Τετάρτη 20 Μαΐου 2015
Ο Professor Moriarty και η "Περιφερειακή Ανάπτυξη" της κοιλάδας του Αχελώου
Αυτό το υδροηλεκτρικό της Τέρνα στην κοιλάδα του Αχελώου με συγχρηματοδότηση Ε.Ε και Υπουργείου Ανάπτυξης, κόστους άνω των 30 εκατομ., θυμάμαι ότι είχε και στο παρελθόν προβληθεί ως πρότυπο “περιφερειακής ανάπτυξης” και πρότυπο έργο ΑΠΕ και φιλικού προς το περιβάλλον. Βέβαια νομίζω ότι υπήρξε και μία διαμάχη εκεί με κάτι συλλόγους της περιοχής οι οποίοι κατήγγειλαν ότι το έργο δεν ήταν καθόλου φιλικό προς τα πέτρινα γεφύρια του Αχελώου πάνω από τα οποία περνούσαν τα βαριά φορτηγά της Τέρνα και ότι οι επεμβάσεις στο περιβάλλον από τα χωματουργικά ουδέποτε αποκαταστάθηκαν όπως προέβλεπε η ΜΠΕ, κλπ.
Όσο για την “περιφερειακή ανάπτυξη”, μάλλον δεν την αντελήφθησαν τα χωριά της περιοχής, τα οποία ζουν σε μόνιμη υπανάπτυξη. Αλλά φαίνεται ότι αυτό το “πρότυπο” φιλικό έργο ΑΠΕ (τα μεγάλα Υ/Η της ΔΕΗ δεν θεωρούνται ΑΠΕ), άνοιξε την όρεξη για “περιφερειακή ανάπτυξη” και θέλουν να φυτέψουν και Α/Γ στις υπερκείμενες της κοιλάδας του Αχελώου κορυφογραμμές προσπαθώντας να εκμαυλίσουν τους κατοίκους με “δωρεάν ρεύμα”(!) και ποσοστά 1-3% στις τοπικές κοινότητες. (Τα ίδια λένε και στην Κρήτη και σε άλλα νησιά, και όσοι αφελείς προσέλθετε...)
Τα Υ/Η είναι η μόνη ΑΠΕ που αξίζει τον κόπο, αν και φυσικά έχουν αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Τα πάντα έχουν αρνητικές (περιβαλλοντικές και όχι μόνο) επιπτώσεις. Το θέμα είναι να κάνουμε επιλογές που έχουν και θετικές επιπτώσεις. Τα Υ/Η π.χ. ηλεκτροδοτούν. Κάνουν για ισχύ αιχμής. Είναι μια χαρά για διαχείριση συμβατικών φορτίων. Αν τα Υ/Η γίνονται για να δικαιολογούν αιολικά γύρω-γύρω, να πάνε να πνιγούν αυτοί που τα εγκρίνουν. Έχουμε καταντήσει χώρα συντήρησης μικρών και μεγάλων απατεώνων, και κατά προτίμηση εισαγωγέων απούλητης Γερμανικής σαβούρας.
Να τα προσέχετε αυτά τα ανθρωπάκια που θα έρθουν στο Περδικάκι... Είναι όλοι σεσημασμένοι εκπρόσωποι πράσινων τρωκτικών... Βρωμάει... Όπου βλέπετε ΕΣΠΑ και Περιεφερειάρχες... Νομίζετε ότι ενδιαφέρονται για γεωργία, και την επιβίωση των ντόπιων οι διάφοροι Σούλτζ, και τα Γερμανοτσολιαδάκια που μεγάλωσαν με ποσοστά από τους εκάστοτε Σούλτζ? Πρακτικές που θα σέβονται το περιβάλλον και θα προάγουν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας . Οι "Ευρωπαίοι" και τα τσιράκια τους έχουν μία και μόνο μία αποστολή. Έχω βαρεθεί να την παρουσιάζω...
Τα υδροηλεκτρικά της Τέρνα με ενοχλούν λιγότερο από τα αιολικά του Σούλτζ, της Τέρνα και των Περιφερειαρχών.
http://www.karpenissi.eu/ydroilektriko-ston-aheloo-ishyos-60mw-stin-periohi-ton-agrafon-sta-1350-tetragonika-hiliometra-i
http://www.agrinioculture.gr/2015/02/03/ta-gefiria-terna-ke-adiaforia-video-pics/
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
5 σχόλια:
Mα δεν έχουμε λίγα Υ/Η, απλώς δεν παράγουν γιατί δεν έχουμε τα νερά που έχουν οι Σκανδιναβικές χώρες και οι Άλπεις.
http://www.arcadis.de/Content/ArcadisDE/docs/projects/11418_WFD_HP_final_110516.pdf
Σελ. 32 Στοιχεία 2008
ΕL 2477 ΜW Aριθμός Υ/Η 3311
DE 3507 MW Αριθμός Υ/Η 20942
ΕS 13104 ΜW Αριθμός Υ/Η 23500
Σελ. 51 Παράγουν (στοιχεία 2009) :
EL 2254 GWh/yr
GE 16975 GWh/yr
ES 22888 GWh/yr
Είναι φανερό. Oι χώρες του Νότου δεν έχουν νερά!!! Επομένως Θέλουμε να γίνουμε Ισπανία και να πιάσουμε κάθε σταγόνα νερό? Θα θυσιάσουμε το φυσικό τοπίο και θα έχουμε και πολλά λεφτά να κάθονται σε τσιμέντα.
