Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015

Επίλογος πριν το ΟΧΙ - ΝΑΙ


ΔΕΝ θα ξαναγράψω για το δημοψήφισμα για τις επόμενες 24 ώρες.  Νομίζω (δεν ορκίζομαι) ότι καταλαβαίνω γιατί έγινε, το ερώτημα είναι σαφές και οι προεκτάσεις από σημαντικές έως θεόρατες (για μερικούς μερικούς).  Μην περιμένετε λεφτά στους δρόμους εάν επικρατήσει το ΟΧΙ.  Ή το ΝΑΙ.

Στην Ελλάδα, αμφισβητείται μια γενιά πολιτικών που ταυτίστηκε με την μεταπολίτευση, ή μάλλον με την μετά 1981 ή 1985 κατάσταση. Σε περίληψη, ταυτίζεται με την εδραίωση των επιχειρηματιών της φούσκας του Χρηματιστηρίου του 2000, περίεργων που έγιναν καναλάρχες, μεταπρατών που φαντάζονται ότι θα πάρουν κομμάτι της πίττας της δήθεν απελευθέρωσης, κλπ. "Φτάνει" λέω εγώ.

Το ηθικό υπόβαθρο του "είπαμε ένα δωράκι αλλά όχι και 500 εκατομμύρια" έγινε το 5% στην Κυβέρνηση, 3% στην αντιπολίτευση και 1% στο ΚΚΕ.  Ο διαπλεκόμενος του 5-3-1 ήταν ήρωας σε σχέση με αυτό που ανέλαβε μετά από αυτόν... Όμως, το υπόβαθρο το βρήκε έτοιμο η Ενωμένη Γερμανία (η Ζήμενς πάντα τα ήξερε τα κόλπα)  και τα αποτελέσματα τα βλέπετε σήμερα, μόνο που οι Γερμανοί, σαν καλοί επιδρομείς, θεωρούν ότι ο λουφές και το λάφυρο δεν επιστρέφονται και δεν γουστάρουν να ρυθμίσουν.

Βασικά φταίμε εμείς που είμαστε αφελείς. Να θυμίσω πόσες φορές αρπαχτήκαμε για το εάν προτιμάμε το Πασόκ από την Νέα Δημοκρατία?   Χάρηκα που κέρδισε ο Μητσοτάκης.  Χάρηκα που έχασε ο Τσοχατζόπουλος.  Χάρηκα που κέρδισε ο Σημίτης. Χάρηκα που βγήκε ο ΓΑΠ!  Χάρηκα που κέρδισε ο Σαμαράς την Ντόρα.  Μα μην στενοχωριέστε, τώρα το Ποτάμι θα τους υποκαταστήσει όλους αυτούς, αλλά θα είναι μια από τα ίδια.

Το ερώτημα της Κυριακής είναι απλό:  Σας αρέσει η μονομερής πρόταση του "μια από τα ίδια" των πιστωτών;  Εμένα δεν μου αρέσει. ΟΧΙ, δεν μου αρέσει.  Το ΔΝΤ βγήκε και είπε "είναι μάπα η πρόταση επειδή δεν προβλέπει ρύθμιση χρεών και δεν προβλέπει την ανάγκη για νέα κεφάλαια".   Το ΟΧΙ στο ερώτημα είναι σαφές, εύκολο, και μην φοβάστε τους γκομμουνιστές, δεν υπάρχουν.  Συμπατριώτες και συνάνθρωποί μας υπάρχουν που έχουν κουραστεί και είναι φοβισμένοι.  Βέβαια, εάν είστε, κάπως, στην μοιρασιά της παλιάς πίττας, θα θέλετε ΝΑΙ. Γιατί να το κρύψομεν άλλωστε, μερικοί από τους καλύτερούς μου φίλους θα ψηφίσουν ΝΑΙ. Αυτή είναι η έννοια του Δημοψηφίσματος.

Κακό το ΔΝΤ έεε?   Κακό για την Γκουτνρούν που αρνείται να το καταλάβει...  Καλώς κακώς, όπως είπε και φίλος στο facebook, οι θάλασσες είναι ανοιχτές για τις Γερμανικές ανάγκες χάρη σε και ελεγχόμενες από ...άλλους.    Και είμαστε η ΝΑ πτέρυγα του ΝΑΤΟ.  Ή μήπως μερικοί Ευρωπαίοι ενοχλούνται με αυτό?

Το ότι θα υπάρξει per mare per terram δημοσιονομική προσαρμογή, είτε βγει το ΝΑΙ είτε το ΟΧΙ το θεωρώ δεδομένο και θα τσούξει. Ας την έκανε ο φον Σημίτης, ή ο ΚΚ ο Β' ή ο ΓΑΠ, ή ο Σαμαράς. Σίγουρα θα την περάσει πιο αναίμακτα ο Τσίπρας από τον Άδωνι ή από τον Βορίδη.

Κι αν τα καταφέρει ο Τσίπρας, κι αν του κάνουν την ρύθμιση, κι αν του δώσουν και την ενδιάμεση χρηματοδότηση?  Θα διαλυθεί μια καλοστημένη μηχανή πωλήσεων και μάρκετινγκ με ποσοστά, μίζες και ισορροπία. Για αυτό μάλλον δεν τον πολυθέλουν οι Γερμανοί, και για αυτό έχει αφηνιάσει το σκυλολόι της διαφθοράς των τελευταίων 25 ετών.  Και σας τρομοκρατεί για να αφηνιάσετε και εσείς. Να φοβάστε ένα μόνο πράγμα. Η προσαρμογή προς τα κάτω είναι πάντα πιο δύσκολη από την προσαρμογή προς τα πάνω.

Το ΟΧΙ δεν αφορά ούτε την Ευρώπη ούτε το Ευρώ. Δηλαδή δεν αφορά το νόμισμα των συναλλαγών. Ίσως αφορά την "Ευρώπη" που μας έχει γκαστρώσει με την ανάγκη της για εξαγωγές... Αλλά σκίζεται ο Άδωνις ή ο Κυριάκος για τις Γερμανικές εξαγωγές? Ή σκίζονται για το μεροκάματο?

Θα μου πείτε και ο Σύριζα θα μπει στο ...πνεύμα. Μπορεί...  Αλλά θα αργήσει, γιατί λεφτά δεν υπάρχουν και έχει και μερικούς αριστερούς εκεί, και αριστερός ίσως σημαίνει "τίμιος".    Η τιμιότητα έχει αντιμετωπιστεί ως βλακεία τα τελευταία 25 χρόνια.

Για την Κυριακή, ό,τι σας φωτίσει ο Θεός, το μόνο που σας εύχομαι είναι να επικρατήσει και εδώ καμιά φορά το e pluribus Unum. Δεν μπορεί να επικρατήσει σε μία χώρα 10.000.000 ψυχών που κουβαλάνε περίπου τα ίδια μυαλά... Και περιμένετε να επικρατήσει στην Ευρώπη που όλοι αντιπαθούν όλους τους άλλους?

Δεν υπάρχουν σχόλια: