Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Λιγνίτης και ενεργειακός σχεδιασμός


Πάλι θα μπλέξω σε χωράφια που δεν έχω πρωτογενή άποψη, αν και ξέρω ότι χάρη στον λιγνίτη και τα Υ/Η της ΔΕΗ υπάρχουμε, και ότι κάποιο παιχνίδι παίζεται με τα λιγνιτικά που δεν καταλαβαίνω (εε... τα συνηθισμένα, προμήθειες, κλείσιμο του φτηνού να πουλάμε το ακριβό, ξεχαρβάλωσέ το να το πάρει φτηνά ο ιδιώτης, τέτοια). Και ξέρω ότι από όχι έντιμη διαχείριση δεν έχουμε την περιβαλλοντική προστασία που θα έπρεπε. Και η Γερμανία καίει λιγνίτη, δεν νομίζω ότι είμαστε ιδίων προδιαγραφών στα καζάνια και τα συμπαραμαρτούμενα... Και ΔΕΝ ξέρω πόσο λιγνίτη έχουμε και πόσο θα έπερε να έχουμε για στρατηγική καβάτζα. Η τεχνολογία να καις πάνω από ένα στερεό καύσιμο σε ένα καζάνι, ξέρω ότι υπάρχει, αλλά τα στερεά καύσιμα συμφέρει να τα καις είτε εκεί που τα βγάζεις, είτε κοντά στο λιμάνι που τα φέρνεις. Ποιός συνδικαλιστής φώναζε να μην πάμε κάρβουνο στο Αλιβέρι;...

Εδώ είναι η παρουσίαση του ΤΕΕ-ΤΔΜ

Και μία συμβουλή στο ΤΕΕ. Μην τσιμπάτε και βάζετε το κόστος του CO2 στο κόστος. Φόρος είναι και μην στοιχηματίζετε ότι θα αντέξει... Φόρος είναι υπέρ των Γερμανών. Με το ένα ή άλλο κόλπο, φόρος είναι. Φόρος υποτέλειας. Και οι νεαροί και οι νεαρές που έστελναν οι Αθηναίοι στον Μίνωα, κόπηκαν με τον Θησέα. Οι Ιάπωνες προανήγγειλαν το τέλος του σημερινού Κυότο.

Ο μόνος λόγος για οικονομία στον λιγνίτη είναι εάν δεν έχουμε αρκετό, αλλά αυτό το ξέρετε εσείς...

7 σχόλια:

nikos είπε...

είδη το 1994-6 με την ευκαιρία εκπόνησης του MMP-Ορυχείων από την Rhehn Braun σε συνεργασία με 100 μηχανικούς τον Ορυχείων προσδιόρισαν την μεταλιγνιτικη περίοδο στο 2005. Αυτό το γεγονός ήταν που ως εκφραζόμενος του Τομέα Μελετών του ΛΚΠ-Α στα πλαίσια Εκθέσεις -Πορίσματος του ΣΔΜ/ΔΕΗ πρότεινα στην αρχή μόνος σε συνέχεια με τους μηχανικούς τον ΑΗΣ στα πλαίσια του Τ.Ε.Ε.Τ.Δ.Μ. ΤΗΝ εφαρμογή στην πράξη της θεωρητικής πρότασης του αειμνήστου καθ.ΛΕΦΑ διακεκριμένου και διεθνώς αναγνωρισμενου ελληνα,της μικτής καύσης λιγνίτη -Φ.Α.1995 .Την πρόταση αυτήν υποστήριξε παν από όλους μας ο Νίκος Γιωτοπουλος Δ/Ντης ΔΕΗ 23/ 9/1994 "Αυγη". Πέρασαν τα χρόνια . Συντάκτης του κειμένου που αναρτήσατε είναι και πάλι ο Ν.Γιωτοπουλος ... αξίζει να μελετηθεί η πρόταση τους . Ταυτόχρονα ενημερώνω ότι 70 παραλήπτες αυτής της μελέτης (όλοι επίσημοι φορείς της πολιτείας δεν .. απάντησαν εδώ και 9 μήνες ) .. λέτε να την στείλουμε στο ΔΝΤ η Ε.Ε. ??

Υ.Γ. εδώ αγαπητέ archeopteryx θα βρεις τον χρονικό ορίζοντα της ύφεσης!!!!

nikos είπε...

http://library.tee.gr/digital/m2420/m2420_kakalis.pdf

nikos είπε...

