Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

Οι απορίες του στόκου



Επειδή δεν τον δείχνω, δεν πάει να πει ότι δεν σκούζει, ιδίως όταν βλέπει κάτι που αναδημοσιεύεται αλλού ή όταν σχολιάζει ο Prof. Moriarty ή ο Spiral Architect (που κατά καιρούς θεωρεί ότι είμαστε και το ίδιο άτομο -- τιμή μου στόκε, τιμή μου).

Και τον λέω "στόκο" χωρίς να τον ξέρω τον κακομοίρη τον φουκαρά, αφού ή ρωτάει τα ίδια και τα ίδια, ή προφανώς αδυνατεί να καταλάβει, όχι τόσο τι γράφω εγώ, αλλά τι λένε οι πηγές που επικαλούμαι.

Επειδή όμως του είχα τάξει ότι όταν ρωτάει σαφείς ερωτήσεις θα προσπαθώ να του απαντώ, ορίστε:

1. Θεωρητικά, εάν συνδέαμε τα 1.800 αιολικά μεγαβάτ που έχει η Ελλάδα και τα 3-4000 φωτοβολταϊκά μεγαβάτ (ή όσα έχουμε) με όλα τα υδροηλεκτρικά μας, εικάζω ότι θα είχαμε διαθέσιμη ισχύ με απολογιστική (εκ των υστέρων) διαθεσιμότητα ίσως και 50% και προϋπολογιστική ίσως 30%.  Μια χαρά νούμερα σε σχέση με τα 20-25% (απολογιστική διαθεσιμότητα) ή 2-10% (προϋπολογιστική διαθεσιμότητα).  Τους όρους "απολογιστική" και "προϋπολογιστική" τους σκαρφίστηκα ή δανείστηκα από τα ...χρηματοοικονομικά όπου επίσης είναι σημαντική η διαφορά μεταξύ ex post (εκ των υστέρων) και ex ante (εκ των προτέρων) αποδόσεων.   Αλλά πάμε στην μονάδα που φτιάχνει καλώδια, για να δούμε πόσα 100% διαθέσιμα μεγαβάτ χρειάζονται.

2. Μια μονάδα καλωδίων, εικάζω, ζει με 10-15 μεγαβάτ. Ψίχουλα. Και μπορείς να την προγραμματίσεις να μην δουλεύει εάν ο παραπάνω αειφόρος συνδυασμός ...απουσιάζει. Τα καλώδια φτιάχνονται από χαλκό (ή καμιά φορά αλουμίνιο) και από πλαστική μόνωση. Μια μονάδα χαλκού, να μην θέλει περί τα 30 μεγαβάτ;  Που όμως δεν σηκώνει πολλά πολλά απρόβλεπτα, αφού όλο και κάποιου θα κυκλοφορεί λιωμένος χαλκός... Επομένως, μάλλον δεν αντέχονται διαθεσιμότητες πολύ κάτω του 100%, και μάλλον δεν μπορούν όλα τα αιολικά και όλα τα φ/β, και 10 φορές άλλα τόσα. Για να μην μπω στην παραγωγή του πρωτόχυτου χαλκού, την εξόρυξη κλπ... Ή το πετρέλαιο που χρειάζεται για την κατασκευή της μόνωσης.

3. Ακόμα κι αν κάποιος μας χάριζε τα αιολικά και τα φ/β και τις διασυνδέσεις και τα Υ/Η για να ηλεκτροδοτήσουμε την μονάδα καλωδίων (άντε, παραβλέπω την παραγωγή χαλκού ή μόνωσης), ακόμα κι αν κάλυπτε κάθε κόστος, και ήταν δωρεάν τα πάντα, πολύ αμφιβάλω αν ο ιδιοκτήτης του εργοστασίου (ή ο διευθυντής του) θα δεχόταν το λειτουργικό ρίσκο να του φρακάρουν τα πάντα εν ώρα λειτουργίας.  Ούτε υπάρχουν μπαταρίες 50 μεγαβάτ για μερικές ...ώρες.  Κι αν ήταν να πληρώσει το κόστος, με σχεδόν 100% βεβαιότητα θα ...μετακόμιζε. Το δια ταύτα;  Ναι, θεωρητικά μπορεί μια χώρα με πολλά αιολικά και πολλά φ/β και πολλά Υ/Η (για αντλησιοταμίευση) να φτιάξει ένα μέτρο χάλκινο σύρμα από ΑΠΕ, αλλά, στόκε, να πας να ρωτήσεις τον ΑΔΜΗΕ και τον επιχειρηματία εάν δέχονται το πείραμα και θα γελάσουν μαζί σου. Δεν πιάνω την λεπτομέρεια ότι τα Υ/Η εκτός από αντλησιοταμίευση, χρειάζονται για διαχείριση νερών και διαχείριση συμβατικών φορτίων... Λέμε...

