Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Ο πορτοκαλί συναγερμός και οι ενεργειακοί βαρώνοι


Μέσα σ' όλα, θα μάθατε ότι πριν 3-4 μέρες είχαμε πορτοκαλί συναγερμό στην ΔΕΗ. Πολύ χοντρικά, κατάλαβα ότι κάπου δεν έφταναν οι εισαγωγές (έχουν και οι γείτονες τα δικά τους), κάπου ήταν κλειστή καμιά μονάδα λιγνίτη, κάπου δεν έφτανε το αέριο (λίγο γενικά, λίγο από Τουρκία, λίγο το καράβι με τα "γραφειοκρατικά", λίγο ο σταθμός LNG που δεν υπάρχει κλπ -- αυτά ειπώθηκαν).

Τα παράπονά σας, στους κυρίους, και σε όποιους 2-3 από αυτούς μπλόκαραν τον λιθάνθρακα του Αθανασόπουλου. Μην μου λέτε για οικολόγους... Όταν έχετε ΜΜΕ και συνδικαλιστές...  Τα 1.620 εγκατεστημένα αιολικά ήταν και θα είναι άχρηστα. Κι αν γίνουν 16.620 θα είναι ακόμη πιο άχρηστα.  1.620 αιολικά μεγαβάτ, δεν παράγουν ρεύμα όταν χρειάζεται, και έχουν κοστίσει €2,5 δις ευρώ που ξεπληρώνονται από φουσκωμένους λογαριασμούς ΔΕΗ.  Τι θα κάνατε εάν είχατε σήμερα €2,5 δις ευρώ;

Εγώ ξέρω ένα πράγμα.  Ενεργειακή πολιτική με συγκερασμό του
τι πουλάνε και ποιόν εκπροσωπούν οι βαρώνοι και οι βαρωνίσκοι της ενέργειας, δεν γίνεται. Άλλος βρήκε πάροχο αερίου, άλλος εκπροσωπεί τουρμπίνες, άλλος είδε όνειρα με μικρά υδροηλεκτρικά στον Κηφισό, άλλος αγοράζει άδειες και τοπικές αυτοδιοικήσεις για να τις μεταπουλήσει, μία θλιβερή εικόνα που πάει παρέα με την άνοδο της διαφθοράς στην χώρα μας από Νο 25 το 1995 σε νούμερο 80 το 2011.  Το παραπάνω κολάζ (μεγαλώνει με κλικ) αδικεί ίσως έναν ή δύο εικονιζόμενους, και αποσιωπά ότι 3 ή 4 έχουν έμμισθους υπαλλήλους σε Υπουργεία, Αρχές στην ΔΕΗ και σε οικολογικές οργανώσεις, και επηρεάζουν με πιο ευγενικούς τρόπους έναν σωρό άλλο κόσμο, και ίσως δεν απεικονίζει άλλους πιο πονηρούς αφανείς.  Και σαν καλοί συνεχιστές της παράδοσης του 1824, βεβαίως και χρησιμοποιούν ή φωνάζουν τον ξένο χωροφύλαξ κατά το δοκούν.

Εάν θέλουμε να υπάρχουμε σαν χώρα (και δεν είναι καθόλου προφανές αυτό), χρειαζόμαστε ρεύμα. Ισχύ βάσης. Η ισχύς βάσης είναι ή πυρηνικό (ξεχάστε το, είναι ακριβό) ή κάρβουνο. Λιγνίτης υπάρχει, αλλά θέλει σκάψιμο.΄Εισαγώμενο κάρβουνο επίσης υπάρχει. Και τα δύο αυτά θέλουν φίλτρα που είναι πεπατημένης τεχνολογίας, και προϋποθέτουν να θέσουμε τα συμφέροντα της χώρα μας πάνω από τα συμφέροντα του κάθε Έτινγκερ που δεν είναι παρά πλασιέ των εξαγωγών της δικής του χώρας.

Αέριο; Μην είστε αφελείς. Το αέριο είναι ευκαιριακό, ιδανικό για θέρμανση (πλούσιων) αστικών περιοχών, καλή πρώτη ύλη για χημικά, ή έστω για χοντρά επιδοτούμενες ΣΥΘΗΑ σε μερικές βιομηχανικές εφαρμογές. Άντε για (ακριβή) ισχύ αιχμής

"Ανανεώσιμες" πηγές ενέργειας;  Με εξαίρεση τα μεγάλα υδροηλεκτρικά, είναι ενεργειακά άχρηστες. Ούτε συμβατικές μονάδες υποκαθιστούν, πουθενά και ποτέ, ούτε καύσιμα εξοικονομούν (παρά μόνο περιστασιακά και με εξωπραγματικό κόστος). Δεν παράγουν χρήσιμη ενέργεια, και όχι όταν την χρειάζεσαι. Δεν είναι πηγές ενέργειας. Είναι πηγές ξεπλύματος χρήματος και ροκανίσματος λογαριασμών. Αν βέβαια κόβεις πολλά δάση για να τις βάλεις, κερδίζεις από την ξυλεία για βιομάζα, αλλά είναι φτηνότερο να καις τα δάση.

