Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Ο Έττιγκερ ανησυχεί για το κόστος του ρεύματος για την Γερμανική βιομηχανία...


http://www.spiegel.de/international/business/0,1518,816669,00.html

Η Μέρκελ έκλεισε μερικούς πυρηνικούς σταθμούς στην Γερμανία,  μετά την Φουκουσίμα, τον περασμένο Μάρτιο, και τώρα η Γερμανία έχει πρόβλημα κόστους ρεύματος και απρόσκοπτης  ηλεκτροδότησης.  Αυτό επηρεάζει την βιομηχανία και μερικές ενεργοβόρες βιομηχανίες κλείνουν.

Ο Έττινγκερ, (αυτός που πρώτα μέσω Μπιρμπίλη και τώρα μέσω Παπακωνσταντίνου μας αλληθωρίζει στην Ανανεώσιμη Πρασινάδα)  προειδοποίησε ότι  "one has to be concerned in Germany about the cost of electricity" (που μεταφράζεται ότι "πρέπει να ανησυχούμε στην Γερμανία για το κόστος του ρεύματος" -- ενώ στα Γιουσουφάκια και τους Χατζαηβάτηδες εδώ, λέει άλλα...).

Η Γερμανία (που έχει μερικές 100άδες χιλιάδες εργαζόμενους να
κατασκευάζουν αιολικά, φωτοβολταϊκά και συναφή) δεν βλέπει πράσινο οικονομικό θαύμα, και ο (βιομηχανικός) κλάδος των ΑΠΕ έχει απολύσεις και κλεισίματα εταιριών (και λόγω υψηλού κόστους ρεύματος).

Με το κλείσιμο πυρηνικών, φάνηκε το πρόβλημα της Γερμανίας με τα αιολικά της. (Μία πτυχή  μετέφερα εδώ). Έπιασαν 6-7% της ηλεκτροδότησης, και με το κλείσιμο ισχύος βάσης, έπαψαν να είναι ασήμαντα.   Ανέβηκε η τιμή στο ρεύμα, άρχισαν τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση (στην βιομηχανία, που αυτή υφίσταται διακοπές, και όχι οι καταναλωτές), και οι μεταβολές στην τάση (λόγω αιολικών και φ/β).

Η βιομηχανία (αναφέρει την Norsk Hydro) περιμένει νομοθετικές αλλαγές στην ΕΕ (δεν ήξερα ότι η ΕΕ νομοθετεί χωρίς να δίνουν οδηγίες οι Γερμανοί) που, τουλάχιστον θα καταργήσουν το κόστος εκπομπών CO2 (χεχεχε), και η Krupp φαίνεται έτοιμη και αυτή να θέλει να αντιδράσει.

Και πώς εξηγείται, το συντηρητικό κόμμα να παριστάνει το Πράσινο, και οι σοσιαλιστές να διαμαρτύρονται;   "Some believe that the green economy is everything, warns Sigmar Gabriel, chairman of the center-left Social Democratic Party (SPD). "But they forget that they can't make a wind turbine without steel, plastic, mechanical engineering and electrical engineering."   Βρε μπας και ο Παπακωνσταντίνου δεν είναι ...σοσιαλιστής;

Θυμάστε την Πράσινη Οικο-Παγίδα; Θα καταργήσουν φόρο CO2 για την Norsk Hydro και όχι για την Αλουμίνιο της Ελλάδος, ή την Ελβάλ, ή  την Χαλυβουργική;  Ή εμείς θα έχουμε πολλάαα αιολικά και θα εισάγουμε μέταλλα;   Βλέπει κανείς το έγκλημα σε βάρος μας;

13 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εξαρτάται από το τι ανέχεσαι.

