Κυριακή 30 Μαΐου 2010

Haysville, Kansas


Σήμερα θα ασχοληθώ με ένα εντελώς άσχετο θέμα.

Έβαλα ένα link στους συνδέσμους που "με εμπνέουν", το blog της Βιβλιοθήκης της Κοινότητας του Haysville, προάστειο της πόλης Wichita, στο Kansas. Το Kansas είναι στο κέντρο της Αμερικής, και η μετά τους Ινδιάνους εποχή ξεκίνησε το 1830, αλλά εποικίστηκε έντονα μετά το 1850 στον καυγά μεταξύ οπαδών της «σκλαβιάς» και οπαδών της «ελευθερίας» των μαύρων. Μετά από έντονες και βίαιες διαμάχες που ήταν η πρώτη αψιμαχία Νοτίων και Βορείων για το θέμα, το Κάνσας τάχθηκε με τους «ελεύθερους», το 1861, την χρονιά που ξεκίνησε ο Αμερικανικός Εμφύλιος πόλεμος, που κράτησε το 1865. Από τότε, το Κάνσας έχει γίνει κάτι σαν βαρόμετρο της χώρας, και οι απόγονοι των φιλελεύθερων, με κάθε έννοια της λέξης, απογόνων του 19ου αιώνα, θεωρούνται η ραχοκοκαλιά του συντηρητικού κινήματος στην Αμερική.


Κυβερνήτης της Πολιτείας του Κάνσας είναι κάποιος Mark Parkinson. Ο άνθρωπος αυτός, εκλεγμένος σαν Ρεπουμπλικάνος, σε μία μάλλον (70%+) Ρεπουμπλικάνικη Πολιτεία, το γύρισε σε Δημοκρατικός, το 2006. Τότε, αυτή η μεταστροφή, δεδομένου ότι είχε γίνει στο Κάνσας, είχε σχολιαστεί σαν οιωνός μελλοντικών εξελίξεων. Ο Parkinson έγινε Κυβερνήτης πρόσφατα, όταν παραιτήθηκε η επίσης Δημοκρατική Κυβερνήτης του Kansas για να πάει στην Κυβέρνηση του Obama. Και πριν αποφανθείτε για όλες αυτές οι άσχετες λεπτομέρειες, να προσθέσω ότι ο Parkinson τέλειωσε το δημόσιο γυμνάσιο στην Wichita, και αποφοίτησε πρώτος ή δεύτερος στην τάξη του από το δημόσιο Πανεπιστήμιο της Wichita, και τέλειωσε, πρώτος, την Νομική σχολή του (επίσης δημοσίου) Πανεπιστημίου του Κάνσας.

Αλλά πίσω στην κοινότητα του Haysville και την Βιβλιοθήκη της. Η Haysville έχει 8.500 κατοίκους, στην πλειοψηφία τους λευκοί, και δημογραφικά στοιχεία φαίνονται στο link. Μάλλον δίνουν αρκετή σημασία στα τοπικά σχολεία τους και στα παιδιά τους , και προφανώς έχουν περί πολλού την βιβλιοθήκη τους. Η βιβλιοθήκη τους, εκτός από το blog που έβαλα στους συνδέσμους μου, έχει και άλλο ένα.

Το Κάνσας δεν είναι παράδεισος. Σε ένα αχρηστευμένο σιλό διηπειρωτικών πυράυλων, τσάκωσαν κάποιον να φτιάχνει LSD... Σε ένα άλλο σιλό, έφτιαξαν ...γυμνάσιο. Φυσικά και δεν είναι όλα εύκολα για όλους, και οι τοπικές ειδήσεις έχουν απ' όλα, και οι άγνωστοι "φίλοι" μου, στην κοινοτική βιβλιοθήκη του Haysville, είναι αγχωμένοι με την τρομακτική διαρροή πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού, παρά την μεγάλη απόσταση. Αν μπείτε στον κόπο να χαζέψετε τα παραπάνω links, νομίζω ότι θα έχετε λίγο καλύτερη (αν και μάλλον συντηρητική, χαχαχα) εικόνα της Αμερικής από αυτήν που έχουμε εδώ στην Ελλάδα. Είμαι σίγουρος ότι ένα σχεδόν λευκό προάστειο της Wichita, σε αυτό που εμείς θα λέγαμε "στο μέσο του πουθενά", να μην είναι η εικόνα που μας βολεύει να έχουμε, αλλά αυτή είναι η εικόνα, έστω και ωραιοποιημένη μέσα από ιστοσελίδες, ή τις επιλογές μου.

Εάν απορείτε πως μου ήρθε το Κάνσας, μες τη μέση της χώρας, και η Wichita (γενέτειρα της ...Pizza Hut), και η Κοινοτική Βιβλιοθήκη της Haysville, η απάντηση είναι εύκολη: Τυχαία. Εκεί βρήκα την αυτοπροσωπογραφία μου...

(και επειδή άργησα να αναφέρω την πηγή, είπα να κάνω αυτήν την ανάρτηση...)

Η κατάσταση στον Κόλπου του Μεξικού δεν είναι καλή. Η μέχρι τώρα καταστροφή είναι ανυπολόγιστη, οι προσπάθειες να σταματήσει η διαρροή απέτυχαν και το Σάββατο, και ενώ δεν υπάρχει πολλή πληροφόρηση, η αίσθηση είναι εκτός από οικολογικές και οικονομικές, οι συνέπειες μπορεί να είναι και πολιτικές. (κλικ στον χάρτη)


Η φωτό στην παραλία είναι από εδώ.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

http://us.cnn.com/2010/US/05/29/us.gulf.oil.spill/index.html

Ανώνυμος είπε...

Αρχαίε, όλος ο Νότος έχει υποστεί καταστροφή. Λουϊσιάνα, Μισισσίπη, Αλαμπάμα, Φλόριντα. Εκείνη η Νέα Ορλεάνη, τί άχθος αρούρης πια!

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα

Δεν ξέρω αν διάβασες οι Ρώσοι σε ανάλογες περιπτώσεις ρίχνουν πυρηνικά βομβίδια μέσα στη γεωτρηση και τη φράζουν

Εχει γίνει πρόταση και μάλλον υπάρχει και δεύτερη διαρροή 6, 7 χλμ. μακρύτερα που δεν την έχουν εντοπίσει ακριβώς το σημείο και θα ρυπάνει όσο η Maryland και το Delaware μαζί
την καλημέρα μου
η θάλασσα κούκλα
@αλλενάκι

Ανώνυμος είπε...

Χαιρομαι ιδιαίτερα για την οικολογική καταστροφή των Αμερικάνων. Τους τιμώρησε ο Θεός για την οικολογική καταστροφή στον Περσικό κόλπο και τη Σερβία, που προκάλεσαν με τις βόμβες τους.

nikos είπε...

Μετά το πρόστιμο που επέβαλε ο Ομπαμα …..Άσχημα τα νέα για τη διαρροή της ΒΡ για τον φίλο factorx http://www.antinews.gr/?p=47861 xixixxi