Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2015
Και του χρόνου...
http://bruegel.org/2015/11/the-impact-of-the-oil-price-shock-on-net-oil-exporters/
https://en.wikipedia.org/wiki/World_oil_market_chronology_from_2003 (και η Ιστορία του Κόσμου από το 1861 και μετά εδώ, από εδώ, αν και ο ...χαλκός λέει την ίδια ...Ιστορία). Τελικά, τα μέταλλα είναι καλύτερος δείκτης...
Το πετρέλαιο, επί τέλους, έπεσε (το 2014 ξεκίνησε, αλλά δεν ξέρω τι θα κάνει το 2016, αν ήξερα θα ήμουν πλούσιος). Λίγο η «κρίση», λίγο η «οικολογία» και η καταστολή της ζήτησης, λίγο η Κεντρική Τράπεζα κάπου Δυτικά, λίγο οι …ανάγκες των πετρελαιοπαραγωγών. Το ρούβλι έπεσε, το γιουάν έπεσε (και θα συνεχίσουν, νομίζω, να πέφτουν).
Υπάρχει «δροσιά» Ψυχρού Πολέμου μεταξύ Ρωσίας και «Δύσης», από την Βαλτική μέχρι τον Καύκασο και τις άλλες χώρες του Μεγάλου Παιχνιδιού (που θα ξαναγίνει της μόδας τώρα που είμαστε σε καταστάσεις προ 1914, περίπου).
Η Κίνα θέλει να φτιάξει στόλο με …διεθνείς ικανότητες σε περίοδο που μειώνεται η ζήτηση για τα προϊόντα της, τόσο στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Οι στόλοι με ...διεθνείς ικανότητες είναι πανάκριβοι. Η Κίνα χτίζει εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής από κάρβουνο, αλλά διαφημίζει ότι θα μειώσει την κατανάλωση κάρβουνου σε …15 χρόνια. Και η Κίνα κτίζει πυρηνικά και ψάχνεται και σε προηγμένες πυρηνικές τεχνολογίες).
Το Ισλαμικό Κράτος μοιάζει να είναι υπό πίεση. Η Σαουδική Αραβία θα ανακαλύψει ότι δεν της περισσεύουν λεφτά. Ο διάδρομος των Κούρδων προς την Μεσόγειο… δεν ξέρω τι γίνεται, αλλά αν είναι φιλο-Ρωσικός ο διάδρομος, δύσκολο, και συγνώμη για την προκατάληψη.
Η Ευρώπη ανακάλυψε ότι δεν είναι Ευρώπη, αλλά ξεχωριστές χώρες και ο εθνικισμός έχει γίνει πάλι της μόδας… Λόγω της τρομοκρατίας? Παρά την τρομοκρατία?
Η Ελλάδα… Στην Ελλάδα το μόνο που μένει όρθιο είναι το …Δημόσιο, οι «βουλευτές» και οι «δικαστές». Όσο για τα πολιτικά μας… Αν ο Σύριζα έβαζε τον ΕΝΦΙΑ, θα σκούζαμε ότι οι γκομμουνισταί μας παίρνουν τα σπίτια. Αν η ΝΔ έκοβε μισθούς και συντάξεις, θα σκούζαμε ότι ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει δεξιά. Κι αναρωτιέμαι αν ο καημένος ο Λαφαζάνης τελικά ήθελε Ρώσικο αέριο…
Εξακολουθώ να μην βλέπω …ποιητές στην σκηνή. Αναρωτιέμαι αν μας αξίζει να διαλυθούμε… Έχουμε αυτή την τάση να ασχολούμαστε με επουσιώδη…
Όχι, δεν αισιοδοξώ για το 2016.
Το γράφημα είναι από ...Ευρωπαϊκό think-tank. Μιλάνε για όλα, εκτός από την Κίνα. Η Κίνα βέβαια δεν είναι net oil exporter, αλλά αν οι Κινέζοι πάρουν λίγο μικρότερα ή λίγο μεγαλύτερα αυτοκίνητα...
Τα γράφω αυτά, αν και αυτό που θα ήθελα να γράψω είναι για το αν τελικά ήξεραν τι έκαναν όταν έσκασε η Λήμαν... Δεν μου βγαίνει από το μυαλό... Κάτι σαν τις κρίσεις του Isaac Asimov... Να τι σάς προτείνω για το 2016: Να ξαναδιαβάσετε, ή να διαβάσετε, την Foundation Series.
Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015
Βιβλίο Φυσικής
Volume I
MAINLY MECHANICS, RADIATION, AND HEAT
Volume II
MAINLY ELECTROMAGNETISM AND MATTER
Volume III
QUANTUM MECHANICS
Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015
Περίπου Χριστουγεννιάτικο
https://en.wikipedia.org/wiki/Cretaceous%E2%80%93Paleogene_extinction_event
Αν, για το άστρο της Βηθλεέμ, πριν περίπου 2.000 χρόνια, υπάρχουν διάφορες θεωρίες (διαλέγετε και παίρνετε), οι δεινόσαυροι μάλλον είδαν κάτι άλλο πριν ...66.000.000 χρόνια, όταν, σύμφωνα με τις ενδείξεις αυτοί οι δεινόσαυροι και κάπου τα 3/4 κάθε μορφής ζωής εξαφανίστηκαν από την Γη. Μάλλον από κάποιο τρακάρισμα με αστεροειδή. Και δεν ήταν ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία φορά φορά που συνέβαινε τέτοιου είδους εξαφάνιση, λένε ότι έχει ξαναγίνει και πριν πχ 200.000.000 και 250.000.000 χρόνια.
Η Γη, λένε, έχει περίπου ηλικία 4,5 δις ή 4.500.000.000 ετών. Οι αριθμοί με πολλά μηδενικά θέλουν προσοχή... Εμείς πχ, στην σημερινή μας εκδοχή, υπάρχουμε περί τις 200.000 χρόνια, σε προηγούμενες ανθρωποειδείς εκδοχές, περίπου 2.000.000 χρόνια, και σαν ...μαϊμούδες περί τα 85.000.000 χρόνια, αλλά η εξέλιξη των μαϊμούδων επιταχύνθηκε πριν περίπου 65.000.000 χρόνια (σύμπτωση; τότε χάθηκαν και οι δεινόσαυροι). Οι αρχαιοπτέρυγες ζούσαν πριν περίπου 150.000.000 χρόνια, και οι πρώτες μορφές ζωής μάλλον ξεκίνησαν πριν 2.000.000.000 χρόνια, αν έχετε υπομονή και περιέργεια, εδώ. Η πιο σημαντική (από δικής μας υστερόβουλης σκοπιάς) εξέλιξη ήταν αυτή των κυανοβακτηρίων, πριν 2.400.000.000 χρόνια. Τα κυανοβακτήρια μάλλον μας έφεραν την φωτοσύνθεση και το οξυγόνο.
Το παραπάνω γράφημα δείχνει την εικαζόμενη θερμοκρασία της Γης τα τελευταία 500.000.000 χρόνια. Θέλει λίγη προσοχή, αφού ο οριζόντιος άξονα χρόνου δεν είναι "γραμμικός": Δείχνει περιόδους από -500 σε -100 εκατομ. χρόνια, -60 σε -10 εκατόμ χρόνια, -5 σε -1 εκατομ χρόνια, -1.000.000 σε -20.000 χρόνια και -20.000 χρόνια μέχρι σήμερα. Θέλει επίσης προσοχή στην κάθετη κλίμακα που δείχνει θερμοκρασίες! Η κλίμακα για τις περιόδους πριν 1.000.000 χρόνια είναι από -4 βαθμούς σε +14 βαθμούς. Η κλίμακα της σημερινής περιόδου είναι από -10 σε +25 βαθμούς. Προσέξετε, επομένως, που θα είναι η θερμοκρασία, αν, υποθετικά, ή όπως λένε τα μοντέλα, ανέβει +2 βαθμούς.
