Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

Οι κίνδυνοι της πυρηνικής ενέργειας και των πυρηνικών όπλων


Τι σχέση έχουν τα πυρηνικά όπλα με την πυρηνική ενέργεια; Σχεδόν καμία (πλην της λέξης). Τι σχέση έχουν τα αιολικά του κ. Τσιπουρίδη με ενέργεια; Επίσης καμία (και σίγουρα δεν έχει πάρει ακόμα την θέση του Αρθούρου). Περαστικός, κομματικά διορισμένος στην ΔΕΗ Ανανεώσιμες, μέρος του Πράσινου λόμπι, πλασάριζε αιολικά πριν διοριστεί, και μέρος της αιτίας που ακριβαίνει το ρεύμα.  Δείτε πόσο ασήμαντα, ενεργειακά, είναι οι ΑΠΕ του, και εάν πιστεύετε στις νεράϊδες, σίγουρα θα είμαστε όλο ΑΠΕ σε λίγα χρόνια. Θα είμαστε, εάν γυρίσουμε σε καταστάσεις 1600, ή 1600 π.Χ.


Το γράφημα αυτό είναι για την συνολική ενέργεια.  Σε ηλεκτροπαραγωγή, στην Ευρώπη, μπορεί, μέχρι το 2040, τα αιολικά να λένε ότι είναι το 10% των μεγαβατωρών που καταναλώνονται, αλλά ζήτημα εάν ποτέ υποκαταστήσουν 10% οποιοδήποτε συμβατικού καυσίμου.

Η Φουκουσίμα ήταν το απρόβλεπτο γεγονός του 2011 και σε κανένα δεν έκανε μεγαλύτερο χουνέρι από ότι στους ίδιους τους Γερμανούς, γιατί με "Πράσινη Ενέργεια", βασικά εννοούσαν και εννοούν την πυρηνική. Για το "Ευρωπαϊκό" πυρηνικό πλάνο έχω γράψει εδώ και εδώ, και για την Πράσινη Οικο-παγίδα στην οποία έπεσαν οι Γερμανοί μετά την Φουκουσίμα, εδώ. Οι πονηρούληδες Γερμανοί, που βασικά καίνε ...κάρβουνο.

Όλα, μα ΟΛΑ τα αιολικά του κόσμου, διασυνδεδεμένα, δεν μπορούν να υποκαταστήσουν μία πυρηνική μονάδα των 1.600 MW, ή ένα ανθρακικό Drax των 4.000 MW.  Όλα τα αιολικά της Γερμανίας (22.000 έχει) δεν μπορούν να παράξουν το 7% της ηλεκτρικής ζήτησης που διαφημίζουν, γιατί και αυτό το κάνουν εικονικά, με εισαγωγές από Αυστρία και Γαλλία και 900 επεισόδια τον χρόνο διαταραχής του δικτύου τους, και τριβές με την Πολωνία και την Τσεχία που ΔΕΝ θέλουν να φωρτόνονται αυτοί την αιολική αστάθεια του Γερμανικού δικτύου.  3.000 αιολικά στην Ελλάδα, δεν φτάνουν για την ηλεκτροδότηση ενός χειρουργείου (κι όποιος τολμάει, ας στείλει το εγγονάκι του για σκωληκοειδίτιδα σε αιολικό χειρουργείο).  1.000.000 αιολικά, μόνα τους, δεν παράγουν αρκετή χρήσιμη ενέργεια για να φτιαχτεί μία ταπεινή μπίλια ρουλεμάν.

40% της ηλεκτροδότησης διαφήμιζαν οι λομπίστες στα Falklands. Για 10-15% λένε τώρα, αλλά κι αυτό ψέμα. 6,3% εξοικονόμηση καυσίμου (έγινε το 40%). Και κάθε αιολικό κοστίζει 1-2 εκατομμύρια ευρώ, και το 75-80% του χρόνου είναι άχρηστο.

