Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Μια βολτίτσα στην Αμερική -- Πῶς καταφέρνει η Καλιφόρνια να είναι, ενεργειακά, Πράσινη


Εύκολο. Εισάγει ρεύμα από κάρβουνο από γειτονικές Πολιτείες. Το ρεύμα της είναι 55% από φυσικό αέριο, 15,5% από πυρηνικά (και είναι σεισμογενής), 13,5% από υδροηλεκτρικά, 3,1% από αιολικά και φ/β, και 11,2% από γεωθερμία και βιοκαύσιμα (πολλά
στεγνά αγροτικά υποπροϊόντα).  Το 25% που λείπει είναι από γειτονικές πολιτείες, και είναι κυρίως κάρβουνο.

Και η Γερμανία που είναι τίγκα στα αιολικά (22+ χιλιάδες MW) παράγει 6-7% από αιολικά (τρίχες από φ/β) και επειδή έχει πολλά αιολικά, και όχι αρκετή ισχύ βάσης, εισάγει πυρηνικό από την Γαλλία και την Τσεχία, όπως έχω αναφέρει πρόσφατα, επείγον από πετρέλαιο από Αυστρία για να γλυτώσει το blackout.

Η Καλιφόρνια είναι μεγάλο μέρος,και οι εντυπώσεις από έργα, φωτό και αναρτήσεις δύσκολα μεταφέρουν την πραγματική εικόνα.

8 σχόλια:

spiral architect είπε...

Ως γνωστόν, η Καλιφόρνια ήταν η πρώτη πολιτεία-πειραματόζωο όπου εφαρμόστηκε η απελευθέρωση της αγοράς Η.Ε. με χρηματιστηριακούς όρους:
Το σκάνδαλο Enron

Τα αποτελέσματα έχουν γραφτεί (με "σκοτεινά" γράμματα) στην ιστορία:

California electricity crisis

Α, επί τη ευκαιρία:
Δηλώσεις Χατζηδάκη – Καλαφάτη για το πρόγραμμα «Ήλιος»

archaeopteryx είπε...

έχω γραψει και για κοννέ ενρον και ζήμενς. Εχει γραφτεί (εκεί) ότι η Ζήμενς που έχει, λένε, επαφές με Δημοκρτατικούς χρησιμοποίθησε την Ενρον για επαφές με Ρεπουμπλικάνους.

Τισ δηλώσεις Χατζιδάκι-Καλάφατη τις ανέφερα στην ανάρτηση που έχω τον Καλάαφάτη.

Και επειδή είμαι καχύποπτος, η αντίδραση στο Χέλιος ίσως είναι γιατί θα φάει όλα τα ελληνικά τρωκτικά (ίσως και τα αιολικά) αφού ΠΟΙΟΣ αντέχει ΔΥΟ απάτες;

Δηλαδή φαντασου να βγουν οι Χελιακοί και να πουν 90 την μεγαβατώρα, 10-4 το καλοκαίρι, χαχαχα. (Θα ρωτήσω ποιός πληρώνει το καλώδιο και την γη)

spiral architect είπε...

Αυτή η Καλιφόρνια "εδώ" μού κάθεται.
Η ... large λογική της Αμερικής, όπου κλιματίζονται όλα τα κτίρια από τα lobbies (των κτιρίων) ως το δωματιάκι για τις σκούπες και τις σφουγγαρίστρες, με άπλετους τεχνητούς φωτισμούς με λάμπες ιωδίνης και ατμών υδραργύρου, (καταναλώνουν ...τ' άντερά τους) γενικά δεν έχουν ιδέα ακόμα και σήμερα για το τι σημαίνει η έννοια 'power saving".

Ειδικά οι νότιοι (οι "βλάχοι" που θα λέγαμε εμείς σκωπτικά) έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους ότι "η Η.Ε. προέρχεται από το πετρέλαιο που αναβλύζει στην αυλή μας".
(δεν κάνω πλάκα)

Δώστου λοιπόν οι διαχρονικές υπερβολές των Αμερικανών παρέα με τις ηλίθιες λογικές και τις συνήθεις καγκουριές τους, ήλθε και η ENRON εν μέσω καλοκαιριού, οι μάγκες δεν είχαν ιδέα από διαχείριση φορτίου σε υψηλή ζήτηση με ταυτόχρονο loss power από σταθμούς που έκλεινε η ENRON ... όλα αυτά μαζί και ταυτοχρόνως, έκαναν να θυμούνται το πολυήμερο blackout για χρόνια!

archaeopteryx είπε...

Ενώ καταναλώνει πολλή ενέργεια, η εικόνα που έχουμε στην Ελλάδα είναι λίγο προακτειλημένη.

ΟΙ τύποι της Ενρον (απατεώνες καραμπινάτοι) πήγαν μέσα με χειροπέδες. ΠΟΛΛΟΙ αντίστοιχοι Ευρωπάιοι και Ελληνες είναι μια χαρα. Μέσα πήγε η Τσέκου! Και ο ΚΟσκωτάς που μάλλον εργαλείο ήταν.

spiral architect είπε...

Η Αμερική καταναλώνει άσκοπα πολλή ενέργεια.

Έχουν άλλη λογική σε σε σχέση με την Ευρώπη σε αυτόν τον τομέα.

Οσο για τους ... μπουζουριασμένους της ΕΝRΟΝ του dot com κλπ, θεωρώ ότι το σύστημα κατά καιρούς ρίχνει κάποιες γερές καμπάνες για να "νομιμοποιείται" και να αυτοκαθάρεται.

Πέραν τούτου η διαφθορά στο Αμέρικα πάει σύννεφο.

Απλά εδώ δεν έχουμε χώσει ΟΥΤΕ ΕΝΑΝ στη μπουζού.
(για τα μάτια του κόσμου και την αυτοκάθαρση, ρε παιδί μου!)

spiral architect είπε...

... ή "just for the beat", που λέν και στο Αμέρικα!

archaeopteryx είπε...

μην ξεχνάς. Τα σκανδαλα που σε υποδουλώνουν είναι αυτά που δεν βλέπεις σε λίστες. Αυτά που βλέπει σε λίστες έχουν ...τιμωρηθεί, και ίσως τροποποιήσει και κανόνες

Ας πούμε, δεν βλέπεις την κατάργηση του Glass Steagall και το CRA στην λίστα...

Ασε τον Σκαραμαγκά... ή τον ΟΤΕ

Ανώνυμος είπε...

http://tvxs.gr/news/ellada/ft-nayagei-i-idea-eksagogis-reymatos-stin-germania