Αυτό που δείχνει είναι ότι λίγο μετά τον αστεροειδή των 66.000.000 ετών, η Γη άρχισε να παγώνει, και για το τελευταίο 1 εκατομ. χρόνια είναι στην ..."κατάψυξη", με διαλείμματα που κρατούν περί τα 11.000 χρόνια κάθε 100.000 περίπου χρόνια. Σε ...γεωλογική κλίμακα, οι +2 βαθμοί θα εξακολουθούν να είναι ...κατάψυξη, και τους έχουμε ξαναδεί αυτούς τους +2 βαθμούς πολλές φορές στο παρελθόν.
Το κλίμα προφανώς αλλάζει από τότε που υπάρχει Γη, για πολλούς λόγους, ένας από τους οποίους είναι οι αστεροειδείς. Αν η ανθρώπινη παρουσία κατέστρεφε την φωτοσύνθεση, θα ανησυχούσα. Το CO2 βοηθάει την φωτοσύνθεση, και δεν νομίζω ότι κινδυνεύουμε από το CO2. Αυτό που φυσικά ΔΕΝ μπορώ να απαντήσω είναι πού θα βρισκόμαστε σήμερα, εάν δεν είχε πέσει ο αστεροειδής πριν 66.000.000 χρόνια.
Αν μπορούσαν οι ψευδοπροφήτες να βγάλουν λεφτά από την τρομοκρατία για τους αστεροειδείς, να είστε σίγουροι ότι θα το έκαναν.
Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015
Δάκρυα για το Μαβί Μαρμαρά, πολεμικά εμβατήρια για το Sukhoi και ενασχόληση με το ...σύμφωνο συμβίωσης
http://www.reuters.com/article/israel-natgas-idUSL8N1461WA20151217
http://www.naturalgaseurope.com/analysis-breakthrough-israel-turkey-relations-natural-gas-effects-east-med-27220
https://www.stratfor.com/situation-report/israel-turkey-preliminary-deal-reached-restore-diplomatic-relations
http://energypress.gr/news/rali-gia-tis-toyrkikes-energeiakes-sto-hrimatistirio-meta-ti-symfonia-gia-exomalynsi-ton
Μάλλον στα απόνερα αυτού του έρμου του Σουχόϊ οι Τούρκοι ξέχασαν το Μαβί Μαρμαρά (που μάλλον ήταν τούρκικο πρακτοριλίκι για να αγαπήσουν οι Σουνίτες Άραβες τους νέο-Οθωμανούς) και τα βρήκαν με το Ισραήλ, και αν λυθεί και το Κυπριακό θα περνάει αέριο μέσω Τουρκίας, μέχρι νεωτέρας, γιατί αυτό το μπρος πίσω τραβάει χρόνια... Και, λέει ένα από τα άρθρα, ότι κάτι τέτοια δεν αρέσουν στους Ρώσους που έχουν(;) επιρροή στην Κύπρο.
Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015
O "διάδρομος Αζάζ"
Αυτή η ανάρτηση φτιάχτηκε επειδή κάτι μάλλον σημαντικό γίνεται εκεί, και δεν βρήκα αναφορά για "διάδρομο Αζάζ" στα Ελληνικά, και η μόνη αναφορά στην πόλη Αζάζ που βρήκα είναι ένα άρθρο της Ναυτεμπορικής, του 2011. Αλλά φαίνεται να είναι στις ειδήσεις που αφορούν τα προβλήματα από τα τεχνητά σύνορα του Sykes-Picot του 1916
O "διάδρομος Αζάζ" είναι η εικονιζόμενη πράσινη ζώνη που ενώνει την Τουρκία με το Χαλέπι και που τροφοδοτεί αυτούς που είναι κατά του Ασσάντ και δεν είναι Κούρδοι ή Ισλαμικό κράτος (αν και το ποιος είναι με ποιόν μπορεί και να αργήσουμε να το μάθουμε). Η πόλη Αζάζ είναι κοντά στα Τουρκικά σύνορα και το Χαλέπι είναι "αμφισβητούμενη" πόλη.
17 Δεκ. 2015 http://www.bloombergview.com/articles/2015-12-17/new-russian-air-defenses-in-syria-keep-u-s-grounded
15 Δεκ. 2015 http://www.realclearworld.com/articles/2015/12/15/turkey_fears_life_after_isis_azaz_corridor_turkmen.html
11 Δεκ. 2015 http://www.washingtoninstitute.org/policy-analysis/view/the-struggle-for-azaz-corridor-could-spur-a-turkish-intervention
4 Δεκ. 2015 http://www.geocurrents.info/geopolitics/insurgencies/superb-maps-from-the-institute-for-the-study-of-war-isw-and-the-kurdish-issue
Μακριά από μένα το "τι θα γίνει", αλλά γράφεται ότι οι Κούρδοι (με την βοήθεια των Ρώσων) πιέζουν, οι Ρώσοι δεν φαίνονται να χτυπούν το Ισλαμικό Κράτος που και αυτό πιέζει, οι Αμερικανοί λένε ότι δεν πετάνε με τους S-17 στο έδαφος (αλλά πετάνε αλλού, κατά του Ισλαμικού Κράτους) και οι Τούρκοι θα πιεστούν να παρέμβουν υπέρ των ...Τουρκμένων "αδελφών" τους που είναι στο βόρειο άκρο του αυτού του διαδρόμου. Βέβαια, οι Τούρκοι έχουν άλλη άποψη για τους Τουρκμένους του Ιρακινού Κουρδιστάν, αφού φαίνεται να τα έχουν βρει με τους εκεί Κούρδους (προφανώς όλοι οι Κούρδοι και όλοι οι Τουρκμένοι δεν είναι ίδιοι).
Η Τουρκία φαίνεται να ανησυχεί για το ποιος θα καλύψει το κενό όταν τελικά το Ισλαμικό Κράτος χάσει, εξασθενίσει, εξαφανιστεί κλπ από τον άλλο διάδρομο. Εεεε... δηλαδή οι μεν δεν ρίχνουν στο Ισλαμικό Κράτος τώρα, οι δε του ρίχνουν αλλού, έτσι και ...συντονιστούν, υποθετικά, λέμε, λιγάκι...
Αν εξαιρέσουμε το μακάβριο, το σκάκι που παίζεται είναι πολύ ενδιαφέρον. Και για την σκακιέρα, στο http://www.geocurrents.info/
Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015
Τέλος επταετίας (για τον υπόλοιπο κόσμο)
Στην Ελλάδα που έχει εκχωρήσει τα πάντα (πλην καθαριστριών, αλλά όχι για πολύ) σε περίεργους, η είδηση ότι η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε την άνοδο του βασικού διατραπεζικού επιτοκίου από ...μηδέν σε κάτι που σε ένα χρόνο θα είναι περί το 1%. Αυτό είναι σε συνέχεια του περασμένου Σεπτεμβρίου (2015) που η Fed ανακοίνωσε το τέλος του QE (quantitative easing, βασικά αγορά ομολόγων από την Κεντρική Τράπεζα με αποτέλεσμα μερικά τρις δολάρια στην Αμερικανική -- και από σπόντα, στην παγκόσμια οικονομία). Συλλογή από σχετικά άρθρα, εδώ.
Έχουν περάσει 7-8 χρόνια από την αρχή της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης που έχει γνωρίσει η γενιά μας, σε αυτά τα 7-8 χρόνια, όσοι ξεκίνησαν να ασχολούνται με οικονομικά δεν θα έμαθαν ότι η διατραπεζική αγορά έχει ...κόστος (ποια διατραπεζική αγορά, χαχαχάααχα!?). Εγώ από αυτή την επταετία θυμάμαι την πιο εντυπωσιακή (μη στρατιωτική) παρέμβαση που γνωρίζω, το λεγόμενο T.A.R.P., και την πιο διασκεδαστική επιστροφή των Αμερικάνων στην Ευρώπη, περί τα τέλη Νοεμβρίου του 2011.
