Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Ηλεκτρικά τρένα με ΑΠΕ; Χαχαχαάαα!


Οι συνέπειες της καταστροφής στην Ιαπωνία θα αργήσουν να φανούν, αλλά εμένα κάτι μου λέει ότι ο προχτεσινός σεισμός ήταν πεταλούδα πολύ πιο σημαντική από άλλες... Αλλά θα μείνω στα εύκολα:

Θα κοπούν τα πυρηνικά; Δεν νομίζω, απλά, μερικοί που είχαν πάρει φόρα, αν έχουν εσωτερικές πολιτικές πιέσεις, λίγο θα καθυστερήσουν, λίγο θα ακριβύνει ο λογαριασμός, λίγο το πυρηνικό ρεύμα... Αλλά να μην μπούνε; Να το δω και να ανάψω και κεράκι... Όχι ότι φοβάμαι ή δεν θέλω, αλλά θα έχει ένα όφελος να πάνε πίσω τα πυρηνικά, ιδίως στην Γερμανία.


Η Γερμανία έχει δύο μονάδες που ήταν να πάρουν παράταση ζωής, την Neckarwestheim I (840 MW) και την Biblis A (1.200 MW). Η πρώτη υποτίθεται είναι και σε μεγάλο βαθμό για ηλεκτρικά τρένα. Κάποια Tanja Goenner, που είναι η Μπιρμπίλη στο Baden-Wuerttemberg μιλάει για κλείσιμο μέχρι τις ...27 Μαρτίου. Θα χαρώ όσο δεν φαντάζεστε.

Δεν ξέρω τα ηλεκτροδοτικά της Γερμανίας, αλλά ξέρω ότι δεν της περισσεύουν 2.000 MW, με σημαντικό κομμάτι για τρένα. Ξέρω επίσης, ότι άλλα 20.000 ή 200.000 αιολικά να βάλουν, ΔΕΝ αναπληρώνουν ούτε τα μισά από τα 840 του Neckarwestheim. Είπαμε... 15 ή 17% διαθεσιμότητα, τρίχες κατσαρές για να κοροϊδεύουν τις ορδές των ηλιθίων. Δεν παίρνεις καν το 200.000 να το πολλαπλασιάσεις με 0,17... Αυτό είναι παράδειγμα για παιδάκια.

Τι σας λέω τόσο καιρό; 100.000 αιολικά δεν μπορούν να φτιάξουν μία μπίλια από ρουλεμάν. Και οι Γερμανοί παίρνουν πολύ σοβαρά και τα ρουλεμάν και τα τραίνα τους. Δεν θέλουν ΑΠΕ για τα τραίνα, θέλουν ρεύμα. Και τι παράγει ρεύμα αν δεν παράγουν τα πυρηνικά;


Το βρήκατε και είμαι περήφανος για εσάς... Και τι θα γίνει με το που θα φτιάξουν 2-3 μονάδες κάρβουνου οι Γερμανοί; Θα ησυχάσω εγώ, γιατί, όπως υποψιάζομαι εδώ και κανένα εξάμηνο, οι Κλιματολογίες και οι φοβίες για το CO2 θα πάνε περίπατο, και μαζί τους και τα βλαμμένα που μαζέψαμε στην Ελλάδα... Αλλά θα μου πείτε Κατοχή έχουμε, αυτά θα είναι για τους ελεύθερους...


Το άρθρο του Spiegel, εδώ. Εικόνες των δύο πυρηνικών και ο χάρτης, από την Wikipedia. Το κουτσομπολιό περί κλεισίματός του από το Stratfor. Η πρώτη εικόνα είναι από την Wall Street Journal.

Το τρένο της εικόνας, αν και καρβουνιάρικο, μπορεί να δουλέψει με ΑΠΕ (όταν δεν φυσάει θα λέτε στον μικρό ότι ...τέλειωσε το κάρβουνο)

17 σχόλια:

geokalp είπε...

οι μετοχές πάντως που κρατήθηκαν μέσα στο χαμό είναι των ΑΠΕ!

archaeopteryx είπε...

