Τρίτη 30 Ιουνίου 2015
Πέρα από το Ελληνικό αδιέξοδο
Προσωπικά, δεν πιστεύω σε "τέλος διαπραγματεύσεων". Οι διαπραγματεύσεις δεν τελειώνουν. Σταματούν όταν κάποιος από τους διαπραγματευόμενους το φτιάξει επί τούτου... Ούτε θεωρώ ότι έχουμε πιάσει πάτο. Και ξέρω (και προφανώς το ξέρουν και οι Γερμανοί) ότι τα δάνειά μας δεν είναι "βιώσιμα".
Οι Γερμανοί εξάγουν το 25% του ΑΕΠ τους σε δέσμιους πελάτες. Δεν ήταν απλά "απρόσεκτοι" όταν μας πουλούσαν βερεσέ, ή με δανεικά που τώρα χρωστάμε και ενυπόθηκα (χάρη στον Φωστήρα). Λάδωναν για να πουλάνε. Πίεζαν για να πουλάνε. Έφτιαξαν ευρωκανόνες για να πουλάνε. Ακόμα πιέζουν για να πουλάνε. Τι άλλο είναι οι ανωμαλίες του 20-20-20 και ο Νόμος Μπιρμπίλη, παρά αναγκαστικά δάνεια για αγορές Γερμανικών (άχρηστων) πραγμάτων;
Μπορεί να ξέρουν ότι τα χρέη μας δεν είναι βιώσιμα, αλλά μια χαρά τα χρησιμοποιούν για να υλοποιήσουν την εκκαθάριση εν λειτουργία. Να πάρουν ό,τι δεν μπόρεσαν να πάρουν μέχρι τώρα. Τον έλεγχο των πάντων. Δεν μας έχουν μόνο για παραδειγματισμό...
Η έξοδός μας από την Ευρωζώνη θα είναι επώδυνη, αλλά η εναλλακτική λύση δεν είναι καλύτερη. Και όσο κι αν μας τιμωρήσουν "παραδειγματικά", οι ίδιοι οι Γερμανοί δεν κάθονται καλά αφού τα τραπουλόχαρτα στα οποία κάθονται και που θέλουν να ελέγχουν, μπορεί να μην θέλουν άλλο... Και για αυτό έχουν σκυλιάσει (και έχουν σκυλιάσει τα φερέφωνά τους) είτε να μην γίνει δημοψήφισμα, είτε να πούμε όλοι ναι, και σίγουρα να εξευτελιστεί ο Σύριζα επειδή ...τόλμησε.
The Greek situation — having perhaps outlived the term "crisis," now that it has taken so long to unfold — appears to have finally reached its terminal point. This is, of course, an illusion: It has been at its terminal point for a long time.
Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015
Η διαφορά μεταξύ εξωτερικού και εσωτερικού χρέους και μια αναδιάρθωση για να πετύχει, πρέπει να είναι δίκαιη και βιώσιμη
Μπορεί να μην σας αρέσει ο Λαφαζάνης, αλλά είναι έτη φωτός μπροστά από Ποτάμια και ΠασοκοΝουδου, νομίζω.
Μια ρύθμιση, για να πετύχει, πρέπει να είναι δίκαιη και βιώσιμη
Το μεγαλύτερο έγκλημα είναι ότι όλα γίνονται χωρίς σχέδιο και προοπτική
Τα δάνεια θα επιτείνουν απλώς την αγωνία πριν από τον θάνατο
Εκκαθαριστής ή αναισθησιολόγος;
This iS - Πάρτα!
Μία ρύθμιση για να πετύχει πρέπει να είναι δίκαιη και βιώσιμη (όταν καταλάβετε αυτές τις 11 λέξεις...)
Ο Βενιζέλος είναι αυτό που βλέπετε. Ξοφλημένος.
Όσο για μένα, προσπαθώ να καταλάβω πώς ένας οπαδός του Milton Friedman, μαθητής του ...Felix Rohatyn και πιστός των efficient markets και του CAPM συμβιβάζεται με ...κομμουνιστές. Ψέματα λέω βέβαια, το έχω καταλάβει εδώ και καιρό, το έχω ζωγραφίσει κιόλας (αν και νόμιζα τότε, που το ζωγράφισα,ότι το ΚΚΕ θα ήταν με τον Λαφαζάνη):
Σάββατο 27 Ιουνίου 2015
ήκω... αφήκω...
Το ερώτημα δεν είναι εάν "θέλουμε ή δεν θέλουμε την λιτότητα". Ή "θέλουμε ή δεν θέλουμε λιτότητα προκειμένου να διατηρηθεί ζωντανή η οικονομία". Ίσως το ερώτημα είναι "θέλουμε η δεν θέλουμε την εκδοχή σωτηρίας των πιστωτών μας"... Ίσως είναι κάποιο άλλο το ερώτημα...
Δύσκολο να θέσεις το ερώτημα έτσι ώστε να καταλάβει ο άλλος τι καλείται να απαντήσει. Ή εύκολο να θέσεις το ερώτημα ώστε να είναι όλο μαζί ...ήξεις αφήξεις...
Άλλη μια φορά:
1. Ο τρόπος ζωής που γνωρίσαμε μεταξύ 1997-2008 τέλειωσε με το κραχ του 2000, και για όποιον δεν το κατάλαβε με το παγκόσμιο κραχ του 2008. Δεν θα μπω στον πειρασμό να σχολιάσω την ...γεωπολιτική πτυχή του δεύτερου, αλλά θα θυμίσω ότι το πρώτο κραχ είναι όταν φαγώθηκαν τα λεφτά που έκαναν το λάθος να επιστρέψουν στην Ελλάδα το 1998-99.
2. Είμαστε επισήμως πτωχευμένοι από το 2010 και ανεπισήμως από το 2000. Ενδιαμέσως φαγώθηκαν κι άλλα λεφτά.
3. ΔΕΝ υπάρχει σενάριο χωρίς λιτότητα. Είτε έτσι, είτε αλλιώς, είτε αλλιώτικα. Υπάρχει σενάριο εκκαθάρισης εν λειτουργία, ή κάποιας άλλης εκδοχής που δεν την ξέρω και ούτε μπορώ να την φανταστώ. Και τα δύο έχουν λιτότητα. Στο πρώτο σενάριο ξέρω ότι τα κρεμμυδάκια θα είναι Γερμανίας και το τυρί ...Μίλνερ, αν είμαι καλό παιδί και εκχωρήσω την ...ΔΕΗ. Στο δεύτερο... δεν ξέρω, ίσως να υπάρξει μια σεζόν χωρίς κρεμμυδάκια, μέχρι να μάθουμε πώς φυτεύονται.
4. Δεν είμαι καν σίγουρος ότι υπάρχει σενάριο ανεξάρτητης εθνικής πολιτικής. Όχι ότι με έχει πιάσει απαισιοδοξία, αλλά εάν διαβάσει κανείς Ελληνική ή νέο-Ελληνική ιστορία, πάντα σε περίεργες ισορροπίες είμαστε (και συχνά εντελώς ξεβράκωτοι).
Για την ώρα, δύσκολα μου βγαίνει απάντηση διαφορετική από το "Όχι".
"...Καταρχάς, τι σημαίνουν οι τύποι «ήξεις» και «αφήξεις»; Όχι πάντως «θα πας» και «θα γυρίσεις» [...]. Το «ήκω» είναι μυστήριο ρήμα, αφού ο ενεστώτας του έχει σημασία παρακείμενου («έχω έλθει, έφτασα»), αλλά ο μέλλοντάς του έχει σημασία μέλλοντα· πάντως, και να με διορθώσουν οι φιλόλογοι αν λέω χαζαμάρες, οι βασικές σημασίες του ήκω είναι «έχω έρθει, έχω φτάσει, είμαι παρών· εξαρτώμαι από κάτι· έχω σχέση, ανήκω». Σημασία «πηγαίνω, αναχωρώ» δεν βρίσκω. «Φτάνω», ναι. Το αφήκω πάλι, που δεν είναι και πολύ συχνό ρήμα, σημαίνει αφενός «φτάνω, καταλήγω κάπου» και αφετέρου «φεύγω, απομακρύνομαι», σημασία «επιστρέφω» δεν έχει..."
Χάσαμε μεγάλες ευκαιρίες, τα τελευταία ...60-70 χρόνια, και νομίζω την τελευταία την χάσαμε το 2010. Από το 2010 απλά επιτρέψαμε να φύγουν λεφτά, να ετοιμάσουν το firewall οι Εβρωπέοι και έγιναν λίγες ακόμα αρπαχτές από τους ολιγάρχες μας. Ένα μεγάλο insider trading.
Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015
Μάλλον δεν έχει να κάνει μόνο με ΦΠΑ και με συντάξεις...
http://www.forbes.com/sites/rogeraitken/2015/06/23/will-it-be-a-grexit-euxt-or-just-bust-for-greece/3/
"...The big strategy of the Brussels group (formerly known as the Troika) behind all this [the negotiations] is to break the political will of the Greek side he contends. This is likely to cause further increased political uncertainty in Greece, but says van Nieuwenhuijzen it “will also serve to reduce future political uncertainty in the rest of the region.”..."
Αυτή είναι μία άποψη...
"...The macro imbalance has been the hallmark of the Eurozone crisis and current account surpluses of Germany and the Netherlands are heading towards a surplus of 10%. Either the leaders have the courage to learn from their mistakes and change course, or they do not..."
Αυτή είναι μια άλλη...
Ούτε με 20% ή 200% ΦΠΑ διορθώνεται κάτι, ούτε μπορούν να υπάρχουν συντάξεις σαν να μην τρέχει τίποτα, σε χρεοκοπημένη χώρα...
"...The big strategy of the Brussels group (formerly known as the Troika) behind all this [the negotiations] is to break the political will of the Greek side he contends. This is likely to cause further increased political uncertainty in Greece, but says van Nieuwenhuijzen it “will also serve to reduce future political uncertainty in the rest of the region.”..."
Αυτή είναι μία άποψη...
"...The macro imbalance has been the hallmark of the Eurozone crisis and current account surpluses of Germany and the Netherlands are heading towards a surplus of 10%. Either the leaders have the courage to learn from their mistakes and change course, or they do not..."
Αυτή είναι μια άλλη...
Ούτε με 20% ή 200% ΦΠΑ διορθώνεται κάτι, ούτε μπορούν να υπάρχουν συντάξεις σαν να μην τρέχει τίποτα, σε χρεοκοπημένη χώρα...
Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015
Η βαρετή κρίση
5-6 σενάρια υπάρχουν για το τι θα γίνει με την "διαπραγμάτευση", και, ειλικρινά, κανένα δεν με νοιάζει. Ούτε αισιοδοξώ με οποιοδήποτε από τα σενάρια (και γελάω με αυτό που λέει "να φύγει ο Τσίπρας για να έρθει ο Ποτάμης με την Φώφη και τον Σαμαρά...).
Δεν γελάω με το γεγονός ότι είμαστε φαλιρισμένοι από το ...2000, αν δεν το καταλάβατε το 2000, τότε από το 2008, κι αν δεν με πιστεύετε, από το 2010 που ο μέγας στοχαστής μίλησε από το Καστελόριζο και έκανε ενυπόθηκα τα δάνειά μας.
"Regardless of which scenario materializes, the Greek crisis is far from over. Some scenarios would be more traumatic than others, but all include continued negotiations between Greece and its lenders. The threat of a "Grexit" will not go away in the foreseeable future. Even if the Greek Parliament ratifies a deal quickly, Athens will continue to push for debt relief, and its creditors will continue to seek reforms in exchange for additional funds. The more traumatic scenarios involving a rebellion within the Greek government and elections or a referendum would only complicate the process, push Greece closer to introducing capital controls, and increase the likelihood of a disorderly default".
