Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012

Πολιτικοοικονομική ανάλυση Σαββατόβραδου

 
Τέτοιες μέρες πέρυσι, ο τότε ΥΠΟΙΚ Ευάγγελος Βενιζέλος επέβαλε στους Ελληνες κατόχους ακινήτων το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών («ΕΕΤΗΔΕ») ή και «χαράτσι» αποκαλούμενο το οποίο το Δημόσιο θα εισέπραττε μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ για δύο έτη (2011 και 2012). Ο τότε ΥΠΟΙΚ προσπάθησε να ωραιοποιήσει την επιβολή του έκτακτου φόρου λέγοντας πως δεν πρόκειται περί φόρου αλλά περί ασφαλίστρου που οφείλουμε να καταβάλουμε προκειμένου να ασφαλίσουμε τις περιουσίες μας από τα δεινά της πτώχευσης του Κράτους. Σε προσφυγή πολιτών ενώπιόν του, το Συμβούλιο της Επικρατείας απεφάνθη ότι η επιβολή του ΕΕΤΗΔΕ ήταν σύμφωνη με το Σύνταγμα δεδομένου ότι επρόκειτο περί προσωρινού μέτρου, του η οποίου η διάρκεια δεν υπερέβαινε τα δύο έτη. Τα ετήσια προσδοκώμενα έσοδα από το ΕΕΤΗΔΕ ανέρχονται σε 2,4 δις. €.

Επί πλέον του ΕΕΤΗΔΕ το Κράτος προσδοκά να εισπράξει και περίπου €600 εκατ. ετησίως μέσω του Φόρου Ακινήτου Περιουσίας («ΦΑΠ»).

Έρχεται τώρα η Νέα Κυβέρνηση και με το πρόσχημα επιβολής ενός μόνο φόρου επί των ακινήτων ενοποιεί το ΠΡΟΣΩΡΙΝΟ και ΕΚΤΑΚΤΟ ΕΕΤΗΔΕ με τον ΦΑΠ και δηλώνει ότι προσδοκά να εισπράττει ετησίως 3 δις. €. Οσα δηλαδή είναι το άθροισμα των δύο φόρων. Μόνο που το ΕΕΤΗΔΕ ήταν νόμιμο εφόσον ήταν έκτακτο και περιορισμένης διάρκειας. Τώρα οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα αφαιμάσσονται στο διηνεκές με τουλάχιστον 3 εκατ. € ετησίως μόνο από το γεγονός ότι κατέχουν ακίνητη περιουσία. Πόσο καιρό θα αντέξουν; Τι θα γίνει όταν εξαντληθεί η ρευστότητά τους;

Τα πράγματα είναι απλά και προδιαγεγραμμένα. Έχουν πεισθεί όμως ότι το χρέος δεν είναι δυνατόν να αποσβεσθεί μέσω της ανάπτυξης της Ελληνικής οικονομίας, λόγω των αδυναμιών της. Έτσι έχουν στραφεί στην μόνη πηγή από την οποία πιστεύουν ότι μπορούν να εισπράξουν: Τις ιδιωτικές περιουσίες των Ελλήνων. Μέσω του νέου φόρου και άλλων τέτοιων μέτρων επιδιώκεται η εξόφληση του Δημοσίου χρέους μέσω μετατροπής του σε ιδιωτικό. Στο τέλος αφού εξαντλήσουν ταμειακά τους ιδιώτες τότε θα τους αναγκάσουν να μεταβιβάσουν κοψοχρονιάς ό,τι έχει μείνει από την ακίνητη περιουσία τους και τότε θα κάνουν ταμείο.

Θα το αφήσουμε να γίνει φοβούμενοι την έξοδο από το ΕΥΡΩ; Τι να το κάνουμε το ΕΥΡΩ μετά;

Αλλά αδυνατούμε να συνεννοηθούμε. Μάς έχουν βάλει να τσακωνόμαστε μεταξύ μας, κι αυτοί μάς παίρνουν τα σώβρακα.

Ξυπνήστε κωθώνια!... (Αφού το "ευγενικά" δεν πιάνει...) .  Τα χώνουν και τα παίρνουν λίγα λίγα και το σερβίρουν σταδιακά, με άφθονο αποπροσανατολισμό και αρκετά εμφυλιακά, για να μην αντιδράσουμε!

Τα αγενή κομμάτια είναι δικά μου. Τα ευγενικά του a. thymosophus.

6 σχόλια:

spiral architect είπε...

Πάντως οι περισσότεροι απο τους 300 υπέγραψαν υπεύθυνη δήλωση του Ν1599/86.

archaeopteryx είπε...

http://www.google.gr/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&frm=1&source=web&cd=5&cad=rja&ved=0CDYQFjAE&url=http%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3DcJ65t9JhDO4&ei=XaFLUJ-nLMSN4gTL-oDwBw&usg=AFQjCNHPEt6I7diHe19ybTze57wF3gcC9g&sig2=HyPkYGLAXIVTBo4-cprB5A

archaeopteryx είπε...

ορίστε... έκανα και πολιτική δήλωση για τους εν λόγω...

spiral architect είπε...

Κλίνετε ελαφρά το γόνυ.
Υποτελείς προσκυνήστε:
Αυτή τη στιγμή μιλάει στη ΔΕΘ στους "παραγωγικούς φορείς" (των μελλοντικών ΕΟΖ) το έτερον κήτος, αυτό που καθιέρωσε το χαράτσι ...

Ανώνυμος είπε...

Και με τι περηφανεια!! για σωτηρια με χαρατσι και PSI!!!!!
Στο σκαι, σε συζητηση περι εργασιακων-ΕΟΖ- κλπ, unbe-fucking-lievable, τα οσα ακουστηκαν....
ΤhW

Αρχαιε μου...τσ τσ τσ !!! (to the point ομως,xaxaa!!!!)

Ανώνυμος είπε...

Έστω και έτσι υπάρχει ένα λογικό κενό όμως...
Οι αντικειμενικές αξίες, στις οποίες προσδιορίζονται οι φοροδοτικές υποχρεώσεις, σήμερα είναι εικονικές, ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΑΓΟΡΑ.
Άρα μήπως είναι πιό ανθρωπιστικό το δίκαιο του Σαυλωκ;...και να παίρνουν σήμερα ένα παραθυρο, αύριο μία πόρτα, μεθαύριο ένα ντουβάρι κλπ κλπ;
Και κάτι άλλο...είναι γνωστο πως η οικονομική επιστήμη δεν είναι ακριβώς επιστήμη, ως μη δεσμευομένη γιά ex post αποτελέσματα, δεδομένου πως οι αντιδράσεις των ανθρώπων δεν ορίζονται μόνο από τις τρεις διαστάσεις και τον χρόνο.
Όμως εάν κάποιος, πριν την κρίση, καλοπούλησε το σπίτι του και το έκανε πχ λίρες (που πήγαν 3 φορές επάνω) ανήκει σε άλλο πλανήτη και δεν "αγγίζεται"; Μιλάμε γιά τον ίδιο κατά περίπτωση άνθρωπο και γιά ένα εκ των πολλών παραδειγμάτων!
Οικονομία α λα καρτ...όμως είπαμε δεν είναι επιστήμη, μάλλον γιά πειρατεία "κόβεται" και οι ασκούντες αυτήν πειρατές.