4. Αυτή η κουβέντα με το τζάμπα καύσιμο των ΑΠΕ... Εάν είναι τζάμπα, γιατί πληρώνουμε ταρίφες 100 και 200 και 300 ευρώ την αιολική και φ/β μεγαβατώρα?  Άσε την λεπτομέρεια που την ώρα που εγχέεται η αιολική ή η φ/β μεγαβατώρα μπορεί να μειώνεται η κατανάλωση σε φ.α, αλλά στην διάρκεια ενός έτους κάτι τέτοιο δεν προκύπτει, αφού η μεταβλητότητα των συμβατικών μονάδων μειώνει την αποτελεσματικότητά τους, αυξάνει την κατανάλωση καυσίμου, και αυξάνει το κόστος τους. Εάν, δηλαδή, υπάρχει αέριο... Πάντως, στόκε, να προτείνεις στην EDF να χρεώνει τζάμπα την αιολική ή υβριδική μεγαβατώρα στην Κρήτη, και έλα πες μου τι σου είπε.

5. Ναι, τα αιολικά και τα φ/β είναι δυστυχώς παρασιτικά. Υπάρχουν μόνο για τις επιδοτήσεις και μόνο με επιδοτήσεις. Και μόνο επειδή είναι υποχρεωτικές. Ακόμα και τα φ/β στέγης που μερικοί νομίζετε ότι σας ηλεκτροδοτούν, στην πραγματικότητα επιδοτούνται άγρια από την ΔΕΗ!  Πέρα από την ταρίφα που παίρνουν.  Επιδοτούνται επειδή η ΔΕΗ πρέπει να είναι κυριολεκτικά και μεταφορικά σε αναμμένα κάρβουνα είτε για κανένα πονηρό συννεφάκι, είτε για το απόγευμα που θα βασιλέψει ο Ήλιος.  Ρώτα, κακομοίρη, την ΔΕΗ... Τι ζημιά έχει από τα ημερήσια σκαμπανεβάσματα των φ/β κι από τον κουτουρού αέρα;  Ρώτα τον Αρθούρο. Κελαηδάει υπέρ των ΑΠΕ (από όπου προέρχεται) αλλά μόνο όσο είναι ασήμαντες σε σχέση με την λιγνιτική παραγωγή. Κοψ'του την λιγνιτική και θα ...ψελλίζει ότι τον αδικείς.

6.   Το κάρβουνο δεν είναι παρασιτικό επειδή το ρεύμα που παράγει είναι "dispatchable".  Το έχεις όταν το χρειάζεσαι και όχι όταν φυσάει. Φαντάσου να έχεις πονόδοντο και να πας σε αιολικό οδοντοϊατρείο... Μπρρ... χειροκίνητος τροχός...

Και επειδή ξέρω ότι μπερδεύεις τους ηλιακούς θερμοσίφωνες με τα φωτοβολταϊκά... Οι ηλιακοί θεροσίφωνες (α) αποθηκεύουν το νερό, (β) είναι χαμηλής ενθαλπίας και (γ) έχουν και ηλεκτρική αντίσταση καλού κακού.  Δεν θα συνέφεραν εάν δεν μυρίζαμε όταν είμαστε άπλυτοι. Σκέψου το αυτό.

7 σχόλια:

Unknown είπε...