Το ιδανικό σενάριο για μένα θα ήταν το orderly default. Ό,τιδήποτε άλλο παρατείνει την εκκαθάριση και μειώνει το ...προϊόν που μένει σε ντόπιους. Θα μας κάνουν ό,τι θέλουν με την αυξανόμενη ανάγκη που θα έχουμε για ρευστότητα, και θα καταντήσει να είναι το disorderly default η καλύτερη λύση.
Χρωστάμε λεφτά που δεν μπορούμε να αποπληρώσουμε, με μειούμενο ΑΕΠ. Όποιος έχει την ψευδαίσθηση ότι έχει κάτι στην πάντα, τρέχει να κρυφτεί. Οι πραγματικά έχοντες την έχουν κάνει προ πολλού... Και με μηδενιζόμενη ρευστότητα, πετσοκομμένη παραγωγή, και την υπόλοιπη να εξαρτάται από ρευστότητα, μόνο σουρεαλιστές ιστορικοί μπορούν να μας πούνε πώς τελειώνει η άσκηση.
Θα έλεγα ότι η λύση, τεχνοκρατικά, είναι μία: 1) Διαγραφή χρέους, 2) Φτώχεια, 3) Χαμηλή φορολογία, 4) Άντε πάλι από την αρχή... Ή, ευκολότερο, μετανάστευση, να έρθουν άλλοι. Ξέρω, δεν αρέσει η φτώχεια. Πλούτος με ξένα λεφτά δεν γίνεται (εκτός αν ξανάρθει ο Αντρέας). Αλλά τα έχω ξαναπεί και έχει γίνει βαρετό. Η βαρετή κρίση...Είναι κι αυτό μια ...προσέγγιση.
Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015
Το "κακό" ΔΝΤ και η αναδιάρθρωση που δεν γίνεται
Όχι, δεν έχω ιδέα τι γίνεται στο παρασκήνιο. Νομίζω, όμως, ότι ξέρω τι θα έπρεπε να είχε γίνει από τότε που ξεκίνησε το πρόβλημα (αν δηλαδή συμφωνήσουμε ποιο είναι το πρόβλημα, άσε το πότε ξεκίνησε).
Θα θυμάστε, ίσως, ότι από τον Οκτώβριο του 2011 είχε βγει στην επιφάνεια ότι το ΔΝΤ είχε "άλλη άποψη".
Και τότε, και τώρα, αυτό που νομίζω ότι λέει το ΔΝΤ (ή μέρος αυτού που λέει το ΔΝΤ) είναι: "γράψτε τις ζημιές από τα βερεσέδια σας βρε euroκέρατα, τους λαδώνατε για να δανείζονται για να ψωνίζουν βερεσέ από εσάς, και είναι ταπί. Γράψτε τις ζημιές σας, και τα κεφάλαια που υπάρχουν φτάνουν και περισσεύουν για νέο funding".
Βέβαια, κανείς δεν χρησιμοποιεί τέτοια γλώσσα. Και δεν φτάνει, από μόνη της, η διαγραφή χρεών. Αλλά είναι μία από τις προϋποθέσεις της αναδιάρθρωσης. Η δεύτερη προϋπόθεση μιας αναδιάρθρωσης είναι να μην επαναληφθεί το πρόβλημα. Να μην υπάρχουν ελλείμματα που να χρηματοδοτούνται με νέα χρέη. Η τρίτη προϋπόθεση μιας αναδιάρθρωσης είναι να υπάρξει ...πραγματική οικονομία. Πραγματική οικονομική δραστηριότητα. Αυτό απαιτεί πραγματικά ίδια κεφάλαια (καλό θα ήταν να συμμετείχαν και ντόπιοι, έτσι για ψήφο εμπιστοσύνης από και προς την χώρα τους) και νέα δανειακά κεφάλαια.
Και όλα αυτά, τα εξαιρετικά δύσκολα, πρέπει να γίνουν μαζί. Ταυτόχρονα. Ή συμφωνημένα. Έχουν περάσει 5 χρόνια από τότε που έγραψα ότι το μεγαλύτερο έγκλημα είναι ότι γίνονται πράγματα χωρίς σχέδιο και προοπτική. Ή αν υπάρχει σχέδιο και αυτό εξυπηρετεί μόνο την "εκκαθάριση εν λειτουργία", δεν είναι βιώσιμο σχέδιο. Το ζητούμενο δεν είναι να εκκαθαριστούμε, το ζητούμενο είναι να ...υπάρξουμε. Νέα δάνεια για ικανοποίηση της τρομακτικής πίεσης για ρευστότητα, από μόνα τους, δεν είναι η λύση, είναι η παράταση της αγωνίας. Η πρόσθετη φορολογία, από μόνη της θα είναι απλά καταστροφική. Κι άλλη ύφεση, κι άλλη φυγή κεφαλαίων, και βασικά, μια απ' τα ίδια.
Και ποια είναι η λύση;
Η λύση περιλαμβάνει, ταυτόχρονα και συντονισμένα, τα εξής:
1. Διαγραφή χρεών σε επίπεδο εξυπηρετήσιμων χρεών
2. Μείωση φορολογίας κεφαλαίου μπας και βρεθεί κανένα ντόπιο φράγκο (ξέρω, ουτοπία...)
3. Ναι, λυπάμαι, κόψιμο παροχών.
4. Ναι, δεν λυπάμαι, πραγματική υποτίμηση
Για την ώρα η λύση που προκρίνεται είναι η "μη λύση". Για αυτό το ΔΝΤ εξακολουθεί και κάνει κόνξες. Η λύση δεν είναι αυτή που θα μας εξασφαλίσει τα ...μπάνια μας. Η λύση είναι αυτή που θα επιτρέψει στην επόμενη γενιά να έχει κάτι να κάνει σε αυτή την χώρα.
Βέβαια, δεν έχω ψευδαισθήσεις. Οι Γερμανοί δεν έχουν καμία όρεξη να γράψουν ζημιές. Σιγά μην δεχτεί κανείς ...αφορολόγητο κεφάλαιο. Κόψιμο παροχών? "Κόκκινη γραμμή". Τι? Grexit και υποτίμηση? Α πα πα πα...
Με άλλα λόγια, δεν θα έχει κάτι να κάνει η επόμενη γενιά σε αυτή την χώρα. Και θα ψάχνουμε να βρούμε τι φταίει... Και νομίζω ότι θυμήθηκα ποιος φταίει.... Ο Μακιαβέλι φταίει, που είπε ότι οι πολιτικοί νομιμοποιούνται να αρλουμπολογούν... Μόνο που εκείνος το έλεγε στα πλαίσια του ...Εθνικού Συμφέροντος.
Ναι, θα έβαζα φόρους. Φόρους του σκοτωμού. Σε κάθε τι εισαγόμενο που μπορεί να φτιαχτεί στην Ελλάδα.
Τρίτη 23 Ιουνίου 2015
Οι ΑΠΕ είναι το μέλλον του πλανήτη μας, χωρίς ΑΠΕ ζωή τέλος!
"Οι ΑΠΕ είναι το μέλλον του πλανήτη μας, χωρίς ΑΠΕ ζωή τέλος"! είπε σχολιαστής. Εξαρτάται από τι εννοούμε "ΑΠΕ". Αν εννοούμε φωτοβολταϊκά, αιολικά, βιομάζα και τέτοια, ξεκινήσαμε με το θέμα μετά το εμπάργκο του 1973, επιδοτούμε του σκοτωμού από το 1990-1992, είμαστε κοντά στο μηδέν, με υπερδιαπλασιασμένο κόστος ρεύματος όπου μπήκαν πολλές ΑΠΕ (π.χ. στην Γερμανία που εξάγει το 80% της βιομηχανικής της παραγωγής ΑΠΕ), άρα ο σχολιαστής μας μάλλον θα πεθάνει πολύ πριν οι ΑΠΕ να γίνουν σημαντικές, δηλαδή πάνω από ...μηδέν τοις εκατό. Και καν΄τε μου την χάρη, μην μπερδεύετε "ονομαστική" παραγωγή ενέργειας που απορρίπτεται σε άτυχους γείτονες, δεν μετράει...
Σαφώς και υπήρχε ζωή πριν τον ηλεκτρισμό, και μέχρι πριν 200 χρόνια το ποσοστό της ενέργειας από ΑΠΕ ήταν σημαντικό. Το 1800 οι ΑΠΕ ήταν στο 94%! Και στο 1800 π.Χ. είμαι σίγουρος ότι ήταν στο 100%. Άρα υπάρχει ελπίς και για σένα, φίλε. Μόνο που οι Γερμανοί (που σε βάζουν να λες αρλούμπες, για να σου πουλήσουν τίποτα απούλητα, γελάνε με σένα... Η μείωση στην κατανάλωση ενέργειας στην Γερμανία είναι λόγω ...κραχ 2008.
Βρε παιδάκια, τι σας ποτίζουν και δεν το ξέρετε;
Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015
Oι Γερμανοί δεν είχαν παρά να αντιγράψουν το British formula (και δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι τους ενοχλεί να τα βρούμε με τους Ρώσους)
We are facing a situation unprecedented in our history," and we will simply have to develop a new and American means of coping with it. The British formula in such cases was always collaboration with the native ruling classes —buying their support by confirming them in their power to exploit the masses, and relying upon them to hold the people down with gendarmery and whips.
This formula is not only repugnant to American traditions. It is also impractical. No system would deliver the Greek people more speedily into the arms of the Russians. We must work out a formula for starting from the bottom and working up—not starting from the top and working down. Russia is standing patiently by, hoping to get into Greece by a base on balls. It is confident that Greek incompetence and Greek reaction, combined with American inexperience and American gullibility, will doom the efforts of the American mission. We will soon be so frustrated by inefficiency, vacillation and simple knavery, Russia hopes, that we will grow disgusted and indifferent and finally walk out. Then guess who will walk in!
I think Americans have enough resourcefulness and perseverance to lick the problem. If we are defeated in Greece, it will be a crushing moral and strategic blow to our new international role solar plexus. But, if we can leave Greece in a state of economic and political health, we will have brought new hope and new faith to freedom-loving people everywhere in the world.
