Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

Ο Βαρουφάκης μας κατέστρεψε, ο Τσακαλώτος είναι ανίκανος και φταίει ο Τσίπρας


Ο λόγος που, νομίζω, είναι θυμωμένοι οι λεγόμενοι "δεξιοί" σήμερα, με τον "αριστερό" Τσίπρα, είναι ότι περιμένουν από τον Τσίπρα να βγάλει κάστανα από την φωτιά που οι "μη αριστεροί"  δεν μπόρεσαν, δεν τόλμησαν, ή δεν σκέφτηκαν να βγάλουν από... από πότε?  Βάλτε και λίγο γεωπολιτικό, και λίγο άγχος για το αύριο, και λίγο τηλεόραση, και λίγο 5 χρόνια ζόρια, και να τον ο Νέος Διχασμός.

Κατ΄ αρχάς φταίνε οι Αμερικάνοι.

Οι Αμερικάνοι φταίνε που κέρδισαν το Β' ΠΠ και που πήραν το μέρος των Άγγλων στον εμφύλιο, και μετά τα έβαλαν με τους φίλους μας τους Ρώσους. Αυτό πρέπει να το πω, γιατί μία συνέπεια αυτού του καυγά ήταν η Χούντα, και μια άλλη συνέπεια ήταν το πετρελαϊκό εμπάργκο που έριξε την Χούντα, και όλη η θολούρα περί την Κύπρο. Ο "εθνάρχης" μας, που φιλοξενήθηκε στην Γαλλία, γύρισε για να συνεχίσει εκεί που ήταν το 1960, και όλα ήταν περίπου σταθερά μέχρι που ήρθε ο Αντρέας. Μετά από 150 χρόνια ίσως μάθουμε τι ήταν ο Αντρέας, αλλά, για την ώρα, ο Αντρέας και κάτι τύποι "ΠΑΚ" που παρίσταναν τους επαναστάτες στην Γερμανία έφτιαξαν μία καινούργια μεσαία τάξη με δανεικά και λιγάκι με κλεμμένα.    Ο Αντρέας ήταν κλασσικό παράδειγμα πώς ο νέο-σοσιαλισμός, α-λα-γκρεκ, οδηγεί στην νέο-φεουδαρχία, και έθεσε σε γερά θεμέλια, το σημερινό πρόβλημα για το οποίο θα φταίει ο Τσακαλώτος:


Αυτό που ο μέσος άνθρωπος αντιλαμβάνεται σαν "ευημερία" είναι πόσο καλά περνάει.  Ο άρτος και τα θεάματα.  Κανείς δεν κοιτάει από τι χρηματοδοτείται η καλοπέραση.  Στις αρχές της Κυβέρνησης Σημίτη, όταν φάνηκε ότι θα μπούμε στο ευρώ, και θα καταργηθούν οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων και οι απεχθείς υποτιμήσεις, μπήκαν στην Ελλάδα πολλά λεφτά, κυρίως Ελλήνων (που τα είχαν βγάλει έξω), αλλά και πονηρών θεσμικών επενδυτών, μερικοί από τους οποίους μπήκαν παρέα με μερικούς σοφιστικέ Έλληνες. Έτσι στήθηκε η φούσκα του ΧΑΑ που έφαγε όχι μόνο τα λεφτά των ηλιθίων που έκαναν το λάθος να τα φέρουν μέσα, αλλά και ένα σωρό φουκαράδων που πίστεψαν τους απατεώνες της 18ης Μαρτίου του 2000.  Μόνο ο Μάνος, γκρίνιαξε τότε, και λίγο και ο Έβερτ.  Σιγά μην χαλούσε κανείς την δουλειά... Ένας-δύο ντόπιοι θεσμικοί που αντέδρασαν (χώνοντας μετοχές στα αεροπλανάκια) εξαφανίστηκαν και κανείς δεν του έχει ξανακούσει έκτοτε. Αντιθέτως, αυτοί που έστησαν τα αεροπλανάκια είναι ακόμη εκλεκτοί υποστηρικτές της ελεύθερης τηλεόρασης. Από μία κυνική άποψη, η φούσκα ήταν ο "ελεύθερος και αναίμακτος τρόπος" να μαζευτεί ρευστότητα, μόνο που δεν πήγε σε επενδύσεις, αλλά σε άλλες τσέπες (μέσω ΣΔΙΤ). Ο ρόλος της "Ζήμενς" σε όλα αυτά δεν είναι του παρόντος. Η Ζήμενς δεν ενδιαφέρεται παρά μόνο να πουλάει ...υποδομές.  Ενδιαφέρεται πάρα πολύ. Οι υποδομές κάνουν καλό. Με δανεικά.

