Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015

Υπόθεση εργασίας


"Υπόθεση εργασίας" είναι ευφημισμός του ότι μου έχει μπει μια ιδέα που δεν μπορώ να τεκμηριώσω, μπορεί να είναι τραβηγμένη απ' τ' αυτιά, αλλά μου έχει μπει, και ψάχνω να βρω αν έχει βάση ή όχι...

Η ιδέα που μου έχει μπει είναι ότι αυτό που γίνεται με εμάς δεν έχει τόσο με εμάς, ούτε καν με την επιβολή πειθαρχίας σε άλλους Ευρωπαίους, ούτε με τα Γερμανικά ή τα Ελληνικά εσωκομματικά, αν και όλα τα παραπάνω δεν είναι ασήμαντα.

Η ιδέα που μου έχει μπει είναι ότι οι Γερμανοί δεν παίζουν τυχαίο σκάκι, ούτε λειτουργούν ...συγκινησιακά, ή θυμικά. Σχεδιάζουν τα πάντα, πριν από πολλούς άλλους. Είναι στην φιλοσοφία τους, νομίζω, να σχεδιάζουν προσεκτικά, (το είπε εξ άλλου και ο δικός τους στο 0:32, "carefully managed").

Ο Σόϊμπλε δεν είναι ...τυχαίος. Μα αν δείτε αυτά που έχουν γραφτεί για αυτόν, προκύπτει εικόνα ευφυούς τύπου που σαφώς έχει διαβάσει Μακιαβέλλι (ο Μακιαβέλλι είχε πει ότι ο πρίγκηπας μπορεί να λέει ψέματα για το καλό της χώρας του, ή κάτι τέτοιο).

Η φαινομενική σκλήρυνση διαπραγματευτικών θέσεων μπορεί να σημαίνει πολλά. Αλλά δεν θα είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα είναι πιόνι σε ξένη σκακιέρα. Σίγουρε ξέρει ο Σόϊμπλε τι θυμικές αντιδράσεις θα έχουμε εμείς, τι εναλλακτικές "γεωπολιτικές" συνέπειες θα εξετάσουμε και ποιοι είναι αυτοί που είναι δημοφιλείς είτε στο "Ναι", είτε στο "Όχι". Ο καλός παίκτης φροντίζει να κερδίσει ή να μην χάσει είτε με το "Ναι", είτε με το "Όχι του άλλου.

Τι πραγματικά θέλει η Γερμανία;   Μα δεν είναι διάχυτη στα Γερμανικά ΜΜΕ η δυσανασχέτησή τους με τα προσκόμματα από τις ΗΠΑ για πιο στενή Γερμανο-ρωσική (ή ευρω-ρωσική) συνεργασία;  Δεν έχει υπάρξει μήλον έριδος ο South Stream? Δεν έχει μεγαλο-Γερμανούς η Γκαζπρομ?  Αν βγούμε από την Ευρώπη, θα είναι πιο εύκολος ή πιο δύσκολος, για αυτούς, η South Stream? Μήπως και πιο εύκολος ο δεύτερος Nordstream?

Ποιος χάνει αν βγούμε? Ποιος χάνει αν μείνουμε? Ποιος δεν χάνει είτε μείνουμε είτε βγούμε?

Για τον Σόϊμπλε, όποιος δεν βαριέται, στα εξής:

http://www.spiegel.de/international/germany/spiegel-interview-with-wolfgang-schaeuble-i-m-a-pedestrian-in-my-dreams-a-804592.html

http://www.spiegel.de/international/germany/how-german-finance-minister-schaeuble-navigates-the-euro-crisis-a-924526.html

http://www.spiegel.de/international/europe/euro-crisis-can-require-politicians-to-hold-their-tongues-a-919060.html

http://www.spiegel.de/international/europe/spiegel-interview-with-finance-minister-schaeuble-germany-does-not-want-to-rule-europe-a-794970.html

http://www.spiegel.de/international/europe/merkel-and-the-euro-is-germany-s-finance-minister-going-rogue-a-789661.html

Ο άνθρωπος είναι ...ιδιοφυΐα και δουλεύει για την χώρα του.