WANTED: A MIRACLE IN GREECE (Collier, Sep 20, 1947)
Η "ελάφρυνση" του χρέους ...αργότερα
Δεν τα βρήκαν αλλά ο Jeroen Dijsselbloem είναι αισιόδοξος ότι θα τα βρουν, αλλά επιμένουν σε "προηγούμενες ενέργειες" πριν δώσουν λεφτά... Θα κοπούν συντάξεις και πρόωρες κλπ, αλλά δεν είναι σαφές εάν αυτό αρκεί... [Μερική] διαγραφή χρέους αργότερα αργότερα που θα αφιχθούν τα κότερα... Και να συμφωνήσουν μπορεί να μην μπορούν να εφαρμόσουν... Οι τράπεζες ζορίζονται παρά τα ΕΛΑ και τα ΦΥΓΕ, ο κόσμος σηκώνει λεφτά, και τα capital controls ή και διακοπές για τις τράπεζες ακούγονται [και ο Σκάϊ κάνει ό,τι μπορεί να ενθαρρύνει αναλήψεις, τέτοια αλητεία... φταίει ο Παπαδόπουλος, αν είχε εκτελέσει καμιά εκατοστή θα το θυμόταν οι υπόλοιποι].Την αναμετάδοση από το STRATFOR θα την βάλω στο τέλος. Εγώ δεν βγάζω άκρη από τις ειδήσεις εδώ, όλο γνώμες και προπαγάνδα, εξ ου και η προτίμησή μου για τους ...ξένους... Βρε που καταντήσαμε... Ο φρεντοτσίνο και οι εισαγόμενες ντομάτες είναι ΑΕΠ, το κυνήγι επιδοτήσεων για να καθόμαστε είναι ...οικονομική δραστηριότητα, το βιβλίο λέει ότι πάμε για οικονομική εξαφάνιση, τον καιρό του δόγματος Τρούμαν είχαμε είχαμε αγρότες, το μοντέλο του Πολ Ποτ είναι δυσάρεστο, βασικά μπορεί να ξυπνήσουμε μια μέρα και να μην έχουν βενζίνη τα βενζινάδικα ή νερό στην βρύση και δεν ξέρω πώς τελειώνει αυτό το έργο... Όχι, δεν θα λύσει το πρόβλημα η "αναδιανομή", η αναδιανομή προϋποθέτει πίτα για αναδιανομή. Ποια πίτα;
Πήρα τηλέφωνο τον a. thymosophus... Τον ρώτησα "τι βλέπει"; Μου είπε ότι κατέβαινε την Βασιλίσσης Σοφίας και ήταν έξω από ένα κτίριο με μια σημαία... "Ποια σημαία;" ρωτάω. "Stars and Stripes" μου είπε... "Αν δεν ήταν οι Αμερικάνοι θα μας είχαν τραβήξει την πρίζα. Είμαστε ένα προβληματικό παιδί στη ΝΑ Μεσόγειο, οι Γερμανοί το παίζουν εξαγωγείς, διαχειριστές και αυτοκράτορες και τα έχουν κάνει μαντάρα και προφανώς υπάρχει θέμα..." Και η έκθεση Porter?... σκέφτηκα... 1947 ήταν τότε... Να την διαβάσετε την έκθεση Πόρτερ... Είναι το πρόβλημά μας, και δεν ήταν κανένας σοβιετικός ο Πόρτερ... ΔΕΝ φταίνε μόνο οι Γερμανοί... Και μην μ' αρχίσετε ότι φταίει ο ...καπιταλισμός... Δεν έχουμε δει από δαύτον στο Ελλάντα.
June 22
Eurozone finance ministers met June 22 to continue discussing Greece's future after Greek Prime Minister Alexis Tsipras presented an updated list of proposals for economic reform a day earlier. Greece and its creditors did not reach an agreement, but Eurogroup President Jeroen Dijsselbloem expressed optimism that the two sides would settle on a deal later in the week. Still, he stressed that Athens and its lenders are still debating what "prior actions" Greece must take before financial aid is disbursed.
Κυριακή 21 Ιουνίου 2015
Εάν... Εάν η Ελλάδα δεν είχε μπει στο ευρώ και άλλα "εάν"
http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-06-19/what-things-might-be-like-if-greece-had-never-joined-the-euro
"Ο οικονομολόγος του ΔΝΤ Olivier Blanchard, πρόσφατα ρώτησε μια απλή και σημαντική ερώτηση: "Τι προσαρμογή πρέπει να κάνει η Ελλάδα, και τι προσαρμογή πρέπει να κάνουν οι πιστωτές"; Αλλά αυτή η ερώτηση θέτει δύο άλλες ερωτήσεις: Τι προσαρμογή έχει ήδη κάνει η Ελλάδα; Και τι έχουν δώσει, αν έχουν δώσει κάτι, οι πιστωτές;
Εάν...
Εάν δεν είχε υπάρξει ευρώ; Εάν δεν είχε ζητηθεί "ενωτικό" νόμισμα το 1929 στην Κοινωνία των Εθνών; Εάν ο Jacques Delors δεν είχε πιέσει για την αντικατάσταση του ECU με το ευρώ, τον Δεκέμβριο του 1995; Εάν...
Εάν η Ελλάδα δεν είχε μπει στον χορό;
Για πολιορκούμενη Ελλάδα, αυτή είναι βαθειά ερώτηση. Με όλα όσα έχουν πάει στραβά, υπάρχει αυτή η ενοχλητική πραγματικότητα ότι η Ελλάδα, με δικό της νόμισμα, θα είχε υποτιμήσει, βοηθώντας τις εξαγωγές, ακόμα και με την καταστροφή κεφαλαίου που επιφέρουν οι υποτιμήσεις.
Η ιστορική και η υποθετική σχέση δραχμής/μάρκου λέει την ιστορία. Η δραχμή υποτιμήθηκε συνεχώς και έντονα έναντι του μάρκου από το 1981 μέχρι το 1986. Λιγότερο έντονα από το 1986 μέχρι το 1996. Και επίπεδα και σταθερά από το 1999 μέχρι σήμερα. Εάν δεν έμενε σταθερή η ισοτιμία μετά το 1999, θα υπήρχε πολύ ασθενής δραχμή. Αλλά αυτό μπορεί να είχε λιγότερο δραματικές συνέπειες.
Μια ανεξάρτητη δραχμή θα είχε συνέπειες στις εξαγωγές και στις εισαγωγές της Ελλάδας, και σε μικρότερο βαθμό σε αυτές της Γερμανίας. Λιγότερο προφανής θα ήταν ο αντίκτυπος στην πραγματική Ελληνική οικονομία.
Ας δούμε την πραγματικότητα: Από το ευρώ, το 1999 μέχρι το 2013 το κατά κεφαλή ΑΕΠ της Ελλάδας ανέβηκε λιγότερο από 1%. Το Γερμανικό ανέβηκε 19,4%. Βέβαια η σφαγή συντελέστηκε το 2014-2015. Το 1981, η διαφορά σε αποπληθωρισμένο κατά κεφαλή ΑΕΠ μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας ήταν $8.102. Αυτή η διαφορά, το 2013, ήταν $20.976.
Η Ελληνική ανεργία διπλασιάστηκε την περίοδο 1999-2015, από 11,4% σε 25,6%. Την ίδια περίοδο, στην Γερμανία, η ανεργία έπεσε από 8,8% στο εντυπωσιακό 4,7%.
Πίσω στο παρόν: Για το διάβασμα του Σαββατοκύριακου [ό,τι έχει μείνει από αυτό] σχετικά με το Ελληνική τραγωδία, ξεκινήστε με το άρθρο του J.K. Galbraith, primal scream στο Project Syndicate. Ο Galbraith κριτικάρει το ΔΝΤ, αλλά παρακαλεί για αναδιάρθρωση του χρέους. Μετά, διαβαστε τον Barry Ritholtz, που κάπως πάει από την Αθήνα στο [φανταστικό] King's Landing."
Ο Barry Ritholtz και όχι μόνο, λέει ότι η Ελλάδα δεν θα έπρεπε να είναι στο ευρώ, και ότι με έξοδο από το ευρώ) και με διαγραφή του εξωτερικού της χρέους, και η Ελλάδα θα βρει τον δρόμο της και η ευρωζώνη. Με δραχμή. Με ανεξάρτητη Τράπεζα της Ελλάδος. Οι ΄Έλληνες, λέει, έχουν επιλογή: Να κάνουν αυτό που τους λένε οι Γερμανοί ή η ΕΕ και το ΔΝΤ, ή να πάρουν τον έλεγχο του μέλλοντός τους. Λέει, χαρακτηριστικά, ότι έχουμε βαρεθεί το Ελληνικό δράμα γιατί είναι στην 5η σαιζόν και ζούνε ακόμα όλοι οι βασικοί χαρακτήρες.
Να σας πω τι λέω εγώ;
Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015
Είμαι υπέρ του ευρώ και κατά της λιτότητας
Φυσικά και προτιμώ το ευρώ... Μπορώ να ψωνίζω ό,τι θέλω από την Γερμανία, την Ολλανδία και τις άλλες πολιτισμένες χώρες. Μπορώ να έχω ωραίες ψηφιακές μηχανές και την τελευταία εκδοχή Άϊπαντ. Μπορώ να πηγαίνω σε εξωτικές χώρες για διακοπές, χωρίς να κάθομαι στην ουρά στην Τράπεζα της Ελλάδος για συνάλλαγμα. Φτηνή παρμεζάνα και πεκορίνο και ζαμπόν Πάρμα, του πουλιού το γάλα, και όλα με νόμισμα που βγαίνει από το ΑΤΜ επειδή έχω μια αργομισθία σε κάποια καρέκλα του ημι-Δημοσίου, ή την σύνταξη του μπαμπά. Και ρεύμα από την Βουλγαρία. Γιατί να ζορίζομαι και να έχω φουγάρα? Προτιμώ τον φρεντοντσίνο κάτω από τον πλάτανο.
Και είμαι κατά της λιτότητας... Προτιμώ να περνάω καλά. Γιατί να σκάβω για να φυτεύω κρεμμυδάκια όταν μπορώ να τα φέρω από την Γερμανία; Γιατί να λερώνομαι με ντομάτες, όταν έρχονται από την Γαλλία; Τι; 7-3 σε βάρδια σε εργοστάσιο; Α-πα-πα-πα... Αντι-οικολογικό και καπιταλιστικό. Γιατί να πρέπει να κάνω κάτι κουραστικό όταν είναι τόσο πιο εύκολο να πληρώνομαι για να κάθομαι; Γιατί να μην έχω όσα θέλω και να ξοδεύω σε ό,τι γουστάρω;
Είμαστε όλοι υπέρ του ευρώ, και κατά της λιτότητας, σε συλλογική παράκρουση εξανδραποδισμοιύ που ειλικρινά δεν ξέρω πώς τελειώνει. Εισάγουμε τα πάντα. Δεν εξάγουμε τίποτα (και κάθε μέρα και λιγότερα). Ασχολούμαστε με "δράσεις" και όχι με "παραγωγή". Παιδεία μηδέν. Τα λαχεία έγιναν "επενδύσεις". Οι επιδοτήσεις έγιναν "επενδύσεις". Οι πιλάτες και η γιόγκα μέρος του ΑΕΠ. Και να περνάμε καλά.
Δυστυχώς δεν θα βγούμε από το ευρώ. Έχουμε καταντήσει εσωτερικοί μετανάστες, μέχρι που να είναι φθηνότερο σε αυτούς που συντηρούν αυτή την ανωμαλία να μας κάνουν εξωτερικούς μετανάστες, να φέρουν καινούργιους, και να τελειώνει η άσκηση.
Αλλά εάν βγούμε σίγουρα θα μας σώσουν οι Ρώσοι. Ή οι Τούρκοι...
Και δεν περνάει από κανενός το κεφάλι, ότι είτε με τους Γερμανούς, είτε με τους Ρώσους, δεν πατάμε στα πόδια μας.... Ναι, ας φέρουμε Ρώσικο αέριο... Και τι θα το κάνουμε; Με τι θα το πληρώνουμε; Από ΦΠΑ σε καφετέριες; Από ΦΠΑ σε ΑΠΕ;
Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015
Θέλετε αυτοπαραγωγή? Δείτε τι έχουν πάθει κι άλλοι χαζοί που ήθελαν...
http://elpais.com/elpais/2015/06/15/inenglish/1434365532_423180.html
http://elpais.com/elpais/2014/01/01/inenglish/1388590410_230748.html
http://elpais.com/elpais/2013/04/15/inenglish/1366034223_783445.html
Δεν χρειάζεται να είσαι σοφός ή πανέξυπνος για να ξέρεις τι θα σου συμβεί, ειδικά αν ζεις στην Ελλάδα... Στην Ελλάδα συμβαίνει ότι συμβαίνει και σε άλλες χώρες, μόνο που συμβαίνει με καθυστέρηση.
