Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Έκπληξη; Καίριο πλήγμα;

Η είδηση δεν είναι ότι η S&P έβγαλε ανακοίνωση ή ότι προειδοποίησε τους Ευρωπαίους κλπ... Ο καημένος ο Π-Π φωνάζει "παγωτάαα" από τις 10 Νοεμβρίου, και η Ιταλία είχε απογειωθεί από τις 9 Νοεμβρίου (όσο εμείς ψάχναμε να διορίσουμε ...Πρωθυπουργό), Στις 10 Νοεμβρίου η S&P έκανε δήθεν λάθος περί υποβάθμισης της Γαλλίας. Όποιος ξέρει πώς δουλεύουν οι οίκοι αξιολόγησης, ξέρει ότι δεν γίνονται τέτοια λάθη... κατά λάθος. Η S&P είχε προειδοποιήσει για τις συνέπειες της Dexia από τις 5 Οκτωβρίου. 20 μέρες νωρίτερα είχαν αποπάρει οι "Ευρωπαίοι" (Αυστριακοί και Γερμανοί) τον Γκάϊτνερ που είχε προτείνει στους Ευρωπαίους να ρίξουν χρήμα στην αγορά, κλπ κλπ, μην ξαναλέμε την Ιστορία, θα φτάσουμε στο φθινόπωρο του 2008 και από εκεί στο ...1967.

Η είδηση είναι ότι πακέταρε και τους 17 μαζί, σαν να θέλει να πει κάτι στην ...Μέρκελ. Στο οποίο, η Μέρκελ λέει "όχι," εξ απ' ανέκαθεν.

Οι αγορές δεν ελέγχουν Κυβερνήσεις, ούτε διοικούν λαούς. Οι αγορές είναι άνρθωποι που δουλεύουν, αποταμιεύουν, επενδύουν, περιμένουν την σύνταξη, δανείζονται, δανείζουν κλπ.  Μπορείς να ακούς και να μαθαίνεις από το τι σου λένε οι αγορές, ή μπορείς να προσπαθείς να τις χειραγωγήσεις, ή να τις ...αγνοήσεις.  Η Ευρώπη προτιμάει το δεύτερο. Γύψο. Ο φόβος της ελευθερίας. Η με το ζόρι απόκτηση συγκριτικού πλεονεκτήματος.


Το ενδιαφέρον στα κείμενα των ανακοινώσεων για "επιτήρηση" πιστοληπτικής ικανότητας είναι οι λόγοι που αναφέρει η S&P.   Κοινός νους. (Εδώ, εδώ και εδώ).  Οι ανακοινώσεις βέβαια βγήκαν με τουλάχιστον ένα μήνα καθυστέρηση (ή μάλλον πέντε μήνες...).

11 σχόλια:

nikos είπε...

Ο Π-Π το έχει πει και γράψει εδώ και μια εβδομάδα ..

nikos είπε...

και η Ζαχαρο ..χιχχι

porta porta είπε...

http://mobile.bloomberg.com/news/2011-12-06/aaa-nations-held-hostage-as-debt-crisis-amplifies-volatility-euro-credit?category=%2Fnews%2Fmostread

Austria needs to raise 20 billion euros in 2012,
the Netherlands 45 billion euros and
Finland 10 billion euros, the UBS estimates show.

While the amounts are small compared with Germany, which has 184 billion euros to raise, and

Italy, which needs 221 billion euros,

souring sentiment may cause problems for the three nations, said Eric Wand, a fixed-income strategist at Lloyds Banking Group Plc

ΕΧΩ ΜΕΓΑΛΗ ΧΑΡΑ !!

ΠΠ

archaeopteryx είπε...

Αν σου πω και εγώ.... Βασικά, όσο ανέβαιναν τα δικά μας yields, τόσο το "flight to quality" εριχνε τα αντίστοιχα των Βορείων. Τα λεφτά που υπάρχουν κάνουν βόλτες ψάχνοντας για "ασφάλεια". Με το που κατάλαβαν τα λεφτά ότι η ευημέρία της Βόρειας Ευρώπης βασίζεται στα δανεικά της Νότιας, φοβήθηκαν και πήγαν ...Δυτικά.

Με την ύφεση δεν πάνε καν σε commodities...

Να το βάλουν οι Φινλανδοί εκεί που δεν λάμπει ο ήλιος. Να τρώνε Νοκια να στανιάρουν

aldebaran είπε...

Δεν σκαμπάζω πολλά από οικονομικά αλλά αντιλαμβάνομαι τώρα ότι κάπου τελείωσε το παραμύθι για Βόρειους ότι αρκεί να μαντρώσουμε ένα δυο μαύρα γουρουνάκια και το πρόβλημα της κρίσης θα λυθεί αυτόματα και μαγικά. Μέχρι τώρα όλοι υποκρίνονταν ότι μόνο οι Νότιοι έχουν πρόβλημα και αυτοί είναι στον αφρό. Βοηθήθηκαν τα μέγιστα και από τους δικούς μας κυβερνητικούς yes men που δέχτηκαν προθυμότατα να αποδεχτούν τον ρόλο του κράτους παραβάτη, που πρέπει να σταθεί στην γωνία με το ένα πόδι όρθιο.
Τώρα όμως όπως πολύ σωστά έγραψες είναι η ώρα να πάρουν τα δάνειά τους σε body bags......

archaeopteryx είπε...

μια χαρά το έχεις καταλάβει

spiral architect είπε...

Οι λέξεις και οι έννοιες έχουν υποστεί πλήρη διαστρέβλωση.

Να ποια είναι τα καλόπαιδα των :"αγορών" που χαίρονται για την κρίση και κοιμούνται έχοντας σαν ευχή τις κρίσεις:
GOLDMAN SACHS RULES THE WORLD!

archaeopteryx είπε...

κι όμως... η GS είναι είδος υπο διωγμό. Άσχετα εάν προσλαμβάνει από τα καλύτερα σχολεία και προωθεί με τα πιο αυστηρά κριτήρια.

Η GS είναι η μόνη επενδυτική τράπεζα που δεν έχει κλείσει κι αν θυμάσαι την Λήμαν την άφησαν να κλέισει (με τις γνωστές συνέπειες).

Εύκολα στοχοποιήσιμη, εβραϊκό όνομα, λεφτά κλπ. Εάν θες πυροσβέστη να περπατάει στο νερό σε χρηματοοικονομικά ΕΚΕΙ θα τον βρεις. Αγιοι και αμέτοχοι; Όχι βέβαια. Αλλά πιο πολύ θα φοβόμουν την Αλλιάνζ ή την Ντοϋτσε. Κάποτε θα έλεγα την Σιτι, αλλά ξέπεσε.

Όσο για το βίντεο, ο άνθρωπος αυτό μιλάει άλλη γλώσσα και αυτό που καταλαβαίνω εγώ είναι ότι αυτό το στημένο και ανελευθερο ευρωπαϊκό κατασκεύασμα στις αγορές μόνο μιζέρια θα φέρει. ΚΑΜΙΑ σχέση η ευρωπαϊκή ελιτ με την ελίτ της ΝΥ. ΚΑΜΙΑ. (Η πρώτη είναι εξ άλλου γαλαζοαίματοι και κληρονομικοί)

spiral architect είπε...

Προσωπικά ποσώς δίνω σημασία στα οβρέικα κεφάλαια και στις τραπεζικές συνωμοσιολογίες περί των οβριών.

Βλέπω το αποτέλεσμα: Βλέπω ότι οι πολιτικοί - έστω και των αγαθοτέρων προθέσεων - έχουν εκχωρήσει την "εξουσία" τους σε αυτά τα καθήκια.

Τι μπορούν να παράξουν όλοι τούτοι οι μουστερήδες?

archaeopteryx είπε...

Μα θίγεις ΤΟ βασικό πρόβλημα. Ασε τα πολιτικά του Παπαδήμου. Είναι γνωστίος σαν Κεντρικός Τραπεζίτης. Ας πουμε ότι είναι ο καλύτεορς του κόσμου. Α τον έβαζε η Κυβέρνση στην θέση του Προβόπουλου. Ας πουμε ότι ο Προβοπουλος είναι ένας καλός άνθρωπος. Αλλα δεν ήταν ποτέ Κεντρικός Τραπεζιτης. Περιφερόμενος ήταν.

Βάσουμε δασολόγους να κάνουν ενεργειακά, καθηγητές μηχανικης ρευστών να κάνουν διεθνείς σχέσεις, αστρονόμους που ειδικεύονται στο οζον να μιλάνε για κλιματική αλλαγή.

Οι ΄τύποι της GS είναι τσακάλι και σκυλιά στην δουλειά τους αλλά δεν κάνουν πολτική, δεν ξέρουν πολτική, δεν τους νοιάζει η πολιτική . ΕΜΕΙΣ τους χρυσοπληρώνουμε για να τους επικαλούμαστε. Από όσα ξέρω για το σουάπ της GS, έκανα αυτό που τους είπε ο πελάτης.

Ναι, έχουν μέσα, έχουν επαφές, είναι σκυλιά, αλλά κάνουν ότι πει ο πελάτης. Και όταν κανουν αγοραπωλησίες για πάρτη τους ελέγχονται, κι αν κάνουν κουτσουκέλα (έχει γίνει πληρώνουν ότι λέει το βιβλίο). Αλλά δεν ρίχνουν Κυβερνήσεις, ούτε συνήθως ανακτεύονται σε θέματα που δεν είναι η δουλειά τους (για τον απλό λόγο ότι δεν πληρώνει).

Κυνικό; 100% αλλά ως εκεί.

archaeopteryx είπε...

Το πρόβλημα της Ευρώπης λέγεται Μέρκελ (ή οποιοι τις κουνάνε τα νήματα) και η GS καλή για να την βρίζουμε.

Η GS δεν έφερε εδώ τον Παδήμο και τον Μόντι στην Ιταλία.. Είναι σαν να φταίει το ...Κολέγιο που είχαμε ΓΑΠ Σαμαρά και Παπαδήμο. Και οι τρεις από εκεί είναι.