ΔΕΝ φταίει ο Παπαντωνίου για την φούσκα.  Ούτε ο Χριστοδουλάκης φταίει που πήρε η, σε χρεοκοπία,  HDW τα συμβόλαια για τα υποβρύχια του Σκαραμαγκά. ΔΕΝ φταίει ο Αλογοσκούφης που έδωσε τον ΟΤΕ μία ωραία ήσυχη νύχτα -- η δουλειά ήταν στημένη από πιο παλιά. Ούτε  που κατέρρευσε η διεθνής αγορά σε πρωτοφανές κραχ το 2008. Δεν ξέρω ποιος φταίει που καιγόταν η Αθήνα επί 1-1,5 μήνα εκείνο τον Δεκέμβρη.  Ο Αλογοσκούφης δεν έκανε πολλά άλλα, ούτε ο Παπαθανασίου, μόνο ο Σημίτης κάτι είπε περί ανάγκης ΔΝΤ, και ο Καραμανλής, προς τιμήν του είπε στην ΔΕΘ του 2009 "μάγκες έρχονται δύσκολα".


ΔΕΝ φταίει ο Παπακωνσταντίνου που μπήκαμε σε εκκαθάριση εν λειτουργία, ούτε φταίνε οι βουλευτές που την ψήφισαν χωρίς να την έχουν ...διαβάσει.  ΔΕΝ φταίει ο Στουρνάρας. ΔΕΝ φταίει ο Χαρδούβελης.

ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΦΤΑΙΕΙ.  Φταίει ο Βαρουφάκης που είπε ότι δεν έχει νόημα να κόψει άλλο μισθούς και συντάξεις, αν δεν γίνει στο πλαίσιο μια συνολικής ρύθμισης. Πράκτορας των Αμερικάνων που λένε στους Γερμανούς:  "Δεν γίνεται να εξάγετε το 25% του ΑΕΠ σας στην υπόλοιπη Ευρώπη χωρίς να την διαλύσετε".   "Δεν γίνετε να στύψετε άλλο μια διαλυμένη χώρα". "Η λύση είναι λιγάκι σαν αυτή που εφαρμόστηκε σε εσάς το 1953, λίγη διαγραφή και άντε νέα προσπάθεια".  Δεν θα υπάρξει ΑΕΠ χωρίς ανάπτυξη".  Επαναστατικά, κομμουνιστικά πράγματα.

Αν η λεγόμενη "αστική τάξη" του 1960, είχε διαχειριστεί λόγο πιο κομψά τους ...φτωχούς, ίσως θα ήταν καλύτερα. Ίσως και αν οι, κατά βάση οικογενειακές, επιχειρήσεις πρόσεχαν το θέμα της διαδοχής.  Αλλά η τράπουλα ήταν σημαδεμένη: Η μέν αστική τάξη ήταν (στα μάτια των φτωχών) λούσα και η μεγάλη ζωή (και μην μας ενοχλείτε), η δε ΕΣΣΔ χρησιμοποίησε τους φτωχούς πολύ αποτελεσματικά.

Η απορία βέβαια είναι εάν θα ήταν καλύτερα εάν ο Μητσοτάκης δεν είχε ρίξει τότε τον Παπανδρέου, εάν δηλαδή οι φτωχοί θα ήταν πιο διαχειρίσιμοι με Παπανδρέου, αντί να χρειαστεί Χούντα. Η Χούντα καταπίεσε φτωχούς που ήταν λίγο της ΕΕΣΔ, αλλά η Χούντα θα τα κατάφερνε εάν δεν ήταν το Μεσανατολικό και η Κύπρος. Τρέχα γύρευε... Εάν ο Σαμαράς δεν είχε ρίξει τον Μητσοτάκη, εάν ο Παπαδήμος είχε συμπεριφερθεί σαν Κεντρικός Τραπεζίτης της Ελλάδος, εάν εάν εάν. Εάν η γιαγιά μου είχε ρόδες...

Ο Τσίπρας φταίει για τα πάντα. Αλλά δεν φταίει που οι Τράπεζες, μετά από 9-10 χρόνια καρτέλ κάτω από τις φούστες της Εθνικής, φαλίρισαν το 2008.  Ούτε φταίει που δεν είχαμε την τελευταία δόση του ΔΝΤ.  Δεν είδα κανέναν να λέει "να πάρε να μαζέψεις 1,5 δις"...  Ούτε έχω δει μαζικά συλλαλητήρια κατά των ...ΑΠΕ (στις οποίες δίνουμε 1,7 δις ετησίως. Ο Σκάει δεν σας λέει ότι οι ΑΠΕ είναι καλές και ο Τσίπρας κακός?

Σας ενοχλεί που ο Τσίπρας δεν διαχειρίζεται τους ψηφοφόρους του όπως θα θέλατε... Αυτό σας ενοχλεί. Και σας τρελαίνει που μοιάζει να έχει Αμερικάνικη (και όχι Σοβιετική) στήριξη....