3 σχόλια:

Professor Moriarty είπε...

Αυτό που προσπαθώ να καταλάβω είναι η τακτική της κυβέρνησης, του Βαρουφάκη, ή όποιου άλλου. Δεν υπάρχει καμιά θεωρία, παιγνίων, ή οποιαδήποτε άλλη, που να δικαιολογεί αυτή την τακτική. Θα μπορούσαμε βέβαια να επικαλεσθούμε την θεωρία του συνοικιακού πρεφαδόρου, αλλά δεν θα άξιζε τον κόπο να μπούμε καν στη συζήτηση. Σε άλλες θεωρίες διαφορετικών γνωστικών πεδίων πρέπει να αναζητήσουμε την ερμηνεία.

Ωραίες αυτές οι συζητήσεις για τον Σόιμπλε και τα γεωπολιτικά των αγωγών (εξ άλλου είχα στο παρελθόν σχολιάσει εδώ πολλές φορές ότι ακρογωνιαίος λίθος της μετασοβιετικής εποχής για την Γερμανία και την Ρωσία ήταν ο ενεργειακός (και ίσως όχι μόνον) άξονας.)

Αλλά αυτά νομίζω δεν έχουν σημασία για το προκείμενο. Άνοιξα τον Σκάι και είδα ... ζόμπι.... Ελπίζω κάποια άλλη φορά να βρω τον χρόνο και την διάθεση να γράψω κάποιες απόψεις...

ΥΓ. Και μία (γερμανική) θεωρία παιγνίων

Das Leben ist ein Würfelspiel,
wir würfeln alle Tage.
Dem einen schenkt das Schicksal viel,
dem andern Müh und Plage

Drum frisch auf, Kameraden,
den Becher zur Hand,
zwei Sechsen auf den Tisch,
die eine ist für das Vaterland,
die andere ist für mich....

Unknown είπε...

καλημέρα ,
επειδή οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές και δεν προλαβαίνουμε να πάρουμε ανάσα, μπορείς μήπως με μια περίληψη να τα κάνεις πιο "λιανά"; :)

archaeopteryx είπε...

Οι Γερμανοί μοιράζονται τις εξάρες τους... Εμείς...?
Η τακτική του Βαρουφάκη, εικάζω είναι η ρεαλιστική τακτική.
Η κατάσταση δεν πάει άλλο. Ο Σαμαράς έπεσε για αυτό το λόγο. Χρειάζονται περικοπές. Και πώς να τις σερβίρει? Και περικοπές χωρίς προοπτική? Μα ούτε η Λαζαρ θα συμφωνούσε. Φυσικά και δεν τον αφήνουν να την κάνει από της ευρωζώνη. Από την άλλη ο άλλος έχει πιο πονηρό παιχνίδι. Δεν θέλει να δημιουργήσει προηγούμενο. Δεν μπορεί να φανεί ότι επιδοτεί χαραμοφάηδες. Σιγά μην παραδεχτεί ότι φταίει κατά 50% (να μην πω 80%) για το χρεός. Ξέρει ότι το χρεός δεν είναι βιώσιμο. Μπορεί το κόμμα του να μην θέλει γκρεξιτ, ή μπορεί να θέλει, μερικοί δεν θέλουν, άλλοι θέλουν. Να πάει τώρα η ΝΑ πτέρυγα στον Πούτιν? Σιγα μην επιτραπεί κατι τέτοιο... Αν ήσουν Γερμανός Σόϊμπλε, τι θα έκανες? Εγώ θα έκανα ότι μου λέει η Λαζαρ. Ή το ΔΝΤ. Αλλά είμαι μειοψηφία.