Αν φοράς παντελόνια τους ανακοινώνεις ότι θα ακολουθήσεις το παράδειγμα τους για τους ίδιους ακριβώς λόγους που το κάνουν και αυτοί, και έτσι είσαι τζεντλεμαν. Αν οι Ευρωκομισάριοι θέλουν δικαστήρια θα πάνε συγκατηγορούμενοι Ελλάδα και Γερμανία.

Φορά κανείς παντελόνια εκεί στο ΠΕΚΑ; Αν φορούσαν θα είχαν κάνει δικές τους περιβαλλοντικές πολιτικές και δράσεις, δεν θα άφηναν να αλωνίζουν τα πράσινα λαμόγια.

Kaymakchalan

Ανώνυμος είπε...

Ειδησάρα σήμερα είναι το παράπονο του Αρχιεπισκόπου για την άνιση μεταχείριση από το ΠΕΚΑ της Εκκλησίας σε σύγκριση με την σκανδαλώδη μεταχείριση Γερμανών οικοεπενδυτών. Δείτε το στο Antinews.gr

Kaymakchalan

archaeopteryx είπε...

Αφού και ο Ιερωνυμος τον είπε Χατζηαβάτη, τον Χατζηαβάτη.

katalytikos είπε...

Όπως και εσύ έχεις πολλες φορές αναφέρει, το κόστος του Fit προβληματίζει σοβαρά την Γερμανία.
Γι αυτό πιέζουν για το HELIOS,μπας και στο μέλλον διατηρήσουν τη βιομηχανία που έχουν αναπτύξει!! (δύσκολο γιατί υπάρχουν και οι Κινέζοι..)
Χαρακτηριστικά στοιχεία για τις επιπτώσεις του FiT στη Γερμανία:
http://envthink.blogspot.com/2012/03/helios.html

spiral architect είπε...

[...] Αυτό επηρεάζει την βιομηχανία και μερικές ενεργοβόρες βιομηχανίες κλείνουν. [...]

Πως είναι δυνατόν να κλείνουν οι ενεργοβόρες βιομηχανίες λόγω ανεπάρκειας;
Οι ευρωπαϊκοί κώδικες (αλλά και πριν απ' αυτούς) ορίζουν ότι αυτό που ζητάς και έχεις συμφωνήσει σαν καταναλωτης Η.Ε. από το δίκτυο σαν κατανάλωση, οφείλει (το δίκτυο) να στο παρέχει. Το παραπάνω δεν ισχύει σε περιπτώσεις καταστροφών δικτύων λόγω καιρικών συνθηκών, πυρκαγιών κλπ ανεξέλεγκτων καταστάσεων οι οποίες είναι προσωρινές και κάποτε θα αποκατασταθούν.

Το να κλείσουν βιομηχανίες λόγω ανεπάρκειας δικτύου μου ακούγεται πονηρό και υποβολιμαίο.

Ή δεν ξέρουν τι γράφουν, ή κάτι κρύβεται από πίσω, ή η όλη φάση είναι hoax για να διασπείρουν πανικό και να κάνουν παιχνίδι.

archaeopteryx είπε...

spiral, εδώ απλά μεταφράζω. Αναφέρουν "κόστος" και περικοπές στην βιομηχανία και όχι τον καταναλωτή. Αναφέρουν επίσης σταθερότητα τάσης. Εδώ και 6 μήνες παίζουν οι ακριβές ΑΠΕ, τα προβλήματα στα δίκτυα (με πχ ανεπάρκεια εσωτερικών γραμμών βορρά νότου, αντιδραση του κόσμου σε νέους πυλώνες, ανάγκη πυρηνικών εισαγωγών από Τσεχία και Γαλλία , 900 επεισόδια σταθερότητας δικτύου, ένα σχεδόν μπλακάουτ τον Δεκεμβριο με επείγουσε εφεδρειες μαζουτ από Αυστρία κλπ -- αυτά που διαβάζω και αντιγράφω.

ΕΠΙΣΗΣ: Αμφισβήτηση του φαινομένου του θερμοκηπίου, και του CO2 σαν μοναδικού λόγου για κλιματικές αλλαγές.

