Σάββατο 29 Μαΐου 2010

Μην σταματάς να ρωτάς


Υπάρχουμε, ζούμε, βλέπουμε, επικοινωνούμε, απολαμβάνουμε την λιακάδα, ή την δροσιά της νύχτας, διαβάζουμε αυτά τα σχήματα στην οθόνη, μαθαίνουμε από τι είναι φτιαγμένο το σύμπαν, επειδή υπάρχει η παραπάνω εικόνα με το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα (κλικ για μεγέθυνση).


Συνειδητοποιώ, από τις συζητήσεις μου, ότι οι απόψεις μου με σε θέματα ενέργειας, για πολλούς είναι παράξενες, επειδή είναι άγνωστες, και αντίθετες, όχι με την Επιστήμη, αλλά με την Προπαγάνδα. Η Φυσική, ή οι μηχανολογικές επιστήμες, δυστυχώς, δεν είναι ούτε οικείες, και το χειρότερο, στην χώρα μας, διατυπώνονται με τρόπο ακαταλαβίστικο, ή επιπόλαιο, σαν συνταγή, χωρίς την ασταμάτητη απορία των μικρών παιδιών. Όχι ότι καταλαβαίνω τα πάντα, ούτε ότι θα προλάβω να τα καταλάβω (και το γράφημα, πάνω πάνω φτάνει μόνο μέχρι το κουτάκι που λέει "Electromagnetism"). Λίγο λυπάμαι και λίγο χαίρομαι, που η επιστροφή σε αέναα εδάφη είναι για να προλάβω, αν μπορώ, την καταστροφή του όποιου Ελληνικού τοπίου έχει απομείνει, την περαιτέρω εισβολή στην τσέπη μου, και την όποια αποκατάσταση της αλήθειας.

Έχω βάλει δύο συνδέσμους που βρήκα ευχάριστους και ενδιαφέροντες, δεν έχουν σχέση με πολιτική, ή με ενέργεια. Ένας είναι από την Ελλάδα, τον άλλο τον ανακάλυψα κατά λάθος, σε μια μικρή κωμόπολη στο Κάνσας, όταν έψαχνα για το εικονίδιό μου. Θα της κάνω μία ανάρτηση της κωμόπολης, υπάρχουν και άλλοι μύθοι που πλανώνται...

Το σημαντικό είναι να μην σταματάς να ρωτάς. Η περιέργεια υπάρχει για τους δικούς της λόγους.

15 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Όπως το είπες Αρχαίε.
Αντίθετες με την Προπαγάνδα.

nikos είπε...

σημερα εχω σημετοχει στο φαγοποτη του ΣΜΕ παρουσια του Μανιατη χιχιχ

Ανώνυμος είπε...

Ποσο θα αντεξεις να χτυπάς τα αιολικά πάρκα?
Θα σου εξαντληθουν τα επιχειρήματα σε 1-2 μηνες και θα αντιγραφεις για τη Τζουλια και το Μαντελη σαν καλός ανώνυμος μπλόγκερ.

nikos είπε...

Ανώνυμε ..μην νoιαζεσε ..ευτειχος έχουμε... ηλίθια κυβέρνηση με επικεφαλής ηλίθιο πρωθυπουργό … που καθημερινά μας τροφοδότη με μαλλ….

archaeopteryx είπε...

ανώνυμε 12:35, η Αλήθεια είναι αλήθεια, και σε ΟΛΟΝ τον κόσμο έχει αρχίσει να γίνεται κατανοητή, και σε ΟΛΟΝ τον κόσμο έχει αρχίσει να βγαίνει σε συμβατικά media , ήδη σε εφημερίδες, σύντομα σε TV.

dum spiro (και δεν ξέρω πως λένε λατινικά "θα γράφω"). Ένα έχω να σου πω, ο κόσμος διαβάζει, στέλνει email, τηλεφωνεί, συναντιέται, μαζεύει λεφτά, χαχαχαχάααα!

nikos είπε...

Με ανάμικτα συναισθήματα ξεκίνησα σήμερα από το Στανο για την ημερίδα του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων στην Θεσσαλονίκη ….

