Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Λύσαμε το ενεργειακό


Η Τουρκία θα έχει βιομηχανία, ανάπτυξη και απασχόληση, και εμείς βάζουμε Helios. Το Helios θα παράγει ρεύμα 4-5 ώρες την ημέρα, 250-280 μέρες τον χρόνο, που θα κοστίζει €400 την μεγαβατώρα, και η Τουρκία ρεύμα που θα κοστίζει €40 την μεγαβατώρα, 24 ώρες την ημέρα, 365 μέρες τον χρόνο.

Αν ήμουν σοφός, θα προσπαθούσα να καταλάβω τι σχέση έχει η συνειδητή ενεργειακή αποεπένδυση που γίνεται στην Ελλάδα από το 2008-2009 (οι ΑΠΕ δεν είναι ενεργειακή επένδυση, είναι κάτι άλλο), με κάτι μισόλογα καθηγητών του
ΕΜΠ για διασύνδεση με Τουρκία, ακριτικά νησιά,  κακεντρεχείς ψιθύρους για την σχέση ΜΕΤΚΑ, Zorlu και Αγίας Οικογένειας, την πρεμούρα του His Master's Voice "Υπουργού" για το Helios, και τις εξαφανισμένες εταιρίες καλωδίων που έχασαν τον Διευθύνοντα Σύμβουλό τους όταν έγινε τσακωτός σε side business.

Από τα λίγα που με έχει μάθει δι' αλληλογραφίας ο Spiral Architect, οι ΑΠΕ δεν δικαιολογούν καλώδια, αλλά χρειάζονται καλώδια. Τα καλώδια μπαίνουν για άλλο σκοπό. Ένα πιθανός σκοπός είναι η μεταφορά πυρηνικού ρεύματος προς εμάς και προς την "Ευρώπη". Παράπλευρος σκοπός είναι η παρασιτική και αντιπαραγωγική εγκατάσταση ΑΠΕ κατά μήκος του καλωδίου. Οι ΑΠΕ δεν θα παράγουν ρεύμα (τι να το κάνεις το ρεύμα των ΑΠΕ όταν έχεις πυρηνικό, αλλά θα είναι θαυμάσια ευκαιρία για τζίρους άχρηστων πραγμάτων με το ρεύμα στα €100 ή 200 την μεγαβατώρα. Ένας καραγκιόζης το έλεγε σήμερα σε forum. 100 το ρεύμα, 90 τα αιολικά, κερδίζετε.  Η λογική Κάπρου και ΕΣΗΑΠΕ.  Αντιδρά κανείς; Όχι βέβαια. Θυμάται κανείς το ρεύμα στα 30-35;  Μόνο ο server.  Και εάν δεν είναι η Αγία Οικογένεια στην δουλειά, κάποια άλλη είναι,  και σίγουρα έχει διακομματικό φαγάκι, και απορώ εγώ ο αφελής, "μα πώς μπορεί να είναι τόσο στόκοι". Μια χαρά είναι.

Αν έχω μάθει κάτι στην ζωούλα μου είναι ότι όταν κάτι φαίνεται παλαβό, κάτι άλλο συμβαίνει που απλά δεν φαίνεται εκείνη την στιγμή. Οι ΑΠΕ δεν είναι το ζητούμενο. Το καλώδιο είναι το ζητούμενο. Τα λεφτά είναι στο ρεύμα που κάνει 20 ή 40 και πωλείται 100, 200, ή 400. Οι ΑΠΕ απλά θα ροκανίσουν λίγο χρήμα με βάση κριτήρια και quotas που δεν ξέρω, αλλά δεν έχουν σχέση με ηλεκτροπαραγωγή. Είτε 1.600 αιολικά MW έχει η Ελλάδα είτε 16.000, δεν κάνει διαφορά στην ηλεκτροδότηση. Κάνει διαφορά στον τζίρο των κατασκευαστών και στις προμήθειες που θα βγάλουν οι κύριοι της Πρωτοχρονιάτικης πίτας. Κάτι σαν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά με άλλη παρέα.  Οι Ολυμπιακοί αγώνες έγιναν για τα αθλήματα; Πολύ για την Ισπανική Μαφία, λίγο για Έλληνες χωματουργούς, και ποιος δεν βαριέται να σκαλίζει.  Όπως έχουμε φιλάθλους που ήθελαν Ολυμπιακούς αγώνες, έτσι έχουμε οικολόγους που δεν θέλουν ενέργεια, επειδή κάποιος άλλος θέλει καλώδια.

Η χώρα μας έχει κλείσει αλλά αρνούμαστε να το παραδεχτούμε.

Την είδηση την είδα εδώ.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο ΥΠΕΚΑ κατέθεσε το προσχέδιο του νομοσχεδίου για το HELIOS. Μέσα αναφέρει ότι ¨..Σύμφωνα με τους προαναφερόμενους μηχανισμούς συνεργασίας, ένα κράτος μέλος με υψηλό δυναμικό σε ΑΠΕ μπορεί να εξάγει ενέργεια (στατιστικά ή με φυσικό τρόπο) σε άλλα κράτη-μέλη που έχουν χαμηλό δυναμικό και συνεπώς υψηλό κόστος επένδυσης...¨
Τι εννοεί ο ποιητής με το ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ????????
@katalytikos

spiral architect είπε...

Μπήκε και στο άρθρο 99 το πάλαι ποτέ καλό μαγαζί:
Τη Fulgor εξαγόρασε η Ελληνικά Καλώδια

Και στην Ελλάδα "καλωδιάς" απέμεινε ο Στασινόπουλος στα Οινόφυταααα!

Έτσι ακριβώς!