Η φούσκα των φωτοβολταϊκών έσκασε στην Ισπανία το 2010. Το έλεγα κατ' ιδίαν σε πελάτες, και δημόσια εδώ. Και εδώ. Κλαίγατε όταν σας έκοψαν την ταρίφα? Μα το ξέρατε ότι θα σας την κόψουν, όπως ξέρατε ότι θα χάσετε λεφτά στο Χρηματιστήριο το 2000...
Μετά ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ και φύτρωσαν ένα σωρό μπουμπούκια που άρχισαν να μιλάνε για αυτοπαραγωγή... Πόσο καιρό σας λέω ότι είναι παγίδα?
Αν ζείτε εκτός δικτύου και θέλετε να παραστήσετε τον άπλυτο τρωγλοδύτη, με δικά σας λεφτά, εγώ πάω πάσο. Αν όμως είστε στο δίκτυο και φαντασιώνεστε ότι με φωτοβολταϊκά θα ...μειώσετε τον λογαριασμό σας, είστε πολύ βαθιά νυχτωμένοι. Θα σας λένε ότι θα μειώσετε τον λογαριασμό σας, μέχρι να βάλετε όλοι φωτοβολταϊκά, και μετά θα ανακαλύψετε ότι η ΔΕΗ, αναγκαστικά, θα σας πουλάει το ρεύμα τα βράδυα ή όταν έχει σύννεφα, σε τριπλή τιμή, αφού θα έχετε αναγκάσει την ΔΕΗ να δουλεύει σαν μεταβλητή εφεδρεία... Κι αν δεν σας πουλάει το ρεύμα σε τριπλή τιμή, ή θα σας φορολογήσει το κράτος, για την αυτοπαραγωγή, ή κάτι αντίστοιχο... Και καλά θα σας κάνει...
Εάν, όλοι μας, με φ/β ή με κάποιον τρόπο, μειώναμε την ζήτηση αιχμής του καλοκαιριού, θα ήταν πράγματι καλό. Αλλά κανείς από όσους βάζουν καθρεφτάκια στην ταράτσα δεν το κάνει για να μειώσει την ζήτηση αιχμής. Το κάνει για να απολαύσει επιδοτούμενες ταρίφες, με την θεωρία ότι το ρεύμα θα υπάρχει από την ΔΕΗ, ούτως ή άλλως, σε νυχτερινό τιμολόγιο, τα βράδια. Αμ δε...
Κάποτε, πήγα και εγώ σχολείο... Είχα έναν δάσκαλο, "ηλεκτρολόγο" που μας έλεγε: Αν θέλετε φτηνό ρεύμα πρέπει να καταναλώνετε ρεύμα. Και κυρίως πρέπει να έχετε βιομηχανία που να καταναλώνει πολύ ρεύμα, και να δικαιολογεί μεγάλες, αποτελεσματικές, οικονομικές, μονάδες βάσης. Μόνο τότε θα έχετε ρεύμα και φθηνό ρεύμα. Κάνοντας οικονομία, δεν θα έχετε ρεύμα και όσο ρεύμα θα έχετε θα είναι πανάκριβο, και δεν θα το αντέχει η τσέπη σας.
Η αποτυχία των αιολικών σε όλο της το μεγαλείο στην Ισπανία
Κόβουν (κι άλλο) επιδοτήσεις σε ΑΠΕ, αναδρομικά, στην Ισπανία, για να μειώσουν το έλλειμμα
Όταν τους κόβουν επιδοτήσεις στην χώρα τους, ψάχνουν για θύματα αλλού
Τρύπα €25 δις από το Ισπανικό Ενεργειακό Φιάσκο
Η Ισπανία φορολογεί τους ΑΠΕτεώνες για να μειώσει το έλλειμμά της, χαχαχάααχα
Όχι άλλα αιολικά, λόγω ασφυξίας των δημοσιονομικών (στην φτωχή Ισπανία -- ενώ εμείς...)
Κόψε τις ΑΠΕ για να γίνει ανταγωνιστική η χώρα
Όχι, δεν με ενοχλούν τα φ/β. Εσάς που τα βάζετε θα ενοχλήσουν. Και χρησιμοποιείστε σαν κράχτες από τους αιολικούς, για δήθεν πράσινο ρεύμα, με δήθεν φτηνότερη την αιολική ταρίφα. Και τσάμπα να είναι η αιολική ταρίφα, πάλι θα ακριβαίνουν το ρεύμα. Και η φωτοβολταϊκή ταρίφα -- εάν μπουν πολλά.
Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015
Ημέρα ανέμου 2015 με άπνοια στα πρόθυρα πτώχευσης
Καλημέρα σας.
Σήμερα 15 Ιουνίου 2015, το εν Ελλάδι αιολικό λόμπυ γιορτάζει την "ημέρα του ανέμου". Δηλαδή θέλει να σας πει ότι πρέπει να θέλετε αιολικά, γιατί, έτσι και πάρετε χαμπάρι τι μούφα είναι, και τι σας κοστίζει η μούφα, θα τους πάρετε με τις λεμονόκουπες (ή τίποτα χειρότερο).
Σήμερα 15 Ιουνίου έχει και άπνοια και ζέστη, πρώτη ζέστη του καλοκαιριού. Πάντα έκανε ζέστη το καλοκαίρι, και όταν κάνει ζέστη, παραδοσιακά, ζεσταινόμαστε. Επίσης παραδοσιακά, όταν ζεσταινόμαστε, και αν δεν φυσάει λιγάκι, ψάχνουμε για ...βεντάλιες. Ή ανεμιστήρες, και, πρόσφατα, κλιματιστικά.
Τα κλιματιστικά και οι ανεμιστήρες (και τα γραφεία, τα εργοστάσια, η κυρία στο απέναντι μπαλκόνι, τα νοσοκομεία, το μετρό, όλοι) θέλουν ρεύμα. Σήμερα που δεν φυσάει, το ρεύμα είναι από εισαγωγές, λιγνίτη, νερά (όσο κρατήσουν), λίγο αέριο (όσο αντέχουμε), άντε και τίποτα φωτοβολταϊκά μεταξύ 9-10 το πρωί και 5-6 το απόγευμα (μεγάλες οι ημέρες τον Ιούνιο. Μην ανάψετε φώτα και μην πάτε σε νοσοκομείο μετά τις 7 το βράδυ...
Στις επόμενες 30 μέρες, θα ...φυσήξει. Τότε, θα ψάχνουμε για γείτονες να απορρίψουμε το αιολικό ρεύμα, ή θα λέμε "τώρα τι κάνουμε;". Ακόμα και όταν θα φυσάει, η ηλεκτροδότηση θα είναι από εισαγωγές, λιγνίτη, ευχές... και να δω με τι λεφτά...
Είτε φυσήξει, είτε δεν φυσήξει, πληρώνουμε 400 εκατομμύρια τον χρόνο σε 2.000 ονομαστικά αιολικά μεγαβάτ, και 1 δις τον χρόνο για φωτοβολταϊκά! Χωρίς να ηλεκτροδοτούμαστε από αυτά. Χρωστάμε (εξωλογιστικό χρέος λέγεται) περί τα 9 δις για αιολικά και φωτοβολταϊκά. Βασικά άχρηστα (αν σκεφτείτε τι παίρνουμε σε αντάλλαγμα). Πετάμε λεφτά που δεν έχουμε, για ρεύμα που δεν έχουμε (όχι από αιολικά, στα σίγουρα!)
Είμαστε στην ζητιανιά για συντάξεις και επιβίωση, και φεσονόμαστε κι άλλο για ΑΠΕ. Πόσο πια αναίσθητοι είναι οι μαυραγορίτες και οι αλήτες που προωθούν απάτες? Πόσο ηλίθιοι είμαστε εμείς οι υπόλοιποι και πιστεύουμε τους Πράσινους Απατεώνες?
Σάββατο 13 Ιουνίου 2015
Της Σπυριδάκης και λοιπών Καππαδοκών...
"...Η άρνηση της Κυβέρνησης να προχωρήσει στην μερική αποκρατικοποίηση της ΔΕΗΣ , η άρνηση να αυξήσει την συμμετοχή των ιδιωτών μέσω ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, να πληρώσει τέλος πάντων τις οφειλές στους ιδιώτες..."
Η Σπυριδάκη της Σπυριδάκης, κατά το ΔΕΗ της ΔΕΗΣ
Οι διάφορες Σπυριδάκες είναι παπαγαλάκια της εκκαθάρισης εν λειτουργία, όπου δίνεις ό,τι έχει περισσέψει στον Γερμανό, με ποσοστά στους 3 ολιγάρχες (αυτούς που προωθούν ΑΠΕ). Και δεν είναι μόνο αυτή. Και η ΝΔ, και το Ποτάμι (Πασόκ δεν υπάρχει πια) και τμήματα του Σύριζα (οι Οικολόγοι Πράσινοι πχ), αυτό προωθούν: Δίνε ότι σου ζητάνε οι ξένοι, άσε και το 10% για εμάς, να συντηρούμε τις Σπυριδάκες, και θα ζήσουμε (εμείς και οι Σπυριδάκες μας) άλλη μια μέρα.
Οι ΑΠΕ είναι λεφτά που πληρώνουμε χωρίς να παίρνουμε κάτι σε αντάλλαγμα. Πήραμε πολλά αιολικά και πολλά φωτοβολταϊκά, (5.000 ονομαστικά μεγαβάτ) και τις διασυνδέσεις τους, αλλά αυτά τα ονομαστικά μεγαβάτ δεν είναι πραγματικά μεγαβάτ. H εγκατεστημένη ανανεώσιμη ισχύς (τα ονομαστικά μεγαβάτ), δεν είναι "παραδοτέα ισχύς". Δεν είναι "dispatchable". Δεν χρησιμεύουν ούτε στην καμπύλη φορτίου, ούτε στην καμπύλη κατανομής. Η μεταβλητή ηλεκτροδότηση (από φ/β) αυξάνει την εξάρτηση σε αέριο. Η κουτουρού ηλεκτροδότηση (αιολικά) αυξάνει την ανάγκη για απορρίψεις σε γείτονες και εισαγωγές από γείτονες (με καθαρό ισοζύγιο εισαγωγών ήδη 27%, , 6-7% που απορρίπτουμε και 33% που εισάγουμε. Με ποσοστά στους ολιγάρχες. Η μεταβλητή και κυρίως η κουτουρού ηλεκτροπαραγωγή, δεν είναι ηλεκτροδότηση.
Έχουμε δεσμεύσει 9 δις σαν χώρα, που αποπληρώνονται από φουσκωμένους λογαριασμούς ΔΕΗ (1,4 εκατομμύρια τον χρόνο για ΑΠΕτζήδες και τους Γερμανούς προμηθευτές τους), όχι για να έχουμε Πράσινο ρεύμα, αλλά για να έχουμε εισαγόμενο ρεύμα.
Η Σπυριδάκη είναι άλλη μία εκδοχή του Βάστα Ρόμελ. Να αντέξει λίγο ακόμα ο Γερμανός για να βγάλουν κανένα φράγκο οι μαυραγορίτες. Μόνο που τώρα οι μαυραγορίτες εργάζονται για τον Γερμανό... Δεν είναι απλά παράσιτα... Για αυτό είναι η άλλη στην Ευρωβουλή...
