Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

Στόχος της ΔΕΗ η μείωση του κόστους ενέργειας προς όφελος των καταναλωτών


https://www.dei.gr/el/i-dei/kentro-tupou/deltia-tupou/deltia-tupou-2015/maios-2015/i-thesi-tis-dei-gia-tin-apodosi-tou-etmear

"Η απαίτηση από τη ΔΕΗ να καταβάλλει το ΕΤΜΕΑΡ χωρίς να το έχει εισπράξει, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι είναι υποχρεωμένη να αγοράζει το σύνολο της παραγωγής των ΑΠΕ, ενώ θα μπορούσε να προμηθεύεται την αντίστοιχη ποσότητα ενέργειας σε πολύ φθηνότερες τιμές, δεν είναι παρά επιδότηση της συγκεκριμένης κατηγορίας παραγωγών, σε βάρος όλων."

Προσωπικά, διαφωνώ με την εκτίμηση (που αναγράφεται στο Δελτίο Τύπου) ότι η άφθονη ηλιοφάνεια και το αιολικό δυναμικό έχουν κάποια σημασία.  Δηλαδή ο Παναγιωτάκης το έχει πει:  Δεν μπορεί να  είναι πάνω από 10% το μεταβλητό και τυχαίο ρεύμα.  Μέχρι και το αφεντικό της Siemens το έχει πει:  "Μην κάνετε ότι έκανε η Γερμανία (αλλά να σας πουλήσω κανένα αιολικό)". Η πολιτική μεταστροφής σε ΑΠΕ απέτυχε, πανηγυρικά στην χώρα που προωθεί ΑΠΕ.  Αν είναι να πετάμε λεφτά για να συμμορφωνόμαστε σε διαταγές "θεσμών", ας τα δώσουμε για υδροηλεκτρικά, που είναι 100% εγχώρια, είναι ΑΠΕ και ταΐζουν και την διαπλοκή να μην κλαίει. Σε όλη την Ευρώπη μετράνε για ΑΠΕ τα υδροηλεκτρικά. Άντε και η βιομάζα... Τα φωτοβολταϊκά έχουν μεν πιο ακριβή ταρίφα, αλλά τουλάχιστον παράγουν (ακριβή) ημερήσια ισχύ αιχμής. Η βιομάζα δεν λύση, αλλά μετράει για ΑΠΕ και έχει κανένα ντόπιο μεροκάματο στην επαρχία.  Τα αιολικά έχουν ταρίφα για κουτουρού ισχύ που ψάχνεις να βρεις τι θα την κάνεις... Και ενοχλούν τους πάντες (πλην των ολιγαρχών που βγάζουν ποσοστά).

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στόχος της ΔΕΗ η μείωση του κόστους ενέργειας προς όφελος των καταναλωτών

Αναφορικά με τις αντιδράσεις φορέων παραγωγών από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) στην εκφρασθείσα στον Υπουργό ΠΑΠΕΝ εύλογη θέση της ΔΕΗ, να καταβάλλεται το ΕΤΜΕΑΡ (τέλος ΑΠΕ) μετά την είσπραξη των λογαριασμών ρεύματος, δηλαδή μετά την πληρωμή του από τους καταναλωτές, επισημαίνουμε τα εξής :


1.Πάγια επιδίωξη της ΔΕΗ, από το χαρακτήρα και την αποστολή της, είναι η μείωση του κόστους Ηλεκτρικής Ενέργειας (Η/Ε) προς όφελος των καταναλωτών. Είναι πασίγνωστο ότι εξαιτίας των άστοχων επιλογών του παρελθόντος η τιμή αγοράς της ενέργειας των ΑΠΕ και ιδιαίτερα των Φωτοβολταϊκών (Φ/Β) είναι υπέρμετρα υψηλή. Αυτό επιβαρύνει σημαντικά το κόστος της Η/Ε και αποτυπώνεται στο ΕΤΜΕΑΡ το οποίο έχει εκτοξευθεί στα ύψη, σε βάρος των καταναλωτών. Υπογραμμίζεται ότι η αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ και η συνακόλουθη αύξηση των λογαριασμών του ρεύματος, επιδρά αρνητικά στην εισπραξιμότητά τους, ιδιαίτερα για τους πιο αδύναμους οικονομικά πελάτες της ΔΕΗ, με συνέπεια πρόσθετη ζημία για την Επιχείρηση.

