Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Project Helios, ο Χατζηαβάτης και οι Ιθαγενείς


Διαβάζοντας την ανανεωμένη και πανταχού παρούσα φιλολογία για το Project Helios, που πλασάρεται σαν ευκαιρία, και που θεωρώ κάτι μεταξύ απάτης και εκτόπισης από την χώρα μου, τσιμπιέμαι μπας και ονειρεύομαι. Όπως ρώτησε και κάποιος σχολιαστής, «είναι δυνατόν να έχουν όλοι άδικο, και εγώ να έχω δίκιο»;


Η απάντηση είναι ένα σκέτο «ναι». Το «όλοι» δεν είναι παρά 1-2 άτομα που προωθούν ανακοινώσεις, 3-4 ντόπιοι συνεταίροι που τρέχουν, εξαθλιωμένοι από τις αναδουλειές, μπας και βγάλουν καμία δουλειά, και 4-5 δημοσιογράφοι, που «τι άλλο να κάνουν;» όπως μου είπε ένας χαρακτηριστικά. Αυτά τα 10 άτομα δεν φτάνουν. Χρειάζεται και ένα Υπουργείο σε ρόλο Χατζηαβάτη, να σκύβει το κεφάλι και να λέει «πετάνε οι ελέφαντες» γιατί αυτός είναι ο ρόλος, ο σκοπός ζωής και ο τρόπος επιβίωσης των Χατζηαβάτηδων. Και μπορεί, μέσα στην θολούρα και την ανασφάλεια, να πουν όλοι «πετάνε οι ελέφαντες», αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πετάνε.

10 γιγαβάτ (αριθμός πανέλων είναι αυτός) είναι περίπου ένας ακόμα χρόνος τζίρου για τις Γερμανικές εταιρίες που δεν πάνε καλά (μετά την δημόσια δήλωση της Μέρκελ ότι τα φωτοβολταϊκά είναι μάπα, και της Ζήμενς ότι είναι πανάκριβη τρέλα – αυτό είπαν, διαβάστε τους).

5-10 γιγαβάτ πανέλα, αν συνδεθούν με το Ελληνικό δίκτυο, απλά θα το ψήνουν, 10 πμ -4 μμ κάθε μέρα με ήλιο, πες 180-200 μέρες τον χρόνο, με κάποια προβλεψιμότητα.  Όταν έχει ήλιο, ή θα κλείνουν οι συμβατικές μονάδες (χλωμό),  ή θα φιλοσοφούμε μετ’ ευτελείας και περισσής μαλακίας (νέα παράσταση του Καραγκιόζη Τεχνολόγου) για αντλησιοταμιεύσεις, μπαταρίες, υδρογόνα, ηλεκτρικά διαστημόπλοια κλπ. ή απλά δεν θα έχουμε ρεύμα όταν δεν έχει ήλιο.  Ο Ιούλιος Βερν σε μεταμοντέρνα εκδοχή για πλούσιους. Ή θα αλλάξουν τρόπο λειτουργίας οι βιομήχανοι και θα δουλεύουν τα χυτήρια μόνο με λιακάδα (παίζει κι αυτό, αλλά πόσο θα κάνει το ρεύμα!).   Και, μην το ξεχάσω, θα ψήσουν και όσα κορόιδα έβαλαν φ/β με πράσινα δάνεια.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα εξάγεται το ρεύμα. Ή, τουλάχιστον, εάν μπουν καλώδια για 5-10 GW δεν θα μπουν για τα φωτοβολταϊκά, αλλά για κάποια αναθεωρημένη εκδοχή του Desertec. Και αν γίνει αυτό (ας πούμε ότι το έχαψαν και οι Άραβες), πάλι δεν θα εξάγεται το ρεύμα, εκτός εάν βάλουν δελτίο, πού λάμπει ο ήλιος, και πού θα φυσάει ο αέρας, και κάνουν αντλησιοταμίευση από την Σαχάρα στα οροπέδια του Κογκό. Γερμανοί είναι αυτοί, σε δουλειά να βρίσκονται (ιδίως αν πληρώνουν οι ιθαγενείς). Και εάν ποτέ χώσουν και κανένα πυρηνικό στο δίκτυο, τότε είναι που το καλώδιο από μερικές δεκάδες γιγαβάτ (για μερικές ώρες) θα πρέπει να …παχύνει. Δύο παγκόσμιους πολέμους έχει κάνει η χώρα, χωρίς επαφές και αποικίες, για ενέργεια και ζωτικό χώρο, με «πολύ σχεδιασμό».

Τεχνικά εφικτό; Απόλυτα. Ποιος πληρώνει; Μα πάντα οι ιθαγενείς. Να θυμάστε. Ο Γερμανικός στρατός δεν είχε επιμελητεία, και η προς Άραβες φιλολογία, (α) τους εκθειάζει και την πολιτιστική τους συμβολή στα οπτικά, και, (β) στα ψιλά γράμματα, τους λέει ξεκάθαρα ότι αυτοί θα πληρώνουν για την τιμή που τους γίνεται.   Αλλά δεν θα εξάγεται, επειδή οι Τούρκοι και οι Βούλγαροι δεν είναι φιλόσοφοι μετ’ ευτελείας και δεν θα αγοράζουν ισχύ αιχμής που είτε δεν έχουν ανάγκη, είτε τους κοστίζει 3 ή 4 φορές πιο φτηνά από την δική μας. Αν όμως γίνουμε Δανία του Νότου, θα πληρώνουμε εμείς €300-400/MWhr, θα πουλάμε στους γείτονες €40-50/MWhr και ο Πρωθυπουργός που θα το εγκαινιάσει θα πάρει ένα βραβείο και μια χειραψία από κάποιον Γερμανό επίσημο. (Το ταξίδι στην Γερμανία θα το πληρώσουμε εμείς).