Δυστυχώς ο τύπος έχει τεράστια άγνοια και παραπληροφόρηση. Ο τύπος αναφέρθηκε στην ΑΝΤΛΙΣΙΟΤΑΜΙΕΥΣΗ και θα του πω πως δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα.

-Για να μπορέσεις να κάνεις αντλησιοταμίευση πρέπει να έχεις πολλά ποτάμια και δεν είμαστε ούτε Νορβηγία ούτε Καναδάς.

-Ακόμα και αν έχεις πολλά ποτάμια πρέπει να είναι ΚΑΤΑΛΗΛΑ και τι εννοώ; πρέπει να υπάρχει η κατάλληλη ΥΨΟΜΕΤΡΙΚΗ διαφορά και η κατάλληλη μορφολογία ώστε να μπορείς να κατασκευάσεις συνεχόμενα φράγματα. Για παράδειγμα στα περισσότερα μεγάλα ποτάμια στην Ελλάδα δεν μπορούμε να κατασκευάσουμε καν ένα φράγμα (πχ Έβρος, Πηνειός, Αξιός κτλ)

-Στα μόνα ποτάμια που πιθανόν να μπορούσαμε να κάνουμε αντλησιοταμίευση είναι από τα μεγάλα ο Αχελώος και ο Αλιάκμονας, αλλά και αυτά πλέον τα έχουμε ΦΡΑΚΑΡΕΙ από τα πολλά φράγματα.

-Τα φράγματα στην Ελλάδα έχουν ως ΠΡΩΤΕΥΟΝ ρόλο την ΑΡΔΕΥΣΗ και ΥΔΡΕΥΣΗ και δευτερεύοντος την Η.Ε. . Εδώ για να υδρευτεί η Αθήνα παίρνει νερό από 300 χιλιόμετρα μακριά και εσύ μιλά για χρήση του νερού στην αντλισιοταμίευση;;

-Ακόμα και τα μεγάλα ποτάμια της Ελλάδας το καλοκαίρι σχεδόν στερεύουν, δεν έχουν παγετώνες να τα τροφοδοτούν όπως στη βόρεια Ευρώπη για να καταλάβεις πόσο πιο πολύτιμο είναι το νερό στην άρδευση και ύδρευση.

- Η ΔΕΗ έχει δύο έργα αντλισιοταμίευσης, τη Σφηκιά και το Θησαυρό. Ένα υδροηλεκτρικό όπως η Σφηκιά, που έχει ισχύ 315 MW, μπορεί από πλευράς ισχύος να υποστηρίξει μέχρι 1000 MW αιολικής ενέργειας, γιατί μπορεί είτε να δίνει ισχύ 315 MW όταν λειτουργεί κανονικά, είτε να απορροφά ισχύ 315 MW όταν λειτουργεί αντίστροφα, δηλαδή δίνει στο δίκτυο μια διαφορά μέχρι 630 MW η οποία γενικά είναι αρκετή για να αντισταθμίσει ανεμογεννήτριες 1000 MW, γιατί στατιστικώς είναι απίθανο να σταματήσουν όλες μαζί ή να λειτουργούν όλες μαζί, οπότε γενικά παράγουν μεταξύ 200 και 800 MW. Όμως, παίζει ρόλο και η χωρητικότητα των ταμιευτήρων.
Στην περίπτωση της Σφηκιάς, ο περιοριστικός παράγοντας είναι κυρίως η χωρητικότητα του κάτω ταμιευτήρα, γιατί, λαμβάνοντας υπόψη και το νερό που χρησιμοποιείται για άρδευση, το υδροηλεκτρικό μπορεί να λειτουργήσει αντίστροφα μόνο μέχρι 3 ώρες το καλοκαίρι και 5 το χειμώνα. Αυτές τις λεπτομέρειες τις αναφέρουμε κυρίως για να δείξουμε πόσο πολλοί είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν τη διαχείριση της ηλεκτρικής ενέργειας, και πως επομένως απλά και μόνο η ενθάρρυνση της εγκατάστασης ΑΠΕ, αν δεν συνοδεύεται από συνολικότερο σχεδιασμό, είναι άχρηστη και επιβλαβής.» πηγή: (Α. Χριστοφίδης και Ν.Μαμάσης Ε.Μ.Π.)


-Το αιολικό δυναμικό της Ελλάδας είναι υψηλό ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΤΑΜΙΑ (νότια Κρήτη, Κυκλάδες) Δηλαδή ακόμα και αν γεμίζαμε αυτές τις περιοχές με Α/Γ θα έπρεπε να ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΜΕ για να αποθηκεύσουμε το ρεύμα στη βόρεια Ελλάδα εκεί που υπάρχουν ποτάμια. Α) Έχεις σκεφτεί τι κολοσσιαίες διασυνδέσεις απαιτούνται; Καθώς θα χρειαστείς διπλά δίκτυα για να μεταφέρεις το περίσσευμα αιολικής ενέργειας όταν δεν το χρειάζεσαι και δίκτυα για την κανονική τροφοδοσία του δικτύου. Β) και αν ακόμα ήταν εφικτό τα ΦΡΑΓΜΑΤΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ;; και ακόμα λόγω της τεράστιας διασποράς των Α/Γ και των μεγάλων αποστάσεων μεταφοράς της Η.Ε. οι ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΘΑ ΗΤΑΝΕ ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΕΣ!!!

Όλα αυτά στη ΘΕΩΡΙΑ μπορεί να ακούγονται καλά, πετά ο καθένας μία αντλησιοταμίευση και έλυσε το πρόβλημα, η ΠΡΑΞΗ όμως απέχει έτη φωτός.

nikos είπε...

Η πυρκαγιά στον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας βάζει φωτιά στην αγορά ηλεκτρισμού - See more at: http://www.kozan.gr/post/185275#sthash.zaMNNfZA.dpuf

Ανώνυμος είπε...

κε μπλόγκερ όποιος και να είσαι, έχεις μεγάλη σύγχυση. Ανώνυμος από ανώνυμο έχει διαφορά. Το δικό μου σχόλιο είναι το πρώτο και από τα 4 που έγραψα έκοψες τα τρία και τα 2 τάκανες ανάρτηση για να με πεις "στόκο". Επιστρέφω τα κοσμητικά σου απο τη στιγμή που και συ παραδέχεσαι ότι μπορεί να φτιαχτεί καλώδιο με ΑΠΕ και μετα αρχίζεις τα μεν δε και όμως , αλλά και όχι και μπορεί και στο βάθος ... όλοι είστε στόκοι εκτός από μένα. Ωραίος τρόπος για διάλογο.

archaeopteryx είπε...

δεν μπορώ να ξέρω με ποιον στόκο κουβεντιάζω, αλλά και εσύ (εάν είσαι άλλος από τον άλλο, και βαριέμαι να ψάχνω IP's) στόκος είσαι. Λυπάμαι. Το ότι μπορεί να φτιαχτέι σύρμα (όχι καλώδιο, σύρμα) από όλες τις ΑΠΕ μαζί, είναι σαν να λέμε ότι μπορούμε να φτιάξουμε ένα αυτοκίνητο με τα χέρια, ή από τιτάνιο, ή να πετάξει αεροπλάνο με φωτοβολταϊκά. Μέχρι το 1850, τα καράβια πήγαιναν με αιολική ενέργεια, και πανιά από ...ανακυκλώσιμα υλικά. Οι προ-παππούδες μας μάλλον έτρωγαν ότι φύτευαν και φορούσαν ότι τους έφτιαχναν οι προ-γιαγιάδες μας. Και το καλώδιο μπορεί να στοιχίζει όσο στοιχίζει ή μπορεί (με τα μυαλά σου) να έχει ...άπειρο κόστος.

Στόκος δεν είναι όποιος διαφωνεί με εμένα (πολλοί διαφωνούν). Στόκος είναι όποιος έχει ηλίθια επιχειρήματα με οξύμωρα συμπεράσματα.