Κάποιοι στην Ευρώπη έχουν αρχίσει να τα βλέπουν αλλιώς τα πράγματα
http://www.rivieres-sauvages.fr/
http://www.balkanrivers.net/
Και ο Μπαρούφ δικός τους;
δεν διαφωνώ ανώνυμε 7.32, δεν διαφωνώ. Απλά τα Υ/Η, ακόμα και με τα λίγα νερά που έχουμε δεν είναι άχρηστα
όσο για τον Βαρουφάκη... ΓΑΠάκιας, αλλά τι να πώ όσο είναι σε ...διαπραγμάτευση
Δεν συμμερίζομαι την άποψη ότι τα υδροηλεκτρικά και τα φράγματα είναι σώνει και καλά υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Αντίθετα, σε πολλές περιπτώσεις είχαν θετική επίδραση επάνω στο περιβάλλον με δημιουργία νέων υγροβιοτόπων, ακόμη και αισθητική αναβάθμιση του τοπίου με τις τεχνητές λίμνες. (Παραδείγματα: λίμνη Πλαστήρα, λίμνη Κερκίνη). Όμως εδώ οσμίζομαι μία σπασμωδική εφαρμογή του δόγματος “πράσινη ανάπτυξη”, η οποία καμία σχέση δεν έχει με τα μεγάλα έργα που έγιναν στον παρελθόν και τις επεμβάσεις που έγιναν στοχευμένα με όραμα και με μακροπρόθεσμη προοπτική στην διαχείριση υδάτινων πόρων. Έργο κράχτης και δούρειος ίππος για το πακέτο που έπεται. Η Ελλάδα είχε Υ/Η και υπάρχουν χρονιές που έχει πολλά νερά. Αλλά τα τελευταία χρόνια πάει βεβιασμένα να επιβληθεί ένα μοντέλο που είναι εξ αρχής ελαττωματικό και μη βιώσιμο. Διάσπαρτες μονάδες “καθαρής” μη-ενέργειας με επιδοτήσεις και αρπαχτές, με ένα πακέτο με μικρά Υ/Η, με αιολικά τριγύρω και πάνελς παραπέρα. Αυτό που σαν καρκίνος επεκτείνεται και πολλαπλασιάζεται χωρίς φραγμούς, χωρίς σεβασμό στην ιδιομορφία περιοχών, είτε αυτές είναι Κυκλάδες, είτε κοιλάδα Αχελώου, είτε ορεινή Μάνη, κλπ, δεν έχει μόνο επιπτώσεις στο περιβάλλον και στις τοπικές κοινότητες, αλλά γίνεται και εις βάρος του δικτύου, και έχει επιπτώσεις καταστροφικές για την ενεργειακή υποδομή και την οικονομική ανάπτυξη. Μακροπρόθεσμες. Αυτό που πλασάρεται ως “πράσινη ανάπτυξη”, ή “περιφερειακή ανάπτυξη”(!?) είναι ο ορισμός της υπανάπτυξης. Και δεν “καθαρίζει” καθόλου την ατμόσφαιρα στην Πτολεμαΐδα ή στην Μεγαλόπολη... (Απλά σκεφτείτε τι σημαίνει για την οικονομική ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα η τεράστια αύξηση της τιμής της ηλ. ενέργειας, τόσο στην βιομηχανία, όσο και στον απλό καταναλωτή, αλλά και η αύξηση της πιθανότητας για καταρρεύσεις δικτύου).
Tα μεγάλα Υ/Η έγιναν κάτω από μία ορισμένη λογική και εξυπηρετούν πολλαπλούς σκοπούς με πολύ σημαντική την άρδευση. Η λίμνη των Κρεμαστών είχε όμως πολλές αρνητικές πλευρές για την περιοχή. Οι σεισμοί που επακολούθησαν της κατασκευής της ερήμωσαν τα Άγραφα. Οι κατολισθήσεις στις παρόχθιες περιοχές της είναι συνεχείς.
Δεν είναι άχρηστα τα μεγάλα Υ/Η και εξάλλου δεν ξεγίνονται. Δεν είναι όμως λίγη η εγκατεστημένη ισχύς τους για τα ελληνικά δεδομένα και τα λεφτά που δόθηκαν. Τα ποτάμια όμως δεν είναι απλά αγωγοί νερού ή λυμάτων. Κάποτε κάθε μικρό ρεματάκι του Αχελώου είχε χέλια, τώρα τα ακούμε μόνο σε ιστορίες. Θα αφήσουμε λίγο χώρο για τη φύση? Αυτό δεν είναι πλέον ο πολιτισμός?
Δημοσίευση σχολίου