Τρίτη 2 Ιουνίου 2015

Οι κούτες...

 
http://www.karpenissi.eu/oi-koytes-toy-kopeloyzoy-aifnidiasan-tis-ypiresies-tis-kritis

Σε αντίθεση με τον τίτλο του παραπάνω άρθρου, δεν θεωρώ ότι οι κούτες αιφνιδίασαν οποιονδήποτε.  Αυτοί που είναι σε θέση να αποφασίσουν ή να δώσουν την σφραγίδα της έγκρισης ήταν ενήμεροι από πριν καν ετοιμαστούν οι κούτες, δεν χρειαζόταν καν να είναι ενήμεροι, μα τι είναι αυτά που λέτε... αλλά δεν έχει ούτε αυτό σημασία στην Ελλάδα του 2015.

Τον τελευταίο καιρό, επειδή βλέπω την τροπή που παίρνουν τα πράγματα, έχω μεταφέρει τα εξής λίγα:

1. Οι ΑΠΕ (και τα αιολικά, είναι ασήμαντες είτε ενεργειακά, είτε ηλεκτροδοτικά, είτε παγκόσμια, είτε στην Γερμανία που έχει πολλές ΑΠΕ). Δηλαδή έχει βάλει ο κόσμος πάρα πολλές ΑΠΕ (και αιολικά, για το τίποτα). Πέρα από τα διεθνή απολογιστικά στοιχεία, το έχει πει μια χαρά ο ΑΔΜΗΕ το 2013

2. Οι ΑΠΕ ακριβαίνουν σημαντικά το ρεύμα χωρίς όμως να είναι σημαντικές στην ηλεκτροδότηση.  Αυτά δεν τα λένε ανώνυμοι bloggers,  αλλά άνθρωποι της ΔΕΗ, και άλλοι άνθρωποι της ΔΕΗ,  η επίσημη Γερμανία, ακόμα και η ΡΑΕ... Αν το ξέρουμε ότι ακριβαίνουν το ρεύμα, και ότι δεν παράγουν ρεύμα, ποιοι είναι οι ανώμαλοι που τις προωθούν?

3. Η απάντηση είναι από το στόμα τριών Γερμανών ή Γερμανικών οργανισμών. Ένας το είπε το 2009. Τα αφεντικό της Ζήμενς τις προάλλες, και επισήμως η αρμόδια ιστοσελίδα πρόσφατα:  Χάλια για Εθνική Ενεργειακή Πολιτική, θαύμα για τις Γερμανικές εξαγωγές, και για ...ηλίθιους.

4. Ούτε λέω κάτι καινούργιο. Αυτά είναι γνωστά σε κάθε μη άσχετο, από το 2004, τουλάχιστον

5. Όχι, δεν είναι επένδυση τα αιολικά. Είναι αναγκαστικό δάνειο, για εισαγωγή άχρηστων πραγμάτων που χρειάζονται τρία (τέσσερα) πράγματα:  1) Γη, 2) καλώδια 3) ηλίθιους -- και 4) πονηρούς μεταπράτες με διεφθαρμένες υπηρεσίες και ανήμπορους πολιτικούς. Η εμπορία αδειών είναι παράπλευρη μικρή μπίζνα...

Η Γη είναι προφανής -- κάπου πρέπει να μπουν, άχρηστη η Ελλάδα, βάλτε. Χωρίς καλώδια δεν θα μπορούν να εγχέουν και πληρώνονται για εγχεόμενες μεγαβατώρες (άχρηστες, ή βλαπτικές, δεν έχει σημασία).  Οι ηλίθιοι είμαστε εμείς:  Λίγο ζαλισμένοι, πολύ θεατές Σκάϊ, πολλή η προπαγάνδα, αφού υπάρχει μάθημα αιολικών στο ΕΜΠ, πάω πάσο... I rest my case...