Λειτουργία λιγνιτικών μονάδων στο μέγιστο της παραγόμενης ισχύος
Οι ανυπόστατες ΑΠΕ
Οι κροκόδειλοι κλαίνε ακόμα
Θα μας σώσει ο Έτινγκερ

20 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

http://www.zerohedge.com/news/guest-post-when-debt-more-important-people-system-evil

nikos είπε...

προς ενημέρωση σας..
η εξορυχτείκη παραγωγή λιγνίτη το 2011 στην περιοχή μας ανήλθε στα 35,6 εκ.τον π.χ. Ορ.Καρδιας 9.0 εκ. από τα 12 πρόβλεψη ...δλδ .στο επίπεδο του 1985-6 και σχέση εκμετάλλευσης 1/9,5 όταν το 87 ήταν 1/2,5 .. άρα μην περιμένουμε εδώ άλλα θαύματα.
Απλά δεν υπάρχουν .
Αυτός είναι και ο λόγος που η Γερμανοί που έχουν πραγματοποίηση το ΜΜΠ Ορυχείων το 1994 και τα ξέρουν όλα μέλη γάλα ,την προηγούμενη εβδομάδα είπαν ένα μεγάλο ΟΧΙ στην χρηματοδότηση της 5 Μονάδας Πτολεμαΐδας υποχρεώνοντας τον κώλοτουμπα Α. Αθανασιάδη να πει ΟΧΙ κατά την ψηφοφορία στην Βουλή .. Είδατε καμία ανακοίνωση από πλευράς ΔΕΗ ,ΓΕΝΟΠ ,Σπαρτακου.
Για ενημέρωση σας μόνο ..για τα παραπάνω η δήμαρχος Πτολεμαΐδας πλήρης έχει άγνοια,δεν την ενημερώνουν .. κρατικά μυστικά θεωρούνται χιχχι

archaeopteryx είπε...

Δεν έλεγα, δυστύχώς, για λιγνίτη στην Πτολεμαϊδα. Σε άλλα μέρη. Νέες τρύπες. Ή εισαγωγές. Ή σκοτάδι (καλό και αυτό)

nikos είπε...

archaeopteryx-ποιος άνθρωπος βλέποντας τα χαλιά της περιοχής μας ,την αρπαχτεί (κακό προηγούμενο) πρόκειται να δεχτή την επανάληψη της εξορυχτηκεις δραστηριότητας και την πλήρη καταστροφή της γης τον παππούδων του .

archaeopteryx είπε...

Είπαμε... Σκοτάδι. Επιλογές. Αν δεν είναι εισαγώμενο κάρβουνο (αφήνω το πυρηνικό) και επεισή δεν μπορεί να είναι αέριο (σε ποσότητες ή τιμή) τι μένει; Ούτε οι ίδιοι οι ΑΠΕτζήδες δεν τολμούν να πούν ότι μπορούν με 3.000 αιολικά να υποκαταστήσουν μια λιγνιτική των 300.

Αρα μένει το σκοτάδι. Αν είναι να έιμαστε στο σκοτάδι, δεν χρειάζεται να βαζουμε φωτοβολταϊκά και αιολικά, αφού την νύχτα, πάλι σκοτάδι θα έχουμε. Γλυτώνουμε τα λεφτά καιτην φασαρία.

nikos είπε...

Για μονάδα λιθάνθρακα ως αναγκαιότητα μιλάμε με τον φίλο μου Νίκο Γ. ακόμα από το 1992-3 επίσημα και με χαρτιά είδες τίποτα να γίνεται

nikos είπε...

archaeopteryx- πόσων καιρό εσύ έχεις ασχοληθεί σε αυτό το seits με της ΑΠΕ είδες καμιά αλλαγή από πλευράς κυβέρνησης ΔΕΗ .. μάλλον στα χειρότερα ...έτσι και με της μονάδες βάσης ακόμα χειρότερα

spiral architect είπε...

Τι τα συζητάμε τα ενεργειακά πλέον;
Οδηγούμαστε όλοι μας σε ολοκληρωτική καταστροφή σαν χώρα, σαν άνθρωποι, σαν εργαζόμενοι, μισθωτοί, αυτοαπασχολούμενοι ΙΥ, ΔΥ, παιδιά σκυλιά!

Αν είναι δυνατόν!

Η διάσωση της Ελλάδας από τους “εταίρους” και τη δοτή κυβέρνηση των τραπεζοτσολιάδων είναι σαν να πετάς σε έναν άνθρωπο, που πνίγεται στην φουρτουνιασμένη θάλασσα, ένα άδειο μασίφ ατσάλινο χρηματοκιβώτιο, αντί για σωσίβιο, έχοντας την απαίτηση να στο επιστρέψει γεμάτο για να του επιτρέψεις να ανέβει πίσω στο πλοίο.
(από τον Παραλληλογράφο)

Τι τα συζητάμε πλέον;
Θα λύσουν το πρόβλημα οι εκλογές;
Δεν μπορώ και να γελάσω ...

