Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Project Helios, το νέο Κατοχικό Δάνειο, μασκαρεμένο σε σχεδίο Μάρσαλ



Απόκριες δεν έχουμε; Το σχέδιο Μάρσαλ, ήταν αμερικάνικα λεφτά για να συνέλθει η Ευρώπη από τον Γερμανικό Β' Π.Π.  Για να μην έρθει η Σοβιετία στην Ευρώπη (άσχετα εάν αυτό σας ενοχλεί, η υπό Σοβιετία Ευρώπη δεν πέρασε καλά). Με το σχέδιο Μάρσαλ, ίσως μάθαμε αμερικάνικες οδοντόπαστες και αμερικανικά απορρυπαντικά. Εγώ έμαθα και το Quaker Oats. Ίσως η ΜΟΜΑ να είχε αμερικάνικες μπουλντόζες. Ίσως τα πρώτα μεταπολεμικά ταξί να ήταν Chrysler, και τα πρώτα μεταπολεμικά Ελληνικά καράβια Liberty. Ναι, υπήρξαν "βάσεις". Ως εκεί.

Το Project Helios και τα δάνεια που θα πάρουμε για να το υλοποιήσουμε, ΔΕΝ είναι σχέδιο Marshal. To Project Helios είναι δάνειο, που θα μας εμφανίσουν σαν Project Marshall. Το δάνειο, δεν είναι για εμάς. Είναι για αυτούς που θα μας πουλήσουν απούλητα φωτοβολταϊκά, και ηλεκτρολογικά. Το 90% των χρημάτων είναι δάνειο υπέρ Γερμανικών εξαγωγών. Το 10% μπορεί να πάει σε καμιά τεχνική εταιρία να
κάνει χωματουργικά και να ρίξει μπετά, να κανέναν αλουμινά να πουλήσει προφίλ, σε κανένα καλωδιά να πουλήσει καλώδια. Καθ' εαυτά, ακόμα και αυτό το 10, ή όσο, % δεν είναι κακό. Το κακό είναι τι θα φάει το Project Helios από την Ελλάδα, και τι θα επιστρέψει πίσω.

Θα φάει τα τοκοχρεωλύσια από την νέα δανειακή υποχρέωση, ακόμα κι αν οι τόκοι είναι επιδοτούμενοι.  Θα φάει επίπεδη γη (που δεν έχουμε πολλή). Θα φάει μελλοντική ανάπτυξη. 5-10 γιγαβάτ ρεύματος που θα κοστίζει 10απλά, από ότι το ρεύμα από το 1960 μέχρι το 2009 (σε σταθερές τιμές). 1000%. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς οικονομολόγος για να δει συνέπειες σε πληθωρισμό και ανεργία. Αντί να πουλάμε τουρισμό, θα πουλάμε υπηρεσίες φύλαξης και ξεσκονίσματος. Και τα τοκοχρεωλύσια δεν θα είναι από φόρους θα είναι από λογαριασμούς της νέας "ΔΕΗ". Όποιος δεν πληρώνει, θα μάθει τις συνέπειες της ενεργειακής φτώχειας. Για αυτό, το Helios, δεν είναι αναπτυξιακό, ή δώρο, αλλά η Πράσινη εκδοχή του Κατοχικού Δανείου.  Δανειζόμαστε για να εισάγουμε κάτι άχρηστο. Δανειζόμαστε για να μην έχουμε ρεύμα. Δανειζόμαστε για να δανειστούμε κι άλλα για να μην ψήσουμε το δίκτυο που φτιάξαμε το 1960 και το 1970. Δεν δανειζόμαστε για ηλεκτροπαραγωγή.  Τα φ/β είναι άχρηστα για μαζική ηλεκτροπαραγωγή. Όταν δεν θα είναι άχρηστα, σε 5 ή 25 χρόνια, θα κοστίζουν το 1/10 από την τιμή στην οποία θα τα αγοράσουμε (με δανεικά).  Όταν δεν θα δουλεύουν πια τα δικά μας, σε 10, 15, 20 χρόνια, δεν θα έρθει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να τα πάρει πίσω την σαβούρα και τα μπετά.  Αυτά θα φάει το Project Helios

Τι θα δώσει το Helios;  Ναι, θα κάνουν λίγο τζίρο οι χωματουργοί και οι εργολάβοι. Ναι θα κάνουν λίγο τζίρο οι ντόπιοι βιομήχανοι που έχουν ή που θα τους αφήσουν κάτι να να πουλήσουν (με τα δανεικά). Είναι οι ίδιοι βιομήχανοι που διώχνονται από την χώρα τους επειδή το ρεύμα είναι και θα γίνει ακριβότερο από ότι στην Βουλγαρία.  Ίσως δώσει ακόμα και μια καρπαζιά σε όσους ηλίθιους πήραν πράσινα δάνεια για να βάλουν αιολικά στις ταράτσες τους. Με 5-10 pv GW δεν νομίζω να θέλει κανείς τα δικά τους (και αυτούς δεν θα τους λυπηθώ).