Ποιές θεωρείς μετοχές AΠΕ; Δεν τις ξέρω... Αν εννοείς εταιρίες αερίου... λογικό δεν είναι;

geokalp είπε...

Manufacturers of solar power and wind energy equipment climbed in Europe for a second day on speculation that alternative-energy shares will benefit in the aftermath of Japan’s nuclear-reactor accident.

Solaria Energia & Medio Ambiente SA, a Madrid-based developer of solar farms and maker of photovoltaic panels, jumped 17 percent at noon local time.

In Germany, wind-turbine manufacturer Nordex SE (NDX1) and solar- panel producer Solarworld AG (SWV) each rose 20 percent, while Q-Cells AG advanced 14 percent.

http://www.bloomberg.com/news/2011-03-15/clean-energy-companies-jump-for-second-day-after-japanese-atomic-accident.html

Ανώνυμος είπε...

Εκτεταμένα έργα ΑΠΕ σε περιοχή "στη μέση του πουθενά":

Σε «πράσινο νησί» θα μετατραπεί ο Αϊ Στράτης

Από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας θα καλύπτει στο μέλλον το νησί Αϊ Στράτης στο βόρειο Αιγαίο το σύνολο των ενεργειακών του αναγκών, στο πλαίσιο εφαρμογής του προγράμματος μετατροπής του σε «πράσινο νησί». Το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής εξέδωσε σήμερα την πρόσκληση χρηματοδότησης των σχετικών έργων προς τον Δήμο Αγίου Ευστρατίου, ο προϋπολογισμός των οποίων διαμορφώνεται σε 8,9 εκατομμύρια ευρώ.

Το έργο περιλαμβάνει, την εγκατάσταση στο νησί ανεμογεννητριών ισχύος 500 KW και φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 100 KW, σε συνδυασμό με μονάδες αποθήκευσης της περίσσειας ενέργειας που παράγεται σε συσσωρευτές και σε μορφή υδρογόνου. Παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας και κάλυψη θερμικών και ψυκτικών φορτίων με χρήση γεωθερμικών αντλιών θερμότητας σε δημόσια κτήρια. Αυτόνομες σταθερές εφαρμογές παροχής ενέργειας βασισμένες σε φωτοβολταϊκά και κυψέλες καυσίμου σε κτηνοτροφικές μονάδες του νησιού, οι οποίες δεν έχουν σήμερα πρόσβαση στο ηλεκτρικό δίκτυο της ΔΕΗ.

Ακόμη, περιλαμβάνονται έργα πράσινων μεταφορών, ηλεκτρικών οχημάτων και οχημάτων υδρογόνου, καθώς και αντίστοιχων σταθμών ανεφοδιασμού. Στο νησί θα εγκατασταθεί σταθμός φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων με ενέργεια προερχόμενη από φωτοβολταϊκά, καθώς και σταθμός ανεφοδιασμού οχημάτων με υδρογόνο, ο οποίος θα είναι και ο πρώτος αντίστοιχος σταθμός που υλοποιείται στην Ελλάδα. Επιπλέον, θα γίνουν κι άλλες πράσινες παρεμβάσεις, όπως υδροπονικά θερμοκήπια, βιολογική γεωργία, αλιεία και κτηνοτροφία. Σε πρώτο στάδιο, ο στόχος διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας θα αγγίξει το ποσοστό του 85%, ενώ σε δεύτερο στάδιο θα εφαρμοστούν μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας σε κτίρια και θα αναπτυχθούν έξυπνα δίκτυα, με στόχο την επίτευξη ποσοστού της τάξης του 100%.


http://tinyurl.com/5uu556r

Ένας ΔΕΗτζης μηχανικός

archaeopteryx είπε...

Για μεν τις Ισπανικές εταιρίες και τις εταιρίες 100% ΑΠΕ, να σου θυμίσω την Μεταλλοπλαστική Αγρινίου και άλλα θάυματα.

Για τον Αϊ Στράτη, πεταμένα λεφτά Ελλήνων φορολογούμενων και καταναλωτών. Με τα ίδια κεφάλαια θα μπορούσαν να φτιάξουν μια σύγχρονη μονάδα στην Πτολεμαϊδα ή το Αλιβέρι, ή ένα σχολείο και ένα νοσοκομείο στον Αϊ Στράτη.

