Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Όχι άλλα αιολικά, λόγω ασφυξίας των δημοσιονομικών (στην φτωχή Ισπανία -- ενώ εμείς...)


SEO/BirdLife presenta una nueva guía para la evaluación del impacto de parques eólicos en aves y murciélagos (12/01/12).  Los más de 18.000 aerogeneradores que hay en España, podrían estar causando una mortalidad anual de aves y murciélagos comprendida entre los 6 y 18 millones de individuos.   Η Ισπανική Ορνιθολογική Εταιρία έχει νέο οδηγό αξιολόγησης των επιπτώσεων των αιολικών "πάρκων" σε πουλιά και νυχτερίδες.  Οι πλέον των 18.000 ανεμογεννητριών στην Ισπανία μάλλον σκοτώνουν 6-18 εκατομμύρια πουλιά και νυχτερίδες τον χρόνο. 333-1.000 η κάθε ανεμογεννήτρια. Οι Ελληνικές "μελέτες" δεν βλέπουν πρόβλημα.

Αλλά, ας πούμε, ότι δεν με νοιάζουν τα πουλιά και οι νυχτερίδες ή οι γύπες, ή οι μαυροπετρίτες. Με νοιάζει η οικονομία και η επιβίωση;  Δείτε:

 El ministro de Industria, Energía y Turismo Soria se pregunta si debe seguir aumentando la instalación de renovables con prima...  Y, sobre todo, ¿debemos seguir aumentando la de las más caras y las que requieren una prima?", se preguntó el

 
ministro antes de aludir a la eólica, la fotovoltaica, la termosolar, minihidráulica e incluso a los ciclos combinados como las tecnologías primadas. Ο Υπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τουρισμού Soria αναρωτιέται εάν πρέπει να συνεχίσει να να εγκαθιστά επιδοτούμενες ΑΠΕ... Και πάνω από όλα "πρέπει να αυξάνουμε τις πιο ακριβές επιδοτούμενες μορφές;" αναφερόμενος στα αιολικά, τα φωτοβολταϊκά, τα ηλιοθερμικά, τα μικρά υδροηλεκτρικά και τα ΣΗΘΥΑ.


Soria dijo que "en estos momentos hay que plantearse el modelo energético globalmente" e insistió en la importancia de que los precios de la eléctricidad en España sean "competitivos" respecto a economías como Francia.   "Francia tiene un coste medio en la energía inferior al que hay en España. La energía es uno de los 'inputs' más importantes, uno de los recursos fundamentales en los procesos productivos, y es normal que si ese coste es mayor tengas una menor capacidad competitiva", señaló.  Ο Soria είπε ότι "πρέπει τώρα να δούμε το παγκόσμιο ενεργειακό μοντέλο" και τόνισε την ανάγκη "ανταγωνιστικών" τιμών ρεύματος σε σχέση με οικονομίες όπως η Γαλλία. Η Γαλλία έχει χαμηλότερη, κατά μέσο όρο, τιμή ενέργειας από ότι η Ισπανία.  Η ενέργεια είναι  η πιο σημαντική παράμετρος, θεμελιώδης για την παραγωγή, και η υψηλή τιμή της είναι συγκριτικό μειονέκτημα.

El Gobierno abre la puerta a frenar nuevos parques eólicos... es uno de los temas prioritarios, sobre todo porque el elevado coste del sistema es otro motivo de preocupación para la asfixia de las cuentas públicas en estos momentos.  Η Κυβέρνηση σκέφτεται να φρενάρει νέα αιολικά πάρκα... είναι θέμα προτεραιότητας. ειδικά επειδή το υψηλό κόστος κόστος του συστήματος δημιουργεί ασφυκτικές πιέσεις στα δημοσιονομικά.