Με τους Γερμανούς, όλη μα όλη η άσκηση είναι να βρούνε κορόϊδα (ή υποτελείς) να τους χώνουν εξαγωγές και τζίρους . Η πιθανότητα να πληρώσει ο Γερμανός φορολογούμενος για πραγματικό, ή στατιστικό, νοητικό, ρεύμα από Ελλάδα, που δεν θα παίρνει, είναι πιο εξωπραγματική από το να πληρώνει η εκδιδόμενη γυναίκα, τον πελάτη της.

Για τις συνέπειες μόνιμης δέσμευσης Ελληνικής γης, και παραχώρησης δικαιωμάτων διέλευσης, δρόμου, πρόσβασης, σε ξένους, δεν το σχολιάζω, το αφήνω σε άλλους. Οι συνέπειες του να εισάγουμε τρόφιμα για να φυτεύουμε φωτοβολταϊκά, μόνο με τις αναγκαστικές πορείες στην έρημο των Αρμενίων και Ποντίων μπορεί να συγκριθεί.

Οι οικονομικές λεπτομέρειες του Project Helios, όταν μαθευτούν, να μου το θυμηθείτε, θα είναι αντίστοιχες του Κατοχικού Δανείου.

Και τα βιοκαύσιμα, αντίστοιχη μαϊμού είναι. Καταναλώνουν περίπου όσο ντίζελ υποκαθιστούν για να παραχθούν, αντί να φυτεύεις φαγώσιμα, φυτεύεις εισαγωγές γερμανικών μηχανημάτων, αλλά η μαϊμουδιά είναι περιορισμένης κλίμακας και σχετικά μικρής μόνιμης ζημιάς στον τόπο. Άλλα 1-2 κουφάρια σε κάποια ΒΙΠΕ.

Να κάνω μια ανασκόπηση;  Μετανάστες. Διάλυση παιδείας.  Κατάρρευση μέσω σοσιαλιστικών παροχών.  Διώξιμο υπολειμμάτων βιομηχανίας.  Φορολόγηση αποταμιεύσεων και κεφαλαίου. Ενεργειακή φτώχεια. Αποδεκατισμός αγροτικής επάρκειας. Πού νομίζετε οδηγούν αυτά; Ποιος πολιτικός είναι τόσο χαμένος στην ευτέλειά του και δεν τα βλέπει;

Και φυσικά θεωρώ τις «δημόσιες διαβουλεύσεις», σκέτα αποχωρητήρια, που πετάς το χαρτάκι σου στην τρύπα και το …ξεχνάς. Το πολύ πολύ, μαζεύουν IP's.  Ούτε με τον Χατζηαβάτη μπορείς να κάνεις συζήτηση, ούτε με τον δεσμοφύλακα.

4 σχόλια:

spiral architect είπε...

....Και φυσικά θεωρώ τις «δημόσιες διαβουλεύσεις», σκέτα αποχωρητήρια, που πετάς το χαρτάκι σου στην τρύπα και το …ξεχνάς. Το πολύ πολύ, μαζεύουν IP's. Ούτε με τον Χατζηαβάτη μπορείς να κάνεις συζήτηση, ούτε με τον δεσμοφύλακα.

Κρύβε λοοόγια φίλε, γιατί σού έχω κλείσει μια παραθαλάσσια σουίτα στο Λογκ Άιλαντ ... μπερκέτι πράμα!

Μην βλέπεις τη φωτογραφία και την εγκυκλοπαίδεια. Το τοπίο θα το κάνουμε ειδυλλιακό!

Βλέπεις εκεί στο βάθος του ορίζοντα; Εκεί είναι η σουίτα!

Viele Küsse!
Angela Dorothea

nikos είπε...

quiz ..ποιο σαΐνι είναι ...πριν μια βδομάδα διέλυσε τα Ορυχεία λιγνίτη στην γενέτηρα του ,.....χθες Διέλυσε το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος των ανεμογεννητριών στο Αποπηγάδι.για διευκόλυνση το επίθετο του ξεκινά από Παπακωνστα@@@χιχχι

archaeopteryx είπε...

για συζήτηση είπα. Μου λένε όσοι συμμετείχαν σε συζητήσεις για το νόμο Μπιρμπίλη ότι τους παράπηραν σοβαρά... Δεν βλέπεις; Μέχρι και τιμαριθμική προσαρμογή έδωσαν στις ταρίφες. ΟΛΗ Η ΕΥΡΩΠΗ ΤΙΣ ΚΟΒΕΙ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΔΙΝΟΥΜΕ ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΗ ΛΟΓΩ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΎ. ΠΟΥ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΕΣ!!!

Ανώνυμος είπε...

Νομοσχέδιο του προγράμματος "Ήλιος": Βάζουν το κάρο μπροστά από το άλογο
http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=670962