Η άνοδος του βασικού διατραπεζικού επιτοκίου από 0% σε 0,25% είχε μάλλον προεξοφληθεί από τις αγορές (και από την αγορά πετρελαίου: άνοδος στο επιτόκιο συνεπάγεται πχ μείωση της ζήτησης), άρα βραχυπρόθεσμα, δεν τρέχει τίποτα -- πέρα από την πολιτικολογία για το θέμα στις ΗΠΑ.
Αν οι πολιτικές των ΗΠΑ (ή, μάλλον το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και της χρηματοδότησης του Ψυχρού Πολέμου) ξεκίνησαν την "κρίση", η ρευστότητα της Fed κράτησε ζωντανή την οικονομία του ...πλανήτη. Και πολλοί πονοκέφαλοι επανήλθαν μετά το τέλος του QE και θα ενταθούν τώρα.
Η αύξηση των επιτοκίων είναι και επιστροφή σε κάποια ομαλότητα, αλλά για μερικές χώρες θα είναι επιστροφή σε ...δύσκολα. "Therein lies the inherent unfairness in the international monetary system: Large players, particularly the holders of the global reserve currencies (including the euro) can make policy according to their own needs, and the rest of the world must adapt". Η αναθεώρηση (από την Βουλή των ΗΠΑ) των δικαιωμάτων ψήφου στο ΔΝΤ, θα δώσει μεγαλύτερη επιρροή στην Κίνα, στην Ρωσία και στην Ινδία, και στις μεταβολές αυτές η Ευρώπη θα είναι σε πιο μειονεκτική θέση... Στην παγκόσμια οικονομία οι Κεντρικές Τράπεζες έχουν αποκλίνουσες στρατηγικές: Η Αγγλία περιορίζει μάλλον παρά χαλαρώνει την ρευστότητα, η Ευρώπη και η Ιαπωνία μάλλον χαλαρώνουν. Η Κίνα μάλλον θα είναι ευτυχής εάν χαλαρώσει η ισοτιμία του νομίσματός της. Οι Κεντρικές Τράπεζες δεν είναι πια συντονισμένες (όπως από το 2011, τουλάχιστον). Η κίνηση της Fed σημαίνει μεταξύ άλλων ότι τα δολάρια που ήταν σε αναπτυσσόμενες αγορές, ίσως αρχίσουν να φεύγουν.
Θα μου πείτε, "μα με τι κάθεσαι και ασχολείσαι...". Συμφωνώ. Η αναδιανομή των μη ανταποδοτικών επιδοτήσεων των ΑΠΕ και η απίθανη ηλιθιότητα του θέματος είναι πολύ πιο ...γοητευτική.
Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015
Ο νέος (παλαιός) πολυπολικός κόσμος της Μέσης Ανατολής
http://uk.reuters.com/article/uk-saudi-security-idUKKBN0TX2LN20151215
34 (με Σαουδάραβες, Τούρκους, Πακιστανούς κλπ), κατά του Ισλαμικού Κράτους και τρομοκρατών (που θέλουν να ανατρέψουν τις μοναρχίες στην Αραβική Χερσόνησο). Στους 34, δεν είναι το Ιράν (και οι Σιίτες).
Shi'ite Muslim Iran, Sunni Saudi Arabia's arch rival for influence in the Arab world, was absent from the states named as participants, as proxy conflicts between the two regional powers rage from Syria to Yemen.
Και ,τελικά, οι Σιίτες είναι ή δεν είναι Μουσουλμάνοι? Οι Σουνίτες δεν είναι ομόφωνοι στο θέμα:
Επαναφορά στο status quo ante
http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-12-14/never-mind-35-the-world-s-cheapest-oil-is-already-close-to-20
Το άρθρο λέει ότι τα $35/βαρέλι που ακούγονται είναι για το ακριβό πετρέλαιο, αυτό που δεν έχει θείο, και ότι ένα σωρό πετρέλαια ήδη υπάρχουν στην αγορά πιο κοντά στα $20/βαρέλι, και η αγορά πετρελαίου θα συνεχίσει να πέφτει.
Ούου... Υπάρχουν ένα σωρό αναλύσεις "γιατί πέφτει (ή γιατί ανεβαίνει) το πετρέλαιο" και όλα ανάγονται σε "προσφορά και ζήτηση", ή απόηχος του κραχ του 2008 (που δεν ήταν παρά απόηχος του τέλους της φούσκας του Ψυχρού Πολέμου -- ακριβός ο Ψυχρός Πόλεμος...), ή καλώς ορίσαμε στον ...πολυπολικό κόσμο που όμως εξακολουθεί και έχει έναν, βασικό, πόλο που μάλλον ελέγχει λιγάκι, τους άλλους πόλους, και που θέλει, τελικά, το πετρέλαιο εκεί που ήταν πριν ξεφύγει η κατάσταση το 1967-1979.
Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015
Междусистемна газова връзка Гърция - България IGB (ο αγωγός αερίου Ελλάδας Βουλγαρίας)
http://www.naturalgaseurope.com/greece-and-bulgaria-agreement-igb-27058
http://www.kathimerini.gr/841763/article/epikairothta/ellada/ypegrafh-h-symfwnia-gia-ton-agwgo-igb
Ο αγωγός IGB εμφανίζεται σαν "στρατηγικής" σημασίας, αλλά είναι μάλλον "γεωπολιτικής" σημασίας. Φυσικό αέριο για την Βουλγαρία. που δεν είναι Ρώσικο. Αζέρικο αέριο από την Κασπία, στην ...Κομοτηνή και από εκεί στην Στάρα Ζαγορά της Βουλγαρίας.
Δεν δηλώνω ειδικός στο παρασκήνιο των αγωγών, αλλά ο IGB υποτίθεται θα τελειώσει το 2018, και ο ΤΑΡ, από όπου θα τροφοδοτείται, το 2019. Ο IGB υποτίθεται ότι ότι είναι το πρώτο σκέλος αγωγού που θα είναι υποκατάστατο του Southstream (δηλαδή όχι Ρωσικός).
Το αέριο της Κασπίας είναι περί τα 50-100 δις κυβικά μέτρα. Το Ιράν, λίγο πιο πέρα έχει περί τα 30 τρις κυβικά μέτρα (το περισσότερο αέριο, μετά την Ρωσία), και οι υπέρμαχοι της Προστασίας του Κλίματος στην Ευρώπη, φαντάζονται ότι στο όχι μακρινό μέλλον το Ιράν θα τροφοδοτεί την Ευρώπη με αέριο (αν η ζήτηση είναι εξασφαλισμένη, λέω εγώ, και για αυτό η πρεμούρα να σώσουμε το κλίμα, στην Ευρώπη, και εάν υπάρχει "ασφαλής δίοδος" για τόσο αέριο -- και άντε βγάλτε μου εμένα από το μυαλό ότι η επαναχάραξη του Sykes-Picot έχει σχέση με το θέμα, αλλά δεν είναι του παρόντος ).
Το Natural Gas Europe αναφέρει σαν ενδιαφέρον ενδεχόμενο να τροφοδοτηθεί ο IGB με LNG από τις ΗΠΑ, μέσω πχ σχεδιαζόμενου σταθμού στην Αλεξανδρούπολη (έμπνευσης Κοπελούζου, που επίσης είναι και ο αντιπρόσωπος της Γκαζπρόμ (λέει το άρθρο). Η Αμερικάνικη εταιρία που θα έφερνε αυτό το LNG, φυσικά ενδιαφέρεται, αλλά έχει κάτι "μικρές" Αμερικάνικες εταιρίες (ALCOA, Dow, Nucor κλπ) που ...διαφωνούν: "It' s against America's economic interests to allow the cheap gas to flow outside our borders (και μακριά από τα εργοστάσια που καταναλώνουν αέριο)".
