Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015

Το ΔΝΤ ήταν σαφές από τουλάχιστον το 2011 (και το τοπίο είναι λίγο λιγότερο θολό)

Όσο καιρό υπάρχω (διαδικτυακά, εννοώ) προσπαθώ να ψηφίσω "ΟΧΙ" σε χρηματοδοτήσεις-τσιρότα και στην αναβολή του μείζονος θέματος του εξωτερικού μας χρέους. Επειδή γράφτηκε, νομίζω από το euro2day, ότι είναι πρώτη φορά που διαφοροποιείται το ΔΝΤ, έτσι για την ματαιοδοξία μου να θυμίσω ότι το θέμα έχει σκάσει (για το ευρύ κοινό που ενδιαφέρεται) από τουλάχιστον το καλοκαίρι του 2011.

Ο σύνδεσμος αυτός με τίτλο "αν το ΔΝΤ κάνει κόνξες, το παιχνίδι χοντραίνει" είναι από ανάρτηση στο antinews, στις 14/10/2011.  Δεν θα θυμάστε ότι λίγες μέρες αργότερα παραλίγο να τιναχτεί ο Δυτικός κόσμος στον αέρα, όταν η Γαλλική Credit Agricole παρά λίγο να ...σκάσει, και χρειάστηκε συντονισμένη παρέμβαση όλων των Κεντρικών Τραπεζών για να ...σωθεί, αυτή και όλο το τραπεζικό σύστημα.   Τότε έγραψα ότι ήλπιζα ότι η ...Gudrun (Γερμανίδα θεά που μάλλον έχει ενσαρκωθεί στην Μέρκελ) θα ...χαλαρώσει. Το 2015 εξακολουθεί να μην είναι χαλαρή. Οι πειρατές πιστεύουν, γενικά ότι τα λάφυρα είναι δικά τους...

Ωστόσο, πίσω στο θέμα, από τότε είχε φανεί ότι το ΔΝΤ δεν είχε σκοπό να πληρώσει τα σπασμένα της Γερμανικής μερκαντιλιστικής στρατηγικής. Η Γερμανία, ξαναθυμίζω, εξάγει το 50% του ΑΕΠ της, και από αυτό, το μισό στην καημένη την Ευρώπη, που της έχει κλείσει το σπίτι για να ψωνίζει Γερμανικά. ΑΥΤΟ πληρώνουμε σήμερα (και τους λαδωμένους πολιτικούς μας).

Σε σχόλιο στην ανάρτηση του antinews, είναι γράψει (τον Οκτώβριο του 2011) τα εξής:

Το τοπίο αρχίζει και καθαρίζει (τώρα που εμείς δεν είμαστε πια το ...πρόβλημα)

1. Ηξεραν οι πάντες (και έχει γραφτεί και το αντινιουζ το καλοκαίρι του 2008) ότι δεν είμαστε καλά. Ο Καραμανλής το ψιθύρισε και στην προεκλογική ΔΕΘ

2. Το είχαν πει και στον ΓΑΠ, και μάλλον είχε επαφές με τους φίλους του στην Αμερική, Δημοκρατικούς, οικονομολόγους, Δουνουτούδες κλπ.

3. Στην Αμερική του είπαν αυτά που λέω και ...εγώ δηλαδή την ορθολογική προσέγγιση: αναδιάρθρωση, ρύθμιση, θα σφίξετε το ζωνάρι, θα διαγράψουν και θα επιμηκύνουν οι πιστωτές (που έχουν και αυτοί φταίξιμο) θα περάσετε δύσκολα, αλλά θα ανακάμψετε, και μην φοβάστε εμείς εδώ είμαστε.

4. Ο ΓΑΠ είτε παγιδευμένος στα προεκλογικά του παραμύθια, είτε περιτριγυριζόμενος από πασόκους που λένε ψέματα και ξανανιώνουν, είτε του είπε έτσι η ...Λαζάρ (δεν ακούγονται αυτοί), έκανε το λεγόμενο "τουμπεκί" προς μεγάλη ενόχληση όσων περίμεναν ορθολογισμό.