Μας κυβερνούνε διεστραμμένοι Αντρίκοι και Τίνες... περί αυτού πρόκειται. Πολ-Ποτίαση με το αζημίωτο.

10.000 αιολικά δεν μπορούν να συντηρήσουν ένα χειρουργείο, ή ένα ηλεκτρικό τρένο.

archaeopteryx είπε...

Και λέει και για υδρογόνο... Οι εκκρήξεις των πυρηνικών στην Ιαπωνία τι ήταν;;;

Ανώνυμος είπε...

To κάνουν στον Αϊ Στράτη ώστε αν σκάσει τίποτα να μην το πάρουμε χαμπάρι

Ανώνυμος είπε...

Δεν ξέρω τι μελέτες σκοπιμότητας έχουν γίνει (και αν έχουν γίνει) γι το project του Αϊ Στράτη, όπως επίσης και αν έχουν γίνει μελέτες ροών ισχύος σε σχέση με το υφιστάμενο δίκτυο ηλεκτροδότησης.
(αρκετά σοβαρό το τελευταίο, γιατί ουσιαστικά η παραγόμενη ισχύς από τα ΑΠΕ πρέπει να πλησιάζει την εγκατεστημένη ισχύ του νησιού, οπότε πάει περίπατο η επάρκεια)

Η "νεκροψία" θα δείξει!

Ένας ΔΕΗτζης μηχανικός

Ανώνυμος είπε...

το κάνουν στον Άι Στράτη γιατί εκεί και να μείνουν από ρεύμα δέκα φαμίλιες δεν θα το μάθει κανείς

παρακαλώ, τη "στοχαστική" φύση του ανέμου να την εξηγήσεις στη θεία μου στο χωριό...

είπαμε απλά και κατανοητά για μια νοικοκυρά που διαβάζει το λογαριασμό και βλέπει 10 ευρώ για ΑΠΕ το μήνα και δεν ξέρει γιατί...

όχι με αριθμοπαραδείγματα με πολλά κόμματα, kWh και μηδενικά, αλλά
α π λ ά και μ π α κ α λ ί σ τ ι κ α

"η ενέργεια που παράγουν οι Α/Γ δεν μπορεί να αποθηκευθεί για μετά"
"ο άνεμος δεν 'ανοίγει' με διακόπτη"

___________________________________
οι Γερμανοί λάου λάου τον πάνε τον καντάφι... το κέντρο του ντεζερτέκ νοητά είναι στην έρημο της Λιβύης και πιάνει κεντρικά και δεξιά και αριστερά προς Ευρώπη

# λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι επέκρινε σήμερα τις δυτικές δυνάμεις σε συνέντευξή του σε γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο δηλώνοντας ότι μόνο η Γερμανία θα έχει τη δυνατότητα να εκμεταλλευτεί στο μέλλον το λιβυκό πετρέλαιο.

# "Δεν εμπιστευόμαστε τις εταιρείες τους, έχουν συνομωτήσει εναντίον μας", δήλωσε ο Καντάφι στον τηλεοπτικό σταθμό RTL. "Τα συμβόλαια για το πετρέλαιο θα πάνε σε ρωσικές, κινεζικές και ινδικές εταιρείες. Η Δύση θα ξεχαστεί".

# Ανάμεσα στα δυτικά κράτη, μόνο η Γερμανία, που εξέφρασε τις αμφιβολίες της για το ενδεχόμενο επιβολής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη, ξεχώρισε ως "υπεύθυνη", είπε.

# "Οι Γερμανοί διατήρησαν σωστή στάση απέναντί μας, πολύ διαφορετική από αυτή άλλων σημαντικών χωρών της Δύσης", επεσήμανε ο Καντάφι προσθέτοντας ότι πιστεύει ότι η χώρα του θα μπορέσει να συνεργαστεί στο μέλλον με γερμανικές εταιρείες.