Υπάρχουν και άλλα εμπόδια για τον σταθμό της Αλεξανδρούπολης, ενδεικτικά το ίδιο το κόστος του LNG, το κόστος της υποδομής για το LNG και η ίδια η σύγκρουση συμφερόντων με τον αγωγό TAP. Η βιομηχανία της Βουλγαρίας δεν είναι τόσο μεγάλη που να δικαιολογεί αυξημένη ζήτηση και το άρθρο καταλήγει ότι ο IGB έχει σημασία για την εισαγωγή Αζέρικου αερίου στην Βουλγαρία, αλλά όχι αναγκαστικά για την εισαγωγή LNG μέσω Αλεξανδρούπολης.
Όποτε βλέπω μπροστά μου κουβέντες για φυσικό αέριο, και ανεπαρκή ζήτηση που δεν δικαιολογεί ακριβές εισαγωγές, ή ακριβή υποδομή, φυσικά θυμάμαι αφ' ενός την μονάδα της Φλώρινας, και αφ' ετέρου όλη την διαπλοκή και οικωλογία για να καίμε (πανάκριβο) αέριο για ηλεκτροδότηση στην Ελλάδα. Όταν δαιμονοποιούμε τον λιγνίτη, δουλεύουμε για το αέριο. Όταν προωθούμε ΑΠΕ, επίσης δουλεύουμε για το αέριο. Όταν οι οικωλόγοι της Καβάλας δεν θέλουν σταθμό αερίου της ΔΕΠΑ στην Καβάλα, μάλλον δουλεύουν για την ...Αλεξανδρούπολη. Όταν οι οικωλόγοι κατά του λιθάνθρακα φώναζαν κατά του λιθάνθρακα, δούλευαν για την Protergia, κλπ, κλπ... Οι οικωλόγοι γενικά πάνε σε όποιον τους πληρώνει.
Ο χάρτης είναι από εδώ (μόνο που δεν βλέπω χάρτη στην ανακοίνωση). Η φωτο του Σκουρλέτη με τον Μπορίσοφ είναι από το άρθρο της Καθημερινής. Ακόμα γελάω με την διάλεξη που έδωσε ο Μπορίσοφ σε κάτι δικούς μας αιολικούς...
Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015
Ποιός χρηματοδοτεί την Greenpeace για τις ...δράσεις της? Γιατί δεν ψάχνει λιγάκι το ΣΔΟΕ?
http://www.forbes.com/sites/michaellynch/2015/12/09/greenpeace-reveals-climate-science-scandal-not-what-you-think/
http://wattsupwiththat.com/2015/12/08/breaking-greenpeace-co-founder-reports-greenpeace-to-the-fbi-under-rico-and-wire-fraud-statutes/
Πρόσφατα, η Γκρηνπής ενεπλάκη σε δύο ακόμα "δράσεις".
1) Πήγαν και έκαναν ακτιβισμό σε έναν ψυκτικό πύργο της ΔΕΗ. Κρίμα που δεν είχε σεκιούριτυ να τους περιποιηθεί πριν παραβιάσουν ιδιωτικό εργοστασιακό χώρο, και κρίμα που αναγκάζεται να ασχολείται η αστυνομία και η δικαιοσύνη (δηλαδή τα λεφτά των φορολογουμένων) με "δράσεις" καταπατητών. Και κρίμα που δεν έσπασε κανένα κεφάλι ή κανένα σβέρκο, pour encourager les autres. Κάποιος πρέπει να βάλει τα αργόσχολα ζόμπι να γράψουν μια έκθεση με θέμα: "Πόσα φωτοβολταϊκά χρειάζονται (έστω και τζάμπα) για να υποκαταστήσουν την λιγνιτική μονάδα που σκαρφαλώσαμε"? Ή "από που έρχονται τα λεφτά για τις δράσεις μας"? Η απάντηση για το πρώτο είναι "δεν γίνεται", και για το δεύτερο "αυτό αναρωτιούνται και στην Ινδία"
2) Η δεύτερη δράση (που περιγράφεται στους δύο παραπάνω συνδέσμους) έχει πάρει διεθνή διάσταση: Κάποιοι τύποι της Γκρηνπης εμφανίστηκαν σαν "στελέχη ενεργειακής εταιρίας" και ζήτησαν να αγοράσουν ...μελέτες (άρθρα) για την "Κλιματική Αλλαγή" χωρίς φυσικά να πούνε ποιος είναι ο χρηματοδότης. Η Γκρηνπης αγοράζει απόψεις με περίεργα λεφτά. Ποιος τους χρηματοδοτεί? Αυτή την απορία είχαν και οι Ινδοί όταν τους έκλεισαν (τώρα οι αγνώστου χρηματοδότησης ακτιβιστές προσπαθούν να ανατρέψουν το κλείσιμο στην Ινδία). Ένας συνιδρυτής τους, τους πήγε στο ...FBI με την κατηγορία ότι εμπίπτουν στο Racketeer Influenced and Corrupt Organizations Act (δηλαδή στο νομικό πλαίσιο που αφορά την ...Μαφία) και άλλα παρεμφερή. Αν δηλαδή είχατε απορία ότι υπάρχει κεντρικός συντονισμός στις αρλούμπες... Πληρωμένος από αυτούς τους "αγνώστους" που χρηματοδοτούν την Greenpeace...
Θυμίζω τα περί Ινδίας:
http://www.bbc.com/news/world-asia-india-34883307 ...actions aimed at Greenpeace and a number of other organisations whom the authorities have accused of working against the country's interests...
http://timesofindia.indiatimes.com/india/Greenpeace-India-faces-cancellation-of-registration/articleshow/48181357.cms ...violations of the law governing societies... ...books of accounts, major anomalies and irregularities... ...its members have been taking instructions from their foreign bosses in day-to-day administrative matters, including senior appointments...
Εκ των πραγμάτων, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι της Γκρηνπης είναι ενοικιαζόμενοι. Κάποιος τους πληρώνει για "δουλειές" με περιβαλλοντικό μανδύα. Είτε είναι τα κλάματα για τις σκουριές της ΛΑΡΚΟ στον Ευβοϊκό (όταν της πέρασε της ΛΑΡΚΟ η ιδέα να συνεργαστεί με Καναδούς). είτε είναι για λαμπτήρες υδραργύρου της Όσραμ (δλδ Ζήμενς)
Θα αναρωτηθείτε, ευλόγως, "ποιος πληρώνει τον archaeopteryx να ασχολείται με την Γκρηνπης"?... Όχι, δυστυχώς δεν με πληρώνουν ούτε οι ντόπιοι, ούτε οι ξένοι πετρελαιάδες, ούτε το ...πυρηνικό λόμπυ, ούτε η καημένη η ΔΕΗ, σίγουρα όχι οι επίδοξοι κληρονόμοι των τεμαχίων της "απελευθερούμενης" ΔΕΗ... Εμένα με πληρώνει η αηδία που έχω να με κλέβουν και να με δουλεύουν παιδάκια που δεν θα προσελάμβανα ούτε για ...κλητήρες -- αλλά προφανώς κάποιος τους έχει προσλάβει για ...ακτιβιστές. Η Γκρηνπης δεν θέλει να έχετε πάντα ρεύμα, και θέλει να πληρώνετε πολλά λεφτά για το προνόμιο (δηλαδή θέλει να μην έχει η χώρα βιομηχανία, και να φεύγουν πολλοί ικανοί μετανάστες προς ...την Κεντρική Ευρώπη). Εγώ θέλω την χώρα μου.
Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015
Το πετρέλαιο κάτω από τα $40 στην χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας
Θα ήθελα να βρω τους οικωλόγους της Greenpiss, της WWF, και των άλλων επαγγελματιών ακτιβιστών και να ανοίξω την κουβέντα για το peak oil με το οποίο κατουριόταν τόσα χρόνια που διατυμπάνιζαν να βάλουμε ΑΠΕ για να μην καίμε πετρέλαιο (που δεν καίμε πετρέλαιο στην ηλεκτροπαραγωγή, ούτως ή άλλως).
Αν θυμάστε (που αποκλείεται να θυμάστε), η περίοδος του Ανδρέα Παπανδρέου στην Ελλάδα ήταν περίοδος "αναδιανομής", όπου τα έτοιμα των "πλουσίων" και τα δανεικά έφτιαξαν την συμπαθή τάξη επιδοτούμενων χαχόλων και την ηθική του "είπαμε ένα δωράκι αλλά όχι και 500 εκατομμύρια".
Δεν θα θυμάστε (αν ποτέ το ξέρατε) ότι την ίδια περίοδο, η Δύση γνώρισε εκρηκτική ανάπτυξη με πτώση των επιτοκίων, αποκλιμάκωση της κρίσης του 1979 στο Ιράν, πτώση της τιμής του πετρελαίου, εκτίναξη του διεθνούς εμπορίου και άλλα τέτοια μικροαστικά -- την ίδια ώρα που εμείς ανακαλύπταμε την ...Αντίσταση του 1941-1944 σαν μοχλό ανάπτυξης, με διορισμό στο Δημόσιο και ενασχόληση με μόρια.
Τώρα η κατάσταση είναι, και δεν είναι, διαφορετική. Πέφτει η τιμή του πετρελαίου αλλά εμείς, η βιομηχανία μας και η οικονομία μας δεν πρόκειται να το πάρουν χαμπάρι. Και τα επιτόκια είναι στο ναδίρ, αλλά εμείς πάλι δεν θα το πάρουμε χαμπάρι. Ο κόσμος βέβαια είναι σε ύφεση, ή σε κάτι όχι ρόδινο, αλλά εμείς ασχολούμαστε με τα ιερά κεκτημένα. της δεκαετίας του Ανδρέα Παπανδρέου, και "Ελλάδα" είναι οι Δημόσιοι Υπάλληλοι (και οι οικωλόγοι). Δεν λέω, ιερά είναι τα κεκτημένα και η οικωλογία, αλλά πολύ αναρωτιέμαι τι θα λένε οι ...μπλόγκερς (που αμφιβάλω αν θα υπάρχουν) σε 30 χρόνια.
ΥΓ1. Νομίζω ότι ξέρω γιατί ο Αλεξιάδης θέλει να μεταφέρει την αύξηση των τελών κυκλοφορίας στην βενζίνη: Θα περιορίσει λίγο ακόμα την κατανάλωση, γιατί παραπερνάμε καλά, θα μαζέψει φράγκα, και δεν θα επηρεάσει πολύ την Γερμανική (και την Γαλλική) αυτοκινητοβιομηχανία. Θα τα αγοράζουμε και θα τα κοιτάμε. Ο Δακτύλιος, μήπως ξέρετε τι έκανε? Διπλασίασε τον αριθμό των αυτοκινήτων.
ΥΓ2. Ναι, το πετρέλαιο πέφτει, προσωπικά δεν πιστεύω ότι θα πέφτει για πολύ, αλλά υπάρχουν και άλλες απόψεις, τώρα που ακρίβυνε και ακριβαίνει το ρεύμα, θα ξαναέρθουν τα πυρηνικά (δεν είμαι κατά των πυρηνικών, αλλά δεν ξέρω γιατί πρέπει να πληρώνουμε εμείς, τα πυρηνικά της EDF στην Γαλλία...
Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015
Το περιουσιολόγιο (ή πῶς θα ξεβρακωθούμε στους κ%λ^#αράδες)
Δεν έχω ιδέα τι έχει κατά νου η Κυβέρνηση και ο Αλεξιάδης με το περιουσιολόγιο. Το μόνο που βλέπω είναι τι καλλιεργούν οι διάφοροι παπαγάλοι (και μερικοί πάλαι ποτέ γελωτοποιοί) για το θέμα. Καλλιεργούν κλίμα πρασινοφρουρών του 1981... Πού είναι τα λεφτά ρέε... Με αποχρώσεις Θεσσαλονίκης του 1943 (όταν γινόταν περιουσιολόγιο για τους Εβραίους, πριν τους στείλουν ...ταξείδι)
Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015
Ο πιο απλός τρόπος να παραμείνει η Ινδία υπανάπτυκτη είναι να βάλει πολλές ΑΠΕ
http://energypress.gr/news/parisi-oi-igetes-proothoyn-ti-strofi-stis-ape
http://www.wired.com/2015/11/climate-change-in-india/
https://www.stratfor.com/analysis/climate-change-common-ground-between-china-and-us
http://cdn.exxonmobil.com/~/media/global/files/outlook-for-energy/2015-outlook-for-energy_print-resolution.pdf (η ανάρτηση πριν λίγες μέρες)
Το ότι είναι αρλούμπα η δήθεν διάσκεψη για το δήθεν κλίμα είναι αυταπόδεικτο. Φυσικά και αλλάζει το κλίμα, εδώ και 4,5 δις χρόνια, για πολλούς λόγους, και από αυτούς, οι ανθρωπογενείς μπορεί να υπάρχουν αλλά είναι κάτι τάξεις μεγέθους πιο ασήμαντοι από τους πραγματικούς, και να προτιμάτε την πραγματικότητα από τα μοντέλα.
Όπως επίσης είναι αρλούμπα ότι οι ηγέτες προωθούν στροφή προς τις ΑΠΕ! Τις προωθούν, αλλά για αυτούς που θέλουν να ...καταστείλουν. Το δοκίμασε η Γερμανία και απέδειξε το ενεργειακό ατελέσφορο αυτής της στροφής. Βέβαια, η Γερμανία, συντηρεί τις εξαγωγές της α) εξάγοντας ΑΠΕ και β) βάζοντας συγκριτικά μειονεκτήματα σε όσους αγοράζουν ΑΠΕ. Η δήθεν στρόφή σε ΑΠΕ έχει και μια άλλη, τελικά απλή, εξήγηση: Την διευκόλυνση της χρηματοδότησης πυρηνικών (που ναι μεν παράγουν σχετικά φθηνό ρεύμα, αλλά η χρηματοδότησή τους είναι προβληματική, δεδομένου του αρχικού υψηλού τους κόστους. Ο καταπράσινος και δήθεν αριστερίζων Guardian, προωθεί πυρηνικά "για να σώσει το Κλίμα" εδώ και καιρό.
Βέβαια, δεν είναι μόνο η Γερμανία στο θέατρο αυτό, είναι όλη η Δύση. Η "Σωτηρία του Κλίματος" έχει και γεωπολτική πτυχή. Η Κίνα πχ έκανε τον κόσμο άνω κάτω (και με θετικές και με αρνητικές πτυχές) όταν αποφάσισε, με λίγη βοήθεια, να ...υπάρξει. Θυμηθείτε παρακαλώ την εικόνα αριστερά, και δείτε τις συνέπειες να γίνει και η Ινδία ...Κίνα. Και πώς θα το κατάφερνε αυτό? Νε απρόσκοπτη φθηνή ενέργεια (και εξαγωγές, και ανάγκη σε πρώτες ύλες, και, και, και..., ακριβώς όπως και η Κίνα.