Και, προσθέτει σε σχόλιο ο greeklignite:
γιατί τα βάζετε όλοι με την καημένη τη Σπυράκη και αφήνετε στο απυρόβλητο τον έτερο Καππαδόκη, τον πρώην Κνίτη και νυν ανανήψαντα Γιώργο Κύρτσο, που στην ίδια συζήτηση είπε πολύ απλά παράγματα:
"Θα μπορούσε επίσης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δώσει το πράσινο φως για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΣΦΑ, κρατικής εταιρίας φυσικού αερίου, μέσω επένδυσης της SOCAR, εταιρίας του Αζερμπαϊτζάν. Η έγκριση αυτή θα διευκόλυνε και την κατασκευή του αγωγού, που θα προμηθεύει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, από την περιοχή της Κασπίας θάλασσας, στην Ελλάδα, περιορίζοντας έτσι την ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία.
Κατά την άποψή μου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να προωθήσει σοβαρές ενεργειακές επενδύσεις στην Ελλάδα, όπως η υποβρύχια σύνδεση της Κρήτης με το ενεργειακό σύστημα της ηπειρωτικής Ελλάδας, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που προσφέρουν το σχέδιο Juncker και η μερική ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ."
Βάστα Ρόμελ!
Ο κύριος Ζήμενς λέει ότι η μεταστροφή σε ΑΠΕ είναι ...μάπα, αλλά να πουλήσουμε τουλάχιστον κανένα αιολικό...
Ή ενεργειακή μεταστροφή σε ΑΠΕ είναι για να εξάγουν οι Γερμανοί ΑΠΕ και να απασχολούν 370.000 άτομα, στην Γερμανία, επί τούτου.
Οι ΑΠΕ είναι τόσο ασήμαντες, ενεργειακά, που αναρωτιέται κανείς ΓΙΑΤΙ ασχολούμαστε (μα για εξάγουν και να απασχολούν).
Τα αιολικά δεν είναι επένδυση, είναι εξωλογιστικό κατοχικό δάνειο.
Ναι, απορρίπτεται το αιολικό ρεύμα, και κανείς δεν το θέλει.
Η Σπυριδάκη, της Σπυριδάκης, ώ Σπυριδάκη.
Οι καλές και οι κακές χρεωκοπίες και της Σπυριδάκης το κάγκελο.
Σε κανέναν δεν αρέσει η "χρεωκοπία". Είτε καταλαβαίνει τι σημαίνει η λέξη, είτε όχι. Ούτε σε μένα αρέσει. Όμως, υπάρχουν κακές και καλές χρεωκοπίες. Για την ακρίβεια, υπάρχουν χρεωκοπίες από τις οποίες ξαναφτιάχνεται, έστω και με διαφορετικές συνθήκες, αυτό που χρεωκόπησε και χρεωκοπίες από τις οποίες δεν μένει ούτε ανάμνηση αυτού που ήταν. Έχω δει χρεωκοπίες: Όλες ήταν επώδυνες. Από μερικές (τις κακές) χάθηκαν τα πάντα, από άλλες (τις καλές) κάτι έχει μείνει. Η χρεωκοπία ωστόσο είναι η μόνη διέξοδος όταν το χρέος δεν είναι βιώσιμο
Η χρεωκοπία είναι, τυπικά, η "στάση εξυπηρέτησης χρέους". Αν είμαστε έξυπνοι, θα το κάναμε όταν είχαμε παραγωγικό ιστό και δικά μας κεφάλαια να κινηθούμε στην αναπόφευκτα δύσκολη φάση μετά την στάση πληρωμών. 6 μήνες, 6 χρόνια... όσο αυτή θα κρατούσε.
Η προτιμητέα λύση θα ήταν σε κάθε περίπτωση η "αναδιάρθρωση". Όπου δεν παίρνονται μονομερείς αποφάσεις, αλλά συμφωνείται κάποια λύση που συνήθως ελαχιστοποιεί την αναπόφευκτη μεγάλη ζημιά, και, κυρίως, επιμερίζεται την ζημιά με κάποιον "δίκαιο" ή "εύλογο" τρόπο. Σε τέτοιες καταστάσεις όμως δεν υπάρχει "δίκαιο" ή "δίκιο". Το "δίκιο" το έχει όποιος έχει το πάνω χέρι. Αυτός που κρατάει υποθήκες, έχει το πάνω χέρι. Αν η επιβίωση, κυριολεκτικά, εξαρτάται από ρευστότητα, το πάνω χέρι το έχει αυτός που ελέγχει την ρευστότητα.
Περιέργως, η "λιτότητα" είναι "όπλο" που δουλεύει υπέρ και κατά όλων. Εάν το 2008 (ή το 2001) είχαμε δεχτεί σαν λαός να μην έχουμε πρωτογενή ελλείμματα, και να έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα (κοινώς 1) να περικοπούν τα πάντα, 2) να διαφυλαχτεί ως κόρη οφθαλμού το όποιο ντόπιο κεφάλαιο, 3) μηδενικές. όσο εφικτό, εισαγωγές, 4) καταναλώνουμε ότι και όσο παράγουμε κλπ) τότε, το 2010, ή το 2011, ή το 2012, ή τώρα, θα μπορούσαμε να διαπραγματευτούμε.
Η "μη λιτότητα" είναι εξάρτηση από τους παρέχοντες ρευστότητα για την συντήρησή της, και τώρα το αδιέξοδο είναι χειρότερο από ότι ήταν το 2008 ή το 2010.
Και υπάρχουν και "μη χρεωκοπίες" όπου η έκβαση είναι χειρότερη από είτε την "κακή" χρεωκοπία΄, είτε την "καλή" χρεωκοπία. Η "εκκαθάριση εν λειτουργία" είναι η απόλυτη χειρότερη για εμάς έκβαση. Όπου η έλλειψη ρευστότητας, και η προσδοκία "μη λιτότητας", ελέγχεται από τους πιστωτές (που είναι ξένες κυβερνήσεις, και λέγονται "Γερμανία με λίγη Γαλλική σάλτσα", ικανοποιούν μόνο όσα αιτήματα για ρευστότητα έχουμε προκειμένου να παίρνουν αυτά που θέλουν.
Καλύτερα ημιθανής, η ψόφιος, με κάτι στην πάντα, να ξαναχτίσεις κάποιο αύριο, παρά ζόμπι. Εκεί έχουμε φτάσει. Όχι 6 μήνες, ή 6 χρόνια... 60. Και βάλε. Και όσο καθυστερεί, τόσο χειρότερα.
Δεν ξέρω που κολλάει η Σπυριδάκη με αυτή την ανάρτηση... Αλλά η ΔΕΗ της ΔΕΗΣ. Η Σπυριδάκη της Σπυριδάκης. Σε χρεωκοπία θα ξεφορτωθούμε την Σπυριδάκη και τους περί αυτήν. Και αυτό θα είναι ένα άμεσο κέρδος.
Κίμων Στεριώτης, Οικονομολόγος: Όσο μεγαλώνει το μερίδιο της κατανάλωσης ρεύματος από ΑΠΕ...
Δεν τον ξέρω τον άνθρωπο, αλλά είναι από τους λίγους επώνυμους που έλεγαν αλήθειες... Απλές, αυταπόδεικτες, κοινής λογικής αλήθειες.
http://deienergynews.blogspot.gr/2015/05/blog-post_46.html
"Είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι οι Καταναλωτές δυσκολεύονται να καταλάβουν τους Λογαριασμούς Ρεύματος που παίρνουν στο σπίτι τους! Σε όλη την Ευρώπη - και στην Ελλάδα - περιέχονται πάρα πολλά στοιχεία στους Λογαριασμούς Ρεύματος που τους καθιστούν "σταυρόλεξο για λίγους"!!
Παρά το γεγονός ότι οι Χονδρικές Τιμές ηλεκτρικού ρεύματος έχουν πάρει την "κατηφόρα" στην Ευρώπη και βρίσκονται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα ρεκόρ εποχών, οι εγγυημένες τιμές των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας βρίσκονται στα ύψη...
Αντί να επωφεληθούν οι Καταναλωτές από την πρωτοφανή πτώση των Χονδρικών Τιμών, εντούτοις βλέπουν τους λογαριασμούς τους να "φουσκώνουν" συνεχώς! Κόντρα σε κάθε λογική που θέλει την πτώση των τιμών όταν υποχωρούν πολύ οι Χονδρικές Τιμές, αυτό δεν συμβαίνει στην περίπτωση των Λογαριασμών Ρεύματος των Ευρωπαίων Καταναλωτών...
ΓΙΑΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ;
1) Να ξεκαθαρίσουμε πρώτα ότι η Χονδρική Τιμή ρεύματος διαφέρει πλήρως από τη Λιανική Τιμή, αυτήν με την οποία πουλάνε στους Οικιακούς Καταναλωτές οι βιομηχανίες παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας που χρησιμοποιούν ως καύσιμα Φυσικό Αέριο, Λιγνίτη ή Άνθρακα.
2) Να ξεκαθαρίσουμε ακόμη ότι οι βιομηχανίες ηλεκτροπαραγωγής παράγουν ρεύμα σε χαμηλότερες τιμές από τις Μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών.
3) Το ρεύμα που παράγουν οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες ηλεκτρισμού πηγαίνει για πώληση σε μεγάλες ποσότητες στις Χονδρικές Αγορές και εκεί διαμορφώνονται οι τιμές. Όσο χαμηλότερες οι τιμές που προσφέρει ένας βιομήχανος τόσο ευκολότερα θα πωλήσει τις ποσότητες του θέλει να πωλήσει...Σε αυτές τις αγορές λειτουργεί πλήρως ο Ανταγωνισμός...
4) Οι Λιανικές Τιμές ρεύματος είναι αυτές με τις οποίες πουλάνε οι πάροχοι ή οι παραγωγοί Ηλεκτρικής Ενέργειας στους Οικιακούς κλπ Καταναλωτές. Μια εταιρεία πάροχος προμηθεύεται ρεύμα από τη Χονδρική Αγορά και το μεταπουλά στους Καταναλωτές. Συνεπώς και αυτές οι Τιμές - οι Λιανικές Τιμές - επηρεάζονται από τον Ανταγωνισμό...
5) Όμως, οι Χονδρικές και οι Λιανικές Τιμές ρεύματος (από φυσικό αέριο, λιγνίτη κλπ) δεν έχουν καμμία απολύτως σχέση και δεν επηρεάζουν τις σημαντικά υψηλότερες "εγγυημένες τιμές" των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ)! Οι "εγγυημένες" ή "ρυθμιζόμενες τιμές" καθορίζονται από την Πολιτεία, τις Ρυθμιστικές Αρχές κλπ. Οι "εγγυημένες τιμές" των ΑΠΕ καθορίσθηκαν σε πολύ υψηλά επίπεδα για να προσελκυσθούν μεγάλες επενδύσεις...
6) Επειδή οι τιμές των Ανανεώσιμων Πηγών είναι "εγγυημένες" ή "ρυθμιζόμενες" δεν υπακούουν σε κανόνες Ανταγωνισμού και υποχρεωτικά τις πληρώνει ο Καταναλωτής μέσω των Λογαριασμών Ρεύματος! Οι "εγγυημένες τιμές" για τις ΑΠΕ είναι πολλαπλάσιες των Χονδρικών Τιμών και κατά πολύ μεγαλύτερες των τιμών Λιανικής, αυτών που καθορίζουν οι πάροχοι ρεύματος το οποίο παράγεται από φυσικό αέριο κλπ.
