Δευτέρα 4 Μαΐου 2015

Τι απαντούν οι Ναξιώτες σε επιστολή της αιολικής εταιρίας ΕΛΙΚΑ


http://oikologein.blogspot.gr/2014/07/blog-post_5.html

Η εταιρεία ΕΛΙΚΑ του κυρίου Κοπελούζου έστειλε μαζικά επιστολές σε κατοίκους της Νάξου, όπου πρόκειται να κατασκευαστούν δύο αιολικοί σταθμοί με 30 ανεμογεννήτριες. Η Επιτροπή Αγώνα Ενάντια στη Βιομηχανία των Αιολικών Νάξου, με επιστολή της στην «Εφημερίδα Συντακτών», απαντά στην εταιρεία.

[Η Εταιρεία : ] Με τη λειτουργία των αιολικών πάρκων θα καλύπτονται πλήρως οι τωρινές και μελλοντικές ενεργειακές ανάγκες του νησιού, χωρίς τον εφιάλτη των διακοπών ρεύματος και χωρίς εξάρτηση από τους παλαιούς Σταθμούς παραγωγής ρεύματος της ΔΕΗ που καίνε Μαζούτ και Ντίζελ σε γειτονικά νησιά.

[οι κάτοικοι]«Η εταιρεία σκόπιμα παραπλανά: δεν θα περιορίσουν τις διακοπές οι βιομηχανικές αιολικές ζώνες αλλά η μεταφορά του ρεύματος από την ηπειρωτική χώρα μέσω του υποθαλάσσιου καλωδίου. Η αποκλειστική εξάρτηση των νησιών από το υποθαλάσσιο καλώδιο σε περίπτωση βλάβης δεν εγκυμονεί τον κίνδυνο γενικευμένου μπλακ άουτ; Επιπλέον, τα μικρά εργοστάσια παραγωγής ρεύματος όπως αυτό της Πάρου δεν θα κλείσουν, αλλά θα λειτουργούν σε κατάσταση εφεδρείας».

[Η Εταιρεία ] Μέσω του δικού μας έργου θα διασυνδεθεί άμεσα η Νάξος με το ηλεκτρικό σύστημα παραγωγής της Ηπειρωτικής Ελλάδας μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου. Ενώ η ΔΕΗ, ακόμα κι αν εξασφαλίσει τα χρήματα, θα το υλοποιήσει μετά από πολλά χρόνια, ο Όμιλός μας θα καταβάλει τη συνολική δαπάνη για την ηλεκτρική αυτή διασύνδεση, καθιστώντας τη Νάξο ενεργειακά αυτόνομο νησί.

[οι κάτοικοι] «Πώς συμβαδίζει η εξάρτηση από το κεντρικό σύστημα ηλεκτροπαραγωγής με την ενεργειακή αυτονομία; Μόνο τα τζιμάνια της εταιρείας μπορούν να κάνουν τέτοιες λογικές ακροβασίες μέσα στην ίδια παράγραφο, που δείχνουν ότι μας περνάνε για ηλίθιους. Επιπλέον, λένε και ψέματα, αφού η ΔΕΗ έχει ήδη προκηρύξει την κατασκευή του υποθαλάσσιου καλωδίου με πόρους από το ΕΣΠΑ. Το βασικότερο πρόβλημα, ωστόσο, είναι ότι το καλώδιο θα κατασκευαστεί με δημόσιους πόρους, αλλά θα δοθεί δώρο -μέσω της πώλησης του ΑΔΜΗΕ- στους ιδιώτες επενδυτές των αιολικών. Γεγονός το οποίο, τελικά, θα κάνει τα νησιά έρμαιο στην κερδοσκοπία των μεγαλοεπιχειρηματιών της ενέργειας, αφού αυτοί θα διαχειρίζονται τη ηλεκτροδότησή μας ανάλογα με τα συμφέροντά τους».

[η Εταιρεία] Με την ολοκλήρωση του αιολικού πάρκου, η Νάξος θα μπορεί να υπερηφανεύεται ότι είναι ένα Πράσινο Νησί, το οποίο θα προσελκύει περιβαλλοντικό τουρισμό.

[οι κάτοικοι]«Εδώ το γέλιο είναι αβίαστο… Μήπως να φτιάξουμε και τίποτα ουρανοξύστες, που θα ενισχύσουν τη διεθνή εικόνα του νησιού; Κάτι σπιτάκια, κάτι εκκλησάκια, κάτι ανεμόμυλοι, μονοπάτια, κάστρα και φύση, μας δείχνουν πολύ άξεστους, αγροίκους και οπισθοδρομικούς… Γιατί δεν μας ενημερώνει η εταιρεία σε ποια συγκεκριμένα αιολικά στην Ευρώπη συντελέστηκε αυτό το τουριστικό θαύμα;»

Η επιστολή που έστειλε η ΕΛΙΚΑ σε μερικές χιλιάδες Ανδριώτες, Τηνιακούς, Παριανούς και Ναξιώτες. Φαίνεται να έφαγε φτύσιμο να το θυμάται.. Με την διαφορά ότι οι αιολικοί δεν χαμπαριάζουν... Νομίζουν ότι επειδή έχουν ...μεθοδεύσει 3-4 Δημόσιους "Υπαλλήλους" το έχουν λύσει το πρόβλημα. Αμ δε...

Δεν υπάρχουν σχόλια: