Κυριακή 5 Ιουλίου 2015

Δημοψήφισμα 2015


Δεν θα αλλάξει η γεωγραφική θέση της Ελλάδας σήμερα.
Δεν θα αλλάξει η γλώσσα
Δεν θα αλλάξει η Ιστορία (αν και η ερμηνεία της αλλάζει -- αν το έχετε προσέξει)

Δεν πτωχεύσαμε την εβδομάδα που πέρασε... Πτωχεύσαμε το 2010, ή το 2008, ή το 2000...
Δεν ανέβασε το χρέος ο Τσίπρας ή ο Σύριζα ή οι ΑΝΕΛ, ή η Χρυσή Αυγή
Δεν θα βγούμε από το ευρώ εάν ψηφίσουμε ΟΧΙ
Δεν θα γίνουμε πλούσιοι (ή πιο φτωχοί) με ΟΧΙ
Δεν θα γίνουμε πλούσιοι (ή πιο φτωχοί) με ΝΑΙ

Δεν θα μας αγαπάνε περισσότερο οι ξένοι με ΝΑΙ ή με ΟΧΙ
Δεν θα κλείσουν οι Τράπεζες λόγω ΝΑΙ ή ΟΧΙ
Δεν θα ξανανοίξουν οι Τράπεζες λόγω ΝΑΙ ή ΟΧΙ
Δεν θα κάνετε καλύτερες σπουδές λόγω ΝΑΙ ή ΟΧΙ
Δεν θα χάσετε την σύνταξη λόγω ΝΑΙ ή ΟΧΙ (την χάσατε το 2000)

Το ΟΧΙ είναι όχι σε μία μη βιώσιμη συμφωνία. Οι συμφωνίες από το 2010 μέχρι σήμερα είναι μη βιώσιμες συμφωνίες. Προέβλεψαν εκχώρηση υποθηκών, εσωτερικές διαγραφές, εσωτερικές υποτιμήσεις. Δεν έπιασαν το πραγματικό θέμα, αν και το ήξεραν, επειδή φοβήθηκαν να πούνε ΟΧΙ. 

Εγώ λέω ΟΧΙ από την στιγμή που κατάλαβα ότι ο Αλογοσκούφης δεν έκανε τίποτα για το πρόβλημα που ξέραμε ότι υπάρχει, από το 2008, πριν τα Δεκεμβριανά.  Είπα ΟΧΙ στον αναισθησιολόγο που έγινε εκκαθαριστής και το μόνο που έκανε ήταν να εκχωρήσει υποθήκες.

Είπα ΟΧΙ σε "βουλευτές" που ψήφιζαν χωρίς να διαβάζουν και έχουν το θράσος να έχουν άποψη σήμερα.  Είπα ΟΧΙ στην απογοήτευση με τον Σαμαρά.  Είπα ΟΧΙ σε αχυρανθρώπους.

Δεν θα διαβάσετε γραφήματα σήμερα, αλλά


Πολλοί από εσάς θα πείτε ΝΑΙ επειδή περάσατε καλά τα τελευταία 15 χρόνια και τώρα σας κακοφαίνεται.  Μα αυτή η καλοπέραση (ή μάλλον η χρηματοδότησή της) φταίει για το σημερινό αδιέξοδο. Περάσαμε καλά με δανεικά, και με εισαγωγές με δανεικά.  Το "μαζί τα φάγαμε" σημαίνει ότι όσο μερικοί λαδώνονταν (πουλούσαν την ψήφο τους και την υπογραφή τους) για να παριστάνουν τον πολιτικό, όσο μερικοί έπαιρναν και μοίραζαν προμήθειες και ποσοστά για να είστε ήσυχοι και να καταναλώνετε (εισαγόμενα καλούδια με δανεικά), η χώρα χρεωκοπούσε.


Και, με συγχωρείτε, δεν ξέρω αν σας αρέσει η όχι ο Βαρουφάκης, αλλά από τον Αλογοσκούφη ή τον Παπακωνσταντίνου, ή τον Παπαδήμο, ή ποιον άσχετο είχαμε μέχρι το 2014, πολύ καλύτερος, τουλάχιστον μπόρεσε και ζήτησε το αυτονόητο. Αλλά δεν είναι το αυτόματου ΝΑΙ και δεν αρέσει...

Θα μείνουμε διχασμένοι μετά το δημοψήφισμα?  Ελπίζω όχι... Αν και δεν αισιοδοξώ.  Είμαστε διχασμένοι επειδή υπάρχει μια άρχουσα τάξη, που φτιάχτηκε βασικά στην Κατοχή, και δεν λέει να ...αφήσει την κουτάλα. Η διαπίστωση αυτή δεν είναι "κομμουνιστική", την έκανε ο Πόρτερ το 1947...

8 σχόλια:

Kill Bill είπε...

"Πολλοί από εσάς θα πείτε ΝΑΙ επειδή περάσατε καλά τα τελευταία 15 χρόνια και τώρα σας κακοφαίνεται. Μα αυτή η καλοπέραση (ή μάλλον η χρηματοδότησή της) φταίει για το σημερινό αδιέξοδο. Περάσαμε καλά με δανεικά, και με εισαγωγές με δανεικά. Το "μαζί τα φάγαμε" σημαίνει ότι όσο μερικοί λαδώνονταν (πουλούσαν την ψήφο τους και την υπογραφή τους) για να παριστάνουν τον πολιτικό, όσο μερικοί έπαιρναν και μοίραζαν προμήθειες και ποσοστά για να είστε ήσυχοι και να καταναλώνετε (εισαγόμενα καλούδια με δανεικά), η χώρα χρεωκοπούσε."

τα παραπάνω μόνο με ΝΑΙ αλλάζουν όμως

Professor Moriarty είπε...

Αυτά τα ευρωπαράσιτα που τόσο καλά περιγράφεις θα γίνουν οι νέοι μαυραγορίτες στην παρωδία της βαρουφάκειας χρεοκοπίας. To ναι ή το όχι μικρή πλέον έχει σημασία μπροστά στην κατάφαση της βλακείας. Αυτόν που έπαιξε με τα λεφτά των άλλων, χάριν του διηνεκούς θριάμβου της βλακείας, στην άγρια δύση θα τον είχαν φιλοδωρήσει με πίσσα και πούπουλα και δεμένο καβάλα σε άλογο θα τον αμολούσαν στην έρημο. Το μόνο παίγνιο που γνωρίζει καλά είναι αυτό εις το οποίο κάθε έφηβος είναι αυτοδίδακτος. Το αν το παίζει με το αριστερό, ή με το δεξί, ή και με τα δύο, με αφήνει παντελώς αδιάφορο.....

archaeopteryx είπε...

νομίζω ότι δεν ήταν δικές του οι τακτικές. Και δεν νομίζω ότι βλέπουμε όλο το σχέδιο, και δεν νομίζω ότι δεν ήταν αναμενόμενο αυτό που έγινε και από τους έξω. Ούτε ξέρω πώς ...χρεοκοπεί μία ΄χωρα χωρις να χρεκοπόησει. Απορώ που δεν ακολούθησαν την ιδέα του perpetual bond

George είπε...

αρχαίε περίμενε μια πιο ψαγμένη ανάλυση. Το δημοψήφισμα αυτό ήταν προβοκατόρικο και ύπουλο. Ο Τσίπρας μας εμπαίζει αυτή την στιγμή. Με το δημοψήφισμα αυτό απλά πήρε την πολιτική νομιμοποίηση να κάνει ο,τι του κατέβει. Με το όχι δεν γίνεται να φερει καλύτερη συμφωνία. Δεν είναι λογικό. Πιστεύεις πως οι 48 ώρες θα "πίεσουν" την Μερκελ να φέρει καλή συμφωνία και να διαγράψει το χρέος; Μέσα σε 6 μηνες το καλύτερο που κατάφεραν είναι να προτείνουν μέτρα 8 δις και μεσ σε 48 ωρες θα μας σώσουν; Και τι έκανε στο κάτω κάτω αυτούς τους 6 μήνες; Έκανε απλά κατάληψη της κρατικής μηχανής με τους κολαούζους του. Αυτά που γίνονται τώρα είναι τελείως σουρρεαλιστικά. Τελείως αλλοπρόσαλα.

Professor Moriarty είπε...

το ότι έφυγε νομίζω ότι σημαίνει κάτι.... Ίσως όχι το αυτονόητο, αλλά η παρουσία του ήταν αρνητική Δεν μπορώ να επεκταθώ αυτή τη στιγμή. Πολλά πράγματα μπορούσαν να γίνουν με λιγότερο κόστος. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε ασταθή κατάσταση και απολύτως στο έλεός τους. Το καλό με το Όχι, έστω και έτσι όπως έγινε, είναι ότι μπορεί να ξεκαθαρίσει λίγο το πολιτικό σκηνικό, αλλά και κάποια βαμπιρ θα ξαναγυρίσουν στο σκότος από το οποίο ξεμύτισαν την προηγούμενη εβδομάδα. Η πραγματικότητα όμως και οι αριθμοί είναι αμείλικτοι....

Professor Moriarty είπε...