έτσι για την ιστορία και αρχεία

ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ A.E.
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σχετικά με αναφορές Μ.Μ.Ε. περί μιας δήθεν καταδικαστικής απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης μετά από καταγγελία Ελληνικής Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης για θέματα που άπτονται της προστασίας των κοινωνικών δικαιωμάτων κατοίκων και εργαζομένων σε περιοχές στις οποίες η ΔΕΗ αναπτύσσει δραστηριότητες εξόρυξης λιγνίτη για ηλεκτροπαραγωγή, από την Επιχείρηση διευκρινίζονται τα ακόλουθα:
" Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων λειτουργεί στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης ως μηχανισμός προστασίας του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη σε περιπτώσεις εικαζόμενων παραβάσεων αυτού. Η αρμοδιότητά της περιορίζεται στη διαπίστωση ύπαρξης ή μη παράβασης διατάξεων του Κοινωνικού Χάρτη.
" Οι κρίσεις της Επιτροπής δεν αποτελούν Αποφάσεις Δικαστικού οργάνου και ως εκ τούτου δεν δύνανται να είναι καταδικαστικές. Αντίθετα, η εν λόγω Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων συντάσσει αναφορά/ έκθεση, η οποία διαβιβάζεται στο υπέρτερο όργανο, δηλαδή στην Επιτροπή Υπουργών, θεσμικό όργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης.
" Στη βάση της αναφοράς/έκθεσης της Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων, η Επιτροπή Υπουργών προβαίνει στην υιοθέτηση απόφασης ή σύστασης, σε περίπτωση που κριθεί ότι οι παραβάσεις είναι κατάφωρες και απαιτούν τη λήψη άμεσων μέτρων.
" Από το 2005 είχε υποβληθεί συλλογική καταγγελία ενώπιον της Επιτροπής κατά της Ελληνικής Δημοκρατίας για το ως άνω θέμα. Επί της καταγγελίας αυτής, συντάχθηκε αρχική αναφορά/έκθεση, που διαβιβάστηκε, στην Επιτροπή Υπουργών για συζήτηση. Αυτό ακριβώς το κείμενο παρουσιάστηκε ως δήθεν καταδικαστική "απόφαση", πριν καν συζητηθεί στην αρμόδια να αποφασίσει επ' αυτού Επιτροπή Υπουργών, συζήτηση, η οποία ξεκίνησε μόλις την Τετάρτη 13.6.2007 και ανέδειξε την άμεση ανταπόκριση και πλήρη ευαισθητοποίηση της Ελληνικής πλευράς για το εν λόγω θέμα.
Με την ευκαιρία αυτή, η ΔΕΗ διαβεβαιώνει ότι:
" Συμμορφώνεται πλήρως με την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία και καταβάλλει συνεχείς και συντονισμένες προσπάθειες για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων στα λιγνιτωρυχεία και στους σταθμούς παραγωγής.
" Αξιοποιεί το λιγνίτη ορθολογικά και με περιβαλλοντικά φιλικό τρόπο, συμβάλλοντας καθοριστικά στην ομαλή, ασφαλή και συνεχή ηλεκτροδότηση της χώρας και κατ' επέκταση στην οικονομική και κοινωνική της ανάπτυξη, τόσο σε περιφερειακό, όσο και σε εθνικό επίπεδο.


Αθήνα, 21 Ιουνίου 2007 ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Designed by Exodus Powered by eCentric

nikos είπε...

συνοψίζοντας ...η μη εφαρμογή της μικτής καύσης Φ.Α.-ΛΙΓΝΊΤΗ .. στοίχισε στον ελληνικό λαό από το 1998 (περίπου) 230 εκ. λιγνίτη ..που τζάμπα σπαταλήθηκε..και σε ρευστό στην ΔΕΗ α.ε. μόνο δλδ.σε χρήμα πάνω από... 20 δις . ευρώ .. έτσι για πλάκα..του βαθεί ΠΑΣΟΚ ....εσείς παρακαλώ μετρήστε το σε επίπεδο Εθνικής Οικονομίας....

Ανώνυμος είπε...

Τρέφοντας τους Μινώταυρους
h--p://orestios.wordpress.com/2010/11/23/%CF%84%CF%81%CE%AD%CF%86%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B1%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%BC%CE%B9%CE%BD%CF%8E%CF%84%CE%B1%CF%85%CF%81%CE%BF%CF%85%CF%82/

nikos είπε...

archaeopteryx- ένα τελευταίο για σήμερα αν προσέξεις ιδιαιτέρα το διαγράμματα 4,5,6 της Εκθέσεις που ανάρτησες ..θα παρακολούθησεις την σχέση ύφεσης ..με το ενεργειακο ελλειμμα ..και το παρατεταμένο και άπυρο χρόνο της ύφεσης που μας επέβαλαν ..

Αντκαν είπε...

Το Αποπηγάδι είναι υπόθεση όλων μας.

Στο Σύνταγμα κατά την ιστορική 3η Σεπτεμβρίου. Αντισταθείτε. Φως στην άκρη του τούνελ..μόνον αν οι οξυδερκείς πολίτες γέμιζαν μία πλατεία Συντάγματος.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_14/11/2010_422447