Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Γιατί ανεβαίνει η Οριακή Τιμή Συστήματος; (2)


(όχι λόγω ...ανομβρίας... Εκ προμελέτης, από πέρυσι)

To ερώτημα το ρωτάω και απάντηση δεν παίρνω, που, τρίχες δηλαδή, την ξέρω.  Ή Οριακή Τιμή Συστήματος ανεβαίνει γιατί το προανήγγειλε η Μπιρμπίλη και ο Ζερβός πριν ακόμα μάθουν που είναι οι τουαλέτες στα γραφεία τους. Το είχαν πει από τότε: Η λιανική τιμή θα πάει πάνω 60%, δηλαδή, με συγχωρείτε, πώς το ήξεραν με το που ανέλαβαν; Και με Πασόκους της σχολής "στο βάζω λίγο λίγο", το 60, κάνετέ το 120, να είστε μέσα.

Θα σας πω που το ήξεραν:


Είχαμε την τύχη μέχρι το 2009, χάρη στη ΔΕΗ, να έχουμε το πιο φτηνό (ή το δεύτερο πιο φτηνό) ρεύμα στην Ευρώπη, από στοιχεία της ίδια της ΕΕ, που παρέθεσα εδώ, αλλά ξαναδείχνω για να μην κάνετε βόλτες στο blog μου. Και ήταν το πιο φτηνό, με τους "κακούς" συνδικαλιστές, τις διορισμένες διοικήσεις, κομματικούς διορισμούς και διαφθορά στις προμήθειες τουλάχιστον από την εποχή Σημίτη.  Φαντάσου να ήταν και ...παρθένα η ΔΕΗ.

Όταν κάποιος σε μία "Ενωμένη" Ευρώπη έχει το πιο φτηνό ρεύμα, αν είμαι "Μεγάλος" λέω: "αν τους πάω το ρεύμα εκεί που είναι οι υπόλοιποι, αυτό αξίζει καθαρά 5 δις τον χρόνο (διπλασιασμός τζίρου ΔΕΗ).  5 δις, capitalized με 10% προεξοφλητικό, μας κάνει 5/(0,1)=50 δις αξία αυτής της ...προσαρμογής για το διηνεκές. Αυτά θα τα μοιράσουμε τόσο εγώ (ο Γερμανός), τόσο οι Ξένοι μεσάζοντες, τόσο οι Έλληνες "επιχειρηματίες" και τόσο για λοιπές διευκολύνσεις.  Ο Γερμανός μπορεί και να υπήρξε γενναιόδωρος στην μοιρασιά, γιατί ήξερε ότι θα ελέγξει μέσω απελευθέρωσης και τις προμήθειες τις ΔΕΗ που είναι πολύ μεγαλύτερες από 5 δις ή 50 δις στο διηνεκές. Χώρια η Πράσινη Ανάπτυξη.

Οι ντόπιοι και ξένοι "επιχειρηματίες" τοποθετήθηκαν ή φτιάχτηκαν, μερικοί από εποχής ΑΓΠ και Μητσοτάκη. ο καθένας σε αυτά που μπορούσε να βρει. Ο Σκάϊ ανέλαβε έναντι αγνώστου ανταλλάγματος την εργολαβία του Πρασινίσματος, και οι Καθηγητάδες και οι Οζονολόγοι ανέλαβαν την προπαγάνδα. Καταστρέφεται ο Κόσμος, βάλτε αιολικά (αέριο) και απαγορέψτε το φτηνό κάρβουνο. Θυμηθείτε την Μπιρμπίλη:  "Δεν φτάνει να βάλουμε ΑΠΕ, πρέπει να σταματήσουμε το κάρβουνο". Χαιρόταν να κλείνει εργοστάσια.  Πού τα είχε μάθει αυτά η κυρία;  Στο γυμναστήριο;

Αλλά, η ΟΤΣ συστήματος στα €30-35/MWhr ενοχλούσε. Μα δεν θυμάστε την ΕΣΗΑΠΕ και τον καθ. Κάπρο;  Πίσω από τα δήθεν πολύπλοκα ήταν αυτό που ανέφερα και χτες:  Αν το 30 γίνει 120, το 110 θα είναι οικονομικό, και ούτε τέλη υπέρ ΑΠΕ ούτε τίποτα. Mission accomplished.

ΜΗΝ πιστέψτε ούτε για ένα δευτερόλεπτο ότι τέλειωσε ο λιγνίτης. Ούτε να πιστέψετε ότι οι δήθεν οικολόγοι δεν είναι κατευθυνόμενοι και λαδωμένοι (δεν λέω για τα κοριτσάκια της βάσης, για τα 3-4 αφεντικά λέω). ΜΗΝ πιστέψετε ότι ανέβηκε η ΟΤΣ λόγω ...ανομβρίας. Ανεβαίνει από πέρυσι. Δείτε την:


Τα διαγράμματα αυτά υπάρχουν τώρα σε λίγο διαφορετική μορφή εδώ.

Η Οριακή Τιμή Συστήματος ανεβαίνει γιατί στην Ενωμένη Ευρώπη, είχαμε φτηνό ρεύμα, και βρήκαν ευκαιρία να μοιραστούν την διαφορά οι Γαλλογερμανοί με μερικούς δικούς μας, και το λένε αυτό "απελευθέρωση", και είμαι φιλελεύθερος και σας λέω ότι δεν είναι απελευθέρωση.  Πλιάτσικο είναι.  Υποσύνολο ευρύτερου πλιάτσικου.   Στα υπολείμματα των Ελλήνων καταναλωτών και της Ελληνικής βιομηχανίας, έχει σκεφτεί κανείς ποιές θα είναι οι συνέπειες;  Ή αυτοί είναι οι "στόχοι";

Δείτε επίσης, εάν θέλετε:

Τουρκία - Ελλάς 2-0
Γιατί ανεβαίνει η ΟΤΣ (1)
Πιπεργιάς
Το κλάμα των Οικολόγων Πράσινων
Ο Καθηγητής
Η Καθημερινή και ο Νικολάου (το 2007)
Η ΔΕΗ (στην Δανία του Νότου)
έχει κι άλλα αλλά ...βαριέμαι.

Κουτουρού εικόνες,  λόγια για ...διασυνδέσεις και γεννήτριες στα νησιά, στο Scribd

3 σχόλια:

spiral architect είπε...

Για την ΟΤΣ θα πας ΕΔΩ, θα βάλεις επιθυμητή ημερομηνία και θα σου κατεβάσει ένα excelόχαρτο.
(βάρυνε πολύ το σάιτ του ΔΕΣΜΗΕ)

Όσο για το αν θα στερέψει ο λιγνίτης και γενικότερα τα καύσιμα, αυτό είναι αναμενόμενο.
ΑΛΛΑ:
Πρέπει να υπάρχει plan B!


Πως θα είναι αυτό?
- Με ασφαλή χρήση των πυρηνικών και εξ ίσου ασφαλή διαχείριση των αποβλήτων?
- Με ψυχρή σύντηξη?
- Με φωτοβολταικά σε δορυφόρους?
- Με ... δεν ξέρω γω, τι άλλο?

Η ανθρώπινη φυλή έχει φτάσει σε ύψιστα επίπεδα γνώσης και προχωρεί.

Μπoρεί να βρει το plan b, ακόμα και το plan c και d!

Δεν αφήνουν όμως τα κάθε λογής συμφέροντα ...

archaeopteryx είπε...

θενκ γιου

Ανώνυμος είπε...

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2104408