11 σχόλια:

lignite is black gold είπε...

Ο Βαρουφάκης πήγε τον Τσίπρα στο Τέξας για να του δείξει πώς κολυμπούν οι πελεκάνοι. Παρεμπιπτόντως, είπε να τον περάσει και μια βόλτα απ' το Χιούστον. Την παγκόσμια πρωτεύουσα του πετρελαίου ...

Και κάτι καταρχήν άσχετο: τι είχε υποσχεθεί ο ΓΑΠ στους Αμερικάνους για τα πετρέλαια νότια της Κρήτης; Ή μήπως τα είχε υποσχεθεί στη ...Μέρκελ;

archaeopteryx είπε...

Τα πετρέλαια της Κρήτης είναι μάλλον βαθιά για να συμφέρουν και λένε ότι υπάρχει πάντα ο φόβος της Τουρκιας -- αλλά δεν ξέρω κιόλας.

Οι Γερμανοί έχασαν δύο παγκοσμίους πολέμους για πετρέλαια, τι να κάνουμε, και οι Αγγλογάλλοι (με το Ισραήλ) τις έφαγαν από τους Αμερικάνους στην κρίση του Σουέζ.

Ανώνυμος είπε...

Tελικά ο Τσίπρας ανεβάζει δικό του έργο?

GUSR είπε...

" Και σας τρελαίνει που μοιάζει να έχει Αμερικάνικη (και όχι Σοβιετική) στήριξη...."

Προσπαθούσα τόσο καιρό να καταλάβω τι τους βρίσκεις.

archaeopteryx είπε...

10:00 Η έκθεση Πόρτερ... η έκθεση Πόρτερ... Τόσο "επαναστατική"... 1947

Ουδέν μέτρον ελήφθη από της απελευθερώσεως δια να δοθή χρήσιμος εργασία εις τους δυναμένους να εργασθούν από το ευρύ αυτό στρώμα του πληθυσμού.... Δύο και ήμισυ έτη μετά την άπελευθέρωσιν η Ελλάς ευρίσκεται εις μί­αν κατάστασιν νεκρώσεως παρά την ούσιαστικήν έξωτερικήν βοήθειαν και την αρμοδίαν εξωτερικήν καθοδήγησιν. Εις ολόκληρον την χώρα, απ΄ άκρου εις άκρη, κυριαρχεί μία γκρίζα ανυπεράσπιστη, βαθιά έλλειψη πίστης για το μέλλον - μία έλλειψη πίστης που οδηγεί σε πλήρη απραξία προς το παρόν. Οι άνθρωποι έχουν παραλύσει από την αβεβαιότητα και τον φόβο, οι επιχειρηματίαι δεν επενδύουν, οι καταστηματάρχαι δεν αποθηκεύουν προμήθειες.... Σημαντικά ποσά ξένου συναλλάγματος εσπαταλήθησαν κατά τό πα­ρελθόν έτος [1946] εις εϊσαγωγάς ειδών πολυτελείας, εις πώλησιν χρυσών λιρών από το κράτος και εις πράξεις επί του νομίσματος εις την μαύρην άγοράν.

Κάπου υπάρχει Γόρδιος Δεσμός.. 100 οικογένειες...

archaeopteryx είπε...

φιλοαμερικανικό ή κοινή λογική?

υπέρ των «βιώσιμων λύσεων» γιατί, όπως εξήγησε, «από τις άλλες, που διαιώνιζαν το πρόβλημα είχαμε πολλές τα τελευταία πέντε χρόνια».

GUSR είπε...

Κοίτα, τους ζω τους Γερμανούς κάθε μέρα εδώ, και ξέρω ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι τα φράγκα τους. Sparen, sparen. Αν περιμένουμε να μας δώσουν κάτι, θα περιμένουμε άδικα. Μπορεί να τους έχει τσούξει η κατάληξη μέρους του χρυσού τους... χαχα


Germans give up on getting back their gold held in US

Απο κει και πέρα. Εμένα δε με πείθει η κυβέρνηση γιατί πραγματικά δεν μου έχει δείξει σχέδιο. Σαν άνθρωπος θέλω να βλέπω σχέδιο.
Να έχεις προετοιμαστεί μόνος σου για μια "βιώσιμη λύση" χωρίς να υπολογίζεις στη βοήθεια κανενός. Αν έχεις πλάτες των αμερικανών φυσικά ακόμα καλύτερα για μας. Αλλά δε με επεισαν.
Τους θεωρώ μια από τα ίδια με τους προηγούμενους. Και στο ψέμα μας έχουν φλομώσει και ίδια πολιτική δυσωδία μου βγάζουν οι περισσότεροι.


http://www.techiechan.com/?p=2529



Αυτά. Ελπίζω να κάνω λάθος!

archaeopteryx είπε...

