Δευτέρα 1 Ιουνίου 2015

Η ηλεκτροδότηση στις χώρες των Υπερβόρειων


http://www.nordpoolspot.com/How-does-it-work/The-market-members/Producers/

Ο λόγος είναι για την ηλεκτροδότηση της ομάδας Νορβηγία-Σουηδία-Φινλανδία-Εσθονία-Λετονία-Λιθουανία-Δανία.  Η Νορβηγία είναι υδροηλεκτρική, η Σουηδία πυρηνική και υδροηλεκτρική, η Φινλανδία πυρηνική, υδροηλεκτρική και θερμική, η Δανία ηλεκτροδοτείται από κάρβουνο και μαζούτ "αλλά έχει πολλά αιολικά".  Όταν έχουν νερά, όλοι προτιμούν τα υδροηλεκτρικά, τα πυρηνικά έχουν φθηνό ρεύμα, μετά είναι η συμπαραγωγή και το κάρβουνο, και το αέριο είναι πανάκριβο.  Αν αυτό σας θυμίζει "καμπύλη κατανομής", είναι καμπύλη κατανομής, και οι σοβαροί άνθρωποι δεν βάζουν τυχαίες και μεταβλητές πηγές ηλεκτροδότησης στην καμπύλη κατανομής.

Όσο για την ηλεκτροπαραγωγή... Να κάνετε κλικ στην εικόνα, μπας και δείτε τα αιολικά:


Δεν είναι ότι δεν μου αρέσουν τα αιολικά, ή ότι προτιμώ το κάρβουνο, ή τα πυρηνικά, αλλά αυτά ηλεκτροδοτούν, ενώ τα αιολικά, ακόμα και όλα τα αιολικά της Δανίας, δεν ηλεκτροδοτούν.

Η Δανία έχει πολλά αιολικά μόνο 1) επειδή είναι ανάμεσα στην Γερμανία και της Υπεβόρειες χώρες (μεγάλες αγορές, μεγάλα δίκτυα) και 2) επειδή η Νορβηγία έχει πλεονάζοντα υδροηλεκτρικά. Έτσι και τα καπαρώσουν είτε οι Γερμανοί, είτε οι Άγγλοι (ακούγονται και αυτοί), τότε οι Δανοί θα μετακομίσουν ξανά στην Γροιλανδία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: