Σάββατο 18 Ιουλίου 2015

Τα κάστανα και οι φωτιές του Ιουλίου 2015


Έχουν γίνει κοσμοϊστορικά στην χώρα μας σε λίγες μόνο μέρες. Πρώτα από όλα, χρεωκοπήσαμε και τυπικά (όταν δεν πληρώσαμε την δόση στο ΔΝΤ, όσο και αν το ΔΝΤ έκανε την πάπια). Ξέρω, λεπτομέρειες, η πληρωμή ήταν για €1,5 δις ευρώ, και πληρώνουμε €1,7 δις ευρώ για 100% άχρηστες, εισαγόμενες ΑΠΕ, κάθε χρόνο!). Είχε προηγηθεί το κλείσιμο των Τραπεζών στις 28 Ιουνίου. Για μήνες διάβαζα ότι οι ξένοι στέλνουν μετρητά και εμείς τα σηκώνουμε και τα στέλνουμε ταξίδι, ή τα κρύβουμε σε χύτρες ταχύτητος.

Όπως δεν ντρέπομαι να επαναλαμβάνω, δεν υπάρχει καμία έκπληξη, ούτε στο κλείσιμο των τραπεζών, ούτε στην χρεωκοπία. Από το 2000 ξέρουμε ότι οι τράπεζές μας, ιδίως κάτι γυαλιστερές περιόδου Σημίτη ήταν φούσκες. Από το 2000 ξέρουμε ότι το ασφαλιστικό είναι ...τελειωμένο. Από το 1997 που πήραμε τους Ολυμπιακούς, όποιος τολμούσε να πει ότι "είναι καταστροφή" θεωρείτο ανατρεπτικός, τρελός,  αναρχοκομμουνιστής κλπ.  Την διαχρονική σκατοποίηση (και ευρωποίηση) της Ελληνικής οικονομίας, την έχω αποτυπώσει πολύ συνοπτικά εδώ και είπαμε... Φταίει ο Σύριζα, και ειδικά ο Βαρουφάκης (που σίγουρα είναι ψυχασθενής) και ο Λαφαζάνης.

Η δουλειά του ΓΑΠ ήταν να επιτρέψει μαζικό insider Trading, να βάλει γραβάτα στο Καστελόριζο, να υπογράψουν τα Γίδια το Α' Μνημόνιο, να ακριβύνει το ρεύμα, και έφερε τον Γερμανικό Νόμο EEG στην Ελλάδα, για να σώσει το Κλίμα, για να φάνε, άλλη μια φορά οι γνωστοί.

Ο Παπαδήμος μας θύμισε ότι δεν έχουμε βαθμούς ελευθερίας και μου θύμισε τον ρόλο του στην άλλη αρπαχτή του ΧΑΑ του 2000.

Ο Σαμαράς, επίδοξος πατριώτης της αστικής τάξης, εξελέγη για να μην μας πάρουν οι γκομμουνισταί τα σπίτια μας και ...φορολόγησε τα σπίτια, αλλά δεν απελευθέρωσε τους πλειστηριασμούς. Αυτό το άφησε για μεθαύριο.


Ο Τσίπρας ανέβηκε στην εξουσία παριστάνοντας τον εχθρό της (αναπόφευκτης) λιτότητας.   Η δουλειά του Τσίπρα ήταν ότι και η δουλειά του Σαμαρά. Να κάνει στους εν δυνάμει "αριστερούς" αυτό που δεν θα τολμούσε ποτέ να κάνει κάποιος "δεξιός". Κάποιοι πήγαν να ψελλίσουν περί Εθνικής Οικονομίας, αλλά απεδείθχησαν τρελοί, ρωσόφιλοι, γκομμουνιστές και σύμμαχοι Χρυσαυγιτών. Η αγωνία της πασοκονεοδημοκρατίας "να κυβερνήσει, επιτέλους, και αυτοί θα τον στηρίξουν" είναι για να κάνει ό,τι δεν έκαναν αυτοί σε 25-30 χρόνια. Να διορθώσει δηλαδή ό,τι έκανε το Πασόκ και η ΝΔ για να εκλέγονται εκ περιτροπής.  Η πρεμούρα του Πλοκαμιού δεν είναι παρά για να σωθούν κάτι δάνεια σε ευρώ, με ξένες τράπεζες και συμπαθητικές προδημειώσεις και default clauses (με συμμάχους τις ορδές των ΕΣΠΑτζήδων -- οι ΑΠΕτζήδες έχουν λουφάξει, προσωρινά).


