Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων Αιγαίου


Βρήκα και προσέθεσα στην λίστα των αεροπαθών, δίπλα, μία ιστοσελίδα που δεν γνώριζα, που είχε και μαγνητοσκοπημένη μία παρουσίαση του Αλέξανδρου Μαβή, του Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων Αιγαίου.

Το Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων Αιγαίου είναι μία από τις ομάδες που υπέγραψαν την Διακήρυξη Κατά των Βιομηχανικών Αιολικών Εγκαταστάσεων, που φαίνεται και στους συνδέσμους, δεξιά. Μπορώ να πω ότι η Διακήρυξη αυτή με εκφράζει, αν και προσωπικά είμαι πιο στα άκρα της, δηλαδή με εξαίρεση χρήσεις για αφαλατώσεις, ή σε αυθαίρετα, θεωρώ ότι κάθε μεγάλης κλίμακας και επιδοτούμενο αιολικό είναι ενεργειακή, οικονομική και περιβαλλοντική απάτη.



Ο Αλέξανδρος Μαβής λέει ότι τα αιολικά δεν είναι "εναλλακτική" αλλά "συμπληρωματική" μορφή ενέργειας και μάλιστα "πολύ πολύ ακριβή" μορφή επιδοτούμενης ενέργειας που καταστρέφει το τοπίο, και κυρίως, δεν είναι για εμάς, στην οικονομική κατάσταση που είμαστε. Ανέφερε την χαμηλή διαθεσιμότητα, και την συνεπαγόμενη ανάγκη, για κάθε αιολικό μεγαβάτ (εγκατεστημένη ισχύ) να προστίθεται άλλη τόση ισχύς από αέριο, αφού οι λιγνιτικές μονάδες δεν ενδείκνυνται για εφεδρεία, και τα αιολικά είναι άχρηστα χωρίς εφεδρεία (εκτός εάν ανάβεις το ψυγείο, ή δουλεύεις το εργοστάσιο μόνο όταν φυσάει). Τα δίκτυα διασύνδεσης και τα δίκτυα αερίου είναι εξ ορισμού δημόσιες επενδύσεις και επομένως επιδότηση των αιολικών. Η χρήση αερίου σε μονάδες εφεδρείας είναι εκ των προτέρων ενεργειακά (και οικονομικά) αναποτελεσματική. Δείτε και ότι οι ΑΠΕ είναι κατά 75% ...αέριο.

Τα αιολικά απειλούν την βιοποικιλότητα και κατακερματίζουν την χλωρίδα και πανίδα. Αλλοιώνουν ανεπανόρθωτα τον σημαντικότερο εθνικό μας πόρο, το τοπίο. Μειώνει την αξία της γης και έρχεται σε αντιπαράθεση με τον τουρισμό, ιδιαίτερα τον λεγόμενο εναλλακτικό τουρισμό (που είναι και της μόδας). Και, όχι ίσως οικολογικού ενδιαφέροντος, δημιουργούν παρεμβολές στα ραντάρ.

Ο Αλέξανδρος Μαβής αναφέρθηκε στην αμφισβήτηση των αιολικών από τους ίδιους τους Γερμανούς, που θεωρεί (και συμφωνώ) πρωτεργάτες του εγχειρήματος. Αναφέρθηκε στο οξύμωρο επιχείρημα περί μείωσης διοξειδίου του άνθρακα και είπε ότι η έκλυση CO2 ανεβαίνει με την οικονομική δραστηριότητα και πέφτει με την ύφεση. (Να θυμίσω ότι η Γερμανία με 20.000+ αιολικά συμβάλει ΜΟΝΟ με 6,5% στην κάλυψη ζήτησης, χωρίς μείωση CO2 από αιολικά, αλλά από αντικατάσταση παλαιών ανθρακικών μονάδων με νέες και με από υποκατάσταση κάρβουνου από φυσικό αέριο από Ρωσία και Καύκασο).

Το πιο ενδιαφέρον για μένα είναι ότι αναφέρθηκε στο ότι "η φυσική, τα μαθηματικά και γενικότερα οι θετικές επιστήμες είναι ιδεολογικά ουδέτερες" όπως το επαναδιατύπωσε ο spiral architect.

