Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Λεφτά υπάρχουν, αυτά που θέλουν ξέπλυμα (3)


Μην νομίσετε ότι σας λέω τίποτα καινούργιο... Απλά το βλέπω στην εκδοχή του που με ...ενοχλεί.

Υπάρχουν πολλών ειδών "πλούσιοι" που έχουν το ίδιο πρόβλημα "νομιμοποίησης χρημάτων" που έχει η Μαφία.  Πολλοί διακρατικοί και πολυεθνικοί επιχειρηματίες είναι "πλούσιοι", μερικοί στις πιο φαινομενικά αθώες δουλειές, όλων των ειδών τις δουλειές, που ποτέ δεν θα περνούσαν από το μυαλό σας, και καμία από αυτές δεν έχουν τις γραφικές σκηνές που βλέπουμε στα κινηματογραφικά έργα για την Μαφία, και πολλές από αυτές είναι σχετικά βαρετές και καμιά φορά ακαταλαβίστικες επιχειρήσεις.


Το ξέπλυμα του μαύρου (και του γκρίζου) χρήματος είναι πολύ πιο σοβαρό και γεωπολιτικό, από την λεγόμενη "πάταξη της φοροδιαφυγής".  Είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομική δραστηριότητα στον κόσμο, και έχει εκτιμηθεί μεταξύ 2% και 5%
της παγκόσμιας οικονομίας, ή, χοντρικά, $1,2 - $3,3 τρις(!), κάτι μεταξύ μεγέθους Αυστραλία και Γερμανίας, και δεν αφορά μόνο τους γκάγκστερ του κινηματογράφου, και σίγουρα όχι τους υδραυλικούς. Τέτοια νούμερα δεν ψάχνουν να βρουν πλυντήρια, αλλά φτιάχνουν ολόκληρους επιχειρηματικούς κλάδους με τον σκοπό να είναι πλυντήρια.  Και να μην μπερδεύουμε την δραστηριότητα που δημιουργεί το μαύρο (ή γκρίζο) χρήμα με την δραστηριότητα που το νομιμοποιεί. Πολλοί επιχειρηματικοί κομήτες και διάττοντες αστέρες στην Ελλάδα πρέπει να είναι δείγματα του δεύτερου, και όχι του πρώτου (ή για τους πολύ ικανούς, συνδυάζουν το πρώτο με το δεύτερο).


Ούτε είμαι εγώ αυτός που ανακάλυψε την σχέση των ΑΠΕ με ξέπλυμα και την κατά τόπον εκδοχή του οργανωμένου εγκλήματος.   Αλλά σκεφτείτε... Ποιος δωροδοκεί;  Ποιός έχει επιρροή σε πολιτικούς;  Ποιος, ως δια μαγείας έπεισε τους βουλευτές τον δύο μεγαλυτέρων κομμάτων "εξουσίας" (τρομάρα της) να ψηφίσουν τον Νόμο Μπιρμπίλη; Μα ο Νόμος Μπιρμπίλη, αν τον προσέξετε, αυτό που βασικά κάνει, είναι να παραχωρεί με ευκολίες και συνοπτικά γη και θάλασσα για ΑΠΕ.


Όπου βλέπετε βαριά επιδοτούμενη δραστηριότητα, με πολλή διαφήμιση που δεν δικαιολογείται από λογική, με πολλή μαρίδα (τι άλλο είναι τα οικιακά φ/β από λαδωματάκι της μαρίδας;), και περίεργα πράγματα που δεν είναι προφανή παρά με πολύ και εξειδικευμένο ψάξιμο, να ξέρετε: Κάτι άλλο παίζει.

Δεν έβαλα καμία αναφορά σε Έλληνες και Ελληνικά δρώμενα, αλλά έξυπνα παιδιά είστε. Διευκολυντές είναι οι δικοί μας. Διευκολυντές με το αζημίωτο. Και δεν έχω τίποτα κατά του μαύρου ή γκρίζου χρήματος, και δεν θα έλεγα κιχ, αν δεν μου χαλούσε την θέα, ή την βουνοκορφή, ή τον λογαριασμό του ρεύματος.