5. Η σιωπή του ΓΑΠ μάλλον ήταν αποτέλεσμα Πόρτας που εισέπραξε από την Άγγελα και τον Νικολά. Της ίδιας Πόρτας που εισέπραξε και ο ίδιος ο Γκάϊτνερ όταν πηγε να πει στους Ευρωπαίους στην ουσία να κάνουν monetary accommodation στην Ευρωζώνη και να σώσουν την Ελλάδα γιατί θα τους σκάσει μπουμερανγκ -- δεν ξέρω αν αυτό είπε, αλλά αυτό θα τους έλεγε ο κάθε λογικά σκεπτομενος άνθρωπος (και μπορεί να μην μου αρέσουν οι Δημοκρατικοί, μπορεί να μην σας αρέσουν οι Αμερικάνοι αλλά ο Γκάϊτνερ είναι ξύπνιος, γνώστης και της δουλειάς.

6. Θα θυμάστε ότι η Μέρκελ μάλλον δεν γούσταρε να εμπλακεί και έθεσε όρο και την συμμετοχή του ΔΝΤ.  Αυτό, εάν είναι έτσι, το ερμηνεύω ότι οι Γάλλοι έχουν το πρόβλημα, οι Γερμανοί είναι λίγο "τα δικά μου δικά μου και τα δικά σου δικά μου" και ωραία η Ευρώπη αλλά μην τρελαθούμε κιόλας [--λεφτά, λουφές και λάφυρα δεν επιστρέφονται -- αυτή είναι η θέση της Γερμανίας]"

7. Το βασικό πρόβλημα είναι ότι δεν μπορούμε να ξεπληρώσουμε 30 χρόνια Πασόκ, ούτε είμαστε και πολύ βιώσιμοι με τα μυαλά προτεκτοράτου που κουβαλάμε και ακόμα και εάν ρυθμίσουν θα τεθεί θέμα κεφαλαίου κίνησης (να το συγκρατήσετε αυτό). Η ρύθμιση, εφ όσον αυτοί παζαρέυουν με τον εαυτό τους είναι πως δεν θα φανεί ότι χάνουν (ενώ έχουν χάσει, λέει η κακή αγορά --- αααχ αυτοί οι αμερικάνοι με την εμμονή τους με την αγορά) που είναι αδύνατο στην σύγχρονη ημι-εντιμη λογιστική. Κι αν δεν χάσουν, η λύση είναι να τυπώσουν, που δεν το θέλουν. Και όσο το καθυστερούν το πρόβλημα γίνεται οξύτερο, και με επιτροπές δεν λύνονται τέτοια προβλήματα, να θυμίσω το TARP στις ΗΠΑ το φθινόπωρο του 2008. Πυρηνικά όπλα!

8) Εν τω μεταξύ εδώ, λίγο τα μέτρα που μπορεί να είναι απαραίτητα αλλά η υλοποίησή τους κολλάει στα ...30 χρόνια Πασοκ, λίγο η μειωμένη ρευστότητα, λίγο η αβεβαιότητα, και πολύ η καθυστέρηση, έχουν μετατρέψει το πρόβλημα του 2008-09, σε κρίση.

9) Μέχρι τώρα, οι δόσεις πηγαίναν σε αποπληρωμή υφισταμένων δανείων. Refinancing με ξένο δίκαιο και υποθήκες. Άσχημα πράγματα αλλά κρατούσαν προσχήματα ρευστότητας προς τα έξω.