Τα πραγματικά γεγονότα, δεν μπορώ να τα ξέρω. Μπορώ μόνο, να συλλέγω και να συγκρίνω (και να θυμάμαι περισσότερο από 1 24ωρο). Θεωρώ (και έχω γράψει από περυσι τον Μάρτιο)) ότι μετά την Φουκουσίμα, θα ανγκαστούν να κάνουν γαργάρα και το πράσινο αντιπυρηνικό μένος που φούντωσε, (αλλά που ενέδωσε πρόσκαιρα η πονήρω -- χαζούλα δεν είναι) και το αντι CO2 μένος -- που είναι όμως δική ΤΟΥΣ εφεύρεση!

Αν ψάχνεις για σκοτεινό δάκτυλο, λέγεται "πυρηνικό λόμπυ" -- που όπως επίσης έχω πει, εμένα δεν με χαλάει (όχι πολύ περισσότερο από το να οδηγώ αυτοκίνητο ή να μένω σε περιοχή με βενζινάδικο).

Εκτός εάν πια είναι αλήθεια ότι το Πράσινο είναι η Αριστερά σε ρεβιζιονιστική επίθεση -- χαχαχα, που δεν το πιστέυω. Ο,τι βλέπω εδώ και 2 χρόνια για Πράσινο, ακόμα κι αν είναι στο Τέξας, είναι Π.Ο.Π., και η Π.Ο.Π είναι στην Κεντρρική Ευρώπη.

Ωστόσο αυτό που λέει για βιομηχανία δεν είναι και πολύ μούφα, το ξέρω και πρώτο χέρι. Αλλά και στην Ελλάδα, νομιζω, τις ηλεκτοβόρες επιχειρήσεις τις αφήνουν να δουλεύουν νύχτα, και όχι σε ώρες αιχμής.

Το περίεργο είναι ότι ξαφνικά κοιτάμε όλοι τι κάνει η Μητρόπολη, πριν πάμε τουαλέτα

spiral architect είπε...

Τεκμηριώνω:

Σαν καταναλωτής νοείται και η ενεργοβόρα βιομηχανία και οχι μόνο το σπίτι ή το κτήριο γραφείων που δουλεύεις.
(και μάλιστα καταχωρείται και σαν σημαντικός καταναλωτής λόγω της βαρύτητας της κατανάλωσής του)

Αν τώρα μια χαλυβουργία (σαν τη Χαλυβουργική ή τη ΣΙΔΕΝΟΡ για την Ελλάδα) ή ένα εργοστάσιο αυτοκινητοβιομηχανίας κλείνουν στη Γερμανία, κλείνουν όχι λόγω ανεπάρκειας, γιατί ο εκεί διαχειριστής του δικτύου (η εκεί "ΔΕΗ") πρέπει να κόψει τον κώλο του να λύσει το πρόβλημα ανεπάρκειας.
(και θα το λύσει, έστω και με πυρηνικά!)

Αν τώρα η "Deutsch Stahl", ή η Audi θέλουν να κλείσουν τα εργοστάσιά τους στη Γερμανία, μάλλον το κάνουν γιατί θα τα μεταφέρουν στη γνωστή και μη εξαιρετέα φτηνή χώρα.

Η κυβέρνηση και τα ΜΜΕ τους λοιπόν για να μην ξεφτιλιστούν απέναντι στους ψηφοφόρους-υπηκόους τους, λένε περί ενεργειακής (και καλά!) ανεπάρκειας. Αν τους πουν την αλήθεια, ότι δηλαδή ο Γερμανός μεταλλουργός, ή o Γερμανός επόπτης της γραμμής παραγωγής της Audi είναι "ακριβοί", θα ξυπνήσει ο Ούννος και ο Βησιγότθος μέσα τους και θα κανουν το Βερολίνο ... κώλος.