Οι μεταπράτες και οι περί αυτών είναι θέμα.... 1.000 αιολικά μεγαβάτ κοστίζουν 1,5 δις ευρώ τουλάχιστον. Δεν κάνουν ούτε για 100, σαν πραγματική ηλεκτροδότηση. 1,5 ευρώ που θα απολπηρωθούν από τον ΕΤΜΕΑΡ και τον λογαριασμό της ΔΕΗ. Περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.  Πιο πεταμένα λεφτά, από την πλευρά του καταναλωτή δεν γίνεται. Αλλά οι μεταπράτες, θα βγάλουν το 10% τους, έτσι ή αλλιώς, 10% στο 1,5 δις είναι πάρα πολλά, εύκολα, ανέξοδα και απροβλημάτιστα λεφτά,  το μόνο που χρειάζεσαι είναι να έχεις 2-3 κακομοίρηδες να φωτοτυπούν αρλούμπες και τις βάζουν σε κούτες, τον Τσιπουρίδη να οργανώνει Ημέρες Ανέμου, και τα Πράσινα Αλητάκια να κρατάνε μπόσικα. Και εάν έχεις και μια εταιρία να εισάγει ρεύμα, έχεις και νόμιμη, χρήσιμη δουλειά...

Κάθε Περιφερειάρχης είναι πιασμένος. Κάτι κακόμοιροι καθηγητές επίσης.  Κάθε εμποράκος ή εγκαταστάτης φωτοβολταϊκών, κράχτης. Ο σκοτεινός μηχανισμός του Δημοσίου είναι πιασμένος. Για αυτό συντηρείται το Δημόσιο, για να εγκρίνει ...κούτες.

Αλλά δεν αλλάζει ούτε θα αλλάξει το συμπέρασμα:  Δεν ηλεκτροδοτούν, ακριβαίνουν το ρεύμα επειδή εισπράττουν ταρίφες που δεν αντιστοιχούν σε κάποια εξοικονόμηση άλλης ηλεκτροπαραγωγής, δεν κάνουν τίποτα για κανένα περιβάλλον και δεν είναι καν υποχρεωτικές οι συγκεκριμένες ΑΠΕ. Όλη η Ευρώπη μετράει τη υδροηλεκτρικά της σαν ΑΠΕ, αλλά όχι εμείς!  Η βιομάζα μετράει για ΑΠΕ και παράγει πολύ περισσότερο ρεύμα από τα αιολικά στην Γερμανία.

Το 10%, ή 150 εκατομμυριάκια, ας είναι και λιγότερα, και 10 να είναι, καλά είναι, είναι πολλά λεφτά, η Κρήτη είναι για πέταμα και έχει ηλίθιους στην Κρήτη και όχι μόνο που βλέπουν Σκάϊ.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

60 περίπου ανεμογεννήτριες στην κορυφη του Παναχαικού όρους (στην Πάτρα) ανήκουν σε μια Ισπανική εταιρία που τις διαχειρίζεται και πουλάει το ρεύμα στην ΔΕΗ. Απο τις πινακίδες του ΕΣΠΑ η εταιρία έβαλε ανεμογεννήτιες Vesta, ένα ποσοστό ιδιωτικής επένδυσης άλλο ευρωπαικό κονδύλι και ένα ποσό κοντα στο ένα εκατομμύριο ευρω, "εθνικοί πόροι". Τους πληρώσαμε και απο πάνω. Η εταιρία τους τρέχει αν πάθουν βλάβες οι ανεμιστήρες γιατι χάνουν μέχρι και 30000 ευρώ την μέρα, ολοι είναι και καλά εργολάβοι και υποεργολάβοι με πολύ λίγους για προσωπικό. Για ποιά ανάπτυξη μιλάμε όταν διαχειρίζεται τα πάντα μια Ισπανική εταιρία; Βαζω στοίχοιμα πως σε 20 χρόνια δεν θα υπάρχουν ανεμογεννήτριες εκεί πάνω, μονο σαπια σιδερικά. Ποιος μπορεί να αντέχει να πληρώνει ακριβό ρεύμα. Κάπου πρέπει να σταματήσει αυτή η κλοπή.

Ευχαριστούμε που μας ενημερώνεις.