Να στείλουμε στους Ισπανούς τους κκ. Κάπρο,  Τσιπουρίδη,  Παπασταματίου ,Περιστέρη,  Μυτιληναίο, Κοπελούζο (στην αιολική τους εκδοχή) και τον ΡΑΕ να τους μάθουν τα σωστά, τα νεο-ελληνικά, οικνομικά:  Εάν το 30 γίνει 120, το 100 θα είναι φτηνότερο. Σας δεν ντρεπόμαστε λιγάκι...   Και σάμπως είναι καινούργια αυτά;  Δείτε:

16/11/11 Θα κοπούν οι αιολικές επιδοτήσεις στην Ισπανία
14/11 Επιδότηση λιθάνθρακα στην Ισπανία
3/11/11 €50-60/MWhr η αιολική ταρίφα στην Ισπανία
5/5/11 Μείωση ταριφών και στην Πορτογαλία (από την Τρόϊκα)
1/4/11 Το ατελέσφορο ΚΑΙ των Ισπανικών αιολικών
19/10/10 Χρεωκοπούν φωτοβολταϊκά projects στην Ισπανία
9/1/11 Μείωση στις ταρίφες για μείωση Ισπανικού ελλείμματος
4/6/10 Απώλειες θέσεων εργασίας από τις ΑΠΕ (και τις φτιάχνουν!)
8/9/09 Κατάρρευση των Ισπανικών φωτοβολταϊκών

Είχα αρχίσει να πιστεύω ότι μόνο οι Γερμανοί φταίνε για την μα_ακία μας. Αρχίζω να μυρίζομαι ότι μερικοί ξένοι και μερικοί δικοί μας ξεπλένουν μαύρο ή γκρίζο χρήμα με τις ΑΠΕ.  Προσφέρονται οι ΑΠΕ για τέτοια... Και κάτι αυξήσεις κεφαλαίου σε αυτό το περιβάλλον... Θα γράψω όταν το έχω ψάξει λιγάκι.

Ευχαριστώ τον Α.Κ. που μου έστειλε τα Ισπανικά νέα

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Με κάνει καχύποπτο η Birdlife. Το είπαν τώρα που η Ισπανία είναι γεμάτη και δεν θέλει άλλα. Ωρα να αγοράσουν και πυρηνικό. Πριν 3 χρόνια δεν το ήξεραν?

Ανώνυμος είπε...

Την γνωμη σου γιαυτο:
http://www.chaniamagazine.gr/?p=28129
Είναι τεχνικά δυνατό(καλώδιο Ισραήλ-Κύπρος-Κρήτη-Πελοπόννησος?

archaeopteryx είπε...

8:42, "τεχνικά" όλα είναι δυνατά. Κόστος δεν ξέρω. Το Desertec έχει τέτοια σενάρια, αλλά δεν ξεκαθαρίζει ποιός τα πληρώνει. Θεωρητικά, η διασύνδεση είναι "καλή" γιατί επιτρέπει ισχύ βάσης παντού. Διασύνδεση για να μπαίνουν αιολικά είναι απλά "πλάτες" σε απάτη σε βάρος του καταναλωτή (με την άποψη που έχω ότι τα αιολικά δεν μπορούν να υποκαταστήσουν συμβατική παραγωγή και όπου το προσπαθούν εκτινάζουν το κόστος του ρεύματος)

11:55, η Ισπανία έχει ήδη 8 πυρηνικά 7,450 MW. Προφανώς τα έχουν ανάγκη, γιατί μετά τις σοσιλιστικές τζιριτζάντζουλες, το 2011 παρέτειναν την 40ετή λειτουργία τους. Δεν θυμάμαι εάν έχω κάνει γενικό κομμάτι για ενεργειακά Ισπανίας, εάν δεν έω, πρέπει να κάνω ένα μετά τόση κουβέντα...

Ανώνυμος είπε...

Εnerga-Ηellas Power: Εισαγγελική έρευνα για «ξέπλυμα βρόμικου χρήματος»
Από τη ΔΕΗ ηλεκτροδοτούνται από τα μεσάνυχτα οι 200.000 πελάτες των δύο εταιρειών
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12334&subid=2&pubid=112807105

archaeopteryx είπε...

δεν μου κάνει έκπλήξη 9:29, όσο το σκέφτομαι, το ξέπλυμα είναι ένα αποό τα κίνητρα όλης αυτής της άσκησης ειδικά των ΑΠΕ. Σκέψου. Δίνεις 100 για άδεις και δωράκια, παίρνεις άδεια, την πουλάς για 100.000 (με επιστροφή τα 80.000) σε πράσινο fund από τις Βερμούδες, ή το Λιχτενστάϊν ή το Λουξεμβούργο ή το Zug, εμφανίζεις ένας 20άρι καθαρό, και νομιμοποιείς και τα 80.