7) Οι "ρυθμιζόμενες τιμές" για τις ΑΠΕ ενσωματώνονται μέσα στους λογαριασμούς ρεύματος που πηγαίνουν στους Καταναλωτές. Στην πράξη ο Καταναλωτής ένα ποσό για το ηλεκτρικό ρεύμα που του εξασφαλίζει ο πάροχος και ένα δεύτερο ποσό για την κατανάλωση ρεύματος από ΑΠΕ...
8) Επειδή οι Τιμές ΑΠΕ είναι πολύ υψηλότερες από τις Λιανικές Τιμές τόσο περισσότερο θα ..."φουσκώνουν" οι λογαριασμοί ρεύματος των Καταναλωτών όσο μεγαλύτερη είναι η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας που προέρχεται από ΑΠΕ στη συνολική κατανάλωση μιας χώρας...
ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΗΣ "ΨΑΛΙΔΑΣ ΤΙΜΩΝ"
Η "ψαλίδα τιμών" - δηλαδή η διαφορά μεταξύ των (χαμηλότερων) Χονδρικών και των (υψηλότερων) Λιανικών - παρουσιάζεται σε όλες τις χώρες της Ευρωπης και στην Ελλάδα! Όμως η "ψαλίδα τιμών" άνοιξε περισσότερο μέσα στην κρίση λόγω της μεγάλης διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών!
Δυστυχώς, με τη ραγδαία ανάπτυξη των ΑΠΕ οι Καταναλωτές πληρώνουν πολύ μεγαλύτερους λογαριασμούς ρεύματος σε σύγκριση με αυτούς που πλήρωναν πριν από μερικά χρόνια! Γιατί αναφέραμε παραπάνω ότι όσο μεγαλώνει το μερίδιο της κατανάλωσης ρεύματος από ΑΠΕ στη συνολική κατανάλωση ρεύματος τόσο περισσότερο επιβαρύνονται οι Λογαριασμοί Ρεύματος!
Ας δούμε και δύο μικρά παραδείγματα: Στη Γερμανία οι Χονδρικές Τιμές είναι οι χαμηλότερες στην Ευρώπη, ενώ αντίθετα οι Λιανικές Τιμές ρεύματος μαζί με τις επιβαρύνσεις για ΑΠΕ, ενεργειακούς φόρους κλπ ΄'εχουν ως τελικό αποτέλεσμα οι Λογαριασμοί Ρεύματος των Οικιακών Καταναλωτών της Γερμανίας να είναι είναι οι υψηλότεροι στην Ευρώπη (με εξαίρεση τη Δανία)...
Στην Ελλάδα οι μεσοσταθμικές (εγγυημένες) τιμές για ΑΠΕ που πληρώνουν υποχρεωτικά οι Οικιακοί Καταναλωτές είναι μεγαλύτερες περίπου κατά 50% από τις τιμές που πληρώνουν στη ΔΕΗ ανά κιλοβατώρα!
Τί πληρώνουν οι Καταναλωτές στη ΔΕΗ και τί για τις ΑΠΕ; Οι Καταναλωτές πληρώνουν:
1) Στη ΔΕΗ τις καταναλώσεις ρεύματος με βάση τις τιμές που είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα της και 2) μέσω των λογαριασμών ρεύματος - είτε της ΔΕΗ είτε του οποιουδήποτε άλλου παρόχου - οι Καταναλωτές πληρώνουν και το ποσό που τους αναλογεί για τις ΑΠΕ! Στους λογαριασμούς τους οι καταναλωτές θα δουν τι πληρώνουν για ΑΠΕ κοιτώντας το ποσό που αφορά το ΕΤΜΕΑΡ (πρώην Τέλος ΑΠΕ).
Αντιλαμβάνεται κανείς ότι όσο μεγαλώνει το μερίδιο της κατανάλωσης ρεύματος από ΑΠΕ στη συνολική κατανάλωση τόσο περισσότερο θα "φουσκώνουν" οι λογαριασμοί ρεύματος...
Και ποια είναι η λύση στο "φούσκωμα των λογαριασμών" λόγω ΑΠΕ; Να μπουν και οι ΑΠΕ μέσα σε σύστημα Ανταγωνισμού για να επωφεληθεί ο Καταναλωτής και να έχει μικρότερους λογαριασμούς ρεύματος... "
ΚΙΜΩΝ ΣΤΕΡΙΩΤΗΣ
Οικονομολόγος
Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015
Θα δούμε...
Τα διαβάζω αυτά και θυμάμαι, σε χώρα μακρινή, πριν πολλά χρόνια, καλοκαίρι ήταν, που καθόμουν πάνω από ένα μηχάνημα "τηλέτυπο" το έλεγαν και έβγαιναν κάθε τόσο ειδήσεις, σε ξένη γλώσσα, για την χώρα μου. Δεν μου άρεσε τότε, δεν μου αρέσει τώρα, πώς έχει εξελιχθεί η χώρα μου. Αν φοβάστε ότι θα βγούμε από το ευρώ, εγώ φοβάμαι ότι δεν θα βγούμε... Και μάλλον όλοι φοβόμαστε αυτό που φοβόμαστε για τον λάθος λόγο.
STRATFOR: June 12
Even amid worries that a Greek exit from the eurozone is becoming increasingly likely, Greece has bluntly refused help from the International Monetary Fund. On June 11, IMF negotiators returned to Washington from Athens with reports that their Greek counterparts had called the agency "not needed" and said that its contribution was "not constructive."
Meanwhile Bild, the well-connected German tabloid, said that German Chancellor Angela Merkel was not ruling out the possibility of Greece's exit — a change of tone on the part of the German leader, who until now has consistently trumpeted the message, "preserve the union at all costs," as a counterweight to the much more hardline views of German Finance Minister Wolfgang Schaeuble.
Reports have also emerged that the eurozone countries have been debating possible courses of action if Greece and the European Union should fail to reach an agreement. The German government has also been discussing capital controls for Greece. This violates what many consider to be the key rule of capital controls — that they should not be discussed publicly. Open discussion encourages market players to swiftly remove their funds before they get trapped, undermining the purpose of the controls.
All hope, then, may seem lost. Important players appear to have washed their hands of the talks, and previously conciliatory and influential parties have changed their stance. Therefore, the only thing left to do is prepare for the inevitable default, capital controls, a "Grexit" and the subsequent breakup of the eurozone, right?
Not quite. The Greek tragedy has now been ongoing for five years. By this stage, all the players know their roles very well, even more so on the creditor side, since the government led by Greece's Coalition of the Radical Left, or Syriza, was elected only in January. The media now weaves back and forth between optimism and cynicism. Negotiations look promising one week and hopeless the next as both sides use the news to send messages in turn to the public, to each other, to the markets, and even to members of their own parliaments. The threat of negative news moving markets and causing problems, which would be so powerful in other countries, is somewhat nullified in Greece's case by two aspects: First, most of the country's debt is held by the public sector creditors with which Athens is currently in negotiations. Second, the European Central Bank has thus far shown itself to be happy to support Greece's banks, even while rivers of cash flow out of them. Earlier this week, for example, the European Central Bank raised its emergency liquidity assistance limit by the largest amount so far.
This is not to say that the situation will never get serious. A hard deadline and a soft deadline loom this month. The hard deadline arrives June 30, when Greece's current bailout program ends and the month's IMF payments are due. And on June 18, the Eurogroup meeting will offer an opportunity to strike a deal. Unfortunately, in this play, few actors base their decisions on whether it is "a good time." Chances are high that an agreement will be struck at the last possible moment. In the meantime, however, the media will no doubt continue to swing wildly been hope and despair.
We will see...
Σάββατο 6 Ιουνίου 2015
Κύριε Λαφαζάνη, ο Νόμος Μπιρμπίλη είναι μία απάτη made in Germany. Πρέπει να καταργηθεί. Ή να αλλάξει...
https://drive.google.com/file/d/0B9FySh5HYMVpTXB3RXhDODBKWVVsU1hfa01CenkwWU9GUnNZ/view?usp=sharing
Τα παρακάτω είναι δικές μου προσθήκες... Ή του Π-Π, έχω χάσει λογαριασμό...
Ο Νόμος Μπιρμπίλη είναι η Ελληνική εκδοχή του Γερμανικού Νόμου EEG. Αυτού που στην Γερμανία υπερδιπλασίασε το κόστος του ρεύματος, αλλά έφτιαξε και 370.000 (Γερμανικές) θέσεις εργασίας κατασκευής και εξαγωγής (Γερμανικών) ΑΠΕ, δηλαδή αιολικών και φωτοβολταϊκών. Και στην Γερμανία, αυτές οι ΑΠΕ είναι ενεργειακά ατελέσφορες και περιβαλλοντικά μια τρύπα στο νερό.
Σε εμάς, τα αιολικά και τα φ/β είναι κλοπή σε βάρος των πολλών και των φτωχών, υπέρ Γερμανών εξαγωγέων, με ποσοστά σε πρόθυμους κακομοίρηδες, και τους 3-4 ολιγάρχες που ζουν από το "βάστα Ρόμελ". Είναι καταστροφή της Εθνικής Οικονομίας.
Η λύση κύριε Λαφαζάνη είναι απλή:
1) Άκου τι σου λέει ο ΑΔΜΗΕ (σελ. 40, 50 και 51) και η ΔΕΗ.
2) Τα υδροηλεκτρικά μετράνε για ΑΠΕ σε όλη την Ευρώπη, σε όλον τον κόσμο, πλην Ελλάδας! Να μετρήσουν σαν ΑΠΕ. Φτιάξε 1-2-3 (μεγάλα παρακαλώ) υδροηλεκτρικά, θα σε αγαπήσει ο κάθε χωματουργός και τσιμεντάς. Τα μικρά, μου λέει ο φίλος Βαλαβάνης "συμβάλλουν" και δεν ενοχλούν (αλλά ακούω παράπονα από άλλους φίλους στην Ευρυτανία ότι καταλήγουν να ελέγχουν νερά σε βάρος ίσως του συνόλου).
3) ΑΔΙ μόνο για υδροηλεκτρικά, και τα Υ/Η της ΔΕΗ, που εξ άλλου παρέχουν "Δ.Ι." (διαθεσιμότητα ισχύος).
4) Μία σύγχρονη, αποτελεσματική (45%) μονάδα λιγνίτη ή λιθάνθρακα, σε σχέση με μια ίδια, παλιά (30%), εξοικονομεί 100.000 φορές περισσότερα καύσιμα και ρύπους από όλες τις ΑΠΕ της Ευρώπης! Οι ΑΠΕ της Γερμανίας μετρήθηκαν και ξαναμετρήθηκαν, και δεν εξοικονομούν καύσιμα.
5) Η διασύνδεση δεν είναι κακή ιδέα, αλλά διασύνδεση για ηλεκτροδότηση, και όχι για λαμογιές Περιστεροκοπελούζομπομπολαίων. Θες λεφτά για την διασύνδεση? Βάλε φόρους, μην βάζεις αιολικά... Καταστρέφεις την οικονομία, τον τουρισμό, άντε και τα οικοσυστήματα, και συσπειρώνεις όλο και περισσότερους Έλληνες εναντίον σε μία αποδεδειγμένη απάτη. Θες να δώσεις λεφτά στην Διαπλοκή? Φτιάξε υδροηλεκτρικά.