Πρώτη εντύπωση ..η παντελή ελλείψει γραπτών εισηγήσεων …φαίνεται περάσαμε σε ηλεκτρονική διακυβέρνηση …θα περιμένω με ε-μειλ να μου σταλούν

Άντεξα μόνο 2 εισηγήσεις

1.του Γενικού Διευθυντή ΙΓΜΕ Παπαβασηλειου

Η εισήγηση πρέπει… να γράφτηκε στην δεκαετία του 80 και απλά ξαναπροσαρμόστηκε από το συντάκτη ..ο εισηγητής για πρώτη φορά την διάβαζε στο ακροατήριο. .μπέρδευε τα δις με εκ. τόνους λιγνίτη .Μέχρι το μικρόφωνο δεν τον άντεξε και έσβησε

2.Ομιλια κ.ΕΜΠ Τσακαλακη – ούτε λίγο ούτε πολύ…. παραδέχτηκε ότι η Ελλάδα είναι το μεγαλείο αρπαχτικό… σκέτος ιμπεριαλιστής του ελληνικού και ξένου ορυκτού πλούτου



Άλλο δεν άντεξα και έφυγα …

Ανώνυμος είπε...

@12.35
ΔΕΝ ΧΤΥΠΑ ΚΑΝΕΙΣ ΤΑ ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ.
ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΤΩΝ ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ ΧΤΥΠΟΥΝ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΤΩΝΟΥΝ ΚΟΣΜΟ.

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΜΑΖΕΥΕΙ ΠΙΣΩ ΤΙΣ ΑΔΕΙΕΣ , ΝΑ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ??
ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ ΟΤΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΑΡΓΕΙ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ. ΑΦΟΥ ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΕΧΟΥΝ ΑΔΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ 2000 ΚΑΙ ΕΠΙ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΤΙΣ ΥΛΟΠΟΙΟΥΝ

nikos είπε...

για να δούμε πότε θα διαμαρτυρηθούν για το Μαλαμε http://oikonikipragmatikotita.blogspot.com/2010/05/blog-post_29.html

Ανώνυμος είπε...

Αρχαίε έχω μια απορία εδώ και πολύ καιρό αλλά δεν βρίσκω τρόπο να την απαντήσω.


ένα ατμοηλεκτρικο εργοστάσιο παράγει ρεύμα μέσο μιας μετατροπής της θερμικής σε μηχανική και έπειτα σε ηλεκτρική ενέργεια με βαθμό απόδοσης περίπου 50% (http://de.wikipedia.org/wiki/Dampfturbine).

Η τουρμπίνα περιστρέφεται με ρυθμό 1500 η 3000 r/min ανάλογα την κατασκευή της με σκοπό την περιστροφή της γεννήτριας για την παραγωγή ρεύματος.

Η τουρμπίνα πρέπει να περιστρέφεται συνέχεια (60 r/min, http://de.wikipedia.org/wiki/Dampfturbine) ώστε να είναι έτοιμη αν πάσα στιγμή να ανταποκριθεί στις ενεργειακές ανάγκες αλλά και για λόγους συντήρησης. Αυτό επιτυγχάνεται είτε με υδραυλική (δεν φαντάζομαι πως!!!) είτε με ηλεκτρική μέθοδο.
Εγώ μένω στο γεγονός πως υπάρχει τρόπος να περιστρέφει η τουρμπίνα (και όχι η γεννήτρια).

Ένα ατμοηλεκτρικο εργοστάσιο παράγει περίπου 500MW ισχύ (άλλα περισσότερο, άλλα λιγότερο).

Η ερώτηση (εις):

1) Πόση ενέργεια χρειάζεται για την περιστροφή της γεννήτριας? (όχι της τουρμπίνας)

2) Αν μέρος της παραγόμενης ενέργειας διοχετευθεί για την κίνηση της γεννήτριας δεν μπορούμε να μειώσουμε την κατανάλωση κάρβουνου, λιγνίτη, πετρελαίου????

3) Ξέρω (όσο γίνεται) πως ένα μια μηχανή Perpetuum mobile δεν μπορεί να υπάρξει. Κάπου, κάπως πρέπει να διοχετευθεί ενέργεια στο σύστημα ώστε αυτή να πάρει μπρος. Αυτή η ενέργεια δεν μπορεί να διοχετευθεί από (παρακαλώ εδώ μην ανατριχιάσεις) ηλιακά, ανεμογεννητριες, υδροηλεκτρικά η άλλα μέσα παραγωγής ενέργειας?

Ο Αρχιμήδης είπε: δῶς μοι πᾶ στῶ καὶ τὰν γᾶν κινάσω (http://en.wikipedia.org/wiki/Archimedes#cite_note-30) και υποθέτω πως με ανάλογο τρόπο μπορούμε να κινήσουμε μια γεννήτρια για την παραγωγή ενέργειας με μικρό κόστος στην ενέργεια κατανάλωσης.




Δεν γίνεται να μην το έχει σκεφτεί κάποιος πριν από μένα αλλά εγώ τώρα δεν μπορώ να δώσω μια πειστική απάντηση σε αυτήν την απορία.