Οχι, δεν μπορείς να κασκευάσεις 10 πόντους μονωμένω σύρμα με όλες τις ΑΠΕ τις Ευρώπης (πλην Υ/Η). Εάν καπαρώσεις τα Υ/Η για τις ΑΠΕ απλά δεν θα έχεις ρεύμα ή βιομηχανία αφού θα έχεις καταστρέψει την συμβατική ηλεκτροπραγωγή. Κι αν δεν έχεις αίσθηση του κόστους της πολλής ....μακακίας, απλά θα εθάνεις της πείνας από την πολλή ψευδαίσθηση.

Μπορείς να ηλεκτροδοτήσεις την Γη με ένα δυναμό συνδεδεμένο με τον Ισημερινό. Τόσο σοβαρά είναι τα επιχειρήματα των ΑΠΕτζήδων. Μόνο ΜΕ επιδοτήσεις και μόνο ΓΙΑ τις επιδοτήσεις.

Ναι, μπορείς να ζήσεις σε κόσμο χωρίς ρεύμα, ή χωρίς ρεύμα συνέχεια, ή χωρίς προσιτό ρεύμα, αλλά μάλλον δεν θα σου αρέσει. Αλλά θες να μου το επιβάλεις για να ταϊζεις την κακόμοιρη ύπαρξή σου. Σε βάρος μου.

Ανώνυμος είπε...

Βάζουμε πολλές διαλείπουσες και τυχαίες πηγές ισχύος (που πληρώνουμε με αυξημένο ρεύμα συν ταρίφες) και που θεωρούν σαν δεδομένα 1) την επέκταση των δικτύων προς το πουθενά. 2) το αέριο για εφεδρεία (και ξεχνάνε ότι απλά καίνε αναποτελεσματικά και ακριβά ένα ήδη ακριβό καύσιμο 3) την ΔΕΗ να κρατάει τα μπόσικα (λες και η ΔΕΗ είναι γεμάτη λεφτά για πέταμα) 4) τα υδροηλεκτρικά που έχουν σαν κύρια χρήση την διαχείριση υδάτων και σημαντική χρήση την ισχύ αιχμής (όταν υπάρχει νερό).

Οι ΑΠΕτζήδες είναι επαγγελματίες ψεύτες και λάτρεις του ξένου χρήματος. Και οι οπαδοί τους εύπιστοι (για να μην πω στόκοι).

Professor Moriarty είπε...

Χρειάζεται ιδιαίτερη προετοιμασία για να αντιμετωπίσεις τέτοια σχόλια. Άρχισα laughter yoga !

archaeopteryx είπε...

Κοίτα Προφέσορ... Με εξαίρεση τον γραφικό που με/μας θεωρεί μασόνους (πρέπει να δω τι είναι οι μασόνοι!) και τον spiral σταλινικό γκομμουνιστή, υπάρχει πολύς κόσμος που ζει στο αποτέλεσμα 20 χρόνων εντατικής προπαγάνδας. Ακόμα και φίλοι μου ζορίζονται να χωνέψουν πως κάτι γυρίζει και εγχέει (δηλαδή παράγει ρεύμα) χωρίς να "ηλεκτροδοτεί" ή να εξοικονομεί καύσιμα. Καταλαβαίνουν το παράδειγμα του αυτοκινήτου σε κίνηση πόλης, αλλά οι περισσότεροι αδυαντούν να χωνέψουν ότι το ρεύμα δεν αποθηκεύεται (δλδ δεν αποθηκεύεται σε ποσότητα ή με ανεκτό κόστος). Επίσης πολλοί μπερδέυουν το εφικτό με το πρακτικά εφικτό. Πολλοί επίσης αγνοούν πόσο η κακιά ΔΕΗ κρατάει τα μπόσικα (φάνηκε όταν είπαν του Αρθούρου ότι θα δώσει ...λιγνίτη!)

Όσο για τον γραφικό, τα κομμάτια του είναι ...συλλεκτικά. Βέβαια, κόβωντας τα ανοιχτά σχόλια χαλάει η αμεσότητα ανταλλαγής απόψεων αλλά αυτό επιθυμούν τα τρολς, νομίζω.