Οι Αμερικανοί δεν πολυπιστεύουν σε Ανθρωπογενή Θερμοκήπια (και λίγα "δια ταύτα")
http://www.realclearenergy.org/charticles/2015/06/03/not_half_of_americans_believe_humans_are_responsible_for_warming_108509.html
Έρευνα έδειξε ότι ενώ η πλειοψηφία των Αμερικανών πιστεύει ότι υπάρχει "Κλιματική Αλλαγή", λιγότερο από τους μισούς πιστεύουν ότι αυτή η Κλιματική Αλλαγή είναι ανθρωπογενής. Οι πιστοί είναι σε Πολιτείες που είναι ...Ευρωσοσιαλιστές ("Δημοκρατικούς" τους λένε). Επίσης λιγότεροι ακόμα πιστεύουν τα περί "καθολικής συμφωνίας την επιστημόνων". Δεν πιστεύουν ότι το πρόβλημα είναι άμεσο, αλλά "μελλοντικό". Η πλειοψηφία στηρίζει τις ΑΠΕ και τον περιορισμό των εκπομπών, αλλά λίγοι στηρίζουν τον φόρο άνθρακα.
Αυτά, μετά 10-15 χρόνια εντατικής προπαγάνδας.
Υπάρχουν τρεις πτυχές: 1) Η αλήθεια, 2) η σκοπιμότητα και 3) το δια ταύτα.
1) Η αλήθεια είναι κάτι ...υποκειμενικό όταν μπλέκεται πολιτική, γεωπολιτική, συμφέροντα κλπ, σε περίεργους καιρούς ύφεσης και μεταψυχροπολεμικών, ή προψυχροπολεμικών καταστάσεων. Η αλήθεια, νομίζω εγώ, είναι ότι (α) το Κλίμα αλλάζει όσο υπάρχει ο Πλανήτης Γη, δηλαδή εδώ και 4,5 δις χρόνια, (β) οι παράγοντες που επηρεάζουν το Κλίμα είναι πολλοί και μη ανθρωπογενείς, να μην τα ξαναλέμε. Ναι, σίγουρα υπάρχει σχέση μεταξύ "ζωής στην Γη" και του Κλίματος, αλλά και εκεί, το ανθρωπογενές είναι τάξεις μεγέθους μικρότερο από τα ...κυανοβακτήρια. (γ) Εάν η λεγόμενη Κλιματική Αλλαγή έχει σχέση με αυξημένο ανθρωπογενές CO2, οι ενδείξεις είναι ότι αυξημένο CO2 μάλλον έχει θετικές συνέπειες στην Γη, και, ιστορικά, η αύξηση του ατμοσφαιρικού CO2 έπεται (εδώ, εδώ, και εδώ) αυξήσεων της ατμοσφαιρικής θερμοκρασίας. (δ) Εάν η λεγόμενη Κλιματική Αλλαγή έχει σχέση με ανθρωπογενές CO2, το μόνο που μειώνει το ανθρωπογενές CO2 είναι η ύφεση, δηλαδή η καταστολή της ζήτησης, η υπανάπτυξη, κατά προτίμηση η υπανάπτυξη των ...άλλων. Και, (ε) επιδοτούμενες αρλούμπες όπως οι ΑΠΕ δεν κάνουν τίποτα για κανένα CO2, μόνο που .
2) Η σκοπιμότητα. Μα την είπα στο (ε), παραπάνω: Ακριβαίνοντας το ρεύμα συνεπάγεται ύφεση και καταστολή ζήτησης σε στοχευμένα θυμάτα, ηλίθιους, και (ελπίζουν οι πονηροί) σε ...Κινέζους και Ινδούς, με το αζημίωτο για 2-3 που προωθούν το παραμύθι. Εμείς είμαστε ηλίθιοι που κατά καιρούς ενοχλούμε, αλλά έχουμε και εύκολα λαδωνόμενους πολιτικούς και "επιχειρηματίες" που δουλεύουν για πονηρούς.
3) Το "δια ταύτα" δεν το ξέρω. Δεν είμαστε εμείς το αντικείμενο της Κλιματολαγνείας. Η Κλιματολαγνεία αποσκοπεί στην παγκόσμια καταστολή της ζήτησης, στοχευμένα, να μαζέψουμε αυτούς που παραμεγάλωσαν, να κόψουμε τα εύκολα λεφτά στους ...κακούς, και τέτοια, εντελώς γεωπολιτικά. Εμείς πάμε για διάλυση, που ξεκίνησε με την μεταπολίτευση και ολοκληρώνεται με την "Ευρώπη". Η "Ευρωπαϊκή" εκδοχή της διάλυσής μας δεν συμφέρει την Αμερική (δηλαδή μην τρελαθούμε, έγινε χαμός στην Γιουγκοσλαβία, γίνεται χαμός στην Ουκρανία, και οι Γερμανοί αρνούνται να διαγράψουν δάνεια που έδωσαν, λαδώνοντας και εκβιάζοντας για να ψωνίζουμε Γερμανικές εξαγωγές.
Όχι, δεν υπάρχει συνωμοσία. 3-4 ντόπιοι μαυραγορίτες παίρνουν ποσοστά για να βοηθήσουν τις Γερμανικές εξαγωγές, και να υποκαταστήσουν συμβατικά δάνεια, με εξωλογιστικά, αναγκαστικά δάνεια. Το γεωπολιτικά ασύμβατο είναι ότι οι μαυραγορίτες ελπίζουν σε Ρώσικο αέριο.
Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015
"Μεταρρυθμίσεις" που αποσκοπούν (δήθεν) στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας
(Ηλεκτρο)σόκ ήταν για μένα η είδηση ότι ζήτησαν από την Ελλάδα (οι “θεσμοί”) να αυξήσει τον ΦΠΑ στην ενέργεια κατά 10 μονάδες!!! Μήπως θεωρούν ότι η ηλ. ενέργεια στην Ελλάδα είναι φτηνή γιατί δεν έφτασε (ακόμη) σε επίπεδα Δανίας και Γερμανίας; Μα, αν από την άλλη, απαιτούν να έχει Ελλάδα μισθούς Βουλγαρίας, δεν θα δικαιούνταν να έχει και τιμές Βουλγαρίας στην ενέργεια? Δηλαδή όσον αφορά στους μισθούς αντιμετωπίζουν την Ελλάδα ως νοτιοβαλκανική χώρα, και ως προς τις τιμές ενέργειας ως βορειοευρωπαϊκή! Και υποτίθεται ότι οι προτεινόμενες “μεταρρυθμίσεις” αποσκοπούν (δήθεν) στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.
Η μόνη απάντηση σε αυτόν τον εμπαιγμό οφείλει να είναι η άμεση αναστολή εγκατάστασης νέων αιολικών, η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για τις ΑΠΕ, η σταδιακή κατάργηση των ταριφών, και η αναθεώρηση του ενεργειακού μοντέλου. Ώστε οι τιμές της ενέργειας να σταθεροποιηθούν και ύστερα να αρχίσουν να πέφτουν. Αυτό όντως είναι μεταρρύθμιση, και αυτό να τους παρουσιάσουν στην επόμενη συνεδρίαση του blackmail group.
Πετάμε λεφτά που δεν έχουμε σε ανοησίες. Έχουμε "δανειστεί" (μας έχουν πουλήσει με δανεικά) περί τα 9 δις για ΑΠΕ και σχετικά. Πληρώνουμε 1,3 δις τον χρόνο για αιολικά και φωτοβολταϊκά. Ενεργειακό αντίκρυσμα? 30% εισαγωγές. Περιβαλλοντικό αντίκρυσμα? Μόνο αν είστε εντελώς ηλίθιος θα πιστέψετε ότι βάζουμε αιολικά ή φ/β για να σώσουμε το περιβάλλον.
Ναι, έχουμε σχετικά φτηνό ρεύμα. Αλλά για μηδενιζόμενο ΑΕΠ. Εξαφανισμένη βιομηχανία. Λογικά δεν θα έπρεπε να έχουμε ρεύμα... Όπως και πριν τον Αύγουστο του 1950 (τότε φτιάχτηκε η ΔΕΗ). Δίνοντας λεφτά για κάτι που δεν ηλεκτροδοτεί και που κάνει ζημιά στην ΔΕΗ και στα δίκτυα, πετάμε λεφτά για να κάνουμε ζημιά στην Εθνική Οικονομία.
Ναι, ξέρω... Καταστολή ζήτησης... Περνάμε πιο καλά από τους Πορτογάλους, όταν είμαστε στα Βαλκάνια:
Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015
Φραγμοί στα σύνορα Γερμανίας-Τσεχίας για να μπλοκάρουν το ανεπιθύμητο αιολικό ρεύμα (που θα προκαλούσε μπλακ-άουτ)
1) Το Πρόβλημα (έχει γραφτεί από τουλάχιστον το 2012) και το έχω μεταφέρει κατ΄ επανάληψη, και πολύ πιο εύγλωττα ο greeklignite: Η Γερμανία εξάγει το αιολικό της πρόβλημα και οι Ευρωπαίοι πληρώνουμε.
Bloomberg: Germany is dumping electricity on its unwilling neighbors and by wintertime the feud should come to a head. Central and Eastern European countries are moving to disconnect their power lines from Germany’s during the windiest days. That’s when they get flooded with energy, echoing struggles seen from China to Texas over accommodating the world’s 200,000 windmills. Τα αιολικά δεν ηλεκτροδοτούν, τα αιολικά ψάχνουν για γείτονες για να απορρίψουν το "στοχαστικό" (κουτουρού) τους ρεύμα. Από την Κίνα μέχρι το Τέξας. Η "έγχυση" αιολικών μεγαβατωρών είναι ο τρόπος με τον οποίο πληρώνονται αυτοί οι ΑΠΕτεώνες, αλλά οι αιολικές μεγαβατώρες καλύτερα να έλειπαν!
2) Η Αντιμετώπιση του Προβλήματος
http://www.finanzen.net/nachricht/aktien/Tschechien-baut-Sperre-gegen-deutschen-Oekostrom-4367421 Η Τσεχία βάζει φραγμούς στο Γερμανικό Πράσινο ρεύμα: Εγκαθιστά μετασχηματιστές στα σύνορα που θα μπλοκάρουν το ανεπιθύμητο αιολικό ρεύμα από την Γερμανία (ανακοίνωσε ο Τσέχικος "ΑΔΜΗΕ"). Το κόστος θα είναι 72 εκατομμύρια ευρώ, αλλά αυτή η λύση είναι φθηνότερη από μπλακάουτ.
3) Ο Προμηθευτής της Αντιμετώπισης του Προβλήματος
http://www.energy.siemens.com/hq/en/power-transmission/transformers/phase-shifiting-transformers/phase-shifting-transformers.htm. Όλα τα φτιάχνουμε, όλα τα πουλάμε... Ευκαιρία να μάθουμε κάτι για "Μετασχηματιστές Μετατόπισης Φάσης" (βρε παιδί μου, ποτέ δεν πήρα ούτε ένα ρημάδι μάθημα electrical power engineering, δεν ήταν της μόδας...) Και τουρμπίνες για σταθεροποίηση δικτύων φτιάχνουμε... Όχι, όχι, δεν δημιουργώ προβλήματα για να τα λύνω...
Να θυμίσω το καλώδιο Ελλάδας-Ιταλίας που βγήκε νοκ-άουτ (βασικά για να μπλοκάρει απορρίψεις τυχαίου ρεύματος από την Ελλάδα στην Ιταλία; η Iταλική αγορά δέχεται και αυτή, όπως και η ελληνική εξάλλου, μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, με προφανείς επιπτώσεις στη λειτουργία των μονάδων που είναι συνδεμένες με το σύστημα.