ευχαριστω
sawas

archaeopteryx είπε...

Από ότι ξέρω sawas…

Η γεννήτρια, κατά αρχάς περιστρέφεται με σταθερή ταχύτητα (ανάλογα με πόσους πόλους έχει, π.χ. 600 rpm με 10 «πόλους» στα 50 Hz) [ http://en.wikipedia.org/wiki/Alternator]

Η ενέργεια που χρειάζεται για την περιστροφή της, αν δεν παράγει ρεύμα, ή δεν τραβάει ρεύμα το φορτίο, είναι περίπου μηδέν (ή όσο είναι οι απώλειες από τα …ρουλεμάν). Όταν έχει φορτίο, η ενέργεια που χρειάζεται για να γυρίσει (στην σταθερή πάντα ταχύτητα) είναι ίση με το έργο που παράγει διαιρεμένο με την «αποτελεσματικότητα» της γεννήτριας. Εάν π.χ η αποτελεσματικότητα είναι 90%, και η γεννήτρια πρέπει να παράξει 500 kWe, η μηχανική ενέργεια που πρέπει να χρησιμοποιηθεί είναι 555,6 kW. Η γεννήτρια δουλεύει με ηλεκτρομαγνήτες , δηλαδή δίνεις ρεύμα στον ηλεκτρομαγνήτη, παράγει (πολύ περισσότερο) ρεύμα η γεννήτρια. Δεν θυμάμαι αν περιστρέφονται οι ηλεκτρομαγνήτες μέσα στα πηνία ή τα πηνία στους ηλεκτρομαγνήτες, αλλά ξέρω, ότι αν δεν έχεις ρεύμα, ΔΕΝ παίρνει μπρός μιά θερμοηλεκτρική μονάδα (και κάθε μία έχει και τις ντηζελογεννήτριές της για να …πάρουν μπρός) [http://en.wikipedia.org/wiki/Electrical_generator]

Το πόση θερμική ενέργεια χρειάζεται για να παραχθούν τα 555,6 kW μηχανικής ενέργειας του παραδείγματος, εξαρτάται από την απόδοση του θερμοδυναμικού κύκλου (και της καύσης), τυπικά, 50% επί 80% = 40%, άντε 45%. Άρα για τα 500 kWe, χρειάζονται 1.234,6 kWth.

Σε αυτό το αρχείο [http://www.sealnet.org/s/9.pdf] έχει μια εξαιρετική περίληψη όλου του θέματος της «αποτελεσματικότητας», που στην πράξη συνδέεται με την «διαθεσιμότητα». Μία μονάδα που καίει κάρβουνο έχει 45% αποτελεσματικότητα και 95% διαθεσιμότητα. (Δες την σελίδα 7)

Δεν καταλαβαίνω την τρίτη σου ερώτηση. Το excitation της γεννήτριας γίνεται μα ρεύμα (μικρό υποσύνολο της παραγωγής –ή ντηζελογεννήτρια όταμ παίρνει μπρός (cold start). Το να υποκαταστήσεις, με ήλιο ή με αιολικά, την θερμική ενέργεια που παράγει ατμό για την τουρμπίνα, είναι μη ρεαλιστικό. Το να συμπληρώσεις με αιολικό ή φωτοβολταΪκό ρεύμα την συμβατική ηλεκτρική παραγωγή, και να μειώσεις επομένως χρήση καύσιμου, είναι αυτό που λένε όσοι θέλουν ΑΠΕ, αλλά κολλάει στο ότι οι ΑΠΕ έχουν χαμηλή «διαθεσιμότητα», είναι ακριβές έως πανάκριβες, και στο τέλος της ημέρας, ελάχιστα μειώνουν την κατανάλωση, διπλασιάζοντας το κόστος.

Δεν ξέρω αν σου απάντησα τα ερωτήματά σου.

Ανώνυμος είπε...

Some of the energy availability values of renewable energies are disappointingly low. But it is even worse, as shown in the last column of the table: Power plants on the basis of renewable energies do not only have low energy availabilities, but they also do not fit into an operation schedule.They depend on weather conditions and can not be operated according to demand. They might stand still just when we need them most urgently. Energy availability and operability according to demand are more appropriate measures about the capability of a power technology to secure the electricity supply of a modern economy than efficiency.

Ανώνυμος είπε...

http://www.sealnet.org/s/9.pdf

το παραπανω

archaeopteryx είπε...

Ανώνυμε 13:35, είπες κάτι για ανωνυμία; Χαχαχαχαχα! Stay tuned σε 1-2 μήνες, να δεις τι θα γράφω.