2. Η απαίτηση από τη ΔΕΗ να καταβάλλει το ΕΤΜΕΑΡ χωρίς να το έχει εισπράξει, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι είναι υποχρεωμένη να αγοράζει το σύνολο της παραγωγής των ΑΠΕ, ενώ θα μπορούσε να προμηθεύεται την αντίστοιχη ποσότητα ενέργειας σε πολύ φθηνότερες τιμές, δεν είναι παρά επιδότηση της συγκεκριμένης κατηγορίας παραγωγών, σε βάρος όλων.

3.Θέση της ΔΕΗ είναι ότι οι ΑΠΕ πρέπει να αναπτυχθούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό, τόσο για λόγους περιβαλλοντικούς, όσο και εξαιτίας του ότι αποτελούν εγχώριο πόρο, καθώς η χώρα μας διαθέτει άφθονη ηλιοφάνεια και αιολικό δυναμικό. Στρατηγικός στόχος της ΔΕΗ είναι να πρωταγωνιστήσει στην ανάπτυξη αυτή μέσω και της θυγατρικής της ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Η ανάπτυξη αυτή ωστόσο πρέπει να γίνει ορθολογικά, σε συνάρτηση και με την πρόοδο της τεχνολογίας, ώστε να συνδυαστεί με την απαραίτητη οικονομικότητα. Σε ότι αφορά στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σήμερα, δηλαδή τον φαύλο κύκλο των αλλεπάλληλων αυξήσεων του ΕΤΜΕΑΡ, επιβάλλεται να βρεθεί μια συνολική λύση στο πλαίσιο της οποίας θα κληθούν να συμβάλουν όλες οι πλευρές στο μέτρο των δυνατοτήτων τους, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών, στο βαθμό που έχουν χορηγήσει στους παραγωγούς ΑΠΕ δάνεια με υψηλά επιτόκια.

Επαναλαμβάνουμε ότι στη σημερινή κρίσιμη συγκυρία κανένας δεν δικαιούται να απαιτεί, να επωμίζονται άλλοι τα βάρη της κρίσης, οχυρωμένος σε «κεκτημένα» και μάλιστα απότοκα άστοχων επιλογών.

4. Σε ότι αφορά στη θέση του Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ) να ενταχθεί το ΕΤΜΕΑΡ στο ανταγωνιστικό σκέλος των λογαριασμών, η ΔΕΗ παρατηρεί ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την αυτονόητη προϋπόθεση ότι οι παραγωγοί των ΑΠΕ θα έχουν την ίδια αντιμετώπιση με τους λοιπούς παραγωγούς, τόσο σε ότι αφορά στη διάθεση της παραγωγής τους, όσο και σε ότι αφορά στην τιμή πώλησής της στο Σύστημα.

Ευχαριστώ τον Α.Κ. για τον σύνδεσμο

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κ.Γραβιάς προς ΠΣΑΦ : "Ρωτούσα λοιπόν στη συνέχεια -παρουσιάζοντας έναν συλλογισμό που βασίζεται στην απλή λογική, που προφανώς δεν διαθέτετε- γιατί να φορολογούνται οι αγρότες που έχουν φ/β με συντελεστή 13%; Είναι αυτό αγροτικό προϊόν ή η διάταξη μπήκε στον νόμο για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους; Δεν απαντήσατε σ΄αυτό και κατά το κοινώς λεγόμενο ποιήσατε την νήσσαν. Σας ρωτώ και πάλι ποια είναι η διαφορά ενός αγρότη που σε ένα χωράφι του έχει εγκαταστήσει φωτοβολταϊκό πάρκο κι ενός άλλου φορολογούμενου που έχει κάνει ακριβώς το ίδιο με τις ίδιες προϋποθέσεις και δαπανώντας τα ίδια χρήματα; Γιατί ο ένας να φορολογείται για την ίδια δραστηριότητα με 13% και ο άλλος με 26%; Θα απαντήσετε επ΄ αυτού ή θα σφυρίζετε αδιάφορα; "
http://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/23527
ThW

nikos είπε...

χρειάστηκαν χρόνια να το καταλάβει!!!