Δεν είναι πιο λογικό;

archaeopteryx είπε...

Το ότι η Πρασινάδα βοηθάει την υποβάθμιση και την δημιουργία ειλώτων, το έχω εμπεδώσει.

Αν τώρα το κάνουν και στην χώρα τους είτε για να τους κάνουν να είναι φρόνιμα και φτηνά παιδιά, είτε για να δικαιλογήσουν να πάνε την βιομηχανία στην Κίνα, τι να πώ...

Για μένα η επίτευξη ανταγωνιστικότηας δεν είναι κακό πράγμα. Αλλά χωρίς φτηνή και απρόσκοπτη ενεργεια δεν γίνεται. Δεν αφήνειο Δεύτερος Νόμος.

spiral architect είπε...

Για μένα η επίτευξη ανταγωνιστικότηας δεν είναι κακό πράγμα.[...]

Ανταγωνιστικότητα; Και που θα πάει το πράμα; Ήδη το σύστημα πίτωσε!

Θα αγοράσουν οι Κινέζοι, ή οι Ινδοί Αudi; Μα αυτοί δεν μπορούν να αγοράσουν Iphone που κατασκευάζουν για μια κούπα ρύζι!

Θα τα αγοράσουν οι Γερμανοί και οι Ισπανοί; Μα αυτοί μόλις πριν λίγο έχασαν τη δουλειά τους στην VAG!

Και η ζωή συνεχίζεται.

archaeopteryx είπε...

Παν μέτριον άριστον... Όλα ξεκινούν από την "παγκοσμιοποίηση" που έχει και καλά.. (Αυτός ο διάδρομος για γυμναστική που είναι φτηνός, το λαπτοπ των 500 ευρώ κλπ). Αλλά η παγκσμιοποίηση (και η ανταγωνιστικότητα) δεν μπορούν να είναι σε βάρος υπέρογκου συστημικού ρίσκου. Αυτό βέβαια θα μεταφραστεί σε προστατευτισμούς... Αλλά και το αφεντικό ή ο διοκτήτης της πολυεθνικής κάπου μένει, δεν θέλει επανάσταση ή διάλυση -- και αυτό οδηγεί στο γιατί στηρίζουν την Πράσινη Υπανάπτυξη οικογένειες μεγιστάνων στην Δύση γενικώς.

spiral architect είπε...

Κοίταξε αρχαιοπτέρυγα, εσύ είσαι καλοπροαίρετο πουλί και νομίζεις ότι και για την άλλη μεριά ισχύει το "παν μέτρον άριστον".
Δεν είναι κακό αυτό. Ομολογώ ότι μέχρι πριν κάμποσα χρόνια αυτά πίστευα και εγώ.

Δυστυχώς για εμάς τους απλούς εργαζόμενους δεν ισχύει. Όταν το σύστημα πιτώσει θα αρχίσει ο ενδοκαπιταλιστικός πόλεμος και οι ισχυρότεροι του κεφαλαίου που θα επιβιώσουν θα επανεκκινήσουν το σύστημα.

Ο πόλεμος μπορεί να είναι με τα όπλα, όπως παλιά, ή πιο σοφιστικέ, όπως αυτός που διάγουμε τώρα.
Παρέα όμως με την καταστροφή κεφαλαίου θα γίνει και η καταστροφή των ανθρώπινων πόρων (εγώ, εσύ και όλοι οι άλλοι)

Αρκεί να πούμε "release your boot from my neck"!

archaeopteryx είπε...

φυσικά και όλοι κοιτάνε τα συμφέροντά τους και σαφώς η κατάσταση μυρίζει μπαρούτι, αλλά για την ώρα δεν είναι το κυριολεκτικό, και δεν το έυχομαι.

Ανώνυμος είπε...

Ας χρησιμοποιησουν τεχνολογια Τέσλα με δωρεαν κόστος.