Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Ενεργειακή πολιτική μετά το τσουνάμι

Η Ελληνική ενεργειακή στρατηγική, από τότε που ξεκίνησε η Οικογενειακή υπόθεση είναι βλακώδης. Όπως έχω ξαναγράψει, το πάντρεμα αλλοπρόσαλλων συμφερόντων δεν είναι ενεργειακός σχεδιασμός. Ούτε είναι η δουλοπρεπής εκτέλεση δήθεν Ευρωπαϊκών εντολών. Ούτε τα συμφέροντα πράσινων τρωκτικών είναι στρατηγική. Ούτε θα γίνει ελκυστικότερος ο λιγνίτης εάν πρώτα τον δυσφημίσεις. Και, επιμένω, μέσα σε όλα αυτά, οι ΑΠΕ είναι ένα ενεργειακό "τίποτα" (αλλά απαιτούν αέριο). Εάν έχουμε πολλές ΑΠΕ, με διαθεσιμότητα 20 και 25%, σημαίνει ότι κατά 75 ή 80% πρέπει να αναβοσβήνουμε μονάδες αερίου (ή, πιο φτηνό, να αφήνουμε αναμμένες τις μονάδες κάρβουνου, που δεν αναβοσβήνουν, και να μην το λέμε).


Και μαντέψτε τι θα κάνει το φυσικό αέριο μετά το τσουνάμι... Αέριο, γενικά, υπάρχει, αλλά εκτός εάν είσαι ...Κατάρ, δεν προσφέρεται για ισχύ βάσης. Αέριο υπάρχει επειδή ο κόσμος είναι σε ύφεση, και όταν δεν είναι σε ύφεση κάνει και κάτι σκαμπανεβάσματα να τρελαίνεσαι. Μετά το τσουνάμι, οι Αζέροι σίγουρα θα μας προτιμήσουν, και οι Γάλλοι στην Λιβύη περιμένουν να επικρατήσει η ...Δημοκρατία για να έχουμε απρόσκοπτο αέριο εμείς στην Ρεβυθούσα.

Όσο το αέριο είναι σκέτο πολιτικό ρίσκο, το κάρβουνο δεν έχει πολιτικό ρίσκο . Και το κάρβουνο θα ανέβει. Και όσο ανεβαίνει το αντιπυρηνικό κλίμα, τόσο περισσότερο. Εάν θέλουμε ρεύμα, πρέπει να θέλουμε ισχύ βάσης, και ισχύ αιχμής. Η ισχύς βάσης είναι ή κάρβουνο (ή λιγνίτης) ή πυρηνική. Το έχω ξαναπεί, εάν είμαστε πλούσιοι, δεν με ενοχλούσε η πυρηνική. Αλλά επειδή είμαστε φτωχοί, προτιμώ το κάρβουνο. Για ισχύ αιχμής υπάρχουν τα Υ/Η και το αέριο. Τα αιολικά δεν είναι ούτε ισχύς βάσης, ούτε ισχύς αιχμής. Είναι απάτη που παπαγαλίζουν 2-3 περιθωριακοί, για να δουλεύουν χωματουργοί και πλασιέ. Απάτη πληρωμένη όμως από κόσμο που δεν αντέχει, απάτη σε βάρος της βιομηχανίας, απάτη σε βάρος του τουρισμού, απάτη σε βάρος του ελάχιστου παρθένου τοπίου που μας έχει απομείνει.


Και μην το ξεχνάτε... 100.000 αιολικά μεγαβάτ ΔΕΝ μπορούν να υποκαταστήσουν 1.000 συμβατικά μεγαβάτ -- εκτός εάν μάθουμε να μην έχουμε πάντα ρεύμα. Και κάθε αιολικό ή φωτοβολταϊκό μεγαβάτ που μπαίνει στην χώρα μας, είναι σκέτα πεταμένα λεφτά, και όσο πιο πολλά βάλουμε,τόσο πιο πολλά λεφτά πετάμε. Να αφήσουμε τους Γερμανούς να τα βάλουν, αυτοί ξέρουν, και τα θέλουν (χαχαχάαα, περιμένετε και θα δείτε).

Το τελευταίο γράφημα είναι από την μελέτη της Ε.ΟΝ. Με προγραμματισμό όλη η καμπύλη μπορεί να μετατεθεί λίγο προς τα πάνω, δηλαδή το "5%" να γίνει 7% ή 8%... αλλά diminishing returns. Το απόκομμα της "Ε" από εδώ. Οι Financial Times εδώ. Τα γραφήματα για το ευρωπαϊκό αέριο και το αμερικανικό LNG εδώ και εδώ. Το κάρβουνο, από εδώ.

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το BBC λέει σαν είδηση ότι θα χρεοκοπήσουμε

Ανώνυμος είπε...