Προσωπικά θεωρώ ότι η παραμονή μας στην ευρωζώνη είναι ατελέσφορη. Μας εκκαθαρίζουν και σε 3 ή 6 μήνες από τώρα, θα έχουμε τα ίδια προβλήματα λίγο πιο εκκαθαρισμένοι. Ό,τι λεφτά μπουν, θα μπουν για να βγούν σε δεκαπλάσιο. Αλλά όπως λές χρειάζεται ή προετοιμάσια ή πολλή ομοψυχία και μας λείπουν και τα δύο. Κι όμως είναι ατελέσφορο, αδιέξοδο και δεν ξέρω ποιος δεν το βλέπει πλην του Σκάει και του Μέγκα.

Professor Moriarty είπε...

Οι πόλεμοι κερδίζονται στην ουσία πρώτα στα μετόπισθεν και ύστερα στο μέτωπο. Οι FT με περισσή θα έλεγα κακία διαπιστώνουν αυτό που επεσήμανα σε παλιότερο σύντομο σχόλιο.

http://www.ft.com/intl/cms/s/0/53c4a586-2569-11e5-bd83-71cb60e8f08c.html?siteedition=intl#axzz3fUGBQVGq

Οι 5 μήνες ήταν ένα ικανό χρονικό διάστημα για να δείξεις πώς διαχειρίζεσαι την οικονομία και να δώσεις ενδείξεις ότι είσαι ικανός να έχεις λειτουργική οικονομία, ότι έχεις έναν μπούσουλα, ώστε να ζητήσεις και να πετύχεις με μεγαλύτερη πειθώ διαγραφή χρέους. Αντ αυτού εγώ τουλάχιστον νόμιζα ότι έβλεπα το κόψιμο των φλεβών της εγκαταλελειμμένης ώστε να σπεύσουν να την διασώσουν/παρηγορήσουν. Να μην αναφερθώ σε παλινωδίες και ψέμματα και την αφελή αδράνεια του αρμοδίου υπουργού μπροστά στην πορεία του προαναγγελθέντος θανάτου της οικονομίας. Όταν ο ισχυρός ψεύδεται, αυτό συνήθως εκλαμβάνεται ως κυνισμός, αλλά όταν ψεύδεται ο αδύναμος αυτό θεωρείται κουτοπονηριά ή και φαιδρότης.

Professor Moriarty είπε...

Είναι ατελέσφορη, αλλά δυστυχώς πρέπει πρώτα να βρεις ένα άλλον λαό για να κάνει αυτό που έχεις κατά νου. Το ΟΧΙ μπορεί να σημαίνει ηρωϊσμό, αλλά και κουτοπονηριά. Η παιδεία είναι το ένα, το άλλο και βασικότερο, είναι η παίδευση των πολιτών μέσω των θεσμών, νόμων και της ευνομίας. Και οι 2 προϋποθέσεις δεν υπάρχουν. Φτιάχτηκε μιάμιση γενιά για την οποία η "τιμή" και η "αξιοπρέπεια" είναι κορόνες σε σαπουνόπερες του μέγκα και του αντ1. Δυστυχώς ο δωσιλογισμός αντιπαρατίθεται συνήθως με την μεγαλομανή ανευθυνότητα. Δυστυχώς φτηνή σαπουνόπερα έγινε και η θητεία ενός υπουργού οικονομικών όπου η πλήρης αναποτελεσματικότητα υπεραντισταθμιζόταν από τον βερμπαλισμό και το θέαμα αισθητικής... κωστόπουλου.

Ανώνυμος είπε...

Πριν καν το διαβάσω ολόκληρο, αγανάκτησα με την αρχή "οι δεξιοί". Φίλε, δεν υπήρχαν δεξιοί ποτέ. Αυτός ο όρος εφευρέθηκε μετά το 80 και ξέρεις γιατί. Για να πολεμήσουν την Ελληνική Ιδιωτική Πρωτοβουλία, και Ανεξαρτησία. Ποτέ μετά το 80 ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΣΕ ΠΟΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ. ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΝΕΛΑΒΑΝ ΝΑ "ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΟΥΝ¨" την δήθεν δεξιά.
Πράκτορες που μισούσαν τους νοικοκύρηδες και τους δημιουργικούς ανθρώπους. Πράκτορες μεταμφιεσμένους σε νεοδημοκράτες.
Σιχάματα της κοινωνίας. Αποβράσματα. Αυτοί ανέλαβαν τον πολιτικό χώρο εδώ και 200 χρόνια. ΑΧΡΗΣΤΟΙ ΠΛΕΙΟΔΟΤΕΣ. ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΓΙΑΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΧΡΗΣΤΟΙ.
ΈΧΕΙΣ ΔΕΙ ΚΑΝΕΝΑΝ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟ ΑΝΘΡΩΠΟ ΝΑ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ;