Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Σας έχει ποτέ περάσει από το μυαλό, ότι οι Γερμανοί μεθοδεύουν το κλείσιμο της Ελληνικής Βιομηχανίας;


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ -- 20 Δεκεμβρίου 2011

Χιονοστιβάδα αυξήσεων στο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας στη βιομηχανία

Πληροφορούμαστε πως επίκεινται σημαντικές αυξήσεις συντελεστών που επηρεάζουν το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας, ιδιαίτερα όσον αφορά τη βιομηχανική χρήση. Εφόσον το σύνολο αυτών των αυξήσεων υλοποιηθεί αφενός το πλήγμα για την ελληνική βιομηχανία θα είναι καίριο, αφετέρου θα
 ακυρωθεί στην πράξη κάθε προσπάθεια ουσιαστικής απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Ειδικότερα:

1. Τέλος ΑΠΕ

Αυξήσεις, στην υψηλή τάση από 1,04 σε 2,96 ευρώ/MWh και στη μέση τάση από 1,69 σε 5,35 ευρώ/MWh, ισοδυναμούν με αυτόματη αύξηση των βιομηχανικών τιμολογίων κατά 4%.

Το υφιστάμενο «πλαφόν» των 770.000 καθίσταται στην πράξη άνευ σημασίας καθώς με τις τιμές αυτές του τέλους και την πτώση της βιομηχανικής δραστηριότητας είναι λιγότερες από τρεις (3) οι εγκαταστάσεις που θα αγγίξουν το ποσό αυτό. Για τους λοιπούς καταναλωτές δεν υφίσταται κανένας μηχανισμός προστασίας, παρά τις αλλεπάλληλες, αναλυτικές προτάσεις που έχει καταθέσει η ΕΒΙΚΕΝ (εφαρμογή αυστριακού μοντέλου, πρόταση που υιοθετεί και η ΡΑΕ).

Είναι απογοητευτικό να γίνεται επίκληση του ελλείμματος του 2010 που ο ΔΕΣΜΗΕ μεταφέρει. Όπως έχουμε ήδη εξηγήσει οι βιομηχανικοί καταναλωτές κατέβαλαν το 2010 το πλήρες τίμημα του τέλους, επομένως δεν ευθύνονται για το έλλειμμα που δημιούργησε η λανθασμένη απόφαση της τότε Υπουργού ΠΕΚΑ να εξαιρέσει κατηγορίες καταναλωτών.

Η ετήσια επιβάρυνση των μελών της ΕΒΙΚΕΝ από το αυξημένο τέλος ΑΠΕ θα είναι της τάξης των 15 εκ. €, που αντιστοιχεί περίπου στο 50% της συνολικής βιομηχανικής κατανάλωσης της χώρας. Επιπλέον, είναι αμφίβολο εάν έστω και μία εγκατάσταση θα αγγίξει το πλαφόν.

2. Φόρος λιγνίτη

Είναι ακατανόητη η επιλογή να επιβαρυνθεί με ένα φοροεισπρακτικό μέτρο η βασική ανταγωνιστική εγχώρια πηγή ενέργειας που καλύπτει πάνω από 50% της ηλεκτροπαραγωγής.

Είμαστε σύμφωνοι σε μια διαδικασία ανάδειξης του πραγματικούς κόστους του καυσίμου και προετοιμασίας του κλάδου ηλεκτροπαραγωγής για την μετά το 2013 εποχή με στόχο την ελαχιστοποίηση των συνεπειών στον καταναλωτή. Αλλά το πλαίσιο στο οποίο εντάσσεται το μέτρο προεξοφλεί πως ο σκοπός είναι βραχυπρόθεσμος, καθαρά εισπρακτικός και επιβαρύνει κυρίως τη βιομηχανία της οποίας η προμήθεια βασίζεται κατά κύριο λόγο σε λιγνιτικές μονάδες.

Είναι χαρακτηριστικό πως η επιβολή του τέλους συνδέεται με την κάλυψη του ελλείμματος του ΔΕΣΜΗΕ λόγω της υπερβολικής διείσδυσης των ΑΠΕ. Τίθεται εύλογα το ερώτημα, πώς είναι δυνατό με τόση ευκολία να ανατρέπονται τα θεμέλια της αγοράς ηλεκτρισμού ενώ ταυτόχρονα δε γίνεται καμία συζήτηση για τη γενεσιουργό αιτία του προβλήματος που είναι η επιθετική διείσδυση των ΑΠΕ και οι πολύ υψηλές εγγυημένες τιμές;

3. Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο

Έχει ήδη επισημανθεί η καταστροφική επίδραση του φόρου στο άμεσο κόστος των βιομηχανιών. Το μέσο ετήσιο κόστος για τις βιομηχανίες εντάσεως ενέργειας είναι της τάξης του ενός εκ. €. Τις συνέπειες ανέδειξε με αναλυτικό τρόπο και πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ, όπου αναφέρεται ο κίνδυνος για απώλεια 46.000 θέσεων εργασίας και περισσότερο από 1 μονάδας του ΑΕΠ!

