Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Λίγη ψυχραιμία;


Πολλά λέγονται, πολλά γράφονται, να τρεις ιστοσελίδες που μοιάζουν να ξέρουν τι λένε:

http://blog.physics4u.gr/
http://mitnse.com/ (ΜΙΤ)http://bravenewclimate.com/ (από όπου πήρα και την διατομή)

αν και το τι, ακριβώς, γίνεται ή έγινε στον χώρο, ή μέσα στον χώρο καυσίμου του αντιδραστήρα, μπορεί και να αργήσουμε να το μάθουμε (και όχι λόγω κάποιας συνωμοσίας...)

Με το που έγινε ο σεισμός στις 11/3, οι αντιδραστήρες μείωσαν αυτόματα την λειτουργία τους κατά 95%. Η πυρηνική αντίδραση σταμάτησε τότε. Από τότε, η ενέργεια έχει μειωθεί κατά ένα πρόσθετο "97%". Χρειάζονται "άλλες 5 μέρες" για να είναι τα πράγματα "σταθερά" δηλαδή να έχουν κρυώσει επαρκώς.

Σε μεγάλο βαθμό, αυτά που εκλύονται και λέγεται ότι είναι "ραδιενεργά" έχουν "χρόνο ημιζωής" -- half life -- δευτερολέπτων ή λεπτών. Μέσα στον αντιδραστήρα έχει πολύ χειρότερα πράγματα, αλλά είναι μέσα. Άρα για την ώρα μην τρέμετε...

Παραδόξως, πρόβλημα έχει ανακύψει με αποθηκευμένο, παλιό, τελειωμένο, καύσιμο. Αυτό πρέπει να αποθηκεύεται σε νερό υπό πίεση (για να μην βράζει) που, αν καταλαβαίνω καλά, έχει πρόβλημα, όχι για το ευρύ κοινό -- η ραδιενέργεια είναι βραχύβια -- αλλά για τους τεχνικούς που προσπαθούν να ελέγξουν το κυρίως πρόβλημα. Για το θέμα του αποθηκευμένου παλιού καυσίμου εδώ.

Η καταστροφή είναι ανυπολόγιστη, γενικά, αλλά μην σας πιάνει σκοταδισμός. H παραίνεση για ψυχραιμία είναι για τις υστερικές εκφωνήτριες ειδήσεων, αλλά επειδή αυτές δεν χαμπαριάζουν, για τους υπόλοιπους.

Πιο τεχνικό (και δύσκολο) άρθρο για το πρόβλημα απώλειας ψύξης σε πυρηνικό αντιδραστήρα εδώ .

Γραφική απεικόνιση του συγκεκριμένου μοντέλου αντιδραστήρα και του πώς χάλασε, εδώ. Γραφική απεικόνιση του πότε και πόση ραδιενέργεια μετρήθηκε μέχρι τώρα (και σχετικά με ιατρική ή άλλη ραδιενέργεια) εδώ. (ευχαριστώ savva)


Και πίνακας με το status κάθε μονάδας στο Fukushima (από εδώ)

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Γραφική παρουσίαση του μεγεθους της ακτινοβολίας
http://www.nytimes.com/interactive/2011/03/16/world/asia/20110316-japan-quake-radiation.html?ref=asia

και εδω
http://tiny.cc/07hyr

How a Reactor Shuts Down and What Happens in a Meltdown.......

http://www.nytimes.com/interactive/2011/03/12/world/asia/the-explosion-at-the-japanese-reactor.html?ref=asia


sawas

Ανώνυμος είπε...

Αν έχει τώρα σημασία...

Μοντελοποίηση του σεισμού εδώ
http://seismology.harvard.edu/japan/japan110311_small.gif

το βρήκα εδώ
http://seismology.harvard.edu/research_japan.html

sawas

archaeopteryx είπε...

χαχάαα! Θα γίνουμε "αναλυτές". Μόλις βρήκα tracking των ρευμάτων στην ατμόσφαιρα στα 100, 1000 και 2000 μέτρα (ΝΟΑΑ HYSPLIT MOdel)

Ανώνυμος είπε...

jetstream GOZZILA