Ανώνυμος είπε...

Αρχαίε μένω στο παράδειγμα σου ότι για την κίνηση της γεννήτριας χρειαζόμαστε ενέργεια ίση με 555,6 kW για την παραγωγή 500 kWe.

Για αυτήν την ενεργεία (555,6 kW) χρειαζόμαστε όπως υπολόγισες 1.234,6 kWth. Με μια αποτελεσματικότητα περίπου 556/1234= 0,45 η 45%.


υπάρχουν όμως μηχανές (http://en.wikipedia.org/wiki/Electric_motor) όπου η απόδοση τους είναι μεγαλύτερη από 70% σε σχέση πάντα με την ισχύ τους και το παραγόμενο έργο (http://www.p2pays.org/ref/40/39569.pdf).

Αυτές χρησιμοποιούνται για την κίνηση τραίνων (http://en.wikipedia.org/wiki/Traction_motor) η αυτοκινήτων http://en.wikipedia.org/wiki/Induction_motor (http://de.wikipedia.org/wiki/Audi_e-tron πιο όμορφο παράδειγμα δεν μπορούσα να βρω)


Η 3η ερώτηση μου αφορούσε λοιπόν αυτό, γιατί δεν χρησιμοποιείτε ένας (η πολλοί) ηλεκτροκινητήρες για την κίνηση της γεννήτριας (όχι τουρμπίνας) εφόσον η αποτελεσματικότητα τους είναι μεγαλύτερη?

Για την (αρχική) κίνηση τους θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ενέργεια από ηλιακές, αιολικές, υδροηλεκτρικές η άλλες πηγές.


Ελπίζω να μην υπάρχει κάποιο λάθος στο σκεπτικό.


sawas

archaeopteryx είπε...

Τα μοτέρ και οι γεννήτριες έχουν πράγματι υψηλή αποτελεσματικότητα, πάνω από 90%. Ωστόσο, δεν έχει κανένα νόημα να μετατρέψεις την κινητική ενέργεια του αέρα σε μηχανική της φτερωτής για να φτιάξεις αιολικό ρεύμα, για να τροφοδοτήσεις με ρεύμα μοτέρ που θα γυρίζει άλλη γεννήτρια… Η Α/Γ έχει απόδοση 40% και διαθεσιμότητα 20, 40, 50%,πες 50%, 0.4*0.5 = 20%. Βάλε αυτό το ρεύμα στο δίκτυο. Αν το πας σε μοτερ, που θα κινεί την μεγάλη γεννήτρια, το 20% θα γίνει 0,2*0,9*0.9 = 16,2%... από χάλια, τρισχειρότερα. Και μην ξεχνάς, το ρεύμα και ο αέρας δεν αποθηκεύονται πολύ εύκολα ή πολύ φτηνά, σε μεγάλη κλίμακα.

Λίγη υπομονή τώρα. Οι Α/Γ δεν νοούνται χωρίς backup. Όσες πιο πολλές βάζεις τόσο πιο πολύ backup θες. Και το backup δεν μπορεί να είναι κάρβουνο, το κάρβουνο δεν προσφέρεται για load following παρέα με αιολικά που πότε δουλεύουν και πότε δεν δουλεύουν. Στο πιο αερικό μέρος στον Κάβο Ντόρο περνάνε μέρες και εβδομάδες χωρίς αέρα, μετά φυσάει του σκοτωμού 5 μέρες μετά ξανά κλπ. Τα αιολικά είναι άλλοθι για αέριο και πετρέλαιο, και αν βάλεις κάρβουνο ή πυρηνικά ούτε αέριο ή πετρέλαιο χρειάζεσαι ούτε αιολικά. Αιολικά δεν χρειάζεσαι ούτως ή άλλως, (είναι αναποτελεσματικά και πανάκριβα, 3-4 φορές πάνω από το συμβατικό ρεύμα), αλλά τα θες για δημόσιες σχέσεις αυτών που εισάγουν αέριο και πετρέλαιο. Τρέλα, γιατί σε αντίθεση με το κάρβουνο και τα πυρηνικά, το αέρι και το πετρέλαιο ανεβοκατεβαίνουν χρηματιστηριακά. Ωστόσο αυτοί που το φέρνουν (εφοπλιστές και άλλοι) και αυτοί που το πουλάνε (Gazprom από Ρωσία, Shell από Αλγερία Λιβύη και Αίγυπτο) έχουν πιο πολλά «μέσα» και «χορηγίες». Για αυτό ο χαμός.

Δες και το σχόλιο του Νταντόν [http://www.antinews.gr/?p=47771&cpage=1#comment-458057]