Πρόσφατα τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση πρόταση αναθεώρησης του μέτρου στην οποία η ΕΒΙΚΕΝ έχει καταθέσει σχετικό υπόμνημα. Ειδικότερα η πρόταση της ΡΑΕ για είσπραξη του ΕΦΚ μέσω του Λογαριασμού Προσαυξήσεων μας βρίσκει αντίθετους στην περίπτωση που δεν υπάρξει ειδική μέριμνα ή και εξαίρεση της ενεργοβόρου βιομηχανίας, με δεδομένο πως η λειτουργία της περιορίζεται σε ώρες χαμηλού φορτίου. Περαιτέρω, η θεσμοθέτηση οιουδήποτε μεγίστου ορίου επιβάρυνσης θα είναι εντελώς προσχηματική και ευνοϊκή μόνο για συγκεκριμένες εγκαταστάσεις με πάρα πολύ μεγάλες καταναλώσεις, εκτός εάν το όριο αυτό είναι επαρκώς χαμηλό.

Υπενθυμίζεται πως ήδη από πέρσι εφαρμόζεται και ΕΦΚ στην ηλεκτρική ενέργεια ύψους 2,5 ευρώ/MWh στην υψηλή τάση και 5 ευρώ/MWh στη μέση τάση.

4. Τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας

Οι αποφάσεις αυτές λαμβάνονται σε μια περίοδο που λαμβάνονται αποφάσεις και γίνονται συζητήσεις για τον καθορισμό νέων τιμολογίων προς βιομηχανικούς πελάτες, κάτι που εφόσον συμβεί, θα συμβάλει καθοριστικά στην απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, οι φορολογικές επιβαρύνσεις αυξάνουν το κόστος κατά 10-15%.

Είναι σαφές πως οι εξελίξεις αυτές δυσχεραίνουν εκ των πραγμάτων τις συζητήσεις εφόσον επιδεινώνουν τη θέση των βιομηχανικών καταναλωτών και την προσπάθεια να αποτραπεί το κλείσιμο επιχειρήσεων, η διόγκωση της ανεργίας και η περαιτέρω μείωση του ΑΕΠ.

Σας έχει ποτέ περάσει από το μυαλό, ότι οι Γερμανοί επιθυμούν και μεθοδεύουν το κλείσιμο της Ελληνικής Βιομηχανίας; Έχουν πιο φτηνούς προμηθευτές, δεν θέλουν τον ανταγωνισμό, δεν τους βολεύει... Για σκεφτείτε την ιστορία της Ελληνικής Βιομηχανίας... Το ερώτημα είναι δικό μου και όχι της ΕΒΙΚΕΝ...

10 σχόλια:

nikos είπε...

αγαπητέ archaeopteryx-το θέμα είναι πολύ σοβαρό και όχι για ένα μόνο σχόλιο η άρθρο
τελείωσε δυστυχώς η ....ευτυχώς ανεπανόρθωτα και σε τεραστία έκταση η παραγωγή ηλεκτρισμού από τζάμπα λιγνίτη και σχέση εκμετάλλευσης 1/9 και βάνε πάνω , με μέση θερμογόνου δύναμη 1100 kcal και βάνε κάτω …και τώρα ..τα παιδιά μας σίγουρα θα μας πάρουν με της πέτρες..μετα θααααααααααααα δούμε …μιας και αφήνουμε πίσω τουλάχιστον 350.000 στρέμματα κατεστραμμένη γης .. Αμήν αδελφε!!

nikos είπε...

ας αναφωνήσω πάλι

Ζήτω

1.Σημιτης
2.Διαμαντοπουλου
3.ΓΑΠ
4.Παπαδημος
5.Βενιζελος
6.Εξαρχος
7.Καπρος
κλπ κλπ

spiral architect είπε...

...Σας έχει ποτέ περάσει από το μυαλό, ότι οι Γερμανοί επιθυμούν και μεθοδεύουν το κλείσιμο της Ελληνικής Βιομηχανίας; Έχουν πιο φτηνούς προμηθευτές, δεν θέλουν τον ανταγωνισμό, δεν τους βολεύει...