# Εξάλλου στη συνέντευξή του ο Καντάφι δήλωσε ότι ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, που ζήτησε την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, "υποφέρει από νοητική ασθένεια".

katalytikos είπε...

και μέσα στο χαμό 7 Υπουργοί της ΕΕ ζητούν μείωση των εκπομπών CO2 κατά 30% και όχι 20%.
Χθεσινή ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ.

archaeopteryx είπε...

Γουστάρω! λεμονόκουπες έχουμε!

Ανώνυμος είπε...

ΤΑ ΝΤΟΠΙΑ ΛΑΜΟΓΙΑ-ΚΑΤΑΠΑΤΗΤΕΣ ΒΟΥΝΩΝ ΘΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΟΥΝ ΤΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΣΤΗΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ

Ανώνυμος είπε...

Οι υπεύθυνοι των Τομέων Πολιτικής Ευθύνης Περιβαλλοντικής Πολιτικής και Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτές Β΄ Αθηνών, Κυριάκος Μητσοτάκης και Κωστής Χατζηδάκης έκαναν την ακόλουθη δήλωση: «Χρειάστηκε να περάσουν 18 ολόκληροι μήνες προκειμένου το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής να προχωρήσει διαδικαστικά τη μετατροπή του Αϊ Στράτη σε «πράσινο» νησί. Μια πρωτοβουλία της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας με περιβαλλοντικό και αναπτυξιακό χαρακτήρα, η οποία ήταν δημοσιοποιημένη ήδη από τον Ιανουάριο του 2009 και ώριμη σε μεγάλο βαθμό, έμπλεξε για πολλούς μήνες στα γρανάζια του ΥΠΕΚΑ και ανακοινώθηκε μόλις χθες ακριβώς όπως την είχαμε προετοιμάσει. Κάλλιο αργά παρά ποτέ.
Ο Αϊ Στράτης είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του αργόσυρτου τρόπου με τον οποίο λειτουργεί η κυβέρνηση σε μία περίοδο που η Ελλάδα έχει ανάγκη αναπτυξιακές ανάσες και που τέτοια έργα μπορούν να τονώσουν την ανταγωνιστικότητα και την πράσινη ανάπτυξη την οποία μάλιστα το ίδιο το ΠΑΣΟΚ ευαγγελιζόταν προεκλογικά. Θα περιμέναμε επίσης από το αρμόδιο Υπουργείο να δείξει τον ελάχιστο πολιτικό πολιτισμό και να αναγνωρίσει τις προσπάθειες και την προεργασία της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας σε αυτό το ζήτημα, ειδικά τώρα που ο ίδιος ο Πρωθυπουργός αναζητεί, στα λόγια τουλάχιστον, συναίνεση».

Ανώνυμος είπε...

Την ΝουΔου θα βρίζουμε για τον Αϊ Στράτη? Η αλητεία είναι διακομματική!. Και λίγες οι φάπες που έφαγε ο Χατζηδάκης. Για τον ΚΟύλη άσε.

archaeopteryx είπε...

http://uk.reuters.com/article/2011/03/17/greenbiz-us-germany-nuclear-change-idUKTRE72G1Q120110317

(Reuters) - German Chancellor Angela Merkel said on Thursday she will present a clear timeline for a faster shift in policy toward renewable energy sources in the light of the Japanese nuclear crisis.

The center-right chancellor said she was working with French President Nicolas Sarkozy on initiatives for safer nuclear power in the G20 and said the problem of storing nuclear waste could not be left to future generations, but had to be dealt with now

Και η απόφαση να μην έχεις ηλεκτρικά τρένα, πολιτική είναι

Ανώνυμος είπε...

Υψηλή ζήτηση σε άνθρακα και LNG μετά την κρίση στην Ιαπωνία

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1944956

.- είπε...

Pro-nuclear report launch put back after Japan tragedy
http://www.edie.net/news/news_story.asp?id=19544

Wind turbines could be producing three times 'standard' power
http://www.edie.net/news/news_story.asp?id=19556

http://www.ewec2011.info/fileadmin/ewec2011_files/documents/21895_UpWind_Report_low_web_01.pdf