Αντιδράστε έμπρακτα!

nikos είπε...

spiral architect -μου άρεσε συνάδελφε Γ.το
"Αντιδράστε έμπρακτα!!!" ..καν το ποιο απλά ,ο πατέρας μου το 47 πήρε καλασνικοφ για να σώσει το Αγ. Όρος από το πλιάτσικο , εγώ το 93 την πένα για την ΔΕΗ και χώρα πάλι από το πλιάτσικο ..και η δυο είμαστε στο αριστερό πόδι μόνιμα ανάπηροι.... τώρα φίλε Γ. ήρθε η ώρα να πάρουν αυτοί ,το πλιάτσικο που χάνουν περισσότερα και είναι η κύριοι στην φωτογραφία χιχχι

nikos είπε...

λίγο χιούμορ τώρα ...αντιγράφω από το ..ANTI WEBLOG
Σαμαράς: δεν είναι ώρα για πανηγυρισμούς, αρχίζει η μάχη για την ανάκαμψη , καλά που ζει το παιδί

spiral architect είπε...

Nα δεις ένα άλλο χιούμορ που έχει η ιστορία:

21 Φεβρουαρίου 1973 - Η Κατάληψη της Νομικής
21 Φεβρουαρίου 2012 Φέρτε τα λεφτά πίσω. Κάλεσμα πρό(σ)κληση απο τον Βενιζέλο

Η συνέχεια επί της οθόνης ...
(ή μήπως όχι;)

nikos είπε...

ο μίστερ Μπένι καιρό τώρα μας συνήθισε σε ..ροζ χιούμορ χιχχι

nikos είπε...

η ατσίδες ξύπνησαν


Ευρεία σύσκεψη για το μεγάλο πρόβλημα της «ενεργειακής φτώχειας» συγκαλεί ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου στις 11:00 το πρωί στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου, με τη συμμετοχή του συνόλου των Δημάρχων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, του

Perseus είπε...

Αρχαιπτερυξ,να σε ρωτησω κατι ,γιατι δεν κατασκευαζουμε υδροηλεκτρικα φραγματα?

επισης εχεις να απαντησεις στο Καπιταλ...

archaeopteryx είπε...

Δεν έχω την απάντηση στο ερώτημα. Τα φράγματα θέλουν κατάλληλες τοποθεσίες, και εάν η τοποθεσίες δεν έιναι κατάλληλες είναι πανάκριβα. Επίσης δεν είναι δημοφιλες να εκτοπίζεις κατοίκους, ή χωριά. Αυτή είναι η λογική απάντηση.

Εάν ήμουν καχύποπτος, θα έλεγα ότι κάποιοι ειλικρινά δεν θέλουν να έχουμε ρεύμα, ή φτηνό ρεύμα.

Perseus είπε...

η πρωτη κουβεντα παντως που ειπε ο Μπεννυ το πρωι σχετικα με αναπτυξη ηταν "προγραμμα ΗΛΙΟΣ"

archaeopteryx είπε...

H δεύτερη ήταν "ξέρω που έχετε τα λεφτά σας, φέρτε τα λεφτά σας". Παρέα πάνε αυτά. Και φέρτε την γή σας. Και δώστε δικαίωμα διόδου. Κοιτα, δύο χρονια τώρα, βασίζομαι σε λογική και ό,τι στοιχεία βρίσκω. Λογική με Κατοχή δεν ταιριάζουν, τελικά.

gstrbtr είπε...

Τελικα, με αυτά που λέει ο Νίκος, μάλλον θα έχουμε σοβαρό ενεργειακό πρόβλημα σύντομα.

Με λίγα λόγια δεν μπορούμε να περιμένουμε πολλά από λιγνίτη?

Έτσι όπως πάει η μόνη επένδυση με νόημα και μέλλον θα είναι κάτι σαν αυτό:

http://www.hyperionpowergeneration.com/

αν έχει λογικό κόστος.
Αν ξεκουνηθούμε και φτιάξουμε κάτι παρόμοιο εμείς, ακόμα καλύτερα.

nikos είπε...

gstrbtr -τον "πορτοκαλί συναγερμό" δεν τον έβγαλα εγώ σήμερα αλλά η αρμόδιες κρατικές αρχές χέρι χέρι με την διαπλοκή(που βλέπεις στην φωτογραφία) .
Για την ενεργειακή πείνα μιλάω βάσιμα και με στοιχεία της Rehn Braun MMP και EDF ακόμα από το 1993 και όλα αυτά είναι ευτυχώς στην εποχή μας καταγραμμένα στα εμπιστευτικά αρχεία και φακέλους της ΔΕΗς... τα "παιδιά" τώρα ξύπνησαν από τον βαθύ λήθαργο .. και όχι όλα π.χ. Παπαδημος χιχχι

nikos είπε...

στον ΑΗΣ-Καρδιας μαζεύτηκαν σήμερα τα "παιδιά" της ΔΕΗς για να εξετάσουν την κατάσταση χαμηλής ποιότητας και ποσότητας λιγνίτη της μέρες του πορτοκαλί συναγερμού , αυτό θα πει ευθύνη και ταχύτητα αντιμετώπισης καταστάσεων