά τους.

Ανώνυμος είπε...

Ο Λαός δεν ξεχνά τi σημαίνουν πυρηνικά!