Το Αιγαίο έχει μοιραστεί μεταξύ Μυτιληναίου, Ρόκα και Κοπελούζου. Ούτε ο Αλέξανδρος Μαβής έχει αντίρρηση να ασχοληθεί το κεφάλαιο με επενδύσεις, αρκεί να έχουν νόημα. Τα αιολικά δεν είναι επενδύσεις. Είναι βλαβερή και αναποτελεσματική παρασιτολογία, λέω εγώ, που είμαι λιγότερο ευγενικός, και οι τρεις "επιχειρηματίες", έεεεε... ό,τι πείτε.

24 σχόλια:

spiral architect είπε...

... Το πιο ενδιαφέρον για μένα είναι ότι αναφέρθηκε ότι δεν έχει σημασία εάν κάποιος είναι αριστερός ή δεξιός ή έτσι ή αλλιώς σε αυτά τα θέματα. Η φυσική, η αριθμητική (και η μπακαλική, λέω εγώ) δεν μπορεί να είναι πολιτικοποιημένες. ..

.....

Η πιο σωστή διατύπωση είναι:

Η φυσική, τα μαθηματικά και γενικότερα οι θετικές επιστήμες είναι ιδεολογικά ουδέτερες.

Το παραδέχομαι κι εγώ που ασπάζομαι τον μαρξισμό.
(και φροντίζω να μην μπλέκω τα σώβρακα με τις γραβάτες)

Ανώνυμος είπε...

Δεν καταλαβαίνω γιατί επιτρέπουν στον κάθε παπάρα μικρό ή μεγάλο εργολάβο να κάνει αιτήσεις για ανεμογεννητριες όπου γουστάρει και για όσες γουσταρει.
Γιατί δεν καθορίζει το κράτος τα μέρη που θα εγκαθιστανται και μετά να κάνει διαγωνισμούς με έκπτωση στην τιμή αιολικής κιλοβατωρας....να δουμε ποσα απίδια πιανει ο σάκος του καθε επενδυταρα;;;;;;;;;;;;;;

spiral architect είπε...

Επίσης:

Όσο για το φυσικό αέριο εάν ανοίξετε τη διεθνή βιβλιογραφία θα δείτε ότι τεκμηριώνει τη χρήση του σε δίκτυα πόλης (θέρμανση) και κατά δεύτερον σε ηλεκτροπαραγωγή μέσω αεροστροβίλων κλειστού κυκλώματος για ανάληψη φορτίων αιχμής.
(μιλάμε για ανάληψη ηλεκτρικού φορτίου από “στάση θερμή εφεδρείας” εντός 15-20 min. και συνεχή λειτουργία το πολύ 2 ημερών με ενδιάμεσες πολύωρες διακοπές)

Καταχρηστικά τα τελευταία χρόνια το Φ.Α. χρησιμοποιείται σε ηλεκτροπαραγωγή βάσης μέσω θερμικών σταθμών παραγωγής με σύστημα λέβητα – ατμοστροβίλου. Επειδή στη συγκεκριμένη περίπτωση ο συνολικός βαθμός απόδοσης της εγκατάστασης πέφτει δραματικά εν σχέσει με τον αεροστρόβιλο κλειστού κυκλώματος, αντίστοιχα πέφτει και ο λόγος όφελος / κοστος.

Γι’ αυτό οι ιδιώτες αεριάδες πιέζουν και κυνηγούν την νομοθετημένη επιδότηση.

archaeopteryx είπε...

τα περί αερίου τα σημείωσα (έτσι με έμαθαν και εμένα στο σχολείο) και την διατύπωσή σου την έβαλα, χεχεχε_

nikos είπε...

spiral architect -βλέπω στα "γεράματα" άρχισες να μελετάς ..σε θυμάμαι δεν ήσουν έτσι το 1995 χιχχι

spiral architect είπε...

Κελαηδήστε, ωραία μου πουλάκια, κελαηδήστε

Και αφιέρωση το original

Nίκο πάντα μελετώ!