Να ψάξει η "δίωξη" από που μπαίνουν τα λεφτά σε κατι αυξήσεις κεφαλαίου εταιριών που εμπορεύονται μηχανήματα και κλιματιστικά. Πόοοοσα κλιματιστικά;

Ανώνυμος είπε...

@ archaeopteryx, στο κείμενο γράφεις:
Αλλά, ας πούμε, ότι δεν με νοιάζουν τα πουλιά και οι νυχτερίδες ή οι γύπες, ή οι μαυροπετρίτες. Με νοιάζει η οικονομία και η επιβίωση;

Τελικά νομίζω ότι πρέπει να μας ενδιαφέρουν και αυτά, ειδικά όταν μιλάμε για εγκατάσταση Ανεμογεννητριών σε κάποιες περιοχές. Τελευταία δημοσιοποιήθηκε και αυτό:
http://www.econews.gr/2012/01/12/ape-viopoikilotita-birdlife/

Το ότι κάποια πράγματα τα υποστηρίζει το BirdLife από μόνο του - κατά τη γνώμη μου - δεν σημαίνει και πολλά (επειδή, αύριο μπορεί να ανακοινώσει κάτι άλλο, αν έτσι αποφασιστεί στο Δ.Σ. της κεντρικής οργάνωσης). Όμως αξίζει να λαμβάνονται υπόψη, επειδή το σύστημα αξιολόγησης της φύσης βάσει εκθέσεων της BirdLife το έχουμε ήδη πληρώσει πολύ ακριβά. Επομένως, αυτοί που συντάσσουν νέες περιβαλλοντικές διατάξεις, μάλλον είναι υποχρεωμένοι και από ντιρεκτίβες να υπολογίζουν και αυτήν την παράμετρο.
Για την διατήρηση κάποιων ειδών έχει ήδη δαπανηθεί χρόνος και χρήμα. Έχουν διατεθεί επιχορηγήσεις προγραμμάτων για να μετρηθούν, πολλαπλές χρηματοδοτήσεις για να χαρτογραφηθεί όλη η χώρα από άποψης ορνιθολογικής σπουδαιότητας (ΖΕΠ, ΚΑΖ, Natura, Ρamsar, ΤΙΦΚ, υγρότοποι, νερόλακκοι και άλλα σχετικά…) κ.ά.
Παράλληλα μήνες πολλούς με την εποπτεία της κ.Μπιρμπίλη όλη η Ελλάδα παρακολουθούσε με κομμένη ανάσα τις νομοπαρασκευαστικής νομοθεσίας περί Βιοποικιλότητας και κανονισμών Δόμησης στις εκτός αστικών κέντρων περιοχές ή απαγόρευσης παραδοσιακών δραστηριοτήτων.
Τώρα βέβαια, με τις νέες υποδείξεις του BirdLife, δεν ξέρω αν οι μελέτες που είχαν γίνει με τις παλιές προδιαγραφές θα συνεχίσουν ισχύουν.

archaeopteryx είπε...

Μα φυσικά και με ενδιαφέρουν... Αλλά και "εάν δεν με ενδίεφεραν" κλπ.

Αν πεις σε κάποιον ότι πρέπει νασ πεινάει για να προστατεύσει την βιοποικιλότητα, θα παρεξηγηθεί.

Αλλά εάν του πείς ότι πρέπει να πεινάει για να μπουν αιολικά (που καταστρέφουν και την βιοποικιλότητα) τότε χοντραίνει το πραγμα...

Ανώνυμος είπε...

Πήρε χρόνια για την Birdlife να αλλαξει τροπάριο. Μέχρι τώρα αυτοί και οι εθνικές ορνιοθολογικές έλεγαν ότι οι θανάτοι πουλιών στις ΑΓ ήταν "negligible".

Τι άλλαξε; Εκτός από την προφανή ανάγκη για άλλοθι κυβερνήσεων που τώρα καταλαβαίνουν ότι τα φράγκα δεν βγαίνουν, αναδύεται και ένας όγκος μελετών που δεν μπορεί να κρυφτεί. Στην Αμερική μιλούν πλέον για νέα επιστήμη που μελετά τις νέες βιοκοινωνίες που συγκεντρώνονται γύρω από τις ΑΓ και τρέφονται με πτώματα θυμάτων. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν γενεές ζώων που γεννήθηκαν γύρω από ΑΓ τρεφόμενες με πουλιά που σκοτώνονται από τις φτερωτές.

