Σάββατο 4 Ιουλίου 2015

To be a nation you must share a fate

 
Για να είσαι "έθνος" πρέπει να μοιράζεσαι ένα κοινό πεπρωμένο.  Αυτό το είπε ένας Αμερικανός από την Ουγγαρία που ζει στο Τέξας, που μιλούσε για τον κόσμο, τις ΗΠΑ, την Ευρώπη, την Γερμανία, εμάς κλπ στις αρχές του 2015.  Δεν χρειάζεται ούτε να συμφωνήσετε ούτε να διαφωνήσετε.

Είπε και άλλα...  Οι Ευρωπαίοι δεν έχουν αλλάξει... Απλά παριστάνουν ότι "δεν έχει συμβεί". Οι Ευρώπη δεν έχει καταφέρει να ενωθεί, να γίνει ένα. Η Ευρώπη χωρίζεται (και είναι διχασμένη) από την γεωγραφία της. Μεταξύ 1914 και 1945, 100.000.000 Ευρωπαίοι πέθαναν, για πολιτικούς λόγους... Και η Ευρώπη αυτοκαταστράφηκε.  Η Ενωμένη Ευρώπη ξεφύτρωσε από τους Αμερικάνους.  Κανείς "Ευρωπαίος" δεν ήθελε Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η συνθήκη του Μάαστριχ, το 1992, την χρονιά που κατέρρευσε η ΕΣΣΔ, υποσχέθηκε ειρήνη και ευημερία. Η διακήρυξη της Αμερικανικής ανεξαρτησίας, στις 4 Ιουλίου του 1776, υποσχέθηκε το δικαίωμα στην ζωή, στην ελευθερία, και την αναζήτηση της ευτυχίας.

Η αντίφαση ανάμεσα στην υπόσχεση της ευημερίας, και το δικαίωμα στην αναζήτηση της ευημερίας, φάνηκε μεταξύ 1992 και 2008.  Η κρίση του 2008 έβγαλε μία αδυναμία της Ευρώπης:  Την Γερμανία.  Η οικονομική ανάλυση και η ανάλυση των συνεπειών, και η κοινωνική καταστροφή της εμμονής των Ευρωπαίων, είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, αλλά δεν αφορά την σημερινή μέρα.

Η Ευρώπη διαλύεται γιατί δεν είναι ένα έθνος. Δεν έχει κοινό πεπρωμένο. Δεν έχει κοινή γλώσσα. Οι Ευρωπαίοι δεν χωνεύουν ο ένας τον άλλο.  Ποιος θα δώσει την ζωή του για την "Ευρώπη";  Η Ευρώπη είναι γεωγραφική έννοια. Δεν είναι έθνος.  Η ευημερία 3-4 πολυεθνικών δεν είναι κοινό πεπρωμένο.  Η επίφαση κοινωνικής πρόνοιας δεν είναι κοινό πεπρωμένο. Η διαχείριση μέσω ρευστότητας δεν είναι "εθνική".  Και 52 ανεξάρτητα κράτη όλα με κακές αναμνήσεις.

Στην Ελλάδα νόμιζα ότι μοιραζόμαστε ένα πεπρωμένο... Μοιραζόμαστε ή διχαζόμαστε;  Μάλλον και διαχρονικά το δεύτερο.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Tι γίνεται; Πόλεμος στα ζευγάρια. Ο σύζυγος λέει ΝΑΙ.

Ανώνυμος είπε...

Θα έρθει η "κοινή μοίρα" ωσονούπω. Με την απειλή των δικών τους (αυτών που θέλουν την δήθεν Ευρωπαϊκή Ένωση) "ισλαμιστών" και μετέπειτα προφανώς των "εξωγήινων". Πρίν από αυτούς υπήρχε το ΚΚΕ.