Θυμάστε το άρθρο εκείνου του Γερμανού, από το 2009, που είχε πει ότι όσο υπάρχουν ηλίθιοι θα υπάρχει ζήτηση για ΑΠΕ? Ομολογώ ότι εντυπωσιάζομαι από τον αριθμό των ηλιθίων (αν και καταλαβαίνω ότι δύσκολα τα βάζει κανείς με τόσα χρόνια προπαγάνδα Σκάϊ και παιδείας Πασόκ.
Οι ΑΠΕ (για αυτές μιλάμε) είναι πολύ ωραίες, καθαρές, μπαλαρίνες στον ορίζοντα, τσάμπα, αειφόρες, αναπτυξιακές... Όλα αυτά. Μόνο που δεν ηλεκτροδοτούν. Δηλαδή 1) δεν παράγουν ρεύμα όταν το θέλουμε, 2) δεν υποκαθιστούν συμβατικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, 3) ούτε έχουν εξοικονομήσει τίποτα καύσιμα, 4) ούτε έχουν μειώσει τίποτα εκπομπές CO2.
Και, εάν αυτά σας φαίνονται δυσνόητα ή απίστευτα, δεν έχετε παρά να ρίξετε μια ματιά στις πηγές ενέργειας για την παγκόσμια ηλεκτροδότησης (που μόλις δημοσιεύθηκε η καινούργια). Το πρώτο διάγραμμα δείχνει όλη την παγκόσμια ηλεκτροπαραγωγή, με πηγές α) ορυκτά καύσιμα, βασικά κάρβουνο, λιγνίτη και αέριο, β) πυρηνικά και γ), προσέξετε το αυτό, "ΑΠΕ". Το πράσινο, στο πρώτο διάγραμμα είναι "ΑΠΕ", "renewables" (κλικ για μεγέθυνση):
Και εάν αναρωτηθείτε, "ποιες είναι αυτές οι ΑΠΕ;", το δεύτερο διάγραμμα (σε διαφορετική κλίμακα, δείτε παρακαλώ την κλίμακα, αριστερά, δεν είναι από 0 σε 25.000 τεραβατώρες, αλλά από 0 σε 5.000 τεραβατώρες) -- το δεύτερο διάγραμμα δείχνει ΠΟΙΕΣ είναι αυτές οι ΑΠΕ (κλικ για μεγέθυνση):
Κι αν βάλετε αυτό το γράφημα στην ίδια κλίμακα με το προηγούμενο, τότε, να με τι μοιάζουν οι ΑΠΕ (πάντα με τα υδροηλεκτρικά να είναι η μόνη ΑΠΕ που φαίνεται χωρίς φακό).
Πριν βάλετε, τώρα, αυτά τα Υδροηλεκτρικά και τις λοιπές ΑΠΕ πάνω στο πρώτο γράφημα, παρακαλώ θυμηθείτε: 1) Η Γερμανία υπερδιπλασίασε το κόστος του ρεύματός της, λόγω ΑΠΕ (πλην Υ/Η, που δεν έχει). 2) Η Γερμανία δεν έχει μειώσει CO2 λόγω όλων των ΑΠΕ που έχει βάλει. 3) Η Γερμανία υποκατέστησε τα πυρηνικά που έκλεισε με κάρβουνο και λιγνίτη. 4) Ναι, έχει πολλές ΑΠΕ η Γερμανία αλλά πρώτον "εξάγει", δηλαδή απορρίπτει, το αιολικό ρεύμα σε γείτονες (εδώ και εδώ), και δεύτερον απλά έχει κάνει μεταβλητή, δηλαδή άνω-κάτω, την ηλεκτροπαραγωγή της (από εδώ), και 5) Η Γερμανία εξάγει το 75-80% της παραγωγής της μηχανημάτων ΑΠΕ (την ενεργειακή βλακεία των οποίων έχει αποδείξει στην ίδια την χώρα της), και αποσχολεί κάτι 100άδες χιλιάδες κόσμο με αυτό.
Τα διαβάσατε τα "1" έως "5"? Να με τι ασχολείστε, όσοι από εσάς προωθείτε (είστε κλέφτες) ή πιστεύετε (είστε ηλίθιοι) σε ΑΠΕ (κλικ για να διαβάσετε τα ψιλά γράμματα και να βρείτε τα αιολικά και τα υπόλοιπα:
Οι ΑΠΕ υπάρχουν, στην σημερινή τεχνολογική μορφή τους, από την δεκαετία του 1970. Επιδοτούνται με αναγκαστικές ποσοστώσεις, ταρίφες και φοροεπιδοτήσεις από το 1990. 45 χρόνια ύπαρξης, 25 χρόνια επιδότησης, απίθανη ποσότητα μπουρδολογίας και παραμυθιών από αυτούς που τις προωθούν, υπερδιπλασιασμός του κόστους του ρεύματος όπου μπουν, και το αποτέλεσμα? Εξακολουθεί να χρειάζεται μεγεθυντικός φακός για να τις δεις στα στατιστικά της ηλεκτροπαραγωγής. Δεν χρειάζεται εξυπνάδα για να γίνει κατανοητό αυτό!
Τέλος, επειδή υποτίθεται ότι για να είμαστε Ευρωπαίοι πρέπει να βάζουμε ΑΠΕ, στην Γερμανία, και σε όλη την Ευρώπη, τα Υδροηλεκτρικά θεωρούνται ΑΠΕ, και όσο κι αν και αυτά κάνουν τον κόσμο χάλια μέχρι να γίνουν, είναι ντόπια δουλειά, και μένει και καμιά λίμνη για ρομαντζάδα (και παράγουν και ρεύμα όταν το χρειαζόμαστε (dispatchable power λέγεται αυτό).
Κι αν θέλετε, ντε και καλά, να ταΐζετε κάποιους με επιδοτήσεις, για λίγη ισχύ, και η βιομάζα θεωρείται ΑΠΕ, και πάλι η Γερμανία μας δείχνει τον δρόμο:
Πολλά εγκατεστημένα αιολικά και φ/β στην Γερμανία και πολύ λιγότερες μονάδες βιομάζας. Αλλά περισσότερο ρεύμα από μονάδες βιομάζας από ότι είτε από αιολικά, είτε από φ/β. Ντρέπεστε να το καταλάβετε? Δεν θα λύσει το ηλεκτροδοτικό πρόβλημα η βιομάζα, ούτε έχουμε εμείς τα δασικά υποπροϊόντα της Γερμανίας, ούτε έχει λογική να εκτρέψουμε τον Αχελώο για να καλλιεργούμε καλάμια, ή ό,τι θεωρείται βιομάζα. Αλλά εάν ΠΡΕΠΕΙ να παριστάνουμε ότι έχουμε εναλλακτικές ΑΠΕ, η βιομάζα είναι λιγότερο πεταμένα λεφτά, και λιγότερα πεταμένα λεφτά σε ξένους.
Ντρέπεστε? Αν πουλάτε ή αν θέλετε αιολικά και φωτοβολταϊκά, θα έπρεπε...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου