Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Η Siemens απορρίπτει τις ΑΠΕ, για φτηνή και απρόσκοπτη ενέργεια στην Γερμανία


Από το Reuters και στο NoTricksZone.  Η φτωχή Γερμανία δεν αντέχει άλλες ΑΠΕ (αλλά η πλούσια χρεοκοπημένη Ελλάδα, θα βάλει).

Από τον περασμένο Μάρτιο σας λέω ότι όλα τα αιολικά της υφηλίου δεν φτάνουν για ένα ηλεκτρικό τρένο που έχει τακτικό δρομολόγιο, και ότι ήταν θέμα χρόνου να το κάνουν γαργάρα οι Γερμανοί, ή τα θερμοκήπια, ή την φοβία των πυρηνικών. Η Ε.ΟΝ και η RWE διαμαρτύρονται από τότε. Τώρα και η Siemens (και αυτή την φορά λέει αλήθεια). Η θρησκευτική στροφή σε ΑΠΕ διακυβεύει το μέλλον ή την ευημερία, ή την βιομηχανία της Γερμανίας (και κάθε χώρας που τις τρώει).

€1,7 τρις(!) θα στοιχίσει το περαιτέρω πρασίνισμα της Γερμανίας, κυρίως από ταρίφες ΑΠΕ. Η Siemens λέει αυτό που λέω εγώ από τότε που άρχισα να γράφω. Το κάρβουνο και τα πυρηνικά είναι οι μόνες ρεαλιστικές εναλλακτικές λύσεις για ηλεκτρική ισχύ βάσης.


Το Reurers υπενθυμίζει ότι πέρυσι, η Siemens έβλεπε ρόδινους τζίρους από διασυνδέσεις και γραμμές υψηλής τάσης για μεταφορά. Προφανώς αυτό έχει αλλάξει, (ή βασίζεται στην ...Ελλάδα και άλλους υπανθρώπους, για αυτούς τους τζίρους). Αλλά το λέει ωμά:  Ή απρόσκοπτο και φτηνό ρεύμα, ή αντίο Γερμανία. Λέει επίσης ότι και τα φ/β, όπως
πλασάρονται, είναι πεταμένα λεφτά (αλλά αυτό το είπε και η Μέρκελ πριν λίγο καιρό). Εγώ να θυμίσω ότι η ενεργειακή πολιτική της "Ευρώπης" είναι πυρηνική, αλλά τα αιολικά και τα φ/β είναι καλά για τζίρους από κορόϊδα, και μην ακούτε ανοησίες, το "στοχαστικό" ή τυχαίο ρεύμα δεν μεταφέρεται από εδώ στο Μόναχο.

Θα θυμάστε, μετά την Φουκουσίμα, οι Γερμανοί αποφάσισαν να κλείσουν τα πυρηνικά τους. Είχα πει τότε (και συνεχίζω να λέω) ότι ούτε 10.000 αιολικά ούτε 1.000.000 αιολικά, συν άλλα τόσα φωτοβολταϊκά, επί δύο, ή επί 22, δεν μπορούν να αντικαταστήσουν μία πυρηνική ή μία ανθρακική μονάδα των 1.500 MW. Και όσο πιο πολλά αιολικά βάζεις, τόσο μικρότερο ποσοστό της ηλεκτρικής ζήτησης καλύπτεις (αυτό το είπε η Γερμανική Ε.ΟΝ, το 2005). Και όσο περισσότερα μπαίνουν τόσο ανεβαίνει εκθετικά το κόστος διασύνδεσης και ο κίνδυνο μπλακάουτ (όπως ανακάλυψε η Γερμανία τον Δεκέμβριο του 2011. Δεν λυπάμαι, και έτσι είναι, ό,τι και εάν λένε οι αφελείς, και οι πλασιέ.

Ξέρω ότι φοβάστε τα πυρηνικά, και δικαιολογημένα. Κίνδυνος υπάρχει σε πολλά πράγματα, αλλά η Ιστορία λέει ότι άλλα πρέπει να φοβόμαστε, (και έχω σχολιάσει εδώ και εδώ).  Προσωπικά, για την φτωχή Ελλάδα, προκρίνω λιγνίτη και κάρβουνο, και μην μου πείτε για CO2, γιατί θα σας στείλω στην Ανταρκτική (που κρυώνει εδώ και 30 χρόνια). Ακόμα κι αν ήταν τσάμπα τα αιολικά και τα φ/β, πάλι άχρηστα θα ήταν για ηλεκτροπαραγωγή, το ρεύμα δεν αποθηκεύεται (και η αντλησιοταμίευση είναι για ημερήσιες διακυμάνσεις, όχι για μέρες με άπνοια).

Αυτά που λέει η Siemens, τα είπε πολύ πιο διπλωματικά, και η McKinsey στον ΣΕΒ.