Και σε αυτό το άρθρο φαίνεται το μεγαλείο της υποκρισίας που αυτή την φορά στοχεύει σαφέστατα την Ινδία. Η Ινδία είναι μια μεγάλη αλλά φτωχή χώρα (αν και από αυτή έτρωγε η Βρεττανική Αυτοκρατορία). Ένας τρόπος να παραμείνει μεγάλη και φτωχή, είναι αντί να ...ηλεκτροδοτηθεί, να βάλει φωτοβολταϊκά. Θα πληρώνουν ένα σκασμό λεφτά για να φορτίζουν κινητά, λαπτόπ, και ρεύμα για δραστηριότητες από τις 10 πμ μέχρι τις 4-5 το απόγευμα. Όταν δεν βρέχει... Και βρέχει κάπου 2 μήνες τον χρόνο. Με πολλά φωτοβολταϊκά, ούτε πολύ πετρέλαιο θα θέλει, ούτε πολλές πρώτες ύλες, ούτε θα αναπτύξει ανταγωνιστική βιομηχανία, ούτε θα ενοχλεί με εξαγωγές -- που τώρα δεν χρειάζονται, υπάρχουν ...άλλοι. Ούτε φυσικά θα εξοπλίζεται, όπως πάει να κάνει η Κίνα. Και ίσως δεν χρειάζεται, για την ώρα, σαν αντίβαρο στην Κίνα.
Θα μου πείτε, "η Ινδία είναι μακριά"...
Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2015
Η Γερμανική Βουλή απέρριψε το προφανές: Δεν θα σταματήσουν να καίνε κάρβουνο
https://www.zfk.de/politik/artikel/kein-schneller-kohleausstieg.html
Δεν το έχω δει σε άλλο, πιο "γνωστό" ΜΜΕ, αλλά μοιάζει ...αληθινό: Η Γερμανική Βουλή ψήφισε 460 έναντι 118, κατά της "επίσπευσης κατάργησης της χρήσης κάρβουνου" στην Γερμανία. Είχε ακουστεί (και μάλλον τέθηκε σε ψηφοφορία) ότι η Γερμανία θα σταματούσε την χρήση κάρβουνου για ηλεκτροπαραγωγή στα επόμενα 20-25 χρόνια. Κάτι που φυσικά είναι παλαβό, εκτός πια αν παρατούσαν τα πάντα και έφτιαχναν πυρηνικά.
Ό,τι αρλούμπα και να σας λένε, και με όποια σκοπιμότητα, ο κόσμος όλος ηλεκτροδοτείται από κάρβουνο, πυρηνικά (για όσους έχουν), αέριο (για όσους έχουν) και υδροηλεκτρικά (επίσης για όσους έχουν). Τα άλλα είναι σάλτσες που σερβίρονται από απατεώνες, σε ηλίθιους. Η μόνη ΑΠΕ που φαίνεται στην παγκόσμια ηλεκτροδότηση είναι τα Υδροηλεκτρικά. Οι ΗΠΑ έχουν πολλά, η Κίνα έχει πολλά, η Νορβηγία (και η Κόστα Ρίκα) είναι σχεδόν 100% υδροηλεκτρικές, ακόμα και η Πορτογαλία έχει υδροηλεκτρικά. Για κάποιον μυστήριο λόγο, μόνο στην Ελλάδα δεν μετράνε τα Υ/Η σαν ΑΠΕ...
Όχι μόνο ο κόσμος, σήμερα, ηλεκτροδοτείται από κάρβουνο, αλλά χτίζονται όλο και περισσότερες μονάδες κάρβουνου:
Για ποιόν όλο το θέατρο; [Ρητορικό το ερώτημα... Διαλέξτε...: Για το λόμπυ του αερίου, για τα πυρηνικά, για την (στοχευμένη) καταστολή της ζήτησης, για να είναι πιο φτηνό το πετρέλαιο και να μην χρειάζονται στρατοί να το ελέγχουν, για να μαζευτεί η Κίνα, για να μην γίνει και η Ινδία Κίνα... Νομίζω ότι έχει αρχίσει να φαίνεται το πονηρό λογοπαίγνιο με την Παγκόσμια Θέρμανση...]
Όσο για την Γερμανία...
Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015
Η μείωση των εκπομπών CO2 σε σχέση με τις ΑΠΕ και με την Ύφεση
http://euanmearns.com/co2-emissions-reduction-renewables-and-recession/
Το πώς μειώνονται οι εκπομπές CO2 (δηλαδή η κατανάλωση ορυκτών καυσίμων) δεν είναι καθόλου προφανές. Το παραμύθι ότι οι ΑΠΕ δήθεν μειώνουν εκπομπές είναι ακριβή μούφα. Η κατανάλωση καυσίμων μειώνεται βασικά, και κυρίως με την ύφεση, την πτώση στην ζήτηση, την μείωση των μετακινήσεων. Δευτερευόντως, μειώνεται με την χρήση πυρηνικών, και λιγότερο με την χρήση φυσικού αερίου.
Το πρώτο γράφημα δείχνει την εγκατεστημένη ισχύ αιολικών και φωτοβολταϊκών, σε σχέση με την μείωση του CO2 από το 2008 μέχρι το 2014. Το 2008, θυμίζω, έγινε το κραχ (και μπήκαμε περίπου όλοι σε ύφεση). Κάθε χώρα είναι διαφορετική περίπτωση: Η Νορβηγία πχ ήταν και είναι 100% υδροηλεκτρική, δεν έχει φ/β και αιολικά, και δεν μείωσε τίποτα. Η Πολωνία ήταν και είναι ανθρακική. Στο άλλο άκρο, η Δανία και η
Τι ρώτησα πιο πάνω για το ποιος είχε την μεγαλύτερη ύφεση? Προφανώς η ύφεσή μας είναι πέρα από την μείωση της κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων... Αλλά σίγουρα η ύφεση πάει χέρι χέρι με την μείωση των εκπομπών CO2.
Το άρθρο λέει ότι η αύξηση της αποτελεσματικότητας είναι ακριβή (δίνεις περισσότερα για περισσότερη μόνωση, για μεγαλύτερους εναλλάκτες θερμότητας, κλπ). Με αυτή την έννοια, η αύξηση της αποτελεσματικότητας δυναμώνει την οικονομία (της Γερμανίας που πουλάει τις μονώσεις και τους εναλλάκτες).
Αυτό που δεν λέει το άρθρο, αλλά κάποια στιγμή θα βγει, είμαι σίγουρος, είναι ότι τα αιολικά και τα φ/β μειώνουν το ΑΕΠ της χώρας που τα υφίσταται αφού είναι μη ανταποδοτικός φόρος που απλά ακριβαίνει το ρεύμα, χωρίς καν να το παράγει. Με αυτή την έννοια, οι ΑΠΕ σίγουρα θα μειώνουν τις εκπομπές, λόγω της ύφεσης που δημιουργούν. Αλλά αυτό περιμένω να το δω γραμμένο για να το κάνω βούκινο. Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι η Γερμανία μια χαρά κράτησε το ΑΕΠ της ξεζουμίζοντας τους υπόλοιπους...
Το ότι η ύφεση μειώνει κατανάλωση, και επομένως εκπομπές (και δευτερευόντως τα πυρηνικά και το αέριο) το έχω ξαναγράψει εδώ. Η εμπειρία της Γερμανίας (μη μείωση εκπομπών) εδώ. Η μελέτη του York που μέτρησε, αναδρομικά, ότι οι ΑΠΕ δεν μειώνουν εκπομπές (δηλαδή κατανάλωση καυσίμων) εδώ, και σε περίληψη εδώ.
Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015
Διακοπές στην Σίφνο, με καλές, λαϊκές, κοινωνικές, και συνεταιριστικές αρπαχτές...
http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=785&sni[524]=4031&language=el-GR
https://rescoop.eu/rescoop-team/ecopower
Η είδηση είναι ότι κάτι Σιφνιοί (δεν τους ξέρω, βαριέμαι να τους ψάξω αλλά στοιχηματίζω το πληκτρολόγιο μου είναι ημιάεργοι οικωλογίζοντες) βρήκαν κάτι Βέλγους, επιδοτούμενους επαγγελματίες "συνεταιριστές" πάντα παρέα με την "Δάφνη" (την θυμάστε αυτή, στην Άνδρο) και κάνουν πρόταση να κάνουν την Σίφνο "πράσινο νησί", με αιολικά και αντλησιοταμιεύσεις. Όλα φυσικά υπό την καθοδήγηση του σχετικού Γερμανικού Στιφτούνγκ .