Α, και τα ομόλογα εις το διηνεκές που λες εγώ νομίζω ότι είναι φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Με την σημερινή ας πούμε απόδοση του 10ετούς στο 18+, το perpetual θα ήταν στον... θεό, δεν νομίζεις? Δε νομίζω ότι θα ήταν λύση για την χρηματοδότηση.

archaeopteryx είπε...

δεν είναι ακριβώς στάνταρ πράγμα το perpetual, μπορεί να έχει επιτόκιο ανάλογα με τον καιρό, ή την σοδειά ...καλαμποκιού, ή άσχετο. Δηλαδή τρόπος παράκαμψης του double entry accounting. Για αυτό και δεν το δέχτηκαν. Στην Αγγλία ήταν εσωτερικος δανεισμος, ήταν αλλιώς. ΔΕΝ είναι λύση για χρηματοδότηση, θα ήταν ίσως λύση για διαγραφή.

"Δεν έχω τώρα, έλα όταν έχω"

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι, και αν κρίνω από το ύφος των Καμπουράκη-Οικονομέα (πουλάνε ασχετοσύνη σήμερα το πρωί) μάλλον έχουμε ξεβρακωθεί, θα πουμε ΝΑΙ σε όλα, άντε να μην ανεβει ο ΦΠΑ στα νησιά και τέτοια. Μην σου πώ ότι και την μοκρή ΔΕΗ θα δώσουν και θα πάρει το ποσοστό του το αφεντικό του γλειώδους δίδυμου.

Και κανένα βαμπίρ δεν θα φύγει. Μάλλον θα αφήσουν τον Τσίπρα να πουλήσει το πακέτο και μετά business as usual

Professor Moriarty είπε...

Εσύ μιλάς για την σύνδεση επιτοκίου με ΑΕΠ. Ενδεχομένως για μετατροπή χρέους σε perpetual.

Δεν το δέχθηκαν διότι δεν δέχονται την διαγραφή χρέους ως προτεραιότητα, ενώ γνωρίζει πολύ καλά και ο Σόιμπλε ότι είναι απαραίτητη και θα γίνει. Είναι καθαρά πολιτική η απόφαση αυτή. Και η τελευταία ανακοίνωση του ΔΝΤ για το χρέος είναι και αυτή πολιτικά διατυπωμένη. Δεν λέει καθαρά για μη βιωσιμότητα χρέους, αλλά ότι το χρέος ήταν οριακά βιώσιμο αλλά λόγω χαλάρωσης στην Ελλάδα έγινε οριακά μη-βιώσιμο (σαχλαμάρες για να τα συμβιβάσουν με το καταστατικό τους). Δεν είναι τόσ καλό “όπλο” όσο νομίζουν κάποιοι. Εντάξει, λες για διαγραφή, δεν το δέχονται και κάθεσαι και “παίζεις” 5 μήνες??? Λες ότι θα είσαι με ευρώ και ότι θα τους πείσεις με διαλέξεις. Ε δεν είναι φοιτητές να τους κόψεις, κάτι άλλο πρέπει να κάνεις λοιπόν. Και να το κάνεις εγκαίρως. Και δεν είναι βέβαια μόνο η διαγραφή. Είχα παλιότερα αντιγράψει κείμενο του Κονδύλη που λέει ότι στην ελληνική οικονομία χρειάζεται να χτυπηθεί ριζικά ο παρασιτικός καταναλωτισμός. Ο Πόρτερ, περίληψη της έκθεσης του οποίου δημοσίευσες, στο άρθρο του στο Collier's έγραφε ότι το 1946 στην Ελλάδα δπανήθηκαν τεράστια πο΄σα συναλλάγματος για εισαγωγή καλλυντικών. Και αν τότε τα κατανάλωνε η προκλητικά ευημερούσα ολιγαρχία, σήμερα ο παρασιτικός καταναλωτισμός έχει επεκταθεί ακόμα και στους ξεβράκωτους – από το '80 και μετά και ιδίως με το ευρώ. Αυτό είναι Το οικονομικό ζήτημα στην Ελλάδα, που είναι όμως καθαρά πολιτικό. Ο ορισμός και ο σχεδιασμός της “λιτότητας” προς μία παραγωγική κατεύθυνση. Όταν ακούω για “βαρειά βιομηχανία τουρισμού” παθαίνω αλλεργικό σοκ. Χώρα των τραπεζοκαθισμάτων, της ομπρελοξαπλώστρας και γκαρσόνια της ευρασίας, αυτό είναι το όραμα? (Δεν διαφωνώ με τις προβλέψεις σου - μιλούσα για κάποια βαμπιρ που δεν τολομούσαν να κυκλοφορήσουν στην γειτονιά τους και τα είδα ξαφνικά στην TV)