Μερικοί σύνδεσμοι που μπορεί να σας διασκεδάσουν εάν έχετε αϋπνίες:

Πράσινες επενδύσεις για εκλεκτούς
Making money with wind power
It is not easy being Green
Rich doctor tax break
The white collar crime of the future
Money laundering scandal
Carbon credit fraud allegations
Money laundering
Οι πλούσιοι πρασινίζουν
Οργανωτής Συνεδρίου για την Κλιματική Αλλαγή

Όχι ότι αποκλείω η κάθε Ε.Ε. να φτιάχνει κανόνες που ξεπλένουν μαύρα και γκρίζα χρήματα με αντάλλαγμα την βιομηχανία και τις ...εξαγωγές.

Και παράδειγμα γκρίζου χρήματος σε δύο παλιές ελληνικές ταινίες

0:24 -  0:28 εδώ (από το 1960) και
33:00 - 35:15 εδώ (του 1970)

6 σχόλια:

katalytikos είπε...

http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=362&sni[524]=1527&language=el-GR

spiral architect είπε...

... Και δεν έχω τίποτα κατά του μαύρου ή γκρίζου χρήματος, και δεν θα έλεγα κιχ, αν δεν μου χαλούσε την θέα, ή την βουνοκορφή, ή τον λογαριασμό του ρεύματος.

Εγώ έχω πρόβλημα με όλα τα παραπάνω.

Αν μη τι άλλο το μαύρο χρήμα το πληρώνουμε όλοι μας: Αν δεν μπορούν (ή δεν θέλουν) να πιάσουν το "νόμιμο" πλυντήριο χρήματος, την πέφτουν στον υδραυλικό και στο βοηθό του που ανύποπτοι πάνε για την επισκευή του!

Έλεος πλέον: Μας έχουν πηδήξει στεγνά όλους, χύνουν το φαρμάκι του κοινωνικού αυτοματισμού (δες μόνο τα σχόλια στο discuss του Σκάι) στρέφονται όλοι εναντίον όλων και από πίσω το μαύρο κύκλωμα δουλεύει κανονικότατα, ολοένα νομιμοποιούμενο και θεσμοθετούμενο.

Στο τέλος παράνομοι θα γίνουμε εμείς όλοι υπερασπιζόμενοι τη στέγη μας από την εισπρακτική εταιρεία που θα δουλεύει για την opengov εφορία.

archaeopteryx είπε...

εγώ νομιζω ότι ενθαρρύνουν την προσέλκυση μαυρου χρήματος. ΚΑΘΕ χώρα το κάνει και το έκανε, έχουν διαφοροποιηθεί λίγο ΗΠΑ και Ευρώπη με την τρομοκρατία, αλλά όλοι τα θέλονυ, αλλά να μην ...φαίνονται. Τον υδραυλικό τον καταδιώκουν για το θεαθήναι ή για να μονοπωλήσουν το χρήμα

ΔΕΝ θα την βγάλουμε εάν δεν αφήσουμε τα ελληνόκτητα γκρίζα λεφτά να μπούνε μέσα, από όποια πόρτα (όπως πχ με τα ομόλογα επί Σημίτη, ή ακόμα και τώρα με τις αυξη΄σεις κεφαλαίων). Αλλά να μπάινουν επειδή κάτι θελουν να κάνουν. Οχι για να διαλ΄θσουν την ΔΕΗ και επειδή το ρεύμα θα πάει πάνω 100 ή 200% (ή επειδή βρήκαν παράθυρο να χαρίουν δημόσια γη)

katalytikos είπε...

όχι μόνο στα αιολικά, αλλά γενικά στις ΑΠΕ!! θα δείτε τι έχει να γίνει με τα ΒΙΟΚΑΥΣΙΜΑ!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Ελεύθερη παροχή υπηρεσιών στην Ελλάδα απο επαγγελματίες υπηκοους μέλη ΕΕ.
http://www.taxheaven.gr/laws/circular/index/circular/13326
ThW

Ανώνυμος είπε...

Ο Ιθαγενής

Αχ ρε αρχαίε φίλε σαν τον Δον Κιχώτη είμαστε και κυνηγάμε ...ανεμόμυλους.

ΥΓ

λεφτά όμως πράγματι υπάρχουν:

http://et.diavgeia.gov.gr/f/minfin/ada/%CE%92%CE%9F%CE%A77%CE%97-%CE%A7%CE%9D%CE%93