Το τυχαίο και μεταβλητό ρεύμα, δεν είναι "ηλεκτροδότηση" και είναι ασύμβατο με, και βλαπτικό στην ηλεκτροδότηση. Όσοι έχουν αιολικό ρεύμα, κάπου ψάχνουν να το διοχετεύσουν, για να το ξεφορτωθούν. Οι Δανοί, πχ, στα υδροηλεκτρικά της Νορβηγίας... Που όμως τα θέλουν και οι Άγγλοι και οι Γερμανοί... Οι Τσέχοι αγοράζουν ...φραγμούς. Οι Ιταλοί κόβουν το καλώδιο. Τι δεν καταλαβαίνετε? Η περιβόητη "φέρουσα ικανότητα" που παπαγαλίζουν περιφερειάρχες, λαμόγια και, φυσικά οι ΑΠΕτζήδες δεν είναι παρά "πόσα αιολικά μπορούμε να χώσουμε μέχρι να καεί το δίκτυο".
Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015
Η πολιορκία της Ελλάδας
Το STRATFOR δεν με έχει συνηθίσει σε τέτοια γλώσσα. Από το 2010 που κατάλαβα τι γίνεται, λέω ότι οι Γερμανοί, γνωστοί και σαν "Ευρωπαίοι", ή "πιστωτές", ή "θεσμοί", μας έχουν βάλει σε "εκκαθάριση εν λειτουργία". Αυτό δεν έγινε τυχαία... Ούτε σε μία νύχτα. Ούτε είμαστε αμέτοχοι. Πείτε το αντίδραση στην Χούντα, πείτε το ότι θέλετε, αλλά από την στιγμή που γύρισε ο "Εθνάρχης" από τις διακοπές του στην Γαλλία, από την στιγμή που ο Ανδρέας Παπανδρέου αποφάσισε να γίνει λαοπρόβλητος με δανεικά και κλεψιμαίϊκα, από την στιγμή που ξεριζώσαμε τα αμπέλια μας και σπάσαμε τα καΐκια μας για να πάρουμε τα πακέτα Ντελόρ, από την στιγμή που φτιάχτηκε η κάστα των ολιγαρχών με ελεγχόμενη "ελεύθερη τηλεόραση", το παιχνίδι χάθηκε. Ο ανιψιός του "Εθνάρχη" είχε μία ευκαιρία, με τα Δεκεμβριανά του 2008 να κόψει τον Γόρδιο Δεσμό. Το ίδιο, και ο να μην πω, Γιωργάκης, το 2010. Ο Γόρδιος Δεσμός είναι ότι χρωστάμε μη εξυπηρετήσιμα δάνεια, σε σκληρό νόμισμα που ελέγχουν αυτοί που λάδωναν για να δανειζόμαστε, και τοποθετούσαν Κυβερνήσεις που δεν θα τολμούσαν, ή δεν θα μπορούσαν, να κάνουν κάτι για αυτό. Ένα, θανάσιμο λάθος, έχει υπάρξει η αδυναμία, από το 2008; Το 2001; Να πούμε στον εαυτό μας την αλήθεια και να εξαρτώμεθα από δική μας ρευστότητα. Σκληρό, δύσκολο, πολύ δύσκολο. Αλλά, πιο εύκολο το 2001 από το 2008, από το 2010, από το 2012, από τώρα. Αλλά όταν την αλήθεια την ελέγχουν αυτοί που μας δανείζουν, μέσα από τα ανθρωπάκια που παριστάνουν την ελίτ, βράσε ρύζι...
Τώρα, το STRATFOR μιλάει για πολιορκία, και εξάντληση και πόλεμο που δεν έχει τελειώσει. Εκκαθάριση εν λειτουργία λέγεται, μόνο που είμαστε εδώ που είμαστε, και η Ελλάδα ...ποτέ δεν πεθαίνει (αλλά δεν ορκίζομαι κιόλας, με τόσα λαμόγια που κυκλοφορούν και μιλάνε Ελληνικά).
THE SIEGE OF GREECE NEARS ITS NEXT BREAKING POINT
The
five key decision-makers on the creditor side of the Greek crisis convened in
Berlin for an emergency meeting the night of June 1 that brings to
mind a gathering of generals the night before a major assault. Together, German
Chancellor Angela Merkel, French President Francois Hollande, European Central
Bank President Mario Draghi, International Monetary Fund chief Christine
Lagarde and European Commission head Jean-Claude Juncker thrashed out the terms of a Greek surrender that would suit them all. Meanwhile the
Greek defenders prepared terms of their own, with Prime Minister Alexis Tsipras
calling a Cabinet meeting of his most senior advisers.
Τρίτη 2 Ιουνίου 2015
Οι κούτες...
Σε αντίθεση με τον τίτλο του παραπάνω άρθρου, δεν θεωρώ ότι οι κούτες αιφνιδίασαν οποιονδήποτε. Αυτοί που είναι σε θέση να αποφασίσουν ή να δώσουν την σφραγίδα της έγκρισης ήταν ενήμεροι από πριν καν ετοιμαστούν οι κούτες, δεν χρειαζόταν καν να είναι ενήμεροι, μα τι είναι αυτά που λέτε... αλλά δεν έχει ούτε αυτό σημασία στην Ελλάδα του 2015.
Τον τελευταίο καιρό, επειδή βλέπω την τροπή που παίρνουν τα πράγματα, έχω μεταφέρει τα εξής λίγα:
Ο αγώνας τώρα δικαιώνεται για την Deutsche Aeolia και τους ντόπιους μεσάζοντες
Δόθηκε (ή δώθηκε) το "Πράσινο Φως" στα αιολικά του Γρίσιν και λοιπών παρασίτων
Το παρασκήνιο με αφήνει αδιάφορο. Όχι, όχι, κανείς δεν τα έχει πιάσει. Αλλά με ενδιαφέρει η ουσία.
1. Τα 16 αιολικά μεγαβάτ δεν είναι ούτε 1,6 πραγματικά μεγαβάτ. (Το έχει πει ο ΑΔΜΗΕ και το 10% σε άλλες χώρες είναι από 2% έως 8%, αλλά λεπτομέρειες).
2. Θα μας κοστίσουν 25 εκατομμύρια που θα αποπληρώνουμε από περαιτέρω αυξημένους λογαριασμούς ΔΕΗ με περίπου 3-4 εκατομμύρια τον χρόνο, στον λογαριασμό του ΑΔΜΗΕ.
3. Όχι, δεν θα εξοικονομούν λιγνίτη, αλλά θα αυξήσουν την πίεση για αέριο και για εισαγωγές. Ούτε θα μειώνουν κάποιο ρύπο, πραγματικό ή πλασματικό (δλδ CO2). Όλα τα αιολικά (και όλες οι ΑΠΕ) της Γερμανίας δεν έχουν εξοικονομήσει ούτε ένα γραμμάριο CO2.
4. Η Ντόϋτσε Μπανκ, θα αποκτήσει άλλο ένα "περιουσιακό στοιχείο" (τα δάνεια είναι "περιουσιακά στοιχεία" των Τραπεζών. Ο Γερμανός κατασκευαστής θα πουλήσει αιολικά και σχετικά (80% όλων των ΑΠΕ που κατασκευάζονται στην Γερμανία, εξάγονται). Οι Κοκκαλογκρίσιν θα βγάλουν το ποσοστό τους, μπαμ-μπαμ.
5. Το μέρος που θα μπουν στην Αρκαδία θα γίνει μόνιμος σκουπιδότοπος, εκεί που θα μπουν, εκεί θα σαπίσουν. Ο Κόκκαλης, ο Γκρίσιν και οι λοιποί, θα έχουν πάει στον άλλο κόσμο ως τότε (σε περ΄'ιπου 20 χρόνια), δεν τους πειράζει.
6. Αυτό το "πάρκο" και τα υπόλοιπα "πάρκα", δεν είναι "επένδυση". Είναι αναγκαστικό δάνειο, που το αποπληρώνουμε πιο ανελαστικά από ότι τα σημερινά δάνεια, αφού είναι μέσα από τον λογαριασμό της ΔΕΗ.
7. Ο Παναγιωτάκης έχει πει πρόσφατα την αλήθεια, ότι δηλαδή το δίκτυο δεν αντέχει πάνω από 10% τυχαίο ρεύμα. Μόνο που είναι και αυτός ...αρχαιοπτέρυγας, και δεν έχει καταλάβει την βρωμιά που παίζεται σε βάρος μας. Θα βάλουμε καλώδια κατά μήκος της Ελλάδας, στο όνομα κάποιας διασύνδεσης, και όπου περνάνε αυτά τα καλώδια, θα έχουμε όσο τυχαίο ρεύμα αντέχουν αυτά τα καλώδια. Φυσικά, το τυχαίο αυτό ρεύμα θα απορρίπτεται σε γείτονες. Φυσικά θα πρέπει να φροντίσουμε για εφεδρείες, στρεφόμενη αδράνεια κλπ. Πουλάνε και τέτοια οι Γερμανοί. Και καλώδια, φυσικά (ή τις πρώτες ύλες τους).
Το απόκομμα μου το έστειλε ο Π-Π, κι άν το προτιμάτε σε εικόνα:
Δευτέρα 1 Ιουνίου 2015
Η ηλεκτροδότηση στις χώρες των Υπερβόρειων
http://www.nordpoolspot.com/How-does-it-work/The-market-members/Producers/
Ο λόγος είναι για την ηλεκτροδότηση της ομάδας Νορβηγία-Σουηδία-Φινλανδία-Εσθονία-Λετονία-Λιθουανία-Δανία. Η Νορβηγία είναι υδροηλεκτρική, η Σουηδία πυρηνική και υδροηλεκτρική, η Φινλανδία πυρηνική, υδροηλεκτρική και θερμική, η Δανία ηλεκτροδοτείται από κάρβουνο και μαζούτ "αλλά έχει πολλά αιολικά". Όταν έχουν νερά, όλοι προτιμούν τα υδροηλεκτρικά, τα πυρηνικά έχουν φθηνό ρεύμα, μετά είναι η συμπαραγωγή και το κάρβουνο, και το αέριο είναι πανάκριβο. Αν αυτό σας θυμίζει "καμπύλη κατανομής", είναι καμπύλη κατανομής, και οι σοβαροί άνθρωποι δεν βάζουν τυχαίες και μεταβλητές πηγές ηλεκτροδότησης στην καμπύλη κατανομής.
Όσο για την ηλεκτροπαραγωγή... Να κάνετε κλικ στην εικόνα, μπας και δείτε τα αιολικά:
Δεν είναι ότι δεν μου αρέσουν τα αιολικά, ή ότι προτιμώ το κάρβουνο, ή τα πυρηνικά, αλλά αυτά ηλεκτροδοτούν, ενώ τα αιολικά, ακόμα και όλα τα αιολικά της Δανίας, δεν ηλεκτροδοτούν.
Η Δανία έχει πολλά αιολικά μόνο 1) επειδή είναι ανάμεσα στην Γερμανία και της Υπεβόρειες χώρες (μεγάλες αγορές, μεγάλα δίκτυα) και 2) επειδή η Νορβηγία έχει πλεονάζοντα υδροηλεκτρικά. Έτσι και τα καπαρώσουν είτε οι Γερμανοί, είτε οι Άγγλοι (ακούγονται και αυτοί), τότε οι Δανοί θα μετακομίσουν ξανά στην Γροιλανδία.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)