Δεν σας λέω να είστε υπέρ της πυρηνικής ενέργειας. Εγώ είμαι, αλλά έχω γράψει εδώ και καιρό, ότι στην Ελλάδα, στην κατάσταση που είναι, το κάρβουνο είναι η φτηνότερη και λιγότερο ριψοκίνδυνη (οικονομικά,. τεχνικά  και πολιτικά) λύση. Εάν δεν θέλετε ούτε πυρηνικά, ούτε κάρβουνο (ούτε λιγνίτη), τότε δεν θέλετε ρεύμα. Τα αιολικά του κ. Τσιπουρίδη είναι θαυμάσια για να τρώνε επιδοτήσεις, και για χωματουργικά, και να βοηθάνε τις εξαγωγές των Γερμανών, αλλά ρεύμα δεν παράγουν. Δεν υποκαθιστούν ποτέ και πουθενά συμβατικές θερμικές μονάδες, και η εξοικονόμηση καυσίμου είναι ασήμαντη για τα λεφτά που κοστίζουν.   Αν δεν θέλετε ρεύμα, εγώ πάω πάσο. Πολλοί συμπολίτες μας δεν έχουν ρεύμα γιατί δεν έχουν να το πληρώσουν και ακόμα τώρα άρχισε να ακριβαίνει.

Οι κίνδυνοι της πυρηνικής ενέργειας είναι υπαρκτοί, και είναι άλλου είδους. Έχω ξαναγράψει ότι το να είσαι άνθρωπος είναι επικίνδυνο, ότι αντίθετα από την φιλολογία, οι θάνατοι από πυρηνική ενέργεια είναι μάλλον δραματοποιημένοι, αν και, χώρια η προπαγάνδα, δεν υποτιμώ τον φόβο του ...αόρατου. Και όπως ρώτησα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, θα πάψει να μένει κόσμος σε σεισμογενείς περιοχές;  Θα πάψει να μένει κόσμος σε παραθαλάσσιες περιοχές;  Θα πάψει ο κόσμος να μένει σε τροπικές περιοχές;

Για ιστορικούς και μακάβριους λόγους ανθρωπίνων θανάτων έγραψα σε σχόλιο στην επόμενη ανάρτηση.  Και για το μένος κατά των  πυρηνικών όπλων, κανείς από τους εμπλεκόμενους δεν νοιάζεται για την γνώμη μας, αλλά για να σας ψυχαγωγήσω, σας βάζω δύο γελοιογραφίες:


Και να μην κακολογούμε τους "φίλους μας τους Ιρανούς" μην τύχει και μας κόψουν το βερεσέ...

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Διαβαστε να χαρειτε, κι ας ειναι ασχετο με τα φουρφουρια

http://antibarcode.blogspot.com/2012/01/blog-post_15.html#more

Ανώνυμος είπε...

Δεν ξέρω πολλά για τις πυρηνικές πηγές ενέργειας (εκτός από αυτά που ανά καιρούς διαβάζω στα ΜΜΕ). Όμως σίγουρα τα όπλα (συμβατικά και ακόμα χειρότερα τα πιο εξελιγμένα) εκτός από τις καταστροφές που προκαλούν σε ολόκληρες χώρες, στους λαούς τους φαντάζομαι πως μολύνουν συστηματικά και ατμόσφαιρα και φυσικούς πόρους. Είτε αυτά χρησιμοποιούνται κατά τους πολέμους είτε σε διάφορες δοκιμές ή ασκήσεις που γίνονται με αρκετή μυστικότητα παγκοσμίως.
H ιστορία των τελευταίων 100 χρόνων
http://www.newsbeast.gr/weird/arthro/282012/enas-aionas-mesa-se-deka-lepta/

a. horribillis είπε...

όπως τα λές, 11:01, αλλά εάν εσύ και εγώ ψηφίσουμε να καταργηθούνε, πόσο σοβαρά θα μας πάρουν; Οι Β. Κορεάτες π.χ. (άσε Αμερικανούς , Ρώσους, Γάλλους, Ινδου΄ς, Πακιστανούς, Ισραηλινούς, Ιρανούς κλπ;)

Ανώνυμος είπε...