Δεν ξέρω τα οικονομικά του Helios. Ξέρω ότι 11 φ/β GW ήταν οι περσινές εγκαταστάσεις στην Γερμανία. Ξέρω ότι σε όλο τον κόσμο, λόγω κρίσης κόβουν ταρίφες και απορρίπτουν τις ΑΠΕ.  Ξέρω ότι 7 γιγαβάτ (συνολικά) θέλουμε εμείς σε καλές εποχές που ο κόσμος είχε να πληρώνει φτηνό ρεύμα για τα κλιματιστικά του. Ξέρω ότι 5-10 καλοκαιρινά γιγαβάτ δεν εξάγονται, αλλά ψήνουν το δίκτυο. Χυτήρια με φ/β δεν παίζουν, μπορεί να βγει κανένα σύννεφο και να πήξει το σίδερο, και μετά χ.ψ. κι αγνάντευε. Να καταναλώνουμε 2GW σε καλοκαιρινή αιχμή έναντι 300-400/MWhr και να δίνουμε το υπόλοιπο σε γείτονες έναντι 50, θα γελάνε οι γείτονες.

Το κουτί της Πανδώρας, έχει μια πιθανή εκδοχή του μηχανισμού πληρωμής, λείπουν λεπτομέρειες και η λογική, αλλά πείτε μου παρακαλώ, πόση λογική είχε το Κατοχικό Δάνειο;

άλλες λεπτομέρειες στο energia
σχόλια, σχετικά, στο euro2day
Ο Τζορζ Μάρσαλ δεν μιλούσε Γερμανικά

13 σχόλια:

nikos είπε...

για να δούμε πως θα παρουσιάσουν σήμερα στα ΜΜΕ ,μετά την σύσκεψη, ο Αρθούρος Ζερβός με τον Νικολακακο την είδηση έλλειψης λιγνίτη στον ΑΗΣ-Καρδιάς που δημιούργησε τον πορτοκαλή συναγερμό !!!

Ανώνυμος είπε...

Το Helios δεν πρόκειται να πάρει μπρος ούτε με σφαίρες.

Ο κόσμος ξυπνά, οι "αρνητιστές" τείνουν γίνουν Mainstream, η κλιματική μπαρούφα δεν τραβάει άλλο. Εναν ακόμη κρύο χειμώνα να κάνει και οι γλάστρες του Σκάι θα αλλάξουν τροπάριο και αυτές.

¨Οχι ότι θα γλυτώσουμε γενικά από τις γερμανικές ορέξεις, απλά ότι πάθουμε δεν θα το πάθουμε λόγω Helios. Το ενδιαφέρον είναι τι άλλο θα βρουν, και γρήγορα.

Kaymakchalan

porta porta είπε...

Οι Γερμανοι σε Ολα αυτα τα "εργα" καθς και οι Ειδικες Ζωνες..

θα βαλουν χερι στο ΕΣΠΑ ΜΑΣ... διοτι αυτοι φυσικα το διαχειριζονται καλυτεροτερα ημων των ηλιθιων γκαρσονιων.

Το ΕΣΠΑ της Ελλαδας θα περνα απο Γερμανο Τροχονομο και Εποτη και το γνωστο ταλεντο τους στο Διερει και ΒΑσιλευε ... θα κανουν παιχνιδι απουσια ημων των ηλιθιων γκαρσονιων.


Π₪₪₪₪Π

ΥΓ οποιος μου φτιαξει το CAPEX του ΗΛΙΟΣ θα εχει ενα δωρο.

Ανώνυμος είπε...

για κοιτάξτε τούτο δω

τι εταιρείες είναι

www.greeceischanging.com

μότο: All we are saying is Give Greece a Chance

δημοσιεύθηκε στη WSJ διαφημισάρα σαλόνι...

Ανώνυμος είπε...

Supporters:
aegean
athens airport
chrysafidis
ellenic coca cola
costa navarino
elactor
damma holdings
elval
furlis
grigoris
ellenic petroleum
jotis
ote
pireus
eurobank
ifantis
sete
s&b
titan
sete

διαφημιστικές:
V+O, Felix BNI, Bakers

katalytikos είπε...

ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΤΙ ΠΑΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ HELIOS ΚΑΙ ΟΙ ¨ΠΡΑΣΙΝΟΙ¨ ΤΗΣ ΝΔ!

archaeopteryx είπε...

Αν πεις τι περιλαβάνει, να στο κάνω.

Καλώδιο Κύπρος Κρήτη;
Καλώδιο Κρητη Πελοποννησος;
Καλώδια Τουρκία νησιά;
Καλώδιο Ελλάς Ιταλία;
Καλώδιο Ελλάς Βουλγαρία;
πιάσε και 5-10 GW πανέλα
πιάσε και αλουμίνια
συμπαρμαρτούμενα;
10*4,5*2 = 90 δις; Πώς τα πήγα;

Θυμάσαι τον Ζήκο με την απόδοση λογαριαμού; Λίγο σαλαμάκι, 16,80, πες 15. Τυράκι, 13,40, πές 10.

archaeopteryx είπε...

Παίζεται το μπουζούκι, ο μπαγλάμας, το ντέφι...

nikos είπε...

χιχχιi

Ανώνυμος είπε...

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=55204

Ανώνυμος είπε...

Μιλάτε για τις ΑΠΕ λες και είναι μαρούλια.
ΚΑΦΕΝΕΙΟ ΕΙΣΤΕ

archaeopteryx είπε...

Λάθος φίλε. Τα μαρούλια είναι χρήσιμα και προαιρετικά. Οι ΑΠΕ είναι άχρηστες και υποχρεωτικές.

Τα μαρούλια είναι αυτά που βλέπεις,οι ΑΠΕ είναι απάτη.

Τα μαρούλια φυτρώνουν στην Ελλάδα, οι ΑΠΕ είναι εισαγώμενες.

κλπ κλπ

Ανώνυμος είπε...

Project Helios: Χορεύοντας για τους λύκους...
http://aristeroblog.gr/node/427