10) Η επόμενη ή επόμενες δόσεις δεν είναι για τις τράπεζες, αλλά για εμάς, η αύξηση κεφαλαίου που σας έλεγα, αυτή που οι χρηματοδότες μας δεν αρκούνται σε χαρτί, θέλουν πάγια. Κανείς σε καιρό στριμώγματος δεν συμμετέχει σε αυξήσεις κεφαλαίου σε προβληματικό πελάτη. Κανείς. Κανείς, εάν μάλιστα φοβάται ότι θα δημιουργήσει προηγούμενο για μεγαλύτερους αρρώστους.

11) Αυτό το "κανείς" εισπράττουμε. Πετάνε το μπαλάκι ο ένας στον άλλο, βασικά γιατί τα αφεντικά έχουν τα δικά τους μέσα, και οι μικροί από κάτω παίζουν θέατρο. Ίσως η Γαλλία ανησυχεί... Και η Ισπανία και η Ιταλία, και επομένως και η Γαλλία, ξανά.

12) Αρχίζει να μυρίζει αβεβαιότητα στο Ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα και πιστέυω ακούμε λιγότερα και ηπιότερα (αν και το Stratfor λέει για τρις τρύπες). Και όπως επεσήμανε η Ζάχαρη, η ρευστότητα ρέει προς μέρη με θάλασσα και στόλο γύρω γύρω, και δεν ξέρω εάν αυτό ήθελαν οι ΗΠΑ, αλλά συμβαίνει.

13) Όπως οι "Ευρωπαίοι" δεν θέλουν να αναγνωρίσουν την πραγματικότητα και στρουθοκαμηλίζουν (προς όφελος όμως ίσως του δυνατού "Ευρωπαίου") έτσι και οι ΗΠΑ και ρευστότητα θέλουν και (δεν ορκίζομαι) δολάριο που να ευνοεί εξαγωγές. Ο πόλεμος τώρα είναι για τα ισοζύγια συναλλαγών. Το cash management σε κρατικό επίπεδο.

14) Η ανάρτηση εάν την ερμηνέυω σωστά, ακούγεται σαν μπαλάκι του πινγκ πονγκ σε παιχνίδι πόκερ όπου φάνηκαν οι παίκτες.

Το κούρεμα είναι ασήμαντο πια θέμα. Θα το δείξουν τώρα, με δόσεις, αλλιώτικα... άλλοι το θέλουν έτσι , άλλοι αλλιώς, σχεδόν δεν μας αφορά εμάς τον λαουτζίκο. Οι τράπεζές μας μπορεί να μην κλείσουν (θα είναι ανοιχτές οι πόρτες με τσιρότα) αλλά εμείς δεν θα έχουμε λεφτά. Αυτό για τους αγχωμένους περί της εξόδου μας από την ευρωζώνη: Ή θα έχουμε δραχμές και θα ζούμε όπως στα 1840, ή (δεν) θα έχουμε ευρώ και θα ζούμε όπως στα 1840, αλλά λίγο πιο άθλια και ανελεύθερα. Εκτός εάν υπάρχει ex machina deus... Που δεν υπάρχει εκτός εάν είναι ...τούρκος. Να χαίρονται οι πασόκοι τον διπλασιασμό της μεσαίας τάξης τους. [Εδώ έκανα λάθος, οι αλήτες έκαναν κούρεμα εσωτερικού χρέους και όχι εξωτερικού]

Όπως είχαμε πει και πριν 3 χρόνια τέτοιο καιρό, γράφεται ιστορία, αλλά χαμένοι στα δικά μας μόνο την υφιστάμεθα.

Γράφεται Ιστορία... Κάποτε αναρωτήθηκα (ή διάβασα το ερώτημα στο STRATFOR) "Πώς θα λέγεται, μετά 200 χρόνια η περίοδος που ζούμε". Νομίζω θα λέγεται το ξεφούσκωμα της μεταψυχροπολεμικής φούσκας σε έναν εκ νέου πολυπολικό κόσμο, που ευτυχώς μόνο ένας ελέγχει τους ωκεανούς".

Δεν υπάρχουν σχόλια: