Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Οικονομικός αντίκτυπος από την προώθηση των ΑΠΕ: Η Γερμανική εμπειρία


"Ενώ τα ΜΜΕ παρουσιάζουν την προώθηση των ΑΠΕ στην Γερμανία σαν λαμπρό παράδειγμα για τον υπόλοιπο κόσμο, εμείς βλέπουμε την εμπειρία της χώρας σαν προειδοποίηση μιας υπερβολικά ακριβής περιβαλλοντικής και ενεργειακής πολιτικής, χωρίς οικονομικά ή περιβαλλοντικά οφέλη".

http://www.instituteforenergyresearch.org/germany/Germany_Study_-_FINAL.pdf

"Το δέλεαρ άφθονης, οικονομικής και φιλικής προς το περιβάλλον ενέργειας οδήγησε πολλά βιομηχανικά κράτη να πριμοδοτήσουν ΑΠΕ και το παράδειγμα και η νομοθεσία της Γερμανίας έχουν χρησιμοποιηθεί σαν παράδειγμα. Εμείς εκτιμούμε ότι η Γερμανική πολιτική ως προς τις ΑΠΕ, και ειδικά ο μηχανισμός με τις ταρίφες, απέτυχε να δώσει κίνητρα στην αγορά για μία βιώσιμη και οικονομική συμβολή των ΑΠΕ στο ενεργειακό χαρτοφυλάκιο της χώρας. Αντιθέτως, το αποτέλεσμα ήταν υπερβολικά έξοδα, χωρίς μακροχρόνια
σημαντική προοπτική τόνωσης της οικονομίας, ή προστασίας του περιβάλλοντος, ή βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας.

...Ακόμα και τα επίγεια αιολικά, που θεωρούνται κατεστημένη τεχνολογία απαιτούν ταρίφες που ξεπερνάνε το 300% του κόστους της συμβατικής ενέργειας. (Άντε καλέ, και σε εμάς!)

..."Εγκατεστημένη ισχύς" δεν είναι το ίδιο με παραγωγή, ή με συμβολή σε ηλεκτρική ενέργεια. Τα αιολικά συνέβαλαν με μόλις 6,3% [πρόπερσι, πέρυσι έπιασαν 7%, αλλά με ...εισαγωγές προς αποφυγή blackout]

...Για εξοικονόμηση ενός τόνου CO2 που αξίζει στο ETS (Ευρωπαϊκή εμπορία ρύπων) €13 [στα 7 είναι τώρα] με αιολικά η επιδότηση είναι €54, και με φωτοβολταϊκά είναι €716[!]

...Ενώ πράγματι υπάρχει απασχόληση [στην Γερμανία, όχι στη Ελλάδα] στον κλάδο των ΑΠΕ, αυτή αγνοεί τις αρνητικές επιπτώσεις από την απουσία φτηνών μορφών ενέργειας και το ακριβό ρεύμα.

...Μόνο οι εξαγωγές ωφελούνται.

...Λόγω της ανάγκης εφεδρείας, οι πολλές ΑΠΕ δημιουργούν εξάρτηση από αέριο που εισάγεται από όχι προβλέψιμους προμηθευτές".

Σας ορκίζομαι ότι πρώτη φορά το βλέπω και είναι διασκεδαστικό πως λέμε τα ίδια πράγματα... Η αλήθεια είναι ...ίδια.

Για τον Νόμο EEG έχω γράψει εδώ (πάλι από Γερμανική πηγή). Πολύ περίεργος είμαι εάν ο Παπακωνσταντίνου ή η Εθνική Τράπεζα και ο άλλος "σύμβουλος" για το Χέλιος τα ξέρουν αυτά.

Το είδα στο http://www.epaw.org/documents.php?lang=en&article=in6

2 σχόλια:

spiral architect είπε...

Περίμενε λιγουλάκι και θα σκάσει μια βόμβα εδώ που θα τρίβουμε όλοι τα ματάκια μας!

Τι να πει και ο Παπάκ; Άλλοι δείχνουν το δρόμο ...

archaeopteryx είπε...

άσε... μίλησε και η Τρόϊκα