Αν οι Σιφνιοί δεν ξεσηκωθούν να πάρουν με τις λεμονόκουπες τους εμπλεκόμενους, εγώ σηκώνω τα χέρια ψηλά. Υπάρχει ένα νησάκι των Καναρίων, το El Hierro, όπου στήθηκε (με επιδότηση από την ΕΕ ή την Ισπανία, ή δεν με νοιάζει, με επιδότηση, ένα αντίστοιχο πείραμα που τρέχει και που μέχρι στιγμής έχει αποδειχθεί ότι δεν κάνει δουλειά, δηλαδή δεν φτάνουν τα αιολικά, και μετά δεν φτάνει η αντλησιοταμίευση, και μετά θα θέλει κι άλλα αιολικά και άλλη αντλησιοταμίευση, μια τρύπα στο νερό.
Αν η Ευρωπαίοι πληρώσουν τους Βέλγους να κάνουν στην Σίφνο αυτά που πήγε να κάνει ο Τσιπουρίδης στην Ικαρία, απλά η Σίφνος θα πάρει γεύση Ικαρίας. Και είναι κρίμα, γιατί η Σίφνος είναι ένας μικρός παράδεισος, και με αιολικά, και τεχνητά φράγματα, θα εξακολουθήσει να ηλεκτροδοτείται από ό,τι ηλεκτροδοτείται σήμερα, μόνο που ένα κομμάτι του νησιού θα είναι σκουπιδότοπος. Αν οι Σιφνιοί πληρώσουν για τις μακακίες, τους λυπάμαι. Αν τις πληρώσει η ΔΕΗ, λυπάμαι την ΔΕΗ (και εμάς όλους)
http://euanmearns.com/el-hierro-another-model-for-a-sustainable-energy-future/
http://euanmearns.com/el-hierro-revisited/
http://euanmearns.com/el-hierro-renewable-energy-project-september-2015-performance-review/
http://euanmearns.com/el-hierro-renewable-energy-project-october-2015-performance-review/
Μιά μικρή περίληψη στο http://archaeopteryxgr.blogspot.gr/2015/10/el-hierro.html
και μνήμες από την Πράσινη Ανάπτυξη στην Ικαρία
Δεν περιμένετε 2-3 χρόνια να δείτε πώς θα πάει το El Hierro, πόσο θα έχει κοστίσει, ασχέτως του ποιος το πλήρωσε, και από τι τελικά θα ηλεκτροδοτείται? Δεν με νοιάζει με τι θα μοιάζει το El Hierro (που δεν φαίνεται και ιδιαίτερα τουριστικό) αλλά η Σίφνος?
Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015
Η απάντηση σε όλες σας τις απορίες (και στο "μα τι στην ευχή κάνουν στο Παρίσι")
Ξέρω, κακές οι μεγάλες εταιρίες πετρελαίου, αλλά, trust me, κάτι ξέρουν... Και εξ άλλου σας έχω πει για την Ιστορία του Κόσμου...
http://cdn.exxonmobil.com/~/media/global/files/outlook-for-energy/2015-outlook-for-energy_print-resolution.pdf
Δεν υπάρχει υποκατάστατο του να μελετήσετε εσείς, πρωτογενώς, τα στοιχεία, εν τω μεταξύ:
Θερμά συνιστώ να μελετήσετε το παρακάτω γράφημα περισσότερο από όλα τα άλλα. Τα λέει όλα. Ποιος, πού, πώς, και τι (ίσως) γίνει. Θα βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του, αλλά για την ...επόμενη ανάρτηση, παρακαλώ σημειώστε: Η Ινδία έχει περίπου όσο πληθυσμό όσο η Κίνα, και η Ινδία και η Κίνα έχουν περισσότερο κόσμο από όλους του ΟΟΣΑ 32, η Ινδία είναι (και προβλέπεται να είναι) η φτωχότερη σχετικά με το μέγεθός της και -- καμμία έκπληξη -- έχει και φαίνεται να έχει την μικρότερη ενεργειακή κατανάλωση. Προσέξτε, παρακαλώ, την διακεκομμένη γραμμούλα δεξιά: Αν ο κόσμος δεν κάνει οικονομία στην κατανάλωση ενέργειας, θα... θα... σκοτωθούμε μεταξύ μας. Και, όχι, δεν έχει σχέση με το Κλίμα, ή τις ΑΠΕ ή τους ΑΠΕτεώνες και τις αρλούμπες τους.
Αυτός είναι ο άδικος κόσμος. Και θα δείτε, στην συνέχεια, πώς προβλέπει η Exxon Mobil ότι το 2040 μπορεί και να είναι λιγότερο άδικος
Το παρακάτω γράφημα δεν αφορά την ηλεκτροπαραγωγή, αλλά τις μεταφορές, Η κύρια χρήση του πετρελαίου είναι στις μεταφορές. Μία "σχετική δικαιοσύνη" είναι ότι μερικοί θα καίνε περισσότερο πετρέλαιο από ότι σήμερα, μερικοί λιγότερο. Διορθώνει την "αδικία"? Δεν το γνωρίζω. Σημειώστε επίσης ότι οι προπαππούδες μας δεν έκαιγαν πετρέλαιο στις μετακινήσεις τους:
http://cdn.exxonmobil.com/~/media/global/files/outlook-for-energy/2015-outlook-for-energy_print-resolution.pdf
Δεν υπάρχει υποκατάστατο του να μελετήσετε εσείς, πρωτογενώς, τα στοιχεία, εν τω μεταξύ:
Θερμά συνιστώ να μελετήσετε το παρακάτω γράφημα περισσότερο από όλα τα άλλα. Τα λέει όλα. Ποιος, πού, πώς, και τι (ίσως) γίνει. Θα βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του, αλλά για την ...επόμενη ανάρτηση, παρακαλώ σημειώστε: Η Ινδία έχει περίπου όσο πληθυσμό όσο η Κίνα, και η Ινδία και η Κίνα έχουν περισσότερο κόσμο από όλους του ΟΟΣΑ 32, η Ινδία είναι (και προβλέπεται να είναι) η φτωχότερη σχετικά με το μέγεθός της και -- καμμία έκπληξη -- έχει και φαίνεται να έχει την μικρότερη ενεργειακή κατανάλωση. Προσέξτε, παρακαλώ, την διακεκομμένη γραμμούλα δεξιά: Αν ο κόσμος δεν κάνει οικονομία στην κατανάλωση ενέργειας, θα... θα... σκοτωθούμε μεταξύ μας. Και, όχι, δεν έχει σχέση με το Κλίμα, ή τις ΑΠΕ ή τους ΑΠΕτεώνες και τις αρλούμπες τους.
Αυτός είναι ο άδικος κόσμος. Και θα δείτε, στην συνέχεια, πώς προβλέπει η Exxon Mobil ότι το 2040 μπορεί και να είναι λιγότερο άδικος
Το παρακάτω γράφημα δεν αφορά την ηλεκτροπαραγωγή, αλλά τις μεταφορές, Η κύρια χρήση του πετρελαίου είναι στις μεταφορές. Μία "σχετική δικαιοσύνη" είναι ότι μερικοί θα καίνε περισσότερο πετρέλαιο από ότι σήμερα, μερικοί λιγότερο. Διορθώνει την "αδικία"? Δεν το γνωρίζω. Σημειώστε επίσης ότι οι προπαππούδες μας δεν έκαιγαν πετρέλαιο στις μετακινήσεις τους:
Η απάντηση είναι, φυσικά, στην διαπίστωση του Πρωθυπουργού της Ινδίας
http://www.capital.gr/arthra/3085291/ti-sumbainei-me-tin-perifimi-uperthermansi
Θα αναγκαστώ και πάλι να μην ακολουθήσω το ρεύμα των ημερών.