10 σχόλια:

nikos είπε...

archaeopteryx- όταν λες ..."Προσωπικά, για την φτωχή Ελλάδα, προκρίνω λιγνίτη"..
Ερώτηση μου ποια είναι τα
1. τεχνικά
και ποια
2. οικονομικά απολήψιμα κοιτάσματα στην Ελλάδα ??
ξέρει κανείς ...

archaeopteryx είπε...

"ή κάρβουνο"

Ξέρω τα της περιοχής, σου, ξέρω που αλλού έχει λιγνίτη, ξέρω από έρχεται ο λιθάνθρακας ξέρω και τις αντιδράσεις.

Το ερώτημα είναι εάν θέλουμε ρεύμα ή όχι. Προσωπικά δεν θέλω ρεύμα, αλλά δεν νομλιζω θα μνε πάρει κανείς σοβαρά εάν επιμείνω να το επιβάλω σε άλλους.

Ανώνυμος είπε...

Η ΝΔ που θα ειναι η επόμενη Κυβερνηση, δεν μπορεί να τα μάθει αυτά για να βάλει λίγο τάξη;

Δεν λέω να θάψει τελείως τις ΑΠΕ, αλλά ας επιτρέπονται μικρές εφαρμογές 10-20KW για τον πολίτη για λόγους περιβαλλοντικής συνειδησης και όχι οι 100δες μεγαβατ των κρατικοδίαιτων Κοπελουζοπεριστερηδεων.
Αρχαίε πρέπει να σε πάρουν για σύμβουλο!

archaeopteryx είπε...

Οι σύμβουλοι συνήθως κάτι θέλουν, οι αρχαιοπτέρυγες πετάνε ελέυθεροι.

Να σε ρωτήσω... "Πώς "φτιάχνεται, "ποιά" συνείδηση με 10-20 ονομαστικά kW που στην ουσία κοιτάνε τον ουρανό και επιδοτούνται από τους υπόλοιπους; Καλύτερα να επιδοτούμε το σπανάκι, τα μπαντζάρια, το ριζόγαλο... πιο χρήσιμα πράγματα...

Η εξοικονόμιση καυσίμου από πιο αποτελσματικές μονάδες και από "οικονομία" (με την απλή έννοια) γλυτώνει περισσότερα καύσιμα από τις ΑΠΕ, υποψιάζομαι.

spiral architect είπε...

Έχουμε μέλλον!
Πιστεύω στις διασυνδέσεις
- Στα έξυπνα δίκτυα
- Στο power saving (σαν κουλτούρα και τρόπο ζωής)
- Στην ορθολογική παραγωγή με προστασία της ανθρώπινης ύπαρξης και του περιβάλλοντος

Πάνω απ' όλα πιστεύω στον άνθρωπο, στη γνώση που κουβαλάει, στις ικανότητές του και την κοινωνικότητα του.

Ο άνθρωπος μπορεί να λύσει προβλήματα, που οι απανταχού χαρτογιακάδες δεν μπορούν να προβλέψουν, γιατί δεν τα έχουν αντιμετωπίσει, δεν τα έχουν δουλέψει - εν τέλει- οι ίδιοι δεν έχουν δουλέψει.

Με πιάνεις;
(είχα γράψει ένα πραγματικό διάλογο μεταξύ τριών φανταστικών προσώπων από τρεις όμορες χώρες)

nikos είπε...

όλοι οι νταβλαντοροι θα είναι εκεί ...
http://attikanea.blogspot.com/2012/01/blog-post_1965.html?spref=fb

yiannis είπε...

Συμφωνώ απόλυτα!!!

aldebaran είπε...

Χαρά στο κουράγιο σου φίλε.
Ζούμε δυστυχώς τον καθημερινό βιασμό της κοινής λογικής.
Με λίγα λόγια όπως έλεγε και ο πατέρας μου :
"πάνε να μας πουλήσουνε τις κολοφωτιές για φανάρια"

Ανώνυμος είπε...

Αυτή η δήλωση του Suess της Siemens είναι όλα τα λεφτά:

"We think that the energy system must not be a pawn of investors that aim to maximize their returns. The shift will not work with those incentives," Suess said

"Πιστεύουμε ότι τα ενεργειακά συστήματα δεν πρέπει να είναι πιόνια στα χέρια επενδυτών που σκοπό έχουν να μεγιστοποιήσουν των χρηματικών αποδόσεων τους. Η μετάβαση [στις ΑΠΕ] δεν θα πετύχει με τέτοια κίνητρα" είπε ο Suess.

Πως αλλιώς και ποιος πρέπει να μας το πει ότι η φάμπρικα των ΑΠΕ ΔΕΝ δουλεύει.

Αυτή η δήλωση βάζει την ταφόπλακα στην δήθεν πράσινη ανάπτυξη. Είμαι περίεργος να δω αν θα το μεταδώσουν αύριο οι γλάστρες του ΣΚΑΙ.

Kaymakchalan

Ανώνυμος είπε...

να μεγιστοποιήσουν τις χρηματικές αποδόσεις τους, ήθελα να πω.

Kaymakchalan