Το κοσμοϊστορικό του Ιουλίου του 2015 ήταν το Δημοψήφισμα. Μην μου πείτε για την ασάφεια του ΝΑΙ/ΟΧΙ...  Και να υπήρχε. φρόντισαν να την ξεκαθαρίσουν τα ΜΜ"Ε", 24 ώρες το 24ωρο, έλεος, παραλίγο να ψηφίσω ΝΑΙ για να πάψουν να φωνάζουν.   Και με κλειστές τράπεζες.  Θα μου πείτε και τι καταλάβαμε;  Σε εμάς, θα μείνει σαν θολή ανάμνηση, ήδη ξεχάστηκε με τους καπνούς και τον "ηρωισμό των πυροσβεστών και των πιλότων" (από τα ίδια ΜΜ"Ε" που έβγαλαν τον Βαρουφάκη τρελό, τον Λαφαζάνη ακατανόμαστο και τους φτωχούς ακατάλληλους να ψηφίζουν).

Κοσμοϊστορικό ήταν και το όποιο, κάποιο, δήθεν ρήγμα στην "Ευρώπη". Θυμήθηκα, στην προηγούμενη ανάρτηση τον Αλέξιο τον 4ο Άγγελο του 1204, και το Μεγάλο Παιχνίδι.  Μα είναι σαφές ότι η "Ευρώπη" κινείται Ανατολικά και Νοτιοανατολικά. Η Γερμανία το προσπάθησε μόνη της σε δύο Παγκοσμίους Πολέμους, εμείς είμαστε στον δρόμο, όπως στα 1204. Θα μου πείτε ότι η Γερμανία δεν τα κάνει μόνη της, αλλά εάν έδειξε κάτι αυτή η κρίση, ότι βασικά κάνει ό,τι θέλει (σε μάλλον προδιαγραμμένα όρια) και θα δείξει πόσο θα την "ελέγχουν" οι άλλοι "Ευρωπαίοι, ή οι άλλοι, οι υπερατλαντικοί. Για την ώρα, η κριτική που εισπράττει είναι ότι εξάγει πάρα πολύ και υπερχρεώνει τους πελάτες της.

Το τι θα γίνει εδώ, δεν μπορώ να το προβλέψω. Έχω πει, χοντρικά, τις δύο εναλλακτικές... Υπάρχει και τρίτη, αλλά προϋποθέτει φωτισμένους ανθρώπους που δεν βλέπω πουθενά.

6 σχόλια:

lignite is black gold είπε...

"ο Βαρουφάκης (που σίγουρα είναι ψυχασθενής)"

Άντε, να συνεισφέρω κι εγώ στη διάχυση της ιατρικής ενημέρωσης: http://thecaller.gr/opinion/lytrosi-i-psixiatriki-episthmh-den-shkoneia-ta-xeria/

archaeopteryx είπε...

Μια χαρά είναι ο Βαρουφάκης. Απλά τους εχει κλασμένους τους χέστες, και προφανώς κράτησε στάση και με την άλλη πλευρά, λογικό είναι να μην τον χωνεύουν. Άυτά γενικά. Τον κόβω κάτι κλικ παραπάνω από τους μέχρι τώρα γλείφτες, και αυτό ενοχλεί. Έκτιμώ ότι δεν έκανε κάτι χωρίς συντονισμό και πρόβες, και όταν σε έχουν στον τοίχο λογικό είναι να πουλας και λίγη τρέλα. ΟΛΗ αυτή η υπόθεση έχει πτυχες που δεν ξέρουμε με πιο προφανες δείγμα την απότομη στήριξη Αμερικάνων αξιωματούχων στο τέλος. (Ό,τι έκανε μέχρι τωρα ο Τύπος (των ΗΠΑ). Σαφώς Αμερικανογερμανικός ο καυγάς. Οι δε Αμερικάνοι λένε αυτό που λέω 5 χρόνά τώρα. Μερκαντιλισμός και μας έχουν γλαστρώσει τα πλεονάσματα τους. Θα ανεβάσω σε λίγο ένα ενδιαφέρον

ΥΓ. Δεν έχεις ιδέα τι βρίσιμο έτρωγα στο αντινιουζ όταν έβγαινα λίγο προς το αμερικανοπτέρυξ. Αγαπάμε τον Γερμανό μας.

archaeopteryx είπε...

http://www.realclearworld.com/articles/2015/07/15/an_empire_strikes_back_germany_and_the_greek_crisis_111317.html

lignite is black gold είπε...

Δεν θεωρώ ότι ο Βαρουφάκης είναι μια χαρά. Έπρεπε να έχει ετοιμάσει και plan B και plan C κι αποδείχτηκε πως δεν είχε ετοιμάσει.

Οι Γερμανοί γενικώς δεν πολυεμπιστεύονται τους Αμερικάνους και θα το ανεβάσω τη Δευτέρα. Πώς το είπε η Μέρκελ; "Χάθηκε η εμπιστοσύνη". Μα ποιος έχει σήμερα εμπιστοσύνη στον οποιονδήποτε; Ίσως οι Γάλλοι στους Γερμανούς, αλλά κι αυτό μόλις μας τελείωσε.

nikos είπε...

grecka tragedia powinna nam przypomnieć jedną dobrze znaną zasadę mówiącą, że ręka, która daje, jest zawsze ponad ręką, która bierze. Ku przestrodze…

archaeopteryx είπε...

μα δεν ενέκρινε ο Μπάμπης!