E, λίγο!
Τον ανταγωνισμό όλοι τούτοι τον διακηρύττουν επειδή τους συμφέρει, να πετάξουν όξω τους μικρούς!

Τι πιθανότητες έχει να κερδίσει ενας κουτσός δρομέας τον Usain Bolt στο κατοστάρι?

Professor Moriarty είπε...

Η αύξηση της τιμής στην ΜΤ είναι πάνω από 216% ! Πλήττει τις μικρομεσαίες μονάδες και τις βιοτεχνίες. Την μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων, δηλαδή.

Είναι έγκλημα, και γίνεται σε μια συγκυρία που υποτίθεται ότι συζητιούνται φοροαπαλλαγές. Όλοι όσοι έχουν διψήφιο τουλάχιστον IQ έχουν καταλάβει ότι α) the Germans bribed their way, β) τώρα έχουν έναν πρόσθετο μοχλό πίεσης με τα πακέτα “διάσωσης”. Αλλά εμένα με εξοργίζει ότι υπάρχουν και πολλοί εδώ πέρα που έχουν μια αφελή ιδεολογική τοποθέτηση που εξηγείται, είτε με την παρατεταμένη πλύση εγκεφάλου (έχουν ξεσαλώσει παντού, από το δημοτικό τους διαφημίζουν τα πράσινα άλογα), είτε από σύγχυση των εννοιών “εξοικονόμηση ενεργείας” και “υποκατάσταση παραγωγής ενεργείας από ΑΠΕ”, είτε από σύνδρομο αυτομαστίγωσης και εγκλεισμού σε κατάψυξη.

Οι εδώ υπεύθυνοι με εξοργίζουν περισσότερο από τους Γερμανούς.

archaeopteryx είπε...

Prof. Moriarty, την μόνη εξήγηση που έχω, την δανείστηκα άπό τον Lindzen. Όπως ο μόνος τρόπος να βρεις ερευνητικά προγράμματα και αναγνώριση είναι να ...πρασινίσεις, έτσι και με τους πολιτικούς.

Τυχαίο είναι ότι οι μόνοι πολιτικοί φελοί που επιπλέουν είναι καταπράσινοι (ή αδερφές);

Ο Δήμας πώς έγινε Πράσινος; Καλός και μέτριος άνθρωπος, τον έβαλαν στην ΕΕ στο Περιβάλλον και Πρασίνισε. Ο Κρίτων Αρσενης: Έχει δει βιογραφικό; Καλό παιδάκι, αλλά άσχετος με ενέργεια και οικονομικά. Και όμως, για αυτά εκφέρει γνώμη. Ο Ζερβός; Δήθεν αεροναυπηγός. Γραφειοκράτης σε Πράσινες θέσεις, να τον στην ΔΕΗ, δεν ξέρει να ψωνίσει από τον μπακάλη κατά τα άλλα (και δεν έχει δει αεροναυπηγηση ούτε από χιλιόμετρα)

Παιδεία. ΔΙΕΛΥΣΑΝ την Ελληνική παιδεία, αλλά η Βέστας και η WWF μοιράζουν προπαγάνδα σε δασκάλους, και ΚΑΝΕΙΣ δεν διαμαρτύρεται...

nikos είπε...

Professor Moriaty -παρακαλώ αποκωδικοποίησε αυτά που λες ..οβερ

Ανώνυμος είπε...

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=tVkhHEU-qDQ



Ληδα

Ανώνυμος είπε...

Τι να σημαίνουν αυτές οι μικρές αλλαγές...στη διοίκηση της ΔΕΗ;
http://cebil.gr/news/O-k-Konstantinos-Theos-anaplirotis-tis-DEH

Ανώνυμος είπε...

κι άλλος πράσινος γκαουλάϊτερ καλαθοπλέκτης

Ανώνυμος είπε...

Το κλειδί για την αντιστροφή της κοινής γνώμης για τις ΜΚΟ και κατ'επέκταση για τις ΑΠΕ βρίσκεται σε κάτι που είχε γράψει ο Μάριος Πλωρίτης παλιά:

"Τι συμφέρον μπορεί να έχουν οι οικολογικές οργανώσεις...."

Αποδείξτε το συμφέρον στην κοινή γνώμη και τα υπόλοιπα θα ακολουθήσουν. Φωτογραφίστε τα σπίτια και τα σκάφη των πρωτοκλασάτων των ΜΚΟ και αναρτείστε τα. Κάντε τους ρεζίλι στα μάτια του κόσμου. Αυτό χρειάζεται.