Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Ηλιοδάνεια


Ούτε διασκεδάζω να κάνω κριτική, ούτε θέλω να κάνω εχθρούς, και σίγουρα δεν εκβιάζω (χα, χα, χα) ή πληρώνομαι για να γράφω, ή για να μην γράφω (ουάαα χα χα χάαα).


Αλλά να μία Τράπεζα, που διαφημίζει κάτι δήθεν καλό: Λέει για έργο €27 εκατ., για αποτροπή έκλυσης 18.600 τόνων CO2 ετησίως, για αριθμό νοικοκυριών, και, βασικά, χωρίς να λέει ψέματα, δεν λέει τίποτα για την ταμπακιέρα, ή την αλήθεια.

Η αλήθεια είναι ότι ένα μικροσκοπικό κομματάκι από την μελλοντική βιωσιμότητα της Τράπεζας, εξαρτάται από την εξυπηρέτηση αυτού του δανείου. Ένα κομματάκι από τα φετινά της κέρδη, είναι οι αμοιβές που πήρε για τις «τεχνικές συμβουλές» και το μοντάρισμα.

Και η εξυπηρέτηση του δανείου, και οι αμοιβές της (και τα κέρδη της Selected Volt AE), καλύπτονται από ληστρική διόγκωση της τιμής του φωτοβολταϊκού ρεύματος που θα παράγεται, και είναι υποχρεωμένος ο ΔΕΣΜΗΕ να αγοράζει, και είμαι υποχρεωμένος εγώ να πληρώνω, στην πάντα φουσκωμένη τιμή. Ποτέ, ούτε ο μέτοχος της Selected Volt ή οι μέτοχοι ή υπάλληλοι της Τράπεζας, δεν θα δεχόταν αυτή την τιμή ρεύματος, αν αυτοί, και μόνον αυτοί έπρεπε να την πληρώνουν, για τα δικά τους σπίτια. Αλλά βασίζονται ότι όλοι εμείς θα μοιραστούμε το φέσι. Και αυτό είναι το πρώτο σκέλος της αλήθειας.

Το δεύτερο σκέλος είναι ότι κάποια στιγμή, στο όχι πολύ απώτερο μέλλον, θα μειωθεί, από οικονομική ανάγκη, είτε η τιμή είτε η ποσότητα του ρεύματος που θα παίρνει ο ΔΕΣΜΗΕ. Μην το παιδεύετε, έγινε στην Αμερική, έγινε στην Γερμανία, έγινε στην Ισπανία, έρχεται και εδώ. Το ξεφούσκωμα της φούσκας. Το δάνειο της Πειραιώς, θα γίνει επισφαλές. Από θαλασσοδάνεια, σε αεροδάνεια, σε ηλιοδάνεια. Και στα θαλασσοδάνεια, έχεις και κάποιο καράβι… Στο ηλιοδάνειο θα έχεις πολλά μπηγμένα αλουμίνια, και το σκραπ δεν είναι τόοοοσο ακριβό.

Υπάρχει και τρίτο σκέλος: Το παραμύθι των νοικοκυριών και των τόνων CO2. Τα νοικοκυριά θα εξυπηρετούνται μόνο όταν έχει ήλιο. Για όταν δεν έχει, κάποια συμβατική μονάδα, θα δουλεύει: Διπλά μηχανήματα, διπλά καλώδια, «έξυπνοι» μετρητές, «έξυπνες» διασυνδέσεις. Και εάν ρωτούσες τα 3.730 νοικοκυριά, εάν αυτά δέχονται να πληρώσουν τον φωτοβολταϊκό λογαριασμό, θα σου έλεγαν "να πας να απαυτωθείς". Η Πράσινη απάτη βασίζεται στην απόκρυψη και την παραπλάνηση. Και η απόκρυψη και η παραπλάνηση, καθ' εαυτές, αποτελούν απάτη.

Και τέταρτο σκέλος: Τα δικαιώματα ρύπων… Κάποιος θα τα πουλήσει, κάποιος θα τα αγοράσει (μάλλον βορειοευρωπαίος). Και αυτά πληρωμένα από τα 3.730 νοικοκυριά.

Με λίγα λόγια, αγαπητή Τράπεζα: Επικίνδυνη η δουλειά για σένα. Χάλια δουλειά για τον καταναλωτή. Για τόνους διοξειδίου του άνθρακα, δες την προηγούμενη φωτογραφία με τον συλλέκτη γαστρικών αερίων της αγελάδας. Και όπως, σήμερα, δυστυχώς χλευάζω τις επενδυτικές προτροπές στην Χρηματιστηριακή φούσκα, σε λίγα χρόνια, θα χλευάζω τα Πράσινα επιτεύγματα. Και χαμένοι θα είναι οι καταναλωτές, όπως παλιότερα οι μικροεπενδυτές.