ΔΕΗ - Oικονομικά Αποτελέσματα έτους 2010 - Παρουσίαση στους Αναλυτές:

http://www.dei.gr/Images/PPC%202010%20RESULTS_GR.pdf

Διάβασέ την και βγάλε τα συμπεράσματά σου σε συνδυασμό με τις χθεσινές (28-02-2011) δηλώσεις της Μπιρμπίλη, περί κυριότητας των δικτύων Κοινής Ωφέλειας:

http://tvxs.gr/node/81223

(φτιάξε το δεύτερο link της ανάρτησής σου)

spiral architect

Ανώνυμος είπε...

Τώρα όμως, η χαλκοπράσινη πρώην λογογράφος πληροφορήθηκε οτι το Μνημόνιο προβλέπει πολλά και διάφορα και δεσμεύσεις τεράστιες για τη χώρα.
Ετσι λοιπόν αποφάσισε να διαφωνήσει με το ξεπούλημα ΔΕΗ, ΔΕΣΦΑ κλπ, που τα αφεντικά της ονομάζουν ''αξιοποιηση''.
Ετσι ανέξοδα. Ετσι κι αλλιώς ο ανασχηματισμός είναι κοντή γιορτή και χαμένη την έχει την πράσινη καρεκλίτσα. ....

Ανώνυμος είπε...

Οι κοτζαμπάσηδες πάντα έκαναν την δουλειά τους. Αυτοί που έχεις στην φωτογραφία δεν είναι όλοι ίσα και όμοια. Μερικοί λαδώνουν για επάγγελμα μερικοί είδαν φως και μπήκαν μερικοί είναι παλιές καραβάνες.

archaeopteryx είπε...

spiral architect δεν μπορώ να το φτιάξω, είναι συνδρομητικό. Την περίληψη την έχει η εικόνα. Έβαλα το link ώστε εάν κάποιος θέλει να επιβεβαιώσει το λεγόμενα, να μπορεί. (Νομίζω ότι γίνεται μέσω google στο θέμα, μέσω της μηχανής αναζήτησης και όχι μέσω FT)

archaeopteryx είπε...

Είδα τις δηλωσεις Μπιρμπίλη.

Εχω δει πολλά ξεφτιλισμένα και πουλημενα τομάρια στην Ελλάδα, αλλά (αν εξαιρεσουμε τους Κατοχικούς κουκουλοφόρους) πρέπει είναι στην κορυφή.

Το υποκείμενο αυτό δουλεύει για τον Πρωθυπουργό. Κατι λέει και για τον Πρωθυπουργό.

Υπαλληλάκια ξένων.

porta porta είπε...

Για την κ. Τινα Φωτοπουλου… την προξενητρα.

*Στα 557,9 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα μετά από φόρους κέρδη της ΔΕΗ το 2010, μειωμένα κατά 19,5% σε σχέση με το 2009, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Επιχείρηση.
Ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε 5.811,4 εκατ. ευρώ, μειωμένος κατά 3,6% έναντι της προηγούμενης χρονιάς. Τα κέρδη προ τόκων φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε 1.497,7 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 10,7%, ενώ το περιθώριο EBITDA υποχώρησε σε 25,8% από 27,8% το 2009.
Την καταβολή μερίσματος ύψους 0,79 ευρώ ανά μετοχή θα προτείνει στη Γενική Συνέλευση των Μετόχων το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ, λαμβάνοντας υπόψη τα μετά από φόρους κέρδη του 2010.

Ακομη να μαθουμε γιατι ο ΔΕΣΜΗΕ μπηκε κατω απ τον Φωτοπουλο…!
Μην μας πουν για Εθνικους λογους-ελεγχου του δικτυου, ΔΙΟΤΙ ετοιμαζονται
1. να διαχωρησουν δικτυο απο παραγωγη ( επιταγη ΕΕ )
2. εχουν γαμπρους ετοιμους να μπουν στη ΔΕΗ !!

ΠΠ

Ανώνυμος είπε...

ΦΡΕΣΚΟ:
Για όσους "προβληματίζονται" με το ατμοσφαιρικό CO2, ομάδα του ΜΙΤ παρουσίασε για πρώτη φορά στο συνέδριο της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας στις 27-03-2011 ένα "τεχνητό φύλλο" που "φωτοσυνθέτοντας" παράγει Η2 και Ο2 σε συνδυασμό (πάντα) με κυψέλη καυσίμου:

http://tinyurl.com/4tu8qtu

Επιστημονικά μιλώντας ακούγεται ενδιαφέρον!
(αρκεί να μην την πέσουν επιδοτούμενοι "επενδυτές" και ... "παίκτες", όπως με τα Φ/Β)

spiral architect

Ανώνυμος είπε...

Η ΥΠΕΚΑ είναι η μόνη, που θα διατηρήσει την καρέκλα σε ενδεχόμενο ανασχηματισμό.
Δεν είναι η τυχαία συνάντηση στο γυμναστήριο, αλλά οι οργανωμένες συναντήσεις σε άλλα κέντρα ΑΕΡΟΒΙΚΗΣ γυμναστικής.

Ανώνυμος είπε...

το κανις του Ετινγκερ