Ανώνυμος είπε...

Spiral Architect, έχεις και μπλογκ; Και αν ναι, ποιό ειναι;

@αλλενάκι

Ανώνυμος είπε...

http://www.antinews.gr/2011/12/01/136282/

ορισμένες τις καταλαβαίνεις μόνο αν παρατηρήσεις τη συμπεριφορά τους όταν βρίσκονται μαζί με τις όμοιές τους...

archaeopteryx είπε...

χαχαχαχαααααάαα

Ανώνυμος είπε...

xa xa xa xaaaaa!

Ποτέ μια ΛΟΥΓΚΡΑ δεν έχει την οξυδέρκεια και το ένστικτο μιας ΓΥΝΑΙΚΑΣ.

Ανώνυμος είπε...

ΓΙ' ΑΥΤΟ,
ΟΙ ΛΟΥΓΚΡΕΣ KAI TA OIΔΙΠΟΔΕΙΑ ΠΟΥ ΦΟΡΑΝΕ MICROSTRING (όπως ορισμένοι στο Πολυτεχνείο Κρήτης καλή ώρα...)

ΜΙΣΟΥΝ ΘΑΝΑΣΙΜΑ
ΤΙΣ Γ Υ Ν Α Ι Κ Ε Σ.

Ανώνυμος είπε...

ΑΥΤΕΣ ΟΙ Λ Ο Υ Γ Κ Ρ Ε Σ

ΚΑΙ ΤΑ

Ο Ι Δ Ι Π Ο Δ Ε Ι Α
ΜΕ ΤΑ M I C R O S T R I N G

ΘΑ EΞΑΕΡΩΘΟΥΝ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΟΞΕΑ ΒΥΤΙΟΥ ΒΟΘΡΟΛΥΜΑΤΩΝ...

ΝΑ ΡΩΤΗΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΑΚΙΣΤΑΝΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΤΟΥΣ,
ΕΚΕΙ ΣΤΗ ΒΑΡΗΣ-ΚΟΡΩΠΙΟΥ ΟΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ Χ Ε Ι Μ Ε Ρ Ι Ν Η ΠΙΑΤΣΑ, ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ...

ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΑΝΤΡΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΛΟΥΓΚΡΕΣ

nikos είπε...

λέτε κανένας ΠΑΠ-αρας να τον ακούσει http://now24.gr/raixenmpax-meioste-tous-forous/

niele είπε...

@spiral architect υπαρχει καποια μοναδα αεριοστροβιλου κλειστου κυκλώματος Ελλαδα?Γιατι η μοναδα συμπαραγωγης που ξερω στις Σερρες ειναι ανοιχτου (Η Αλουμινιο δεν ξερω τι εβαλε ομολογω) και οι μεγαλοι παραγωγοι ΦΑ ειναι συνδυασμενου κυκλου (πολυ καλυτερη αποδοση απο ολα οσα ειπες). Οι μοναδες για αιχμη ηταν ολες ανοιχτου απο οσο ξερω...μηπως εχω μεινει στα παλια γραμματα του σχολειου?παντως εμενα 12 χρονια πριν στο σχολειο με λεγανε τοσα ΑΠΕ τοση ισχυς βασης...γιατι πρεπει να ξαναφωναζουμε τα αυτονοητα?

Ανώνυμος είπε...

και που εισαι ακομα ανωνυμε...

κρατικοδιαιτος χαρτογιακας του πολυτεχνειου κρητης σε βαρβατη ειδικοτητα μηχανολογου μηχανικου παραγωγης εχει παρει το διδακτορικο του με διατριβη πανω στην "ελευθεριακη αναγκαιοτητα του στρινγκ για αντρες και γυναικες" δημοσιευμενη στο διαδικτυο

Ανώνυμος είπε...

... πηγε να παρει οδηγιες...

χμμμ...

Ανώνυμος είπε...

Aρχαίε,καλησπέρα
δεν ξέρω .ίσως να το έχεις δεί και το ξέρεις,αλλά αν όχι ρίξε μια ματιά εδώ:
http://www.heritage.org/issues/energy-and-environment

και γενικά κράτα υπόψη σου τό think tank αυτό.
Εχει και άλλα ενδιαφέροντα πού συμβαίνουν γύρω από αυτό.
Μέλη του εμπλέκονται και σε άλλα θέματα οικονομικής γεωστρατηγικής πολιτικής,πού έχουν άμεση σχέση με τήν κατάσταση πού βιώνουμε σήμερα.

ό παγωτατζής

Υ.Γ Ο ενεργειακός τομέας του θα σε χαροποιήσει...δικαιώνοντάς σε!!!

Ανώνυμος είπε...

εσύ που κάνεις ότι δεν ακούς ξαφνικά, διαμήνυσε στη διαδικτυακή και ρουφιάνα λούγκρα και στον άλλο με το απόρρητο ιστολόγιο που διδάσκει φορώντας στρινγκ ότι εγώ δεν λύνω τις υποθέσεις μου με την αστυνομία ούτε υπερηφανεύομαι ότι "έχω άκρες στη γαδα" και πολύ περισσότερο oύτε βρίζω ούτε σκλημουράω ούτε κλαψουρίζω ... ούτε βιντεοσκοπώ πατριώτες στο Σύνταγμα...

απλά θα πεταχτώ ένα βράδι μέσα από τις πικροδάφνες... και δεν θα προλάβουν να πουν κιχ... σε όποια πόλη και αν βρίσκονται...

και να μην βάζουν ανίδεους φίλους τους ιστολόγους να προσπαθούν να μάθουν τα στοιχεία μου... γιατι θα τους γαμήσω το ξεχειλωμένο μουνί της μάνας τους που έχει ξεχειλώσει από το πολύ κρύψιμο (εκεί μέσα κρύβονται και κλαψουρίζουν ...)

archaeopteryx είπε...

γεια σου παγωτατζή, όπως λέμε και με το spiral, η φυσική, τουλάχιστον σε αυτά τα επίπεδα δεν έχει αλλάξει. Ή τουλάχιστον η "επιστημονική μέθοδος"

Στα κλιματολογικά πήγαν να ητν φάνε την "επιστημονική μέθοδο", αλλά λίγο τα στοιχεία, λίγο η κρίση, μάλλον τελειώνει, ή πάει πίσω. Ο Sawas μου έστειλε (πάλι) ένα βίντεο, που θα το αναρτήσω με μια σούμα που νομίζω είναι΄...Κλιματολογία.

archaeopteryx είπε...

Ανώνυμε 5:28, πιπέρι!!!

archaeopteryx είπε...

π.χ., όλα αυτά με τις τουρμπίνες αερίου διπλού κλειστου και δεν ξέρω τί, είναι ΟΛΑ μα ΟΛΑ από την δεκαετία του '70. Θυμάτια κανείς; Εμπάργκο; Το μόνο που άλλαξε από τότε είναι τα πλαστικά, τα gaskets, το τεφλον, η απόδοση στα φ/β και το μέγεθος των α/γ. Υποθέττω άλλαξε και η διαχείριση δικτύου αλλά εκεί ντεν γκνωρίζω...

spiral architect είπε...

@ niele:
H πλειοψηφία των νέων σταθμών που
κατασκευάζονται για χρήση φ.α. είναι σταθμοί συνδυασμένου κύκλου δηλαδή αεριοστρόβιλος + ατμοστρόβιλος.
(πχ ΘΗΣ Κομοτηνής)

Δες και αυτό.
(αν και η τεχνολογία εξελίσσεται)

Το μειονέκτημα των αεριοστροβίλων είναι οτι θέλουν ανα τακτά διαστήματα λεπτομερή συντήρηση.
(αλλιώς ... τον ήπιες κυριολεκτικά)

Ανώνυμος είπε...

τουρμπίνες αεροπλάνων

Ανώνυμος είπε...

Ασυνήθιστο μεν αλλά ... ενδιαφέρον:
http://www.youtube.com/watch?v=5Y3cp8fNKfs