Και άλλη μία λεπτομέρεια ανακριβούς ή παραπλανητικής διατύπωσης: "Δεδομένου ότι η καθαρή ενέργεια κλπ... θα υποκαθιστά ενέργεια από λιγνίτη". Για ρωτήστε έναν μηχανολόγο της ΔΕΗ... Θα σας πούνε ότι αυτή η διατύπωση είναι ...παρακινδυνευμένη. Και το "καθαρή" είναι παρακινδυνευμένο, αλλά όχι σε δικαστήρια. Όχι ακόμα.

Αυτά, για αυτό το συγκεκριμένο δάνειο. Για την πλέμπα, εδώ. Μην βάζετε προσημειώσεις σε ακίνητα, μπορεί και να τρέχετε (και δεν το λέω για να σας αποθαρρύνω -- αλλά και όταν έλεγα "Μεταλλοπλαστική Αγρινίου; Τρελάθηκες;!" με κορόϊδευαν. Laughs best, he who laughs last.

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η εταιρία είναι της "Επίλεκτος"

Ανώνυμος είπε...

Μα με εξαίρεση τον μέτοχο της Χίου, όλοι οι άλλοι Γερμανοτσολιάδες δεν είναι?

Ανώνυμος είπε...

Γίνε κι εσύ τραπεζίτης. Μπορείς!
ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ.

Αυτό δεν είναι επιχειρηματικότητα. Είναι κλοπή.

Ανώνυμος είπε...

Οι περισσότερες χώρες επιδοτούν τις εξαγωγές τους. Ή επιδοτούν τους αγρότες τους ή τους παραγωγούς τους.

Η Ελλάδα επιδοτεί τους εισαγωγείς της.

Ανώνυμος είπε...

Kλαίγονται οι αιολικοί που δεν μπορούν να επενδύσουν εδώ και αναγκάζονται λένε να στείλουν τα κκεφάλαιά τους στην Ρουμανία

Βρε κλέφτες, να πάτε να κλέβετε Ρουμάνους. Δεν επενδύετε. Παρασιτολογείτε. ΟΥΣΤ

Ανώνυμος είπε...

Θα μειωθούν τα feed in tariffs. Θα γίνεται με πρεάσινα πιστοποιητικά. Αυτό προϋποθέτει Ευρωπαϊκό φόρο άνθρακα. Να ΜΗΝ δεχτούμε τον ευρωπαϊκό φόρο άνθρακα.

Ανώνυμος είπε...

Θαλασσοδάνεια τα μπιρμπιλοδάνεια...

Ανώνυμος είπε...

fobero to antinews oyte na milisoyme den mporoumeee

archaeopteryx είπε...

4:56 ;;;;;;

μην άγχεσαι σύντροφε, ολονών τα πνεύματα είναι ζορισμένα, και ολονών τα κέφια πειραγμένα, δύσκολοι οι καιροί, και που 'σαι ακόμα, να αρχίσει να φεύγει το αναισθητικό του ΓΑΠ...

Ανώνυμος είπε...

O Ιθαγενής

χαχαχα...εμένα φίλε αρχαίε μου αρέσει η λακούβα. Αν άλλοι το βλέπουν σαν πισίνα όταν βρέχει ας βουτήξουν...ξανά έγινε δε το 1999.

Ας πάμε στην ανακοίνωση της Πειραιώς λοιπόν (ακούω στοιχήματα ...θα περάσει το επόμενο τεστ; Δεν λέω τίποτα επειδή είχε πιάσει τη βάση αναρωτιέμαι):

Λοιπόν 27,000,000 για ένα πρόγραμμα για να δουν το φως το αληθινό 3,730 νοικοκυριά που σε αντίθεση περίπτωση θα έκαιγαν 24,450 βαρέλια πετρελαίου...
Αλήθεια τόσο πολύ ακρίβυνε το πετρέλαιο; Γιατί η διαίρεση δεν μου βγαίνει... και πριν βιαστούν κάποιοι να πουν ότι τα παραπάνω βαρέλια αντιστοιχούν στην ετήσια κοστολόγηση να τους θυμίσω ότι τα 27,000,000 είναι η επένδυση: οι ΔΕΗ, όλοι οι υπόλοιποι δηλαδή εμείς θα αγοράζει κάθε χρόνο από την επένδυση των 27,000,000 ρεύμα...

πέρα από την πλάκα είναι πάρα πολύ καλό πρόγραμμα για την ...Πειραιώς.
Ούτε για τα νοικοκυριά ούτε για τη ΔΕΗ δηλαδή εμάς και αν η ΔΕΗ ο ΓΑΠ ή οι εξωγήινοι μας ...σκέπτονται ας κάνουν ότι οι Τούρκοι ή οι Βούλγαροι ή οι Ινδοί.
Αλλά ξέχασα εδώ είναι όλα πράσινα και ιδιαίτερα το ...χορτάρι.

archaeopteryx είπε...

Καλό πρόγραμμα για την Πειραιώς, μόνο βραχυπρόθεσμα. Και η "καλοσύνη" είναι το ακριβότερο ρεύμα που πληρώνουμε.