@ a.horribillis, δυστυχώς, έχεις δίκιο.
Ακόμα και αν ψήφιζαν εκτός από εμάς και πολλά ακόμα εκατομμύρια πολιτών από διάφορες χώρες για την κατάργηση πολέμων, εχθροπραξιών κλπ, και πάλι κανείς (κράτη ή οργανισμοί κλπ) δεν θα υπολόγιζαν τη γνώμη μας.
Αν όμως προσπαθούσαμε να μετρήσουμε (από τις διάφορες δραστηριότητες που είδαμε στο βίντεο) τα ποσοστά CO2 που έχουν απελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα ή αυτά που πρόκειται να απελευθερωθούν στα επόμενα χρόνια; Μήπως έτσι τους πείσουμε;
* Φυσικά αστειεύομαι.

nikos είπε...

αναδημοσιεύω http://library.tee.gr/digital/m2420/m2420_kakalis.pdf

Ανώνυμος είπε...

Έχουν μπερδέψει αντιπολεμικά, φιλογερμανικά, αριστερά και πράσινα άλογα

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε 11.01,

Εκτός από την Χιροσίμα και Ναγκασάκι ξέρεις για άλλες χρήσεις πυρηνικών όπλων; Που και πότε;

nikos είπε...

ανωνημε -σχετικά πρόσφατα στην Γιουγκοσλαβία απεμπλουτισμένου ουρανίου.... είναι της μόδας βλέπεις

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε 4:09 μ.μ. μετά από την ερώτηση σου έκανα μια γενική αναζήτηση και από ότι είδα, τα πράγματα ήταν δύσκολα και όχι μόνο στο Ναγκασάκι και τη Χιροσίμα.

Οι 2054 πυρηνικές δοκιμές και εκρήξεις στο διάστημα 1945 – 1998 σε βίντεο.
http://allenaki.wordpress.com/2010/08/04/2053nuclear-testing-bombin/

Ανώνυμε 3:56 μ.μ, στο σχόλιο ότι έχουν μπερδευτεί τα πάντα στην εποχή μας έχεις δίκιο. Ενεργειακά, πολιτικά, στρατιωτικά, χρηματοπιστωτικά, γεωπολιτικά και πολλά άλλα τζογάρονται σε διάφορα τραπέζια μεγάλων ομίλων. Και εμείς εδώ, απλά συζητάμε για ελάχιστης αξίας λεπτομέρειες που τυχαίνει να διαβάζουμε στα ΜΜΕ ή στην καλύτερη περίπτωση σε κάποια ιστοσελίδα.

ΓΣ είπε...

Να ρωτήσετε τον Τσιπουρίδη να σας πει

1)ΠΟΣΟΥΣ ΤΟΝΟΥΣ ΛΙΓΝΙΤΗ ΘΑ ΓΛΥΤΩΣΟΥΝ 1000 ΑΝΕΜΟΓΕΝΗΤΡΙΕΣ ΤΟΥ ΕΝΟΣ ΜΕΓΑΒΑΤ?

2) ΠΟΣΟ ΚΟΣΤΙΖΕΙ Η ΑΓΟΡΑ ΚΑΙ Η ΕΓΚΑΣΤΑΣΤΑΣΗ ΜΙΑΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΗΤΡΙΑΣ ΤΟΥ 1 ΜΕΓΑΒΑΤ?

Όχι μπαρούφες! Πόσους τόνους? Πόσο κοστίζει η μία?

Και βάλτε την απάντηση σε ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ με την υπογραφή του.

Ανώνυμος είπε...

32 χώρες διαθέτουν υλικά για κατασκευή πυρηνικού όπλου. H Βόρεια Κορέα στην τελευταία θέση στην πυρηνική ασφάλεια.

http://www.ntiindex.org/
http://www.nti.org/threats/nuclear/