Είναι λοιπόν προφανές πια ότι οι θάνατοι πουλιών δεν είναι περιστασιακό φαινόμενο, αλλά καθημερινό. Μόνο έτσι εξηγείται η ανάπτυξη κοινωνιών πτωματοφάγων ΄ζώων γύρω από αυτές.

Kaymakchalan

aldebaran είπε...

Αλήθεια έχετε διαβάσει ορνιθολογική μελέτη;
Μιλάω για τις κατά παραγγελία μελέτες που είναι υποχρεωμένοι να εκπονούν για όσα Αιολικά Πάρκα(άκου πάρκα)είναι μέσα σε ΖΕΠ ορνιθοπανίδας. Εκεί να δείτε.
Ποτέ οι περίοδοι παρατήρησης δεν είναι πλήρεις και ποτέ δεν βλέπουν τίποτα αξιόλογο....

Ανώνυμος είπε...

@ aldebaran
Σε παλαιότερο θέμα που είχε και σχέση με ΑΠΕ στην Κρήτη και Αρνέλο αν θυμάμαι καλά, υπήρχαν κάποια έγγραφα. Αυτές είναι οι μελέτες που αναφέρεις ή πρόκειται για κάτι πιο εξειδικευμένο;
Προσωπικά έχω και άλλες απορίες για τις ορνιθολογικές μελέτες. Ξέρει κανείς πόσοι ή ποιοι δικαιούνται να κάνουν τέτοιες ειδικές μελέτες; Άραγε πώς τις κάνουν; Με δικές τους παρατηρήσεις όλο το χρόνο επί κάποια χρόνια στο σημείο μελέτης ή χρησιμοποιώντας ποια βάση ορνιθολογικών δεδομένων; Μήπως απλά χρησιμοποιούν τα στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν ως βάση αναφοράς στα νομοθετήματα για τις ΖΕΠ; ή πίνακες του Κόκκινου Βιβλίου; Και πώς μαθαίνουν τα νέα δεδομένα από τις συνεχώς μεταβαλλόμενες ορνιθοπαρατηρήσεις (όπου συνεχώς προστίθενται στοιχεία από τα διάφορα προγράμματα που υλοποιούν ή τις ενδοεπικοινωνίες μελών της ΕΟΕ); Πρέπει να είναι μέλη της ΕΟΕ ή όλα αυτά τα ορνιθολογικά στοιχεία συμπληρώνονται συχνά σε κάποια βάση δεδομένων που είναι ανοικτή για όλους; (μελετητές, δασικούς, περιβαλλοντολόγους κλπ)
Και, τελικά, είναι πολλοί αυτοί που έχουν τα τυπικά προσόντα να κάνουν τέτοιες μελέτες;

aldebaran είπε...

@ Ανώνυμε
Μιλάω για τις μελέτες που υποβάλουν στους φακέλους των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που πάνε για διαβούλευση και έγκριση.
Όταν είναι μέσα σε ΖΕΠ ορνιθοπανίδας, τότε ο φάκελος περιλαμβάνει και ορνιθολογική μελέτη υποχρεωτικά.
Οι μελετητές είναι συνήθως βιολόγοι.
Συνήθως κάνουν μετρήσεις πληθυσμών με οπτική παρατήρηση οι οποίες πρέπει να καλύπτουν υποχρεωτικά ένα χρόνο.
Εκεί είναι και η πιο συχνή ντρίμπλα.Πολλές φορές οι παρατηρήσεις δεν καλύπτουν όλο το έτος και κατά διαολεμένη σύμπτωση τις εποχές που ζευγαρώνουν (άνοιξη- καλοκαίρι)και αναφέρουν ότι τις υπόλοιπες παρατηρήσεις θα τις κάνουν μετά και θα συμπληρωθεί η μελέτη!
Τώρα πολλές φορές μέχρι να γίνει αυτό, αν γίνει τελικά, τα πάρκα παίρνουν έγκριση περιβαλλοντικών όρων και από δω πάνε και οι άλλοι.