Όταν φυσάει, τους πληρώνουν για να μην γυρίζουν
http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-12-01/german-wind-power-surplus-spurs-cash-for-neighbor-to-switch-off
Η είδηση δεν είναι καινούργια, κι ας είναι χθεσινή: Η μεταβλητή, κουτουρού, "ενέργεια" που εγχέουν τα αιολικά, όταν πάψει να είναι λίγη και ασήμαντη, κάνει τις αγορές και την ηλεκτροπαραγωγή άνω κάτω: Επειδή φύσηξε στην Δανία και στην Γερμανία, (ναι, φυσάει περίπου ταυτόχρονα σε γειτονικές χώρες) οι Γερμανοί πληρώνουν τους Δανούς αιολικούς να μην ...γυρίζουν.
Το τζάμπα ρεύμα με πρίζες από τον ουρανό του γραφικού "επιστήμονα", είναι τόσο τζάμπα και τόσο ...ρεύμα που θα τον πληρώνουμε €116,99 την μεγαβατώρα (κόστος που πληρώνει ο καταναλωτής, και που εισπράττουν οι αιολικοί) για να μας το διαφημίζει.
Η αρνητικές τιμές του άρθρου,δεν είναι κέρδος για τον καταναλωτή και για την βιομηχανία, είναι ζημιά για την ηλεκτροπαραγωγή, που μαντέψετε ποιος την πληρώνει. Οι αρνητικές τιμές είναι προϊόν των επιδοτήσεων (που επίσης μαντέψτε ποιος πληρώνει)
Μην ξεχνάτε:
1. Τα αιολικά είναι μεγαλύτερο πρόβλημα όταν φυσάει, παρά όταν ΔΕΝ φυσάει.
2. Όταν μπουν πολλά αιολικά και φυσάει όλοι ψάχνουν για γείτονες για απόρριψη!
3. Τα αιολικά δεν υποκαθιστούν συμβατική ηλεκτροπαραγωγή (E.On και ΑΔΜΗΕ).
4. Τα αιολικά υπάρχουν μόνο για τις επιδοτήσεις και μόνο με επιδοτήσεις
5. Οι επιδοτήσεις των αιολικών επιβάλλουν πρόσθετες επιδοτήσεις σε άλλους ηλεκτροπαραγωγούς
6. Όλη η προώθηση των αιολικών, διεθνώς, βασίζεται σε ψέματα, παραπλάνηση και κοροϊδία
7. Η Δανία έχει πολλά αιολικά επειδή μέχρι τώρα απέρριπτε σε Νορβηγία και Γερμανία
8. Οι ΑΠΕ ανεβάζουν το κόστος του ρεύματος χωρίς όμως να εξοικονομούν καύσιμα
9. Στην Ελλάδα έχουμε πετάξει πολλά λεφτά, που δεν έχουμε σε ΑΠΕ
10.Η Δανία και η Γερμανία έχουν το ακριβότερο ρεύμα, λόγω ΑΠΕ
11.Η μεταστροφή σε ΑΠΕ έχει αποτύχει όπου έχει δοκιμαστεί
Μπορεί να μιλάνε για ΑΠΕ στο Παρίσι, αλλά ο στόχος είναι η καταστολή κυρίως της Ινδίας (που θέλει και αυτή να αναπτυχθεί, σαν την Κίνα). Η Γερμανία ηλεκτροδοτείται από αυξημένο κάρβουνο, η Τουρκία επίσης, η Γαλλία παριστάνει ότι προωθεί ΑΠΕ αλλά ηλεκτροδοτείται από κρατικό πυρηνικό μονοπώλιο.
Δεν βάζω από 3-4 παραπομπές σε κάθε έναν από τους παραπάνω ισχυρισμούς, αλλά, το ξέρετε, είναι πολύ εύκολο για μένα.
Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015
Φτιάχνουμε Κόμμα Ορθών Φλωρελευθέρων (αλλά το Κλίμα τους αγνοεί)
Τώρα που το περίεργο συνοθύλευμα "πολιτικά ορθών απόψεων" έχει άποψη για το κλίμα, τι να κάνω, δεν έχω επιλογή.... Η παραπάνω εικόνα είναι από εδώ και δείχνει ότι τώρα κάνει πιο κρύο από ότι τα τελευταία 500 εκατομμύρια χρόνια (αν και πριν 450 εκατομμύρια χρόνια έκανε ίσως πιο κρύο). Δείχνει επίσης ότι είμαστε σε "ψυχρή" περίοδο (στην κλίμακα των εκατοντάδων εκατομμυρίων ετών). Το παρακάτω άρθρο, φαινομενικά άσχετο, αναφέρεται σε πολιτικά των ΗΠΑ:
Dec 2105 http://www.weeklystandard.com/the-democrats-boutique-issues/article/1070593
Ο απερχόμενος "Δημοκρατικός" (δλδ όχι Ρεπουμπλικάνος) Ομπάμα και το κόμμα των Δημοκρατικών έχουν το θέμα σε πρώτο πλάνο. Ο Ομπάμα έφτασε μέχρι να λέει ότι έχει σχέση με την ...τρομοκρατία. Οι Δημοκρατικοί έχουν βρει θέμα να ...συσπειρωθούν. Οι δημοσκοπήσεις ωστόσο λένε ότι το θέμα είναι ασήμαντο στα μάτια του κόσμου. Και το ερώτημα, εν όψει των εκλογών στις ΗΠΑ του 2016, παραμένει: "γιατί τόση πρεμούρα"?
Ένας [περιθωριακός] υποψήφιος το έχει κάνει μείζον θέμα. Μϊα εξήγηση είναι ότι οι λεγόμενοι "οικολόγοι" έχουν γίνει μία συμπαγής ομάδα πολιτικής πίεσης, μία από τις ομάδες που φτιάχνουν το κόμμα των Δημοκρατικών, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα συνδικάτα, τις φεμινίστριες, τους "διανοούμενους", τα συμβατικά ΜΜΕ, τους πλούσιους "προοδευτικούς", τους ομοφυλόφιλους... Και έχουν ασπαστεί την Ισλαμοφοβία, την αγάπη για Σύριους πρόσφυγες, τους LGBT (λεσβίες, αδερφές, bisexual και τραβεστί) και πιο σημαντικό, μεγαλύτερο ρόλο για την Κυβέρνηση και υψηλότερους φόρους για τους πλούσιους.
Το θέμα της "παγκόσμιας θέρμανσης" είναι ένα παράδειγμα της ενασχόλησης αυτής της ομάδας με τα επουσιώδη.
Αυτή ήταν η ελεύθερη μετάφραση των απόψεων ενός συντηρητικού Αμερικανικού περιοδικού.
"Democrats will try to use it," says Skelley, "but as a broad issue that will decide the election, or play a role in deciding the election, that seems unlikely." The Paris talks could figure into the calculus, however, says Mr. Feinberg (η περίπου ίδια άποψη σε πιο ουδέτερη δημοσίευση)
Δημοσιογραφία στον αυτόματο, σε καιρό παρακμής
Προς την Σύνταξη της εφημερίδας "ΤΟ ΒΗΜΑ"
Στις 27/11/2015, στην δικτυακή πύλη “ΤΟ ΒΗΜΑ science” εμφανίζεται δημοσίευμα με τίτλο: “Τα e-mail καταστρέφουν το περιβάλλον!”
http://www.